Skocz do zawartości

Prosię z rożna


kertoipg

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: a jak masz zamiar podgrzać na ognisku,czy nie lepiej po porcjować i upiec :grin:

 

[ Dodano: Pon 19 Wrz, 2011 16:41 ]

:grin: wbij w google prosię z rożna jak przygotować :grin: tam masz różne przepisy :thumbsup:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Serdecznie witam Drogie Koleżanki i Szanownych Kolegów w tej zakładce forum:-)

Dzięki Wam już nauczyłem się wędzić ryby (wszystko dokładnie opisane w zakładce Pstrągi)

Smakują mnie i innym a więc sprawę uważam za zakończoną i czas przejść kolejne porcje wtajemniczenia.

Teraz chciałbym zakończyć sezon czymś ekstra. I dlatego trafiłem do tej zakładki.

TAK TAK to będzie PROSIĘ Z ROŻNA:-)

Kilka postów powyżej pytałem czy nie ma ktoś z Was jakieś schematu rożna, nie ukrywam że na ten temat mało znalazłem informacji a więc postanowiłem pokombinować sam i oto uzyskany efekt:

 

 

 

 

 

 

 

Teraz do Was pytanie.

Czy może udzielić takich wyczerpujących porad (jak w przypadku wędzenia ryb) na temat pieczenia prosiaka??? Przepis, wielkość prosiaka, doświadczenia.

Z góry dziękuje za informację.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:grin: czy chcesz upiec prosię od początku,czy tylko podgrzać upieczonego wcześniej w piecu :grin: jak chcesz piec od początku,to trzeba palić oddzielnie drugie ognisko i tylko żar podkładać pod prosiaka.Inaczej spalisz a nie upieczesz.Najwięcej żaru trzeba sypać pod tylne szynki i pod łopatki.Trzeba zabrać grilla i coś upichcić,bo te pieczenie trochę potrwa.Waga prosiaka 20 - 25 kg.Ja bym go upiekł w piekarni i tylko podgrzał na tym rożnie :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No no pełna profeska ten rożen. Faktem jest że takie prosię piecze się sporo czasu i mus je przed dobrze zapeklować i sparzyć i tu trzeba wykombinować coś do parzenia, ja zamówiłem wannę ze stali kwasoodpornej pod wymiar, dla siostry która takie prosiaki piecze zarobkowo, posiada ośrodek nad narwią i czasem ma takie zamówienia. Można skombinować wanienkę dla dzieci były takie emaliowane dość ważne jest aby to prosie było w pozycji poziomej bez możliwości "kulenia się" my wkładamy kij dembowy i wiążemy tak aby był prosty tak jak na ruszt i parzymy, w gotującą wodę do ponownego zagotowania i na min. ogniu jeszcze 0,5 h ma się nie gotować a temperatura wody ok 90 oC. potem mycie z szumowin i na ruszt. dobrze wyłożyć wanienkę lnem tak aby łatwo było go wyjąć i co by nie przywarł do dna bo skórka ma być nie naruszona. Jak jest regulacja wysokości to śmiało można piec na ogniu, wtedy prosię do góry tak aby tylko temperatura pracowała a nie płomienie jak już będzie żar opuszczamy. Niestety trzeba tego pilnować non stop.

I tyle moich spostrzeżeń, może ktoś ma lepsze sposoby więc i sam chętnie poczytam. :thumbsup:

Pieczone gołąbki (1966) Tadeusza Chmielewskiego,polecam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a mógłbyś mi wytłumaczyć jak działa ten mechanizm, bo nie ogarniam czym blokujesz i do czego służą te łańcuszki?

a co sadzicie o systemie typu rożen na dwóch rurach utwierdzonych stabilnie w gruncie na wysokości jednej trzeciej paleniska (chodzi o położenie w jednej ćwiartce z obrysie) ogień palony w pozostałej części czyli u mnie np. nawet 50 cm od prosiaka...ale do nóg rożna przytwierdzony ekran w kształcie łuku który idzie z dołu od ognia płasko pomiędzy słupkami rożna i równolegle do żerdzi, i "obejmuje łukiem spód i drugi brzeg prosiaka ten który nie jest obecnie pieczony w kształcie litery "L"...tak by metal przewodził temperaturę hm a dolnym biegunem częściowo chronił od bezpośrednich płomieni ? Nie wiem czy jakoś jasno się wyraziłem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj niedobry87 początek Twojego postu doskonale zrozumiałem i już tłumaczę: łańcuszek jest jeden i do niego jest doczepiony szkobelek tylko po to żeby go nie zgubić. Jak byś policzył dziurki to byś się zorientował, że blokuje on obrócenie w tym przypadku świnki o godzinę zegarową (jest ich 12). Taką filozofię sobie przyjąłem tworząc to dzieło nie wiem czy dobrze czy źle ale to pewnie wyjdzie w praniu.

Niestety dalszych zapytań nie zrozumiałem:-(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://img851.imageshack.us/img851/2996/rozen.jpg

 

O coś takiego mi chodziło, a z tymi bolcami itd to pomyślałem tak samo...a ma ktoś pomysł jak uczynić ten mechanizm skutecznym ale elektrycznym? jakieś zapadki itd? Kabel puściłbym w rurce dospawanej z tyłu słupka. A ekran ma chronić przed nadmiernym płomieniem, służyć jako szuflada na podrzucane kawałki żarzących się drewek i nagrzany wreszcie, ogrzewać świnie także w miejscu nie pieczonym, pozwalając jednak by coś tam z płomieni dotarło ale nie żeby paliło, i pozwalając dymowi otulać pieczeń bo w tym sens cały hm?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...

http://imageshack.us/a/img833/3393/cam00210f.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us[/url

 

[ Dodano: Nie 02 Cze, 2013 10:27 ]

http://imageshack.us/a/img89/1430/cam00204v.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Tak jest łatwiej oglądac :wink:

 

[ Dodano: Nie 02 Cze, 2013 10:27 ]

http://imageshack.us/a/img89/1430/cam00204v.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jest łatwiej oglądac :wink:

 

[ Dodano: Nie 02 Cze, 2013 10:27 ]

Obrazek

 

 

 

No ale jak? to tylko do oglądania? nie do jedzenia? :lol:

Bardzo lubię takie młodziutkie, świeże, ociekające tłuszczykiem no i ten zapach, leci aż tu. :lol:

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.

Pozdrawiam z Wrocka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jest łatwiej oglądac :wink:

 

[ Dodano: Nie 02 Cze, 2013 10:27 ]

Obrazek

 

 

 

No ale jak? to tylko do oglądania? nie do jedzenia? :lol:

Bardzo lubię takie młodziutkie, świeże, ociekające tłuszczykiem no i ten zapach, leci aż tu. :lol:

Tez bym wolał nie tylko popatrzec ale coż ... :thumbsup: :grin:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

 

 

Z zadowoleniem by przygotował

 

apetycznie to wygląda  :tongue: 

 

 

 

lecz boję się z żoną nie zjemy.

 

dla ciebie i żony rzeczywiście może być za dużo, ale gdybyś nas zaprosił  :D  to  :facepalm:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dla ciebie i żony rzeczywiście może być za dużo, ale gdybyś nas zaprosił

Albo wpadnij na kulig do Pażęc :D

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Z zadowoleniem by przygotował

 

apetycznie to wygląda  :tongue:

 

 

 

lecz boję się z żoną nie zjemy.

 

dla ciebie i żony rzeczywiście może być za dużo, ale gdybyś nas zaprosił  :D  to  :facepalm:

 

 

A dla was(21014 Wszystkich użytkowników) tego prosiaka i powąchać nie wystarczy :(

 

 

 

dla ciebie i żony rzeczywiście może być za dużo, ale gdybyś nas zaprosił

Albo wpadnij na kulig do Pażęc :D

 

 

Wariant! :tongue:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.