EL GREGOR Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Września 2011 :grin: a jak masz zamiar podgrzać na ognisku,czy nie lepiej po porcjować i upiec :grin: [ Dodano: Pon 19 Wrz, 2011 16:41 ]:grin: wbij w google prosię z rożna jak przygotować :grin: tam masz różne przepisy :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario007 Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Października 2011 Serdecznie witam Drogie Koleżanki i Szanownych Kolegów w tej zakładce forum:-) Dzięki Wam już nauczyłem się wędzić ryby (wszystko dokładnie opisane w zakładce Pstrągi) Smakują mnie i innym a więc sprawę uważam za zakończoną i czas przejść kolejne porcje wtajemniczenia. Teraz chciałbym zakończyć sezon czymś ekstra. I dlatego trafiłem do tej zakładki. TAK TAK to będzie PROSIĘ Z ROŻNA:-) Kilka postów powyżej pytałem czy nie ma ktoś z Was jakieś schematu rożna, nie ukrywam że na ten temat mało znalazłem informacji a więc postanowiłem pokombinować sam i oto uzyskany efekt: Teraz do Was pytanie. Czy może udzielić takich wyczerpujących porad (jak w przypadku wędzenia ryb) na temat pieczenia prosiaka??? Przepis, wielkość prosiaka, doświadczenia. Z góry dziękuje za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Października 2011 :grin: czy chcesz upiec prosię od początku,czy tylko podgrzać upieczonego wcześniej w piecu :grin: jak chcesz piec od początku,to trzeba palić oddzielnie drugie ognisko i tylko żar podkładać pod prosiaka.Inaczej spalisz a nie upieczesz.Najwięcej żaru trzeba sypać pod tylne szynki i pod łopatki.Trzeba zabrać grilla i coś upichcić,bo te pieczenie trochę potrwa.Waga prosiaka 20 - 25 kg.Ja bym go upiekł w piekarni i tylko podgrzał na tym rożnie :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietroni Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Października 2011 No no pełna profeska ten rożen. Faktem jest że takie prosię piecze się sporo czasu i mus je przed dobrze zapeklować i sparzyć i tu trzeba wykombinować coś do parzenia, ja zamówiłem wannę ze stali kwasoodpornej pod wymiar, dla siostry która takie prosiaki piecze zarobkowo, posiada ośrodek nad narwią i czasem ma takie zamówienia. Można skombinować wanienkę dla dzieci były takie emaliowane dość ważne jest aby to prosie było w pozycji poziomej bez możliwości "kulenia się" my wkładamy kij dembowy i wiążemy tak aby był prosty tak jak na ruszt i parzymy, w gotującą wodę do ponownego zagotowania i na min. ogniu jeszcze 0,5 h ma się nie gotować a temperatura wody ok 90 oC. potem mycie z szumowin i na ruszt. dobrze wyłożyć wanienkę lnem tak aby łatwo było go wyjąć i co by nie przywarł do dna bo skórka ma być nie naruszona. Jak jest regulacja wysokości to śmiało można piec na ogniu, wtedy prosię do góry tak aby tylko temperatura pracowała a nie płomienie jak już będzie żar opuszczamy. Niestety trzeba tego pilnować non stop.I tyle moich spostrzeżeń, może ktoś ma lepsze sposoby więc i sam chętnie poczytam. :thumbsup: Cytuj Pieczone gołąbki (1966) Tadeusza Chmielewskiego,polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Października 2011 a mógłbyś mi wytłumaczyć jak działa ten mechanizm, bo nie ogarniam czym blokujesz i do czego służą te łańcuszki? a co sadzicie o systemie typu rożen na dwóch rurach utwierdzonych stabilnie w gruncie na wysokości jednej trzeciej paleniska (chodzi o położenie w jednej ćwiartce z obrysie) ogień palony w pozostałej części czyli u mnie np. nawet 50 cm od prosiaka...ale do nóg rożna przytwierdzony ekran w kształcie łuku który idzie z dołu od ognia płasko pomiędzy słupkami rożna i równolegle do żerdzi, i "obejmuje łukiem spód i drugi brzeg prosiaka ten który nie jest obecnie pieczony w kształcie litery "L"...tak by metal przewodził temperaturę hm a dolnym biegunem częściowo chronił od bezpośrednich płomieni ? Nie wiem czy jakoś jasno się wyraziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario007 Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Października 2011 Oj niedobry87 początek Twojego postu doskonale zrozumiałem i już tłumaczę: łańcuszek jest jeden i do niego jest doczepiony szkobelek tylko po to żeby go nie zgubić. Jak byś policzył dziurki to byś się zorientował, że blokuje on obrócenie w tym przypadku świnki o godzinę zegarową (jest ich 12). Taką filozofię sobie przyjąłem tworząc to dzieło nie wiem czy dobrze czy źle ale to pewnie wyjdzie w praniu. Niestety dalszych zapytań nie zrozumiałem:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Października 2011 http://img851.imageshack.us/img851/2996/rozen.jpg O coś takiego mi chodziło, a z tymi bolcami itd to pomyślałem tak samo...a ma ktoś pomysł jak uczynić ten mechanizm skutecznym ale elektrycznym? jakieś zapadki itd? Kabel puściłbym w rurce dospawanej z tyłu słupka. A ekran ma chronić przed nadmiernym płomieniem, służyć jako szuflada na podrzucane kawałki żarzących się drewek i nagrzany wreszcie, ogrzewać świnie także w miejscu nie pieczonym, pozwalając jednak by coś tam z płomieni dotarło ale nie żeby paliło, i pozwalając dymowi otulać pieczeń bo w tym sens cały hm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Października 2011 Nommm...to jak...podpowie jakaś mądra głowa??????