Zbój Madej Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Lipca 2011 W końcu pierwszy salceson, nazwijmy go „Salceson Domowy”... i niestety się nie udał, ale nic to, temat założyłem więc w wyrobach podrobowych jeszcze ostatniego słowa nie powiedziałem. Miałem zamówiony towar w sklepie, ale oprócz golonki nie przyszło nic więcej. Chciałem zrobić salceson „włoski” z 16-tki i „czarny” z książki T. Kłossowskiego. Więc kupiłem golonkę, dokupiłem kości schabowo/karkowe i z zamrażarki wyjąłem skórki i pozostałości golonek po wykrawaniu wp III. Wszystko było gotowane chyba ze cztery godz. Przestudzone, oddzielone od kości, doprawione i do kątnic. Zbyt luźno nabiłem kątnice. Parzyłem 50min. i o jakieś 15-20min. za długo. Podczas wyjmowania gotowego wyrobu jelito jedno pękło. Co dla mnie najdziwniejsze, na gościnie, na której byłem salceson zaraz po boczku i kabanosach schodził najlepiej :rolleyes: :roll: Gości spożywali i chwalili nie wiem za co. Przekrój ładniejszej sztuki. Pęknięty salceson. Na zlocie trzeba będzie pobrać lekcje nt salcesonów u Profesora Bagno Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Lipca 2011 Jak masz ochotę to możesz skorzystać od zaraz. :lol: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6948&highlight=made++arkadiusz Te Twoje kątnice to mi raczej wyglądają na jelita proste. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Lipca 2011 Jak masz ochotę to możesz skorzystać od zaraz. :lol: http://wedlinydomowe.pl/f...made++arkadiuszKiedyś może skorzystam :grin: Te Twoje kątnice to mi raczej wyglądają na jelita proste.Kupowane były jako kątnice, ale już zgłupiałem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Lipca 2011 Tak wygląda salceson w kątnicy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Lipca 2011 No wiedziałem Arek że się nie "ugryziesz w klawisze" z tym jelitem ...... :grin: :grin: :grin: Zbóju w przekroju wyglądają te "selcefiksy" bardzo apetycznie :clap: :clap: :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Lipca 2011 wyglądają te "selcefiksy" bardzo apetycznieSmak to i był, ale co z tego jak wyszło nie to co oczekiwałem. Będą następne salcesony i nie tylko Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Lipca 2011 Zbójaszku a czy to idzie na wystawę ??? Najważniejsze że smakuje , ja jestem podobnie jak Ty za ładnym wyglądem , ale Twoje są cudnej urody a że jeden pękł , no cóż zdarza się nawet w rodzinie z fortepianem Jak dla mnie to :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Lipca 2011 nazwijmy go „Salceson Domowy” Daj mu nazwe Salceson Zbójecki :wink: Dla mnie wyglada dobrze i smacznie a tamtego co pekl zaserwowal bym z Bratkartoflami i remulada oraz ogorkiem malosolnym.. Aha.. Napewno wyciagales po parzeniu tak jak zwykla kielbase tak ? Moze dlatego pekl ?? serdecznie pozdrawiam :clap: :clap: :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Lipca 2011 pierwszy salceson, nazwijmy go „Salceson Domowy”...Pierwsze salcesony za płoty, wcale najgozej nie wygladają... salceson zaraz po boczku i kabanosach schodził najlepieji to jest to !!! a nad wyglądem "popracujesz" Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Lipca 2011 Te Twoje kątnice to mi raczej wyglądają na jelita proste.Piszesz, że proste, a ja widzę krzywe, czyli grube. tak na marginesie. Pęknięty salceson. Nie przejmuj się, to się zdarza. Najważniejsza przy salcesonie jest improwizacja i dobór mięska, nie musi to by golonka, której szkoda do salcesonu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Lipca 2011 nie musi to by golonka, której szkoda do salcesonu.Golonka była dlatego, że w 16-tce stoi napisane, że w "Salcesonie Włoskim" mięso z głów wołowych można zastąpić golonką dlatego zakupiłem Najważniejsza przy salcesonie jest improwizacja i dobór mięskaImprowizacje zapewne będą, wszak to