Skocz do zawartości

Nie tylko śledzie!!


Kruszynka

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tak to prosta potrawa ja wymoczone śledzie na plaskim talerzu moczę w occie (im dłużej tym kwaśniej) gotuję wodę z zielem i listkiem w nij blanszuję cebulę w półpiórka jak ostygnie dalewasz śmietanę, ze 3 łyżki octu i mieszasz dokladnie sól, pieprz, cukir do smaku i krojone śledzie do tego gorące ziemniaki z cebulką.

Często wkrajam troszkę szczypioru ;)

Aha jjemy łyżką ziemniaki na talerzyku a sledzie w "wodzie" w miseczce.

Woda do śmietany 1\1 a jak w donu było biednie to dużo wiecej wody ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Haha na zdrowie i dobra rada gotuj więcej ziemniaków niż zwykle bo to wszystko strasznie szybko znika.

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i wielkanocne śniadanko za nami.Córcia się postarała :D

 

post-39731-0-84273300-1398009492_thumb.jpg

Jaja jak jaja

post-39731-0-00856300-1398009534_thumb.jpg

Hit świątecznego stołu-mus z kaczki w babeczkach, autorstwa córy :thumbsup:

post-39731-0-73849800-1398009629_thumb.jpg

Od lewej :kiełbasa z jelenia,wojskowa,polędwica parzona,krakowska,sucha z dzika

post-39731-0-46148400-1398009747_thumb.jpg

Od lewej : polędwiczki surowe,szynka z dzika,boczek parzony,szynka wieprzowa,baleron,polędwica surowa.

O autorze tych dwóch półmisków przez wrodzoną skromność nie wspomnę :angel:

post-39731-0-32040900-1398009925_thumb.jpg

Pasztet Joli i sałatka córy

post-39731-0-59153700-1398010078_thumb.jpg

Tymbaliki z kurczaka /zapomniano o soli, ale były dobre /

post-39731-0-87570500-1398010186_thumb.jpg

A na koniec ogólny widoczek :D

Znowu dietę diabli wzięli :devil: ,ale smaczne było :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A na koniec ogólny widoczek :D Znowu dietę diabli wzięli :devil: ,ale smaczne było :D

 

 

 Kruszynko , na bogato to fakt . :D  Jak to mówią : kto bogatemu zabroni ........... :D   Pracuję u Rubika to za całokształt wielkie :clap: :clap: :clap: :clap:

 

 Pozdrowienia ślę .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i wielkanocne śniadanko

Kaziu, zamurowało mnie z wrażenia.

Świąteczne pozdrowienia dla Ciebie i Joli.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pracuję u Rubika to za całokształt wielkie :clap: :clap: :clap: :clap:

 

Andrzej a czy to wstyd komuś poklaskać.Miło się robi jak ktoś wyraża uznanie dla twojej roboty,nawet jak to jest na "wyrost".Rozmawialiśmy o tym kiedyś w "realu"

 

Widzę Kaziu , że po sąsiedzku spędzamy święta , Pozdrawiamy świątecznie ,

 

A tak ,parę przecznic nas tylko dzieliło :D .Pozdrawiamy serdecznie :)

 

czym te pyszne potrawy popychałeś?

 

Piotrze jak napiszę że kompotem to uwierzysz ? ;) /Jola miała zmianę "kierującą",dzisiaj moja kolej :( /

 

Kaziu, zamurowało mnie z wrażenia. Świąteczne pozdrowienia dla Ciebie i Joli.

 

Również świątecznie pozdrawiamy.Aniu Ciebie to trudno zamurować.Szynka z dzika w/g Twoich wskazówek :D

 

Kruszynka, mozesz podac przepis na swoje solone sledzie w beczce?

 

Sobol czy chodzi o solenie śledzi w beczce ? Ja tego nie robię ,kupuję gotowe.Czy o przepis na ten sos z mlecz ?

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kaziku... na bogato u Was na bogato...zresztą ja zawsze... widać że Córa idzie w dobrym kierunku..  :rolleyes:  :clap:

Co do diety to czego się smucisz.... w końcu Święta Wielkanocne mamy raz w roku  :D

Pozdrawiamy Was serdecznie  ...  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Rozmawialiśmy o tym kiedyś w "realu"

 

 

 Pamiętam doskonale ,  Kaziku za całokształt :thumbsup::clap: :clap: :clap: :clap:  i nie żebym maślił . :D

 

 Pozdrowienia świąteczne

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do diety to czego się smucisz.... w końcu Święta Wielkanocne mamy raz w roku

 

Taaa :D Wielkanoc jedna,Boże Narodzenie jedno,długich weekendów kilka,zlocików kilka,jakieś drobne urodzinki i imieninki,trochę gości na  działce,kilka tzw.zwykłych okazji i około 200 dni bez diety przeleciało.No a na pozostałe 100 i parę dni się nie opłaca diety zaczynać :cry:

Ale i tak życie jest piękne :D

 

Pozdrawiamy Was serdecznie ... :)

 

 

Pozdrowienia świąteczne

 

Również pozdrawiamy :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kruszynka, chodzilo mi o samo solenie sledzi.

Probowalem solic w soli samej, w solance ok20+%, z łbami, bez lbów, z flakami i patroszone i zawsze wychodziły suche, chociaż marynowane później były bardzo dobre.

Może ktoś ma jakiś sprawdzony przepis. Dodam że są to śledzie atlantyckie/ z Morza Północnego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kruszynko, pytałem czym "popychałeś", bo w naszej rodzinie tradycyjnie musi być przepalanka (nalewka karmelowa).

Zrobiona przynajmniej dwa miesiące przed świętami coby się ładnie przegryzła :) .

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez żurku , białej, i przepalanki. :D .

 

Pozdrawiam jeszcze świątecznie Piotr.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez żurku , białej, i przepalanki. :D .

Żurek i biała też obowiązkowo  były a popychaliśmy nalewką ziołową w typie żołądkowej gorzkiej :D

 

i zawsze wychodziły suche,

W czasach kryzysowych też soliłem w kamionce i też wychodziły suche.Tak kombinując logicznie to trzeba chyba więcej solanki wlewać,bo nam w garze miejsca na wodę szkoda.Jak obejrzy się stare filmy z lugrów ,kutrów,traulerów to widać że w drewniane beczki ładowano śledzie prosto z sieci /nie były przesuszone/,sól sypano łopatą,woda zaburtowa woda wraz z falą wchodziła i jakież te śledzie były smaczne.Teraz to niestety beczki plastikowe i solanka w płynie :) Ale kombinować trzeba jeżeli ma się dostęp do dużej ilości świeżych i tanich śledzi :thumbsup:

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Miałem jakieś problemy z wstawianiem zdjęć więc nadrabiam zaległości :D

Sezon grillowy w tym roku otworzyły pstrągi :)

post-39731-0-62932300-1400437728_thumb.jpg

Jak widać Niutek trochę obrażony bo liczył na żeberka i karkówkę.Były,ale następnego dnia.

Beczka /chyba obecnie najbezpieczniejszy rodzaj wędzarni ;) /znowu dymi

post-39731-0-25709300-1400437931_thumb.jpg

a w niej pstrągi i ćwiartki kurczaka

post-39731-0-86684100-1400438192_thumb.jpg

Ciekawostka serowa.Zapomniany w lodówce oscypek /dwa lata przeleżał zapakowany szczelnie w folię/po rozpakowaniu okazał się dojrzałym,aromatycznym serem o ostrym smaku.Zapach taki że rodzinka chciała mnie wraz z nim deportować z działki.Schowałem pod kloszem i jakoś się udało.Był wspaniały zwłaszcza z winogronami.Oscypek prawdziwy z owczego i krówskiego mleka z Polany Pod Jaworkami.

post-39731-0-69114300-1400438622_thumb.jpg

 

Sezon szparagowy się zaczął więc tu zielone w towarzystwie antrykotu.

post-39731-0-36097600-1400438818_thumb.jpg

 

 

 

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miałem jakieś problemy z wstawianiem zdjęć więc nadrabiam zaległości
 

Kaziku kiedykolwiek nie wstawiłbyś swoje fotki to śmiem stwierdzić  że prezentowane  dania i wyroby  wykonane są perfekcyjne  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusiu dzięki, ale nie przesadzaj ;).

Z nowości kulinarnych to jak na wieś przystało uwarzona została zupa chrzanowa, na wędzonce, z białą kiełbasą i ziemniakami kraszonymi.

post-39731-0-16691900-1400441704_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziaiaj na obiadek też pstrągi.Po sąsiedzku mamy małą hodowlę z przepływową wodą.Rybki z tej hodowli nie mają posmaku karmy.Biorę od nich też jesiotry.

post-39731-0-57560800-1400442954_thumb.jpg

I jeszcze jeden wariant wołowiny /polędwica z Lidla - polecam stosunkowo tania i smaczna / ze szparagami.

post-39731-0-56260800-1400443210_thumb.jpg

A z okna widok na warzywnik /prace w toku/

post-39731-0-01881300-1400443405_thumb.jpg

Nasza "młodzież"  powoli wciąga się do prac działkowych :thumbsup:

 

 

post-39731-0-93490100-1400443856_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po sąsiedzku mamy małą hodowlę z przepływową wodą.Rybki z tej hodowli nie mają posmaku karmy.Biorę od nich też jesiotry.

Mała zazdrość. :)  http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.