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaww Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 W srode robie prosiaka.Mam polowke po obcieciu lba wyszlo mi 8Kg. Dobe sie moczyl w solance pozniej nastrzykiwany octem ryzowym I sokiem jablkowym itd.Dzisaj bede go nacieral na sucho. W srode bede go parzyc i na grilla.Jak zrobie to napisze wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Mam polowke po obcieciu lba wyszlo mi 8Kg. szkoda że połówka W srode bede go parzyc i na grilla.Jak zrobie to napisze wiecej. zdjęcia mile widziane Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaww Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Czerwca 2013 http://imageshack.us/f/89/cam00204v.jpg/ http://imageshack.us/f/833/cam00210f.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Czerwca 2013 http://imageshack.us/a/img833/3393/cam00210f.jpg Uploaded with ImageShack.us[/url [ Dodano: Nie 02 Cze, 2013 10:27 ]http://imageshack.us/a/img89/1430/cam00204v.jpg Uploaded with ImageShack.us Tak jest łatwiej oglądac :wink: [ Dodano: Nie 02 Cze, 2013 10:27 ]http://imageshack.us/a/img89/1430/cam00204v.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.b tulipan Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Tak jest łatwiej oglądac :wink: [ Dodano: Nie 02 Cze, 2013 10:27 ]Obrazek No ale jak? to tylko do oglądania? nie do jedzenia? :lol: Bardzo lubię takie młodziutkie, świeże, ociekające tłuszczykiem no i ten zapach, leci aż tu. :lol: Cytuj Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Tak jest łatwiej oglądac :wink: [ Dodano: Nie 02 Cze, 2013 10:27 ]Obrazek No ale jak? to tylko do oglądania? nie do jedzenia? :lol: Bardzo lubię takie młodziutkie, świeże, ociekające tłuszczykiem no i ten zapach, leci aż tu. :lol:Tez bym wolał nie tylko popatrzec ale coż ... :thumbsup: :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slaww Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Czerwca 2013 10czerwca robie drugie pol.Fotek za duzo nie mam, wiecie jak to jest przy sporej ilosci destylatu :grin: Ralf czlowiek sie uczy na bledach kiedy wie, ze je popelnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Czerwca 2013 A destylat tez masz swój? :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Slaww, podawaj adres to wpadnę na to drugie pół :grin: :thumbsup: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Slaww, podawaj adres to wpadnę na to drugie pół :grin: :thumbsup:Takim to dobrze blisko mają a ja drugi koniec polski pozdrawiam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Hania to ja jadę z Tobą !!!! A destylat kulturalnie weźmiemy własny Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 5 Czerwca 2013 ralf325, nie przejmuj się , na narty mają daleko !!!!! :lol:To racja ja do Zielenca mam 20 minut już mi sie humor poprawił, a ze u nas ostatnio zimy długie... :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin293 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Smakowicie to wygląda! Ja za to bawię się koziołkami z rożna - i równie pyszne, jak nie lepsze. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Z zadowoleniem by przygotował, lecz boję się z żoną nie zjemy... http://youtu.be/w-88i1QaiX0 Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Z zadowoleniem by przygotował apetycznie to wygląda lecz boję się z żoną nie zjemy. dla ciebie i żony rzeczywiście może być za dużo, ale gdybyś nas zaprosił to Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) dla ciebie i żony rzeczywiście może być za dużo, ale gdybyś nas zaprosiłAlbo wpadnij na kulig do Pażęc Edytowane 1 Grudnia 2013 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Z zadowoleniem by przygotował apetycznie to wygląda lecz boję się z żoną nie zjemy. dla ciebie i żony rzeczywiście może być za dużo, ale gdybyś nas zaprosił to A dla was(21014 Wszystkich użytkowników) tego prosiaka i powąchać nie wystarczy dla ciebie i żony rzeczywiście może być za dużo, ale gdybyś nas zaprosiłAlbo wpadnij na kulig do Pażęc Wariant! Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.