Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zrobienia takiej kiełbaski ponieważ widziałem parę przepisów z jej udziałem .Znalazłem taki przepis , który podałem poniżej .Mam pytanie do koleżanek i kolegów , czy ktoś już brał się za "bary" z takim wyrobem

 

Składniki:

1 kg karczku wieprzowego

20 dkg boczku

3 duże suszone papryki chili ostre lub łagodne

2 ostre suszone małe papryczki chili

¼ szklanki wrzątku

8 bardzo drobno posiekanych ząbków czosnku

2 łyżki suszonego oregano

2 łyżeczki mielonego kminku

1 łyżeczka mielonego pieprzu

1 łyżeczka brązowego cukru

4 łyżki czerwonego octu winnego

2 łyżki tequili

3 ½ łyżeczki soli

 

Sposób przyrządzenia:

Papryczki pozbawić nasion, drobniutki rozkruszyć, zalać w miseczce wrzątkiem. Gdy papryka namoknie przelać ją wraz z płynem do miksera, dodać czosnek, oregano, kminek, pieprz czarny, cukier, tequilę, ocet i sól, zmiksować na jednolitą masę. Mięso zmielić w maszynce na drobnym sicie, bocek na grubszym, dodać przyprawy, bardzo dokładnie wymieszać ręcznie lub za pomocą miksera. Tak przygotowaną masą ściśle napełniać jelita (sztuczne osłonki) o grubości około 2,5 cm. Tak przygotowaną kiełbasę odstawiamy na 4 dni do lodówki aby dojrzała, po tym okresie należy ja lekko podwędzić.

 

źródło : pychotka.pl http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/meksyka%F1ska-kie%B3basa-chorizo.html

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/
Udostępnij na innych stronach

chorizo robilem wielokrotnie , Nam z grazynka smakuje dla synka jest zbyt ostra , nawet mam gdzies chorizo podsuszane znaczy sie juz chyba suszone :-)

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165386
Udostępnij na innych stronach

Według mnie chorizo jest bardzo dobrą kiełbasą. W Polsce za dużo kosztuje, dlatego uważam, że Ziko bardzo dobrze robi, że chce ją zrobić. Jasiu :clap: , może masz jakieś fotki z tych wyrobów ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165393
Udostępnij na innych stronach

Fotki to jedno ale podstawa to napisz JASIU z jakiego przepisu korzystałeś bo o to przede wszystkim chodzi Zico.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165398
Udostępnij na innych stronach

hiszpanskie wg tego

www.sausagemania.com/recipes2.html

 

i inne wg tego

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2763

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165401
Udostępnij na innych stronach

sklad

1kg wieprzowiny kl1

pol lyzki soli morskiej

1,5-2 zabki czosnku rozgniesc i posiekac

0,4 lyzeczki galki muszkatalowej

0,8 lyzki trzcinowego cukru

0,8 (ja daje wiecej) wedzonej papryki , nie wiem czy w Polsce dostepna tu dosc trudno dostepna i tylko w Hiszpanskich sektorach handlowych pod nazwa Pimentone

pieprz do smaku

 

 

czosnku daje trszke wiecej , uwazac z sola bo Hiszpanskie bedziemy suszyc , ale mozna tez spozywac jak meksykanskie

tzn . na patelnie z jajkiem lub fasolka

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165402
Udostępnij na innych stronach

JASIU,

Przepraszam , że się wcinam :blush: ale w tych przepisach masa mięsa podawana jest w lb czyli za wikipedią " funt brytyjski (avoirdupois, powszechnie używany np. w USA), ang. pound: 1 lb = 0,453 592 37 kg = 16 oz (uncji) = 7000 granów (ziaren)

1 kilogram = 2,204 62 funtów " jeśli nie mam racji to przepraszam

Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165405
Udostępnij na innych stronach

owszem masz racje :-)

jak chcesz mozesz przeliczac , ja tam przyjmuje 2 funty za kilogram

W UK robie male ilosci , wiec nie robi mi to roznicy

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165532
Udostępnij na innych stronach

Nie chodziło mi o dokładne przeliczanie lecz o to , że ilość przypraw podana jest na 1 lb czyli na kilogram należy przemnożyć to przez dwa - tylko to - robienie kiełbasy to przecież nie apteka - nikt o te kilka dkg nie będzie kruszył kopii :wink:
Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165534
Udostępnij na innych stronach

hmmm . gdzie wyczytales ze :

ilość przypraw podana jest na 1 lb czyli na kilogram należy przemnożyć to przez dwa

moze cos przeoczylem , a rutyna zaczyna powodowac ze nie doczytuje receptur :-(

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165535
Udostępnij na innych stronach

• Ground pork: 1 lb.

• Coarse salt: 1/2 tablespoon

• Garlic, crushed or finely chopped: 1.5 cloves

• Ground nutmeg: 0.4 teaspoon

• Brown sugar: 0.8 tablespoon

• Smoked paprika : 0.8 tablespoon

• Aleppo pepper: 0.8 tablespoon

Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165536
Udostępnij na innych stronach

masz racje , dlatego chyba napisalem ze czosnku i pimentonu daje wiecej :-)

wiekszosc robie do smaku , a receptury tak po lebkach

Uznanie i dzieki za wylapanie bledu

Pozdrawiam sedecznie JAsiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165537
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem okazję jeść oryginalną hiszpańską - według mnie była bardzo dobra. Są potrawy których składnikiem jest ta właśnie kiełbasa. Smakują bardzo dobrze :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165569
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio bylem w Hiszpani i sie zachwycalem wlasnie chorizo i longaniza

cos wspanialego , kupilem tez chorizo swieze nie podsuszane , na wzor naszej bialej

i na grila , tez super ale zdazylo sie we Francji ze zakupilem chorizo i zonk , do kosza , nie zeby byla zepsuta ,ale najzwyczajniej niesmaczna :-(

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-165597
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Tak wyglada chorizo po 2 miesiacach wiszenia

edit

oj dawno nie dawalem fotki na forum i dzis nie umie sorki Moze latwiej bedzie jak komus podesle i wstawi za mnie ?

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-169544
Udostępnij na innych stronach

Witam JASIU wygląda rewelacyjnie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-169596
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A wg konkretnie którego przepisu była robiona chorizo ze zdjęcia? Przede wszystkim interesuje mnie jakie mięsa zostały użyte i na jakich sitkach zmielone.

Po wakacjach w Hiszpanii jestem zakochany w Chorizo i muszę spróbować "odzyskać" ten smak :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-174973
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A wg konkretnie którego przepisu była robiona chorizo ze zdjęcia? Przede wszystkim interesuje mnie jakie mięsa zostały użyte i na jakich sitkach zmielone.

Po wakacjach w Hiszpanii jestem zakochany w Chorizo i muszę spróbować "odzyskać" ten smak :)

Ponawiam prośbę BoyLer,

czy mogę prosić o przepis krok po kroku jak zrobić taką kiełbasę ?

Proszę o wyszczególnienie każdej czynności jaką musze zrobić podczas robienia tej kiełbasy.

Pozdrawiam Świadziu

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-179355
Udostępnij na innych stronach

I ja do prośby się dołączam - bardzo mi zależy na tym przepisie....
Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-179356
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-179453
Udostępnij na innych stronach

Nic nie pisze o wędzeniu. Jaki czas, w jakim dymie, podpiekać czy nie i ile ma leżeć ???

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5779-meksyka%C5%84ska-kie%C5%82basa-chorizo/#findComment-180128
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.