Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rogerowa BEKA dymu ... ;) -beczka nie musi być "szpetna


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
181 odpowiedzi w tym temacie

#181 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu
  • **VIP**
  • 3332 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 30 wrz 2020 - 19:10

Tylko jak pamiętam Roger opisywał wędzarnie elektryczną, a z Twojego opis wynika że masz zwykła opalaną drewnem. Powody mogą być tylko dwa :
-złe wskazania termometru, jak masz tz.kotłowy to na pewno są złe. Rozwiązanie zmień termometr. Wstępnie możesz zmierzyć temp ręka. 80 stopni to temp w której nie utrzymasz ręki dłużej.
- za mocno hajcujesz. Rozwiązanie mniej do paleniska.????.
No i ten komin trochę mały. Dym ma przepływac swobodnie przez wędzarnie. Powierzchnię przekrój komina masz mniejsza od powierzchni wlotu. Co do zasady termodynamiki powinno być odwrotnie. ???? Aby dobrac to w realu stosujemy przysłony na wyjściu dymu. Zwiększenie pola przekroju odpływu też poprawi Ci sytuację jeżeli chodzi o temp.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 30 wrz 2020 - 19:27


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#182 Masslak

Masslak
  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćStare Bielice

Napisano 30 wrz 2020 - 19:52

Rękę byłem w stanie trzymać. Komin zrobiłem taki bo nie byłem pewny rozmiarów ale zawsze można listewkę pod wieko i już przepływ lepszy. Termometr mam pewnie kotłowy. Z taką wystającą sonda matalową na 20 cm i jeden z króciutka która wisi na haku.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych