Skocz do zawartości

Szynka długodojrzewająca


seban4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie,

Na imię mam Sebastian, Miło mi Powitać Wszystkich na forum.

Mam pytanie odnośnie szynki długodojrzewającej, moja znajoma ma męża Włocha, kiedyś był i zrobił szynkę. Generalnie wyglądało to tak że wieprzowa szynkę peklował pierw w soli bez dodatku saletry, peklowanie trwało około 7-10 dni w lodówce na sucho oczywiście. Następnie sól z szynki spłukał czerwonym winem a później obtoczył szynkę w ostrej papryce oraz dzikim koprze włoskim. Całość wpakował do osłonki białkowej oraz do siatki. Proces wędzenia polegał tylko na dwu godzinnym okopceniu tej szynki na zimnym dymie z śliwki tak żeby "muchy nie siadały" tak się określił:) później szynka dojrzewała przez 1-2 miesięcy. Tym samym sposobem robił kiełbasę wieprzowo-baranią Idąc za krokiem tez spróbowałem zrobić taka szynkę lecz postanowiłem ją troszkę dłużej podwędzić na zimnym dymie do dyspozycji mam olchę, wiśnię i śliwę. W załączniku zdjęcia. Może ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie, jeżeli tak to zapraszam do dyskusji, nie ukrywam iż interesuje mnie ten temat.

Pozdrawiam Sebastian

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W temacie widzę cisza:)

Witaj Sebastianie,

ale o co chodzi :question: Nie bardzo rozumiem o czym chcesz dyskutować.

Podaj może trochę więcej na temat solenia i wędzenia.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Damianie! Dzieki za zainteresowanie, dokładnie mi chodzi o to czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tego typu wędlinami. Klimat jak sądzę nie jest korzystny, we włoszech jest duzo soli w powietrzu dlatego tez pewien znajomy który pracował podpowiedział mi żeby zrobić komin do suszenia w ktorym na spodzie bedzie sól kamienna. Zapytałem o doświadczenie innych bo sam go nie mam. Po prostu żeby podyskutować o technice oraz doświadczeniach. Pozdrawiam Serdecznie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dokładnie mi chodzi o to czy ktoś ma jakieś doświadczenie

Mam trochę doświadczenia z wędlinami dojrzewającymi np

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=192132#192132

lub tu

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=182453#182453

i tu

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=156718#156718

no i kiełbaski końskie

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=136908#136908

Klimat jak sądzę nie jest korzystny, we włoszech jest duzo soli w powietrzu dlatego tez pewien znajomy który pracował podpowiedział mi żeby zrobić komin do suszenia w ktorym na spodzie bedzie sól kamienna.

Nie żartuj... skąd ta sól by się miała wziąć, a nawet to jak by się to miało z włochami :question:

Zrobić komin do suszenia wędlin jest bez sensu z różnych powodów.

PS

Nazywam się Darek

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...Nie żartuj... skąd ta sól by się miała wziąć, a nawet to jak by się to miało z włochami :question:

...

Koledze pewnie chodzi o tzw. "mikroklimat" w którym miałby się

znajdować swoisty "aerosol z solami" taki jak podobno panuje we Włoszech? :cool:

 

Coś "ala" klimat w Ciechocinku pod tężniami. :grin:

 

BTW

No tam to już niejedna "wędlina" dojrzała! :tongue: :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciechocinku pod tężniami.

Byłem i używałem w Ciechocinku :grin:

Właściwy klimat w sprawie dojrzewających to wilgotność... tak przypuszczam.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jak brakuje odpowiedzi to znaczy,że się nie ma nic do powiedzenia

O jakie robactwo Ci chodzi :question:

Przeciesz to nie ma nic wspólnego z wyrobem wędlin dojrzewających.

Jeśli masz problemy z gryzoniami to na to jest sposób, dobra pułapka.

Przed muchami, osami można założyć siatkę,

Najlepiej zacząć zimą to muchy i osy odpadają.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

witaj Sebastian

przepis na szynkę opisany bardzo fajnie,ciekaw jestem efektu końcowego-pochwal się :wink:

p.s.w chwili obecnej zrobiłem dwie kiełbasy sztanglówki dojrzewające :arrow: mięso peklowane na sucho 10dni,krojone,przyprawione tylko całym pieprzem syczuańskim

w dużej ilości :arrow: dojrzewanie ok 50dni.

Tym samym sposobem robił kiełbasę wieprzowo-baranią

może napiszesz coś więcej na temat tej kiełbasy,jak Włoch ją robi

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.