Zbój Madej Posted July 4, 2011 Report Share #1 Posted July 4, 2011 W końcu pierwszy salceson, nazwijmy go „Salceson Domowy”... i niestety się nie udał, ale nic to, temat założyłem więc w wyrobach podrobowych jeszcze ostatniego słowa nie powiedziałem. Miałem zamówiony towar w sklepie, ale oprócz golonki nie przyszło nic więcej. Chciałem zrobić salceson „włoski” z 16-tki i „czarny” z książki T. Kłossowskiego. Więc kupiłem golonkę, dokupiłem kości schabowo/karkowe i z zamrażarki wyjąłem skórki i pozostałości golonek po wykrawaniu wp III. Wszystko było gotowane chyba ze cztery godz. Przestudzone, oddzielone od kości, doprawione i do kątnic. Zbyt luźno nabiłem kątnice. Parzyłem 50min. i o jakieś 15-20min. za długo. Podczas wyjmowania gotowego wyrobu jelito jedno pękło. Co dla mnie najdziwniejsze, na gościnie, na której byłem salceson zaraz po boczku i kabanosach schodził najlepiej :rolleyes: :roll: Gości spożywali i chwalili nie wiem za co. Przekrój ładniejszej sztuki. Pęknięty salceson. Na zlocie trzeba będzie pobrać lekcje nt salcesonów u Profesora Bagno Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/ Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 4, 2011 Report Share #2 Posted July 4, 2011 Jak masz ochotę to możesz skorzystać od zaraz. :lol: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6948&highlight=made++arkadiusz Te Twoje kątnice to mi raczej wyglądają na jelita proste. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-165444 Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted July 4, 2011 Author Report Share #3 Posted July 4, 2011 Jak masz ochotę to możesz skorzystać od zaraz. :lol: http://wedlinydomowe.pl/f...made++arkadiuszKiedyś może skorzystam :grin: Te Twoje kątnice to mi raczej wyglądają na jelita proste.Kupowane były jako kątnice, ale już zgłupiałem Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-165446 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 4, 2011 Report Share #4 Posted July 4, 2011 Tak wygląda salceson w kątnicy. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-165448 Share on other sites More sharing options...
roger Posted July 4, 2011 Report Share #5 Posted July 4, 2011 No wiedziałem Arek że się nie "ugryziesz w klawisze" z tym jelitem ...... :grin: :grin: :grin: Zbóju w przekroju wyglądają te "selcefiksy" bardzo apetycznie :clap: :clap: :clap: Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-165449 Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted July 4, 2011 Author Report Share #6 Posted July 4, 2011 wyglądają te "selcefiksy" bardzo apetycznieSmak to i był, ale co z tego jak wyszło nie to co oczekiwałem. Będą następne salcesony i nie tylko Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-165450 Share on other sites More sharing options...
boggi Posted July 4, 2011 Report Share #7 Posted July 4, 2011 Zbójaszku a czy to idzie na wystawę ??? Najważniejsze że smakuje , ja jestem podobnie jak Ty za ładnym wyglądem , ale Twoje są cudnej urody a że jeden pękł , no cóż zdarza się nawet w rodzinie z fortepianem Jak dla mnie to :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Quote Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-165456 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted July 4, 2011 Report Share #8 Posted July 4, 2011 nazwijmy go „Salceson Domowy” Daj mu nazwe Salceson Zbójecki :wink: Dla mnie wyglada dobrze i smacznie a tamtego co pekl zaserwowal bym z Bratkartoflami i remulada oraz ogorkiem malosolnym.. Aha.. Napewno wyciagales po parzeniu tak jak zwykla kielbase tak ? Moze dlatego pekl ?? serdecznie pozdrawiam :clap: :clap: :wink: Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-165463 Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted July 4, 2011 Report Share #9 Posted July 4, 2011 pierwszy salceson, nazwijmy go „Salceson Domowy”...Pierwsze salcesony za płoty, wcale najgozej nie wygladają... salceson zaraz po boczku i kabanosach schodził najlepieji to jest to !!! a nad wyglądem "popracujesz" Quote MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-165466 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted July 5, 2011 Report Share #10 Posted July 5, 2011 Te Twoje kątnice to mi raczej wyglądają na jelita proste.Piszesz, że proste, a ja widzę krzywe, czyli grube. tak na marginesie. Pęknięty salceson. Nie przejmuj się, to się zdarza. Najważniejsza przy salcesonie jest improwizacja i dobór mięska, nie musi to by golonka, której szkoda do salcesonu. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-165647 Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted July 6, 2011 Author Report Share #11 Posted July 6, 2011 nie musi to by golonka, której szkoda do salcesonu.Golonka była dlatego, że w 16-tce stoi napisane, że w "Salcesonie Włoskim" mięso z głów wołowych można zastąpić golonką dlatego zakupiłem Najważniejsza przy salcesonie jest improwizacja i dobór mięskaImprowizacje zapewne będą, wszak to dopiero początek z wyrobami podrobowymi Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-165675 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 6, 2011 Report Share #12 Posted July 6, 2011 Ja mięso z głów wołowych zastępuję mięsem z głów wieprzowych.Tak mi kiedyś doradził Bagno i tego się trzymam. