Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia z piecem chlebowym Kajtka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#1 kajtek

kajtek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKŁODZKO

Napisano 27 lip 2011 - 20:42

Witam
Przedstawiam w kilku fotkach moją nową wedzarenke z piecem chlebowym
Pomysł na budowe zaczerpnełem tu z waszej stronki oraz pare pomysłów swoich i wyszyszło cos takiego
Zapraszam do oglądania
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
http://kajtek.ng.pl/11.JPG
http://kajtek.ng.pl/12.JPG
http://kajtek.ng.pl/13.JPG
http://kajtek.ng.pl/14.JPG
http://kajtek.ng.pl/15.JPG
http://kajtek.ng.pl/16.JPG
http://kajtek.ng.pl/17.JPG
http://kajtek.ng.pl/18.JPG
http://kajtek.ng.pl/19.JPG
Żadnej dokumętaci z budowy nie mam jedynie co to te fotki
Pozdrawiam Kajtek

#2 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5859 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 27 lip 2011 - 20:50

Żadnej dokumętaci z budowy nie mam jedynie co to te fotki
Pozdrawiam Kajtek

Witaj Kajtek.. te oto fotki już są dokumentacją :wink:
Piękna wędzarnia , możesz być dumny z siebie i tego młodego pomocnika.
Jeśli już wędziłeś to pochwal się jeszcze swoimi wyrobami no i wypiekiem chlebka oczywiście .

#3 kajtek

kajtek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKŁODZKO

Napisano 27 lip 2011 - 21:00

Wędziłem próbnie kurczaki i wyszły super :-)
i nie wspomnę o chlebku palce lizać żytni na zakwasie
Dołączona grafika
za parę dni próbne wędzenie kiełbaski to podeśle fotki :-)
Pozdrawiam

#4 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1607 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 27 lip 2011 - 21:02

kajtek, Bardzo ładna wędzarnia :clap: widać dbałość o szczegóły .
Jak coś uwędzisz to w staw fotki ,jestem bardzo ciekawy jak się spisuje piec chlebowy ,jeszcze raz :clap: za trud i wysiłek włożony w to cacko.

Pozdrawiam i życzę udanych wędzeń
Bogdan

#5 Agga

Agga

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 27 lip 2011 - 21:30

jest na czym oko zawiesić. Aż chce się patrzeć.

#6 zibi187

zibi187

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1410 postów
  • MiejscowośćStargard Szczec.

Napisano 28 lip 2011 - 03:58

Bardzo estetyczna budowla :clap: . Możesz podać chociaż wymiary pieca chlebowego ?

#7 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 5343 postów

Napisano 28 lip 2011 - 06:28

kajtek, piękne dzieło !Gratulacje!!!

#8 BlackOnion

BlackOnion

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 111 postów
  • MiejscowośćKęty - Małopolska/Podbeskidzie

Napisano 28 lip 2011 - 07:53

Budowla zachwyciła mnie :clap:
Czy mógłbyś dorzucić kilka zdjęć pieca chlebowego?

#9 kajtek

kajtek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKŁODZKO

Napisano 28 lip 2011 - 09:04

Bardzo estetyczna budowla :clap: . Możesz podać chociaż wymiary pieca chlebowego ?

nie pamietam wymiarów ale łatwo sobie obliczyc po ilośći cegieł dł-5cegieł szer 4 cegły i wysokosc-7 cegieł , ale gdyby bardzo były potrzebne to jakoś pomierze i podeśle .
Co do fotek pieca to popatrzę co jeszcze mam i także wrzucę
Dziękuje wszystkim za miłe komentarze :-)))))
Pozdrawiam

#10 BlackOnion

BlackOnion

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 111 postów
  • MiejscowośćKęty - Małopolska/Podbeskidzie

Napisano 28 lip 2011 - 09:37

Co do fotek pieca to popatrzę co jeszcze mam i także wrzucę

Z góry dziękuję....

#11 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 28 lip 2011 - 10:26

a co jest w tych "szafeczkach" pod komorami pieca i wędzarni? bo w piecu pali się w komorze chyba hm? super sprawa, chyba postawię dokładnie takie samo...tylko muszę to lepiej zrozumieć :DDDDDD

#12 BlackOnion

BlackOnion

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 111 postów
  • MiejscowośćKęty - Małopolska/Podbeskidzie

Napisano 28 lip 2011 - 10:42

No właśnie, "szafeczki" - też o to chciałem spytać :cool:
I jeszcze kilka pytań...
Jaką miałeś temperaturę przy wędzeniu?
Termometr przy piecu mierzy jaką temperaturę - wewnątrz pieca czy pomiędzy szamotem a klinkierem zewnetrznym? Czy przestrzeń pomiędzy klinkierem i szamotem zostawiłeś pustą czy czymś zasypałeś? Teraz zobaczyłem, że jest tam chyba wełna mineralna....

#13 kajtek

kajtek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKŁODZKO

Napisano 28 lip 2011 - 10:49

Te szafeczki jak to nazwałeś to schowki które można wykorzystać na drewno lub na akcesoria :-))
Pozdrawiam

#14 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 28 lip 2011 - 11:00

dzięki śliczne...to znalazłem z Twoja pomocą swój wymarzony kombajn :) A co do termometra to na zdjęciu wydaje mi się że widzę sondę przy otwartych drzwiach i wygląda na to że mierzy ona temp. w komorze bezpośrednio...nie mylę się? a jak jest podłączony ten termometr w piecu chlebowym? da się go zainstalować również w drzwiach czy mija się to z celem???

#15 kajtek

kajtek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKŁODZKO

Napisano 28 lip 2011 - 11:04

No właśnie, "szafeczki" - też o to chciałem spytać :cool:
I jeszcze kilka pytań...
Jaką miałeś temperaturę przy wędzeniu?
Termometr przy piecu mierzy jaką temperaturę - wewnątrz pieca czy pomiędzy szamotem a klinkierem zewnetrznym? Czy przestrzeń pomiędzy klinkierem i szamotem zostawiłeś pustą czy czymś zasypałeś? Teraz zobaczyłem, że jest tam chyba wełna mineralna....

Termometr jest umieszczony wewnątrz pieca chlebowego po środku z lewej strony i osiaga tem do 450 st tyle rozpalałem, ale do wypieku wystarczy 250 st i tak mi trzymał około 2 godzin i później temperatura spadała co godzine o pare stopni po 24 godz przy otwartym kominie i drzwiczkach w piecu było jeszcze ciepło około 50 st.
Cegłe szamotową czyli przestrzeń między klinkierem okładałem wełną mineralną żeby go docieplić
A jeśli chodzi