gontek Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 A u mnie dzisiaj będzie "woda śledziowa" z gorącymi ziemniaczkami super sprawa roger, zaintrygowała mnie ta woda śledziowa. To jakiś przysmak regionalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Np.http://ugotuj.to/ugotuj/-18236155/zupa+sledziowa+na+zimno/p/ Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Tak to prosta potrawa ja wymoczone śledzie na plaskim talerzu moczę w occie (im dłużej tym kwaśniej) gotuję wodę z zielem i listkiem w nij blanszuję cebulę w półpiórka jak ostygnie dalewasz śmietanę, ze 3 łyżki octu i mieszasz dokladnie sól, pieprz, cukir do smaku i krojone śledzie do tego gorące ziemniaki z cebulką. Często wkrajam troszkę szczypioru Aha jjemy łyżką ziemniaki na talerzyku a sledzie w "wodzie" w miseczce. Woda do śmietany 1\1 a jak w donu było biednie to dużo wiecej wody Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 roger, dziękuję za przepis. Lubię śledzie i na pewno wypróbuję :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Haha na zdrowie i dobra rada gotuj więcej ziemniaków niż zwykle bo to wszystko strasznie szybko znika. Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Do śledzi ziemniaki gotuję w "mundurkach". Taka u nas tradycja, jak zostają to jak znalazł do sałatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 No i wielkanocne śniadanko za nami.Córcia się postarała Jaja jak jajaHit świątecznego stołu-mus z kaczki w babeczkach, autorstwa córy Od lewej :kiełbasa z jelenia,wojskowa,polędwica parzona,krakowska,sucha z dzikaOd lewej : polędwiczki surowe,szynka z dzika,boczek parzony,szynka wieprzowa,baleron,polędwica surowa.O autorze tych dwóch półmisków przez wrodzoną skromność nie wspomnę Pasztet Joli i sałatka córyTymbaliki z kurczaka /zapomniano o soli, ale były dobre /A na koniec ogólny widoczek Znowu dietę diabli wzięli ,ale smaczne było Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 A na koniec ogólny widoczek Znowu dietę diabli wzięli ,ale smaczne było Kruszynko , na bogato to fakt . Jak to mówią : kto bogatemu zabroni ........... Pracuję u Rubika to za całokształt wielkie :clap: :clap: Pozdrowienia ślę . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Widzę Kaziu , że po sąsiedzku spędzamy święta , Pozdrawiamy świątecznie , Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Wszystko pięknie ładnie, ale czym te pyszne potrawy popychałeś? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 No i wielkanocne śniadanko Kaziu, zamurowało mnie z wrażenia.Świąteczne pozdrowienia dla Ciebie i Joli. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Kruszynka, mozesz podac przepis na swoje solone sledzie w beczce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Pracuję u Rubika to za całokształt wielkie :clap: :clap: Andrzej a czy to wstyd komuś poklaskać.Miło się robi jak ktoś wyraża uznanie dla twojej roboty,nawet jak to jest na "wyrost".Rozmawialiśmy o tym kiedyś w "realu" Widzę Kaziu , że po sąsiedzku spędzamy święta , Pozdrawiamy świątecznie , A tak ,parę przecznic nas tylko dzieliło .Pozdrawiamy serdecznie czym te pyszne potrawy popychałeś? Piotrze jak napiszę że kompotem to uwierzysz ? /Jola miała zmianę "kierującą",dzisiaj moja kolej / Kaziu, zamurowało mnie z wrażenia. Świąteczne pozdrowienia dla Ciebie i Joli. Również świątecznie pozdrawiamy.Aniu Ciebie to trudno zamurować.Szynka z dzika w/g Twoich wskazówek Kruszynka, mozesz podac przepis na swoje solone sledzie w beczce? Sobol czy chodzi o solenie śledzi w beczce ? Ja tego nie robię ,kupuję gotowe.Czy o przepis na ten sos z mlecz ? Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Kaziku... na bogato u Was na bogato...zresztą ja zawsze... widać że Córa idzie w dobrym kierunku.. Co do diety to czego się smucisz.... w końcu Święta Wielkanocne mamy raz w roku Pozdrawiamy Was serdecznie ... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 .Rozmawialiśmy o tym kiedyś w "realu" Pamiętam doskonale , Kaziku za całokształt :clap: :clap: i nie żebym maślił . Pozdrowienia świąteczne Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Co do diety to czego się smucisz.... w końcu Święta Wielkanocne mamy raz w roku Taaa Wielkanoc jedna,Boże Narodzenie jedno,długich weekendów kilka,zlocików kilka,jakieś drobne urodzinki i imieninki,trochę gości na działce,kilka tzw.zwykłych okazji i około 200 dni bez diety przeleciało.No a na pozostałe 100 i parę dni się nie opłaca diety zaczynać Ale i tak życie jest piękne Pozdrawiamy Was serdecznie ... Pozdrowienia świąteczne Również pozdrawiamy Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Kruszynka, chodzilo mi o samo solenie sledzi.Probowalem solic w soli samej, w solance ok20+%, z łbami, bez lbów, z flakami i patroszone i zawsze wychodziły suche, chociaż marynowane później były bardzo dobre.Może ktoś ma jakiś sprawdzony przepis. Dodam że są to śledzie atlantyckie/ z Morza Północnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Kruszynko, pytałem czym "popychałeś", bo w naszej rodzinie tradycyjnie musi być przepalanka (nalewka karmelowa).Zrobiona przynajmniej dwa miesiące przed świętami coby się ładnie przegryzła .Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez żurku , białej, i przepalanki. . Pozdrawiam jeszcze świątecznie Piotr. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez żurku , białej, i przepalanki. .Żurek i biała też obowiązkowo były a popychaliśmy nalewką ziołową w typie żołądkowej gorzkiej i zawsze wychodziły suche,W czasach kryzysowych też soliłem w kamionce i też wychodziły suche.Tak kombinując logicznie to trzeba chyba więcej solanki wlewać,bo nam w garze miejsca na wodę szkoda.Jak obejrzy się stare filmy z lugrów ,kutrów,traulerów to widać że w drewniane beczki ładowano śledzie prosto z sieci /nie były przesuszone/,sól sypano łopatą,woda zaburtowa woda wraz z falą wchodziła i jakież te śledzie były smaczne.Teraz to niestety beczki plastikowe i solanka w płynie Ale kombinować trzeba jeżeli ma się dostęp do dużej ilości świeżych i tanich śledzi Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 18 Maja 2014 Miałem jakieś problemy z wstawianiem zdjęć więc nadrabiam zaległości Sezon grillowy w tym roku otworzyły pstrągi Jak widać Niutek trochę obrażony bo liczył na żeberka i karkówkę.Były,ale następnego dnia.Beczka /chyba obecnie najbezpieczniejszy rodzaj wędzarni /znowu dymia w niej pstrągi i ćwiartki kurczakaCiekawostka serowa.Zapomniany w lodówce oscypek /dwa lata przeleżał zapakowany szczelnie w folię/po rozpakowaniu okazał się dojrzałym,aromatycznym serem o ostrym smaku.Zapach taki że rodzinka chciała mnie wraz z nim deportować z działki.Schowałem pod kloszem i jakoś się udało.Był wspaniały zwłaszcza z winogronami.Oscypek prawdziwy z owczego i krówskiego mleka z Polany Pod Jaworkami. Sezon szparagowy się zaczął więc tu zielone w towarzystwie antrykotu. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 18 Maja 2014 Miałem jakieś problemy z wstawianiem zdjęć więc nadrabiam zaległości Kaziku kiedykolwiek nie wstawiłbyś swoje fotki to śmiem stwierdzić że prezentowane dania i wyroby wykonane są perfekcyjne Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) Halusiu dzięki, ale nie przesadzaj .Z nowości kulinarnych to jak na wieś przystało uwarzona została zupa chrzanowa, na wędzonce, z białą kiełbasą i ziemniakami kraszonymi. Edytowane 8 Czerwca 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 18 Maja 2014 Dziaiaj na obiadek też pstrągi.Po sąsiedzku mamy małą hodowlę z przepływową wodą.Rybki z tej hodowli nie mają posmaku karmy.Biorę od nich też jesiotry.I jeszcze jeden wariant wołowiny /polędwica z Lidla - polecam stosunkowo tania i smaczna / ze szparagami.A z okna widok na warzywnik /prace w toku/Nasza "młodzież" powoli wciąga się do prac działkowych Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 19 Maja 2014 Po sąsiedzku mamy małą hodowlę z przepływową wodą.Rybki z tej hodowli nie mają posmaku karmy.Biorę od nich też jesiotry.Mała zazdrość. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 19 Maja 2014 Powiem więcej... Duża zazdrość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.