dopiero początek z wyrobami podrobowymi Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Lipca 2011 Ja mięso z głów wołowych zastępuję mięsem z głów wieprzowych.Tak mi kiedyś doradził Bagno i tego się trzymam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Listopada 2011 W końcu się zebrałem i zrobiłem wątrobianke AndrzejaK, nazwijmy ją: "Wątrobianka Pobiedziska" Tu już jest podwędzona. Zrobiłem połowę porcji, odważyłem przyprawy, soli dałem 5 g mniej, wymieszałem z farszem i... stresik wyszło trochę słonawe, Andrzej chyba bardziej słonolubny niż ja, ale nic to, przecież podczas parzenia woda trochę soli wyciągnęła i wątrobianka wyszła superaśnie smaczna :grin: , stresik był przedwczesny :lol: Cztery kawałki podwędziłem, niestety zimnego dymu nie mogłem uzyskać w Borniaku bez przystawki, temp jaką uzyskiwałem to 24-31.9 st.C,czyli dym ciepły, co jakiś czas otwierałem Borniaka, ale za wile to nie pomogło. I tak się trochę podwędziło I jeszcze ciekawostka, wczoraj była u mnie mała gościna no i dałem na stół trochę wątrobianki coby popróbowali i... dokrajałem jeszcze dwa razy, wątrobianka szła lepiej niż inne wyroby na stole. trochę :rolleyes: to dziwne ale cóż, mnie cieszy, że chwalili :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Listopada 2011 wątrobianka szła lepiej niż inne wyroby na stole. trochę :rolleyes: to dziwne ale cóż, mnie cieszy, że chwalili :lol:Dla mnie to nie jest dziwne , bo dobra kaszana , salcesony , czy pasztetowe są lepsze niż szynki i balerony . Brawo Zbójaszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Listopada 2011 :clap: I to jest to Zbóju :thumbsup: :pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksandder Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Listopada 2011 Zbój Madej, bradzo ladny salceson :grin: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Sorki ze bez polskich znakow ale zamiast z z kreska mam æ Cytuj Smacznegoo!Forum o robotyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Listopada 2011 "Wątrobianka Pobiedziska" :lol: wątrobianka szła lepiej niż inne wyroby na stole. Cieszy mnie to bardzo że świetnie dałeś sobie radę z wyrobem :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Listopada 2011 dobra kaszana , salcesony , czy pasztetowe są lepsze niż szynki i balerony . Heniu. Jestem takiego samego zdania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Listopada 2011 "Wątrobianka Pobiedziska" Zbójaszku i znowu coś wydreptałeś podczas mojej nieobecności. Wątrobianka wygląda znakomicie a o smaku już nie wspomnę bo wiem że pyszna. :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Listopada 2011 dokrajałem jeszcze dwa razy, wątrobianka szła lepiej niż inne wyroby na stole Twoi goście wiedzą co dobre :thumbsup: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Listopada 2011 Właśnie goście ode mnie pojechali i dałem im ostatni kawałek "pobiedziskiej", kto by pomyślał, że tak szybko zniknie :rolleyes: Odmrażam wątrobę i podgardle, mam nadzieje, że jutro dostanę pozostałe składniki i zrobię teraz 5 kg AndrzejkuK, czy jak nie dostanę w sklepie kości to zamiast mięsa z kości można dodać np. mięsa z łopatki, czy może żeberek trochę kupić i obrać z nich mięsko do wątrobianki?? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Listopada 2011 Ja bym dał zdecydowanie mięso z żeberek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Listopada 2011 Ja bym dał zdecydowanie mięso z żeberek. Zbójaszku ja w 100% bym dodał obgotowane mięsko z żeberek :grin: No i oczywiście trochę rosołku z obgotowania też . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Listopada 2011 Zbójaszku ja dałem żeberka za pierwszym jak i tym razem :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Listopada 2011 Dzięki bracia dzięki :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.