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-165676 Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 13, 2011 Author Report Share #13 Posted November 13, 2011 W końcu się zebrałem i zrobiłem wątrobianke AndrzejaK, nazwijmy ją: "Wątrobianka Pobiedziska" Tu już jest podwędzona. Zrobiłem połowę porcji, odważyłem przyprawy, soli dałem 5 g mniej, wymieszałem z farszem i... stresik wyszło trochę słonawe, Andrzej chyba bardziej słonolubny niż ja, ale nic to, przecież podczas parzenia woda trochę soli wyciągnęła i wątrobianka wyszła superaśnie smaczna :grin: , stresik był przedwczesny :lol: Cztery kawałki podwędziłem, niestety zimnego dymu nie mogłem uzyskać w Borniaku bez przystawki, temp jaką uzyskiwałem to 24-31.9 st.C,czyli dym ciepły, co jakiś czas otwierałem Borniaka, ale za wile to nie pomogło. I tak się trochę podwędziło I jeszcze ciekawostka, wczoraj była u mnie mała gościna no i dałem na stół trochę wątrobianki coby popróbowali i... dokrajałem jeszcze dwa razy, wątrobianka szła lepiej niż inne wyroby na stole. trochę :rolleyes: to dziwne ale cóż, mnie cieszy, że chwalili :lol: Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-184664 Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 13, 2011 Report Share #14 Posted November 13, 2011 wątrobianka szła lepiej niż inne wyroby na stole. trochę :rolleyes: to dziwne ale cóż, mnie cieszy, że chwalili :lol:Dla mnie to nie jest dziwne , bo dobra kaszana , salcesony , czy pasztetowe są lepsze niż szynki i balerony . Brawo Zbójaszku. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-184666 Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted November 13, 2011 Report Share #15 Posted November 13, 2011 :clap: I to jest to Zbóju :thumbsup: :pycha Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-184667 Share on other sites More sharing options...
Aleksandder Posted November 13, 2011 Report Share #16 Posted November 13, 2011 Zbój Madej, bradzo ladny salceson :grin: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Sorki ze bez polskich znakow ale zamiast z z kreska mam æ Quote Smacznegoo!Forum o robotyce Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-184673 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 13, 2011 Report Share #17 Posted November 13, 2011 "Wątrobianka Pobiedziska" :lol: wątrobianka szła lepiej niż inne wyroby na stole. Cieszy mnie to bardzo że świetnie dałeś sobie radę z wyrobem :clap: Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-184812 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 14, 2011 Report Share #18 Posted November 14, 2011 dobra kaszana , salcesony , czy pasztetowe są lepsze niż szynki i balerony . Heniu. Jestem takiego samego zdania. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-184952 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 14, 2011 Report Share #19 Posted November 14, 2011 "Wątrobianka Pobiedziska" Zbójaszku i znowu coś wydreptałeś podczas mojej nieobecności. Wątrobianka wygląda znakomicie a o smaku już nie wspomnę bo wiem że pyszna. :thumbsup: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-184955 Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted November 14, 2011 Report Share #20 Posted November 14, 2011 dokrajałem jeszcze dwa razy, wątrobianka szła lepiej niż inne wyroby na stole Twoi goście wiedzą co dobre :thumbsup: :clap: Quote "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-184964 Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 20, 2011 Author Report Share #21 Posted November 20, 2011 Właśnie goście ode mnie pojechali i dałem im ostatni kawałek "pobiedziskiej", kto by pomyślał, że tak szybko zniknie :rolleyes: Odmrażam wątrobę i podgardle, mam nadzieje, że jutro dostanę pozostałe składniki i zrobię teraz 5 kg AndrzejkuK, czy jak nie dostanę w sklepie kości to zamiast mięsa z kości można dodać np. mięsa z łopatki, czy może żeberek trochę kupić i obrać z nich mięsko do wątrobianki?? Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-186154 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 20, 2011 Report Share #22 Posted November 20, 2011 Ja bym dał zdecydowanie mięso z żeberek. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-186166 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 20, 2011 Report Share #23 Posted November 20, 2011 Ja bym dał zdecydowanie mięso z żeberek. Zbójaszku ja w 100% bym dodał obgotowane mięsko z żeberek :grin: No i oczywiście trochę rosołku z obgotowania też . :smile: Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-186190 Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted November 20, 2011 Report Share #24 Posted November 20, 2011 Zbójaszku ja dałem żeberka za pierwszym jak i tym razem :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-186191 Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 20, 2011 Author Report Share #25 Posted November 20, 2011 Dzięki bracia dzięki :D Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/#findComment-186195 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.