Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby podrobowe wg Zbója


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
377 odpowiedzi w tym temacie

#361 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6771 postów

Napisano 29 gru 2017 - 16:54

Wojtuś , jak byś poćwiczył też byś tak potrafił

Jędruś, wiesz, że teraz to takie cuś nie możliwe jest :D

a Tobie się nadziewarki zachciało .... jeszcze z motorkiem

Oj tam :laugh: :laugh:



#362 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6771 postów

Napisano 03 sty 2018 - 16:49

Podreptałem dziś trochę. "Wątrobianka ze skwarkami wg Zbója" :D

Oczywiście na podstawie wątrobianki wg Jędrusia z Wielkopolski :cool:

Była okazja w końcu przetestować nadziewarkę co to napęd elektryczny ma.

Niestety, klipsownica nie klispuje dobrze, jak na razie, grubych naturalnych osłonek, w tym przypadku jelita proste wp. "Zapięła" mi tylko jedną część jelita widoczną na pierwszej fotce(ale zapina siatkę i osłonkę białkową na sucho). Po nadzianiu towaru pogrzebałem w necie i chyba jest regulacja zacisku klipsa. A może klipsy większe trzeba, ale to zadanie na przyszłość.

To co na talerzu to farsz z lejka i kolanka nadziewarki, czyli bardzo dużo, nadziewarka 5L, a kolanko większe niż w Mesli 7L. Dolałem trzy małe chochelki wywaru z parzenia coby odsolić trochę farsz, zamieszałem i dałem do słoika, później będę gotował godzinką

Nadziewałem niecałe 30min chyba razem z wiązaniem. Byłoby szybciej, ale kombinowałem z ustawieniem obrotów no i nogę swoją musiałem "dopasować" do pedału.

Wątrobianka teraz w Borniaku. Pogoda piękna doo zimnego dymienia. Tak myślę, że godzinka, kije tyłem na zad i druga godzinka i powinno być git :D

 

 

Załączony plik  DSC_0325_wm.JPG   63,02 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0327_wm.JPG   64,43 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0328_wm.JPG   57,53 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0329_wm.JPG   51,58 KB   4 Ilość pobrań



#363 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12191 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 03 sty 2018 - 18:10

Witam 

 

Wątrobianka ze skwarkami wg Zbója"

 

Wojtek dałeś inspirację :D   .....choć temat znany  ale umsknął .:D   Skwarek mam uzbierane że cho .. cho :D

 

 Teraz tylko czekam jak będzie zdrowa wątroba w sklepie .......   po sylwestrze ciężko wybrać . :facepalm: :) 

 

 

Jutro zadzwonię  ... w tym roku jeszcze nie gadaliśmy :D

 

Pozdrawiam



#364 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6771 postów

Napisano 03 sty 2018 - 19:45

Andrzejku, na wątrobę dobry zakwas buraczany :cool:

 

 

 

Jutro zadzwonię

 

Po południu :D

 

 

Jak zacząłem dymić to zaczęło wiać w komin :devil: ale jakoś się zadymiło mniej więcej, 2 godz. i 40 min. :D

 

 

Załączony plik  DSC_0330_wm.JPG   43,79 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0331_wm.JPG   43,65 KB   3 Ilość pobrań



#365 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12191 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 03 sty 2018 - 20:03

Andrzejku, na wątrobę dobry zakwas buraczany :cool:

 

 

Ja myślałem o wątrobie wieprzowej :yawn: :yawn: :D :)

 

Po południu :D

 

 

Ok :D    Pozdrawiam


[Dodano: 03 sty 2018 - 20:03]

ale jakoś się zadymiło

 

 

Wojtek  smak będzie :D



#366 Maniek96

Maniek96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 505 postów
  • MiejscowośćGniezno

Napisano 03 sty 2018 - 21:10

Niestety, klipsownica nie klispuje dobrze, jak na razie, grubych naturalnych osłonek, w tym przypadku jelita proste wp. "Zapięła" mi tylko jedną część jelita widoczną na pierwszej fotce(ale zapina siatkę i osłonkę białkową na sucho). Po nadzianiu towaru pogrzebałem w necie i chyba jest regulacja zacisku klipsa. A może klipsy większe trzeba, ale to zadanie na przyszłość.

