Jump to content

Recommended Posts

W końcu pierwszy salceson, nazwijmy go „Salceson Domowy”... i niestety się nie udał, ale nic to, temat założyłem więc w wyrobach podrobowych jeszcze ostatniego słowa nie powiedziałem. Miałem zamówiony towar w sklepie, ale oprócz golonki nie przyszło nic więcej. Chciałem zrobić salceson „włoski” z 16-tki i „czarny” z książki T. Kłossowskiego. Więc kupiłem golonkę, dokupiłem kości schabowo/karkowe i z zamrażarki wyjąłem skórki i pozostałości golonek po wykrawaniu wp III. Wszystko było gotowane chyba ze cztery godz. Przestudzone, oddzielone od kości, doprawione i do kątnic. Zbyt luźno nabiłem kątnice. Parzyłem 50min. i o jakieś 15-20min. za długo. Podczas wyjmowania gotowego wyrobu jelito jedno pękło.

Co dla mnie najdziwniejsze, na gościnie, na której byłem salceson zaraz po boczku i kabanosach schodził najlepiej :rolleyes: :roll: Gości spożywali i chwalili nie wiem za co.

 

 

Przekrój ładniejszej sztuki.

 

Pęknięty salceson.

 

Na zlocie trzeba będzie pobrać lekcje nt salcesonów u Profesora Bagno :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/
Share on other sites

  • Replies 482
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jak masz ochotę to możesz skorzystać od zaraz. :lol:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6948&highlight=made++arkadiusz

 

Te Twoje kątnice to mi raczej wyglądają na jelita proste.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Jak masz ochotę to możesz skorzystać od zaraz. :lol:

http://wedlinydomowe.pl/f...made++arkadiusz

Kiedyś może skorzystam :grin:

Te Twoje kątnice to mi raczej wyglądają na jelita proste.

Kupowane były jako kątnice, ale już zgłupiałem :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Tak wygląda salceson w kątnicy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

No wiedziałem Arek że się nie "ugryziesz w klawisze" z tym jelitem ...... :grin: :grin: :grin:

 

Zbóju w przekroju wyglądają te "selcefiksy" bardzo apetycznie ;) :clap: :clap: :clap:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

wyglądają te "selcefiksy" bardzo apetycznie

Smak to i był, ale co z tego jak wyszło nie to co oczekiwałem. Będą następne salcesony i nie tylko :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Zbójaszku a czy to idzie na wystawę ??? Najważniejsze że smakuje , ja jestem podobnie jak Ty za ładnym wyglądem , ale Twoje są cudnej urody a że jeden pękł , no cóż zdarza się nawet w rodzinie z fortepianem :)

 

Jak dla mnie to :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

nazwijmy go „Salceson Domowy”

Daj mu nazwe Salceson Zbójecki :wink:

 

Dla mnie wyglada dobrze i smacznie a tamtego co pekl zaserwowal bym z Bratkartoflami i remulada oraz ogorkiem malosolnym.. :cool:

 

Aha.. Napewno wyciagales po parzeniu tak jak zwykla kielbase tak ? Moze dlatego pekl ??

 

serdecznie pozdrawiam :clap: :clap: :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

pierwszy salceson, nazwijmy go „Salceson Domowy”...

Pierwsze salcesony za płoty, wcale najgozej nie wygladają...

salceson zaraz po boczku i kabanosach schodził najlepiej

i to jest to !!! a nad wyglądem "popracujesz" :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Te Twoje kątnice to mi raczej wyglądają na jelita proste.

Piszesz, że proste, a ja widzę krzywe, czyli grube. tak na marginesie. :cool:

 

Pęknięty salceson.

 

Nie przejmuj się, to się zdarza. :cool:

Najważniejsza przy salcesonie jest improwizacja i dobór mięska, nie musi to by golonka, której szkoda do salcesonu. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

nie musi to by golonka, której szkoda do salcesonu.

Golonka była dlatego, że w 16-tce stoi napisane, że w "Salcesonie Włoskim" mięso z głów wołowych można zastąpić golonką dlatego zakupiłem :cool:

Najważniejsza przy salcesonie jest improwizacja i dobór mięska

Improwizacje zapewne będą, wszak to dopiero początek z wyrobami podrobowymi :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Ja mięso z głów wołowych zastępuję mięsem z głów wieprzowych.Tak mi kiedyś doradził Bagno i tego się trzymam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • 4 months later...

W końcu się zebrałem i zrobiłem wątrobianke AndrzejaK, nazwijmy ją:

 

"Wątrobianka Pobiedziska" :cool:

 

 

Tu już jest podwędzona.

 

 

Zrobiłem połowę porcji, odważyłem przyprawy, soli dałem 5 g mniej, wymieszałem z farszem i... stresik wyszło trochę słonawe, Andrzej chyba bardziej słonolubny niż ja, ale nic to, przecież podczas parzenia woda trochę soli wyciągnęła i wątrobianka wyszła superaśnie smaczna :grin: , stresik był przedwczesny :lol:

Cztery kawałki podwędziłem, niestety zimnego dymu nie mogłem uzyskać w Borniaku bez przystawki, temp jaką uzyskiwałem to 24-31.9 st.C,czyli dym ciepły, co jakiś czas otwierałem Borniaka, ale za wile to nie pomogło. I tak się trochę podwędziło :cool:

 

 

I jeszcze ciekawostka, wczoraj była u mnie mała gościna no i dałem na stół trochę wątrobianki coby popróbowali i... dokrajałem jeszcze dwa razy, wątrobianka szła lepiej niż inne wyroby na stole. trochę :rolleyes: to dziwne ale cóż, mnie cieszy, że chwalili :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

wątrobianka szła lepiej niż inne wyroby na stole. trochę :rolleyes: to dziwne ale cóż, mnie cieszy, że chwalili :lol:

Dla mnie to nie jest dziwne , bo dobra kaszana , salcesony , czy pasztetowe są lepsze niż szynki i balerony .

 

Brawo Zbójaszku.

"Wątrobianka Pobiedziska" :cool:

 

:lol:

 

wątrobianka szła lepiej niż inne wyroby na stole.

Cieszy mnie to bardzo że świetnie dałeś sobie radę z wyrobem :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

dobra kaszana , salcesony , czy pasztetowe są lepsze niż szynki i balerony .

Heniu. Jestem takiego samego zdania.

"Wątrobianka Pobiedziska" :cool:

Zbójaszku i znowu coś wydreptałeś podczas mojej nieobecności.

Wątrobianka wygląda znakomicie a o smaku już nie wspomnę bo wiem że pyszna. :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

dokrajałem jeszcze dwa razy, wątrobianka szła lepiej niż inne wyroby na stole

Twoi goście wiedzą co dobre :thumbsup: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Właśnie goście ode mnie pojechali i dałem im ostatni kawałek "pobiedziskiej", kto by pomyślał, że tak szybko zniknie :rolleyes:

Odmrażam wątrobę i podgardle, mam nadzieje, że jutro dostanę pozostałe składniki i zrobię teraz 5 kg :D

AndrzejkuK, czy jak nie dostanę w sklepie kości to zamiast mięsa z kości można dodać np. mięsa z łopatki, czy może żeberek trochę kupić i obrać z nich mięsko do wątrobianki?? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Ja bym dał zdecydowanie mięso z żeberek.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Ja bym dał zdecydowanie mięso z żeberek.

 

Zbójaszku ja w 100% bym dodał obgotowane mięsko z żeberek :grin: No i oczywiście trochę rosołku z obgotowania też . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.