seban4 Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Lipca 2011 Witam Serdecznie, Na imię mam Sebastian, Miło mi Powitać Wszystkich na forum. Mam pytanie odnośnie szynki długodojrzewającej, moja znajoma ma męża Włocha, kiedyś był i zrobił szynkę. Generalnie wyglądało to tak że wieprzowa szynkę peklował pierw w soli bez dodatku saletry, peklowanie trwało około 7-10 dni w lodówce na sucho oczywiście. Następnie sól z szynki spłukał czerwonym winem a później obtoczył szynkę w ostrej papryce oraz dzikim koprze włoskim. Całość wpakował do osłonki białkowej oraz do siatki. Proces wędzenia polegał tylko na dwu godzinnym okopceniu tej szynki na zimnym dymie z śliwki tak żeby "muchy nie siadały" tak się określił później szynka dojrzewała przez 1-2 miesięcy. Tym samym sposobem robił kiełbasę wieprzowo-baranią Idąc za krokiem tez spróbowałem zrobić taka szynkę lecz postanowiłem ją troszkę dłużej podwędzić na zimnym dymie do dyspozycji mam olchę, wiśnię i śliwę. W załączniku zdjęcia. Może ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie, jeżeli tak to zapraszam do dyskusji, nie ukrywam iż interesuje mnie ten temat. Pozdrawiam Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seban4 Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Lipca 2011 W temacie widzę cisza:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Lipca 2011 W temacie widzę cisza:)Witaj Sebastianie, ale o co chodzi :question: Nie bardzo rozumiem o czym chcesz dyskutować. Podaj może trochę więcej na temat solenia i wędzenia. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seban4 Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Lipca 2011 Witaj Damianie! Dzieki za zainteresowanie, dokładnie mi chodzi o to czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tego typu wędlinami. Klimat jak sądzę nie jest korzystny, we włoszech jest duzo soli w powietrzu dlatego tez pewien znajomy który pracował podpowiedział mi żeby zrobić komin do suszenia w ktorym na spodzie bedzie sól kamienna. Zapytałem o doświadczenie innych bo sam go nie mam. Po prostu żeby podyskutować o technice oraz doświadczeniach. Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Lipca 2011 dokładnie mi chodzi o to czy ktoś ma jakieś doświadczenieMam trochę doświadczenia z wędlinami dojrzewającymi np https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=192132#192132 lub tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=182453#182453 i tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=156718#156718 no i kiełbaski końskie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=136908#136908 Klimat jak sądzę nie jest korzystny, we włoszech jest duzo soli w powietrzu dlatego tez pewien znajomy który pracował podpowiedział mi żeby zrobić komin do suszenia w ktorym na spodzie bedzie sól kamienna.Nie żartuj... skąd ta sól by się miała wziąć, a nawet to jak by się to miało z włochami :question: Zrobić komin do suszenia wędlin jest bez sensu z różnych powodów. PS Nazywam się Darek :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Lipca 2011 ...Nie żartuj... skąd ta sól by się miała wziąć, a nawet to jak by się to miało z włochami :question: ... Koledze pewnie chodzi o tzw. "mikroklimat" w którym miałby się znajdować swoisty "aerosol z solami" taki jak podobno panuje we Włoszech? Coś "ala" klimat w Ciechocinku pod tężniami. :grin: BTW No tam to już niejedna "wędlina" dojrzała! :tongue: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Lipca 2011 Ciechocinku pod tężniami.Byłem i używałem w Ciechocinku :grin: Właściwy klimat w sprawie dojrzewających to wilgotność... tak przypuszczam. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seban4 Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Lipca 2011 Heh:) Widzę że z humorem:) ale dzięki za linki skorzystam:):)Ps co do Tężni to może patent sprzedać Włochom?:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar 2009 Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Września 2011 A jak uchronić szynkę przed robactwem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Września 2011 :grin: nie raz zadajecie takie pytania,że brakuje odpowiedzi :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar 2009 Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Września 2011 Jak brakuje odpowiedzi to znaczy,że się nie ma nic do powiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Września 2011 A jak uchronić szynkę przed robactwem? Zjeść przed nimi :devil: A na serio to w pierwszej kolejności pozbyć się robactwa i problem się rozwiąże. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Września 2011 Jak brakuje odpowiedzi to znaczy,że się nie ma nic do powiedzeniaO jakie robactwo Ci chodzi :question: Przeciesz to nie ma nic wspólnego z wyrobem wędlin dojrzewających. Jeśli masz problemy z gryzoniami to na to jest sposób, dobra pułapka. Przed muchami, osami można założyć siatkę, Najlepiej zacząć zimą to muchy i osy odpadają. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar 2009 Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Października 2011 ok tak będzie jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Października 2011 witaj Sebastian przepis na szynkę opisany bardzo fajnie,ciekaw jestem efektu końcowego-pochwal się :wink: p.s.w chwili obecnej zrobiłem dwie kiełbasy sztanglówki dojrzewające :arrow: mięso peklowane na sucho 10dni,krojone,przyprawione tylko całym pieprzem syczuańskim w dużej ilości :arrow: dojrzewanie ok 50dni. Tym samym sposobem robił kiełbasę wieprzowo-baraniąmoże napiszesz coś więcej na temat tej kiełbasy,jak Włoch ją robi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.