 

Sprawdzałem dzisiaj  i znalazłem że,są dwa sposoby klipsowania uzyskiwane przez szybkie odwrócenie matrycy: zamknięcie W dla jelit naturalnych
i V dla sztucznych osłonek siatek co prawda inna marka klipsownicy ale myślę że ten sam system co do długości klipsów to muszą być inne klipsownice i znalazłem coś takiego niestety nie potrafię wrzucać linków do stron więc skopiowałem

www.promar.pl/pl/sch-6210-klipsownica-reczna-pojedynczego-klipsowania-pcs

www.promar.pl/pl/sch-7210-klipsownica-reczna-pojedynczego-klipsowania-pcs



#367 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6771 postów

Napisano 03 sty 2018 - 21:36

uzyskiwane przez szybkie odwrócenie matrycy

 

To jest to o czym Ci dziś mówiłem tylko nie wiedziałem jak nazwać i to jest na filmiku.

https://youtu.be/yJmsccQW72k?t=357

 

U mnie jest coś takiego na 3 śrubki, ale na razie nie odkręcałem :D



#368 Maniek96

Maniek96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 505 postów
  • MiejscowośćGniezno

Napisano 03 sty 2018 - 21:46

 

uzyskiwane przez szybkie odwrócenie matrycy

 

To jest to o czym Ci dziś mówiłem tylko nie wiedziałem jak nazwać i to jest na filmiku.

https://youtu.be/yJmsccQW72k?t=357

 

U mnie jest coś takiego na 3 śrubki, ale na razie nie odkręcałem :D

 

to to to o to chodzi :D i już jesteśmy w domu  ;) 



#369 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6771 postów

Napisano 03 sty 2018 - 21:47

Gościu klipsuje jelito grube, czyli można :D

 

https://youtu.be/yJmsccQW72k?t=407



#370 Maniek96

Maniek96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 505 postów
  • MiejscowośćGniezno

Napisano 03 sty 2018 - 21:50

Trochę regulacji, praktyki i będzie śmigać :thumbsup: :clap:



#371 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6771 postów

Napisano 03 sty 2018 - 21:53

Trochę regulacji, praktyki

I tak będzie :D a ja pozostałe jelita zamroziłem, "ale nic to Baśka" w imię nauki rozmrozi się i będziem trenować :D



#372 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12191 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 03 sty 2018 - 22:05

w imię nauki rozmrozi się i będziem trenować

 

 

Działajcie ....  działajcie , będę miał gdzie klipsować .......  chyba :D

 

 

 Pozdrowionka ślę



#373 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6771 postów

Napisano 04 sty 2018 - 04:50

działajcie , będę miał gdzie klipsować

 

:cool: :D :D

 

Przekrój wczorajszej wątrobianki :D :D

 

Załączony plik  DSC_0332_wm.JPG   55,59 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0334_wm.JPG   52,47 KB   6 Ilość pobrań



#374 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12191 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 04 sty 2018 - 11:00

Przekrój wczorajszej wątrobianki :D :D

 

 

 Chociaż nie Wszystkim  , ale mnie leberka  - wątrobianka grubiej mielona odpowiada . :D  Chociaż dla odmiany czasami mielę przez sitko 3 mm . :D

 

 

 Pozdrawiam



#375 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6771 postów

Napisano 04 sty 2018 - 13:18

ale mnie leberka - wątrobianka grubiej mielona odpowiada

No i mnie też, ja wolę taką od tej "drobnej" :D Jadałem kilka razy na zlotach jak ktoś tam przywiózł swoją drobno rozdrobnioną i była czy też były bardzo smaczniaste :D nie mniej jednak ja lubię czuć, ze coś gryzę, dlatego towar "mielim" po Twojemu, znaczy sitko 4mm :D



#376 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6771 postów

Napisano 28 gru 2018 - 17:29

Towar na "polski kawior" (wersja a'la pobiedziska) sparzony, poszedł do zamrażarki. W Styczniu będzie dreptanie przy kaszance z "niespodzianką" :D

 

pół głowy

wątroba około kg

skórki wp około kg

golonka przednia b/k

mięso z jednej kości karkowej

 

Będzie na kaszy jęczmiennej grubej.

 

Załączony plik  DSC_0164_wm.JPG   81,75 KB   5 Ilość pobrań


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 28 gru 2018 - 17:30


#377 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12191 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 gru 2018 - 18:37

Towar na "polski kawior"

 

 Ha   ha , narobiłem Wojtusiowi apetytu . :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#378 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6771 postów

Napisano 28 gru 2018 - 19:22

Ha ha , narobiłem Wojtusiowi apetytu

No qrcze niestety :laugh: :laugh:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych