Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Praska do miesa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 bitcat70

bitcat70

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćPort Chester, USA

Napisano 20 cze 2011 - 16:43

Czesc Wszystkim!
Czy moze ktos orientuje sie, czy mozna nabyc praske do miesa (np. do robienia golonki prasowanej) w USA? Z moich poszukiwan wyglada na to, ze jest to urzadzenie raczej tutaj nie znane. Pytalem na angielskojezycznym forum ale jedyna odpowiedz sugeruje zrobienie czegos takiego samemu. Ja niestety nie mam narzedzi lub ku temu warunkow. Czy ewentualnie bylaby mozliwosc nabycia tego w Polsce? Z gory dziekuje za odpowiedz.

#2 Szostek

Szostek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 175 postów

Napisano 20 cze 2011 - 17:42

bitcat70
Witaj kolego !!!
Taką praskę nabędziesz u naszego kolegi "MIRO" w Bielsku - Białej.
" Praska Stal KO 3kg" 225,00 zł.
Adres :
GaduGadu : 10474642

E-mail
sklep@wyroby-domowe.pl

Siedziba sklepu detalicznego firmy Tomex:
P.H.U.P. "TOMEX" Sp.Jawna
T.Halama i W.Halama
43-346 Bielsko-Biala
ul.Katowicka 142

#3 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 20 cze 2011 - 19:09

Bitcat...

Niewiem czy Ci to pomoze : http://wedlinydomowe...yslu-strasznego

Rozwiązań na forum znajdziesz wiele..!! Nawet z metalowej puszki po kawie , napewno cos wyczarujesz..

pozdro ;-)

#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9369 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 cze 2011 - 20:36

bitcat70,
Jeżeli możesz nabyć osłonkę barierową lub nawet woreczek polietylenowy (do żywności) to możesz skorzystac z prostej "pomocy kuchennej":
https://wedlinydomow...p=176519#176519
Wklejam część posta:
Całość wkłada się do garnka i parzy.
Dołączona grafika

Po wystudzeniu:
Dołączona grafika

Przekrój wędliny:
Dołączona grafika
Posiadam okrągłą praskę ale jakoś poręczniej mi robić w tej tarce :cool:

#5 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 20 cze 2011 - 21:08

EAnna...

Aż mi gały wyszly na wierzch.. !!! :shock: :shock: :clap: :clap:

To jest poprostu najlepsze rozwiazanie !!!

Jestem poprostu w szoku !!!

Czlowiek kupuje na targu , marketach/sklepach oraz np. promocjach takie tam rzeczy , puzniej nie uzywa ich bo sa tempe , nie przydatne (China) . za kilka groszy...

A tutaj takie praktyczne oraz tanie rozwiazanie !!!

Dzieki stokrotne... Naprawde superek :clap: :clap:

#6 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14104 postów

Napisano 20 cze 2011 - 21:12

Z nabyciem praski damy sobie jakoś radę z tym, że pewnie koszt wysyłki przekroczy wartość praski.
Wybierz się do sklepu i poszukaj puszki na przyprawy lub coś podobnego z metalu w kształcie walca, może to być nawet zwykły metalowy garnek o małym przekroju 8-10 cm.
Włożysz mięso do woreczka, potem do puszki czy garnka i szynkowar/praska gotowa.

#7 vlodi

vlodi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 402 postów
  • Miejscowośćokolice Mragowa

Napisano 20 cze 2011 - 21:12

bitcat70,
Jeżeli możesz nabyć osłonkę barierową lub nawet woreczek polietylenowy (do żywności) to możesz skorzystac z prostej "pomocy kuchennej":
https://wedlinydomow...p=176519#176519
Posiadam okrągłą praskę ale jakoś poręczniej mi robić w tej tarce :cool:

Wspaniały pomysł, a możesz powiedzieć co to za wędlinka :question: aż mi ślinka leci :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

#8 vlodi

vlodi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 402 postów
  • Miejscowośćokolice Mragowa

Napisano 20 cze 2011 - 21:56

Dzięki za informację, spróbuję dla córki zrobić :wink:

#9 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 20 cze 2011 - 22:03

Vlodi..

Koperek swieży czy suszony ?

pozdro

#10 vlodi

vlodi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 402 postów
  • Miejscowośćokolice Mragowa

Napisano 20 cze 2011 - 22:08

ja bym dał świeży

#11 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 20 cze 2011 - 22:13

Indyk z koperkiem.
Kawałki piersi a z nóg masa wiążąca + koperek.
Przepis Chudziaka z własnymi modyfikacjami (nie dodaję żelatyny).

Koperek swieży czy suszony ?

Ja jak mam to daję świeży a na zimę robię zapasy w postaci koperku mrożonego -suszony to nie to .

#12 vlodi

vlodi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 402 postów
  • Miejscowośćokolice Mragowa

Napisano 20 cze 2011 - 22:30

zgadza się, ja mrożę i koperek i pietruszkę

#13 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 20 cze 2011 - 22:31

Wlasnie nie jestem pewien , ale czytalem ze koperek swieży szybko fermentowal..

Teraz nie wiem dokladnie , ale ktos pisal juz na forum o tym problemie..

Jesli sie myle to przepraszam..

pozdro..

#14 vlodi

vlodi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 402 postów
  • Miejscowośćokolice Mragowa

Napisano 20 cze 2011 - 22:38

Wlasnie nie jestem pewien , ale czytalem ze koperek swieży szybko fermentowal..

Teraz nie wiem dokladnie , ale ktos pisal juz na forum o tym problemie..

Jesli sie myle to przepraszam..

pozdro..

nie pamiętasz gdzie to było napisane :question: :question:

#15 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 20 cze 2011 - 22:41

ale czytalem ze koperek swieży szybko fermentowal..

Po parzeniu fermentował :rolleyes: robię tę wersję bardzo często i od dawna i nigdy mi sie coś takiego nie przytrafiło - pewien jesteś, że chodziło o koperek w aspekcie wyrobów z szynkowara?

#16 vlodi

vlodi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 402 postów
  • Miejscowośćokolice Mragowa

Napisano 20 cze 2011 - 22:45

zacytuję fragment o koperkku ze strony spec.pl: Ponadto koper niweluje wiatry, wzdęcia, pomaga w walce z nadmierną fermentacją w jelitach, niweluje bóle brzucha, brak apetytu, odbijanie i mdłości.

może chodzi o fermentację o której mówi ten fragment ?

#17 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 20 cze 2011 - 22:50

Wiem ze to bardzo wazne dla Ciebie , bo nikt nie chce zmarnowac mieska..
Ale cos tam kiedys czytalem tutaj na forum , ze jakis produkt nie wyszedl tak jak go oczekiwano..

Wlasnie wina byla przypisana swiezemu koperkowi..

Sorki ..starosc nie radosc..ale jesli chcesz , to poszukam ten wątek jutro..

Serdecznie pozdrawiam

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#18 vlodi

vlodi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 402 postów
  • Miejscowośćokolice Mragowa

Napisano 20 cze 2011 - 22:55

Wiem ze to bardzo wazne dla Ciebie , bo nikt nie chce zmarnowac mieska..
Ale cos tam kiedys czytalem tutaj na forum , ze jakis produkt nie wyszedl tak jak go oczekiwano..

Wlasnie wina byla przypisana swiezemu koperkowi..

Sorki ..starosc nie radosc..ale jesli chcesz , to poszukam ten wątek jutro..

Serdecznie pozdrawiam

Nie ma sprawy, ale mnie zaimteresowało i też szukam :wink:
Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych