Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Rogerowa BEKA dymu ... ;) -beczka nie musi być "szpetna
#21
Napisano 28 lip 2011 - 09:17
#22
Napisano 28 lip 2011 - 12:38
#23
Napisano 28 lip 2011 - 12:46
#24
Napisano 28 lip 2011 - 12:53
''Beka'' Piękna i funkcjonalna :grin: Tylko pozazdrościć ..... :clap: :clap: :clap:
#25
Napisano 28 lip 2011 - 13:28
...a nie boisz się, że kwadratowy profil generatora nie będzie współpracował z okrągłościami beczki....

#26
Napisano 28 lip 2011 - 13:34
Parę zdjęć definitywnie skończonej beczki ...:
Gotowa do wędzenia
Beczka prezentuje się bardzo atrakcyjnie.

Moim zdaniem zmienić tylko "generator" na co najmniej 100 mm średnicy
i będzie jeszcze lepiej!

mam ten dymnik też,naprawde nie widzę potrzeby przerabiania go na palenisko jak
w kuźni z dodatkowym wtłaczaniem powietrza,przepraszam za dosadność skojarzenia Roger.
jedyne co on potrzebuje to długi pogrzebacz nic więcej.
........
wiem już dlaczego u
wszystkich kapie dziegć z rury dymnej
Marek z Bielska jak widzę ZDEFINIOWAŁ uciążliwy mankament. :!:
.
#28
Napisano 28 lip 2011 - 14:01
Rafale cholernie się boję dlatego moje wędzonki wyprodukowane przy pomocy tej "śmiercionośnej maszyny" konsumuje tylko pies .........a nie boisz się, że kwadratowy profil generatora nie będzie współpracował z okrągłościami beczki....
Niekorzystne fenole i "fluidy" kwardratowego profilu niwelują moje okrągłości .... przemnożone przez promień beczki .....

Moim zdaniem zmienić tylko "generator" na co najmniej 100 mm średnicy
i będzie jeszcze lepiej!
Nie ma "kolego" takiej potrzeby .......wiem już dlaczego u
wszystkich kapie dziegć z rury dymnej
Marek z Bielska jak widzę ZDEFINIOWAŁ uciążliwy mankament. :!:
Ale żeby nie być tak GOŁOSŁOWNYM jak Ty ( tzw "gołosłowcem pospolitym" - nie mylić z "BIEDRONKOWCEM pospolitym" bo to chyba Twoje ulubione określenie większości forumowiczów ) odpowiem Ci inaczej 100mm średnicy to powierzchnia "paleniska" 66,4cm2 w moim profilu ta powierzchnia wynosi 21,1cm2 czyli jest 3 razy mniejsza ...... które palenisko wytworzy więcej tego "skarbu" o którym piszesz ...... ?
U mnie to co się wytworzy zostaje w komorze dymnej poza żarem i spalaniem - w tamtym ścieka do wędzarni co lepsze ..... ? ....
- to retoryczne pytania - Poczytaj o kondensacji i spalaniu .....
U mnie dodmuch jest używany tylko do rozpalania generatora (i nie musi być !!! ) w rozwiązaniu, które Twoim zdaniem jest lepsze dodmuch do komory spalania jest STAŁY oprócz grawitacyjnego dostarczania powietrza ..... Pooglądaj tamten generator po 10-15 wędzeniach , zobaczysz jak będzie czysty ......

Ja swojego nie szoruję chemią bo nie muszę ....

[size=9][ Dodano: Czw 28 Lip, 2011 15:02 ][/size]
Są dwa drewniane z boku ......Wiesz czego brakuje w Twojej beczce ? ... Uchwytu do jej przenoszenia/chowania..


#29
Napisano 28 lip 2011 - 14:17
Na większych uchwytach można by cos powiesić. Jakieś pomoce. (szczypce, haki itp)
#30
Napisano 23 lis 2012 - 15:51
Miałem podobnego pomysła ale myślałem o obłożeniu cegłą i bez żadnej elektryki, miała być z rurą i paleniskiem. Niestety, wszystkie trzy skupy złomu w Siemiatyczach objechałem i ani jednej beczki nie mieli :rolleyes:Beczka -0PLN -na złomie za grosze się kupi ....
#31
Napisano 23 lis 2012 - 20:13
Szukaj na Alledrogo. Ja za nówkę swego czasu zapłaciłem całe 50 zł. Wprawdie przesyłka drugie tyle ale warto było :grin:Miałem podobnego pomysła ale myślałem o obłożeniu cegłą i bez żadnej elektryki, miała być z rurą i paleniskiem. Niestety, wszystkie trzy skupy złomu w Siemiatyczach objechałem i ani jednej beczki nie mieli :rolleyes:Beczka -0PLN -na złomie za grosze się kupi ....
#32
Napisano 23 lis 2012 - 20:20
#33
Napisano 23 lis 2012 - 20:27
#34
Napisano 24 lis 2012 - 10:12
#35
Napisano 24 lis 2012 - 10:27

A jeśli chodzi o dostępność beczek to zalatwicie to praktycznie w każdym większym warsztacie samochodowym ... za recykling i odbiór się płaci więc za buteleczke nie powinno być problemu

#36
Napisano 03 gru 2012 - 10:07
[size=9][ Dodano: Pon 03 Gru, 2012 10:10 ][/size]
Sory, nie dodało zdjęcia. Nie chcę się rejestrować żeby móc dodać zdjęcie. Wklejam link do zaprzyjaźnionego forum, tam są zdjęcia mojej wędzarni. Zapraszam.
[size=9][ Dodano: Pon 03 Gru, 2012 10:10 ][/size]
http://www.forum.kam...3&t=16&start=60
[size=9][ Dodano: Pon 03 Gru, 2012 10:12 ][/size]
marcel1980, Marcel pokaż co już zbudowałeś. Chętnie zobaczę. Pozdrawiam.
#37
Napisano 03 gru 2012 - 10:30
#38
Napisano 04 gru 2012 - 12:33

Uploaded with ImageShack.us
[size=9][ Dodano: Wto 04 Gru, 2012 12:44 ][/size]
Udało się. Wędzarnia praktycznie skończona. DG do pomalowania farbą kominkową bo niestety nie jest z nierdzewki. Elekrtonikę muszę naprostować bo wygląda jakby się pod własnym ciężarem obwiesiła. I tylko wędzić i wędzić. W piątek 1/2 świnki przyjedzie i zabawię się w wyrób wędlin, szynek, schabików i co tylko jeszcze będzie można zrobić.
Wiecie może gdzie można kupić profil cienkościenny 8x8 cm. najlepiej z nierdzewki? Lub gdzie takowy mi pospawają z blachy? Codzi o Poznań lub jego okolice.
A to część wędzonek z pierwszego mojego wędzenia.

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam.
Adam
#39
Napisano 20 mar 2013 - 15:17
Od około 4 mcy interesuje się tematem wędlin domowych, zadymiania, i muszę przyznać, że mam wysoko postawioną poprzeczkę ponieważ mój ojciec jest żeźnikiem-masażem i od dzieciństwa temat szynek kiełbas i innych wyrobów przewijał się przez mój rodzinny dom.
Po godzinach czytania jakie spedziłem na tym forum natrafiłem na beczkową wędzarkę @Rogera, postanowiłem coś takiego zbudować, a histrorję budowy opisać w tym temacie.
Zacząłem od zakupu beczki, jak na zdjęciu (jest czysta w środku, był w niej jakiś klej, który nie miał styczności z beczką ponieważ był w worku), koszt to 60 zł, z kosztaki wysyłki.
Nabyłem też grill elektryczny, najbardziej bardziej zależy mi na grzałce 2000W, z termostatem koszt to 30zł (urzywany).
Mam już zrębki bukowo-olchowe.
Teraz jestem w trakcie budowy DG, a raczej mam już go skompletowanego tylko oddałem do pospawania (materiał na DG znalazłem na złomie i zapłaciłem za wszystko 15zł). Jutro będzie pospawany więc się pochwalę.
Korzystając z okazji mam pytanie czy beczkę muszę wypalić, jest wewnątrz czysta, nie ma jakiegoś dziwnego zapachu, to samo z farbą z zewnątrz, czy muszę się jej pozbyć???.
#40
Napisano 20 mar 2013 - 15:44

I będzie OK

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych