Zico Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Lipca 2011 Przymierzam się do zrobienia takiej kiełbaski ponieważ widziałem parę przepisów z jej udziałem .Znalazłem taki przepis , który podałem poniżej .Mam pytanie do koleżanek i kolegów , czy ktoś już brał się za "bary" z takim wyrobem Składniki:1 kg karczku wieprzowego20 dkg boczku3 duże suszone papryki chili ostre lub łagodne2 ostre suszone małe papryczki chili¼ szklanki wrzątku8 bardzo drobno posiekanych ząbków czosnku2 łyżki suszonego oregano2 łyżeczki mielonego kminku1 łyżeczka mielonego pieprzu1 łyżeczka brązowego cukru4 łyżki czerwonego octu winnego2 łyżki tequili3 ½ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia:Papryczki pozbawić nasion, drobniutki rozkruszyć, zalać w miseczce wrzątkiem. Gdy papryka namoknie przelać ją wraz z płynem do miksera, dodać czosnek, oregano, kminek, pieprz czarny, cukier, tequilę, ocet i sól, zmiksować na jednolitą masę. Mięso zmielić w maszynce na drobnym sicie, bocek na grubszym, dodać przyprawy, bardzo dokładnie wymieszać ręcznie lub za pomocą miksera. Tak przygotowaną masą ściśle napełniać jelita (sztuczne osłonki) o grubości około 2,5 cm. Tak przygotowaną kiełbasę odstawiamy na 4 dni do lodówki aby dojrzała, po tym okresie należy ja lekko podwędzić. źródło : pychotka.pl http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/meksyka%F1ska-kie%B3basa-chorizo.html Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Lipca 2011 chorizo robilem wielokrotnie , Nam z grazynka smakuje dla synka jest zbyt ostra , nawet mam gdzies chorizo podsuszane znaczy sie juz chyba suszone :-) Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Lipca 2011 Według mnie chorizo jest bardzo dobrą kiełbasą. W Polsce za dużo kosztuje, dlatego uważam, że Ziko bardzo dobrze robi, że chce ją zrobić. Jasiu :clap: , może masz jakieś fotki z tych wyrobów ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Lipca 2011 Gdzies mam jak znajde to wrzuce w tym temacie . Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Lipca 2011 Fotki to jedno ale podstawa to napisz JASIU z jakiego przepisu korzystałeś bo o to przede wszystkim chodzi Zico. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Lipca 2011 hiszpanskie wg tegowww.sausagemania.com/recipes2.html i inne wg tegohttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2763Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Lipca 2011 sklad 1kg wieprzowiny kl1pol lyzki soli morskiej1,5-2 zabki czosnku rozgniesc i posiekac0,4 lyzeczki galki muszkatalowej0,8 lyzki trzcinowego cukru0,8 (ja daje wiecej) wedzonej papryki , nie wiem czy w Polsce dostepna tu dosc trudno dostepna i tylko w Hiszpanskich sektorach handlowych pod nazwa Pimentone pieprz do smaku czosnku daje trszke wiecej , uwazac z sola bo Hiszpanskie bedziemy suszyc , ale mozna tez spozywac jak meksykanskie tzn . na patelnie z jajkiem lub fasolka Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan_kacz Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Lipca 2011 JASIU, Przepraszam , że się wcinam :blush: ale w tych przepisach masa mięsa podawana jest w lb czyli za wikipedią " funt brytyjski (avoirdupois, powszechnie używany np. w USA), ang. pound: 1 lb = 0,453 592 37 kg = 16 oz (uncji) = 7000 granów (ziaren) 1 kilogram = 2,204 62 funtów " jeśli nie mam racji to przepraszam Cytuj Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Lipca 2011 owszem masz racje :-) jak chcesz mozesz przeliczac , ja tam przyjmuje 2 funty za kilogram W UK robie male ilosci , wiec nie robi mi to roznicy Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan_kacz Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Lipca 2011 Nie chodziło mi o dokładne przeliczanie lecz o to , że ilość przypraw podana jest na 1 lb czyli na kilogram należy przemnożyć to przez dwa - tylko to - robienie kiełbasy to przecież nie apteka - nikt o te kilka dkg nie będzie kruszył kopii :wink: Cytuj Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Lipca 2011 hmmm . gdzie wyczytales ze : ilość przypraw podana jest na 1 lb czyli na kilogram należy przemnożyć to przez dwa moze cos przeoczylem , a rutyna zaczyna powodowac ze nie doczytuje receptur :-( Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan_kacz Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Lipca 2011 • Ground pork: 1 lb.• Coarse salt: 1/2 tablespoon• Garlic, crushed or finely chopped: 1.5 cloves• Ground nutmeg: 0.4 teaspoon• Brown sugar: 0.8 tablespoon• Smoked paprika : 0.8 tablespoon• Aleppo pepper: 0.8 tablespoon Cytuj Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Lipca 2011 masz racje , dlatego chyba napisalem ze czosnku i pimentonu daje wiecej :-) wiekszosc robie do smaku , a receptury tak po lebkach Uznanie i dzieki za wylapanie bledu Pozdrawiam sedecznie JAsiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Lipca 2011 Ja miałem okazję jeść oryginalną hiszpańską - według mnie była bardzo dobra. Są potrawy których składnikiem jest ta właśnie kiełbasa. Smakują bardzo dobrze :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Lipca 2011 Ostatnio bylem w Hiszpani i sie zachwycalem wlasnie chorizo i longaniza cos wspanialego , kupilem tez chorizo swieze nie podsuszane , na wzor naszej bialeji na grila , tez super ale zdazylo sie we Francji ze zakupilem chorizo i zonk , do kosza , nie zeby byla zepsuta ,ale najzwyczajniej niesmaczna :-( Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Tak wyglada chorizo po 2 miesiacach wiszenia edit oj dawno nie dawalem fotki na forum i dzis nie umie sorki Moze latwiej bedzie jak komus podesle i wstawi za mnie ?Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-169544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Na prośbę JASIA wklejam jego zdjęcia Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-169559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Pierwsza klasa :clap: Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-169576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Dziekuje za pomoc i uznanie :-) Pozdraiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-169593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Witam JASIU wygląda rewelacyjnie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-169596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Września 2011 A wg konkretnie którego przepisu była robiona chorizo ze zdjęcia? Przede wszystkim interesuje mnie jakie mięsa zostały użyte i na jakich sitkach zmielone.Po wakacjach w Hiszpanii jestem zakochany w Chorizo i muszę spróbować "odzyskać" ten smak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-174973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Października 2011 A wg konkretnie którego przepisu była robiona chorizo ze zdjęcia? Przede wszystkim interesuje mnie jakie mięsa zostały użyte i na jakich sitkach zmielone. Po wakacjach w Hiszpanii jestem zakochany w Chorizo i muszę spróbować "odzyskać" ten smak Ponawiam prośbę BoyLer, czy mogę prosić o przepis krok po kroku jak zrobić taką kiełbasę ? Proszę o wyszczególnienie każdej czynności jaką musze zrobić podczas robienia tej kiełbasy. Pozdrawiam Świadziu Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-179355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Października 2011 I ja do prośby się dołączam - bardzo mi zależy na tym przepisie.... Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-179356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Października 2011 czy mogę prosić o przepis krok po kroku jak zrobić taką kiełbasę ?http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/1593-usa-slynne-chorizo-trzy-przepisy-nadeslane-przez-seminole Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-179453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Października 2011 Nic nie pisze o wędzeniu. Jaki czas, w jakim dymie, podpiekać czy nie i ile ma leżeć ??? Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-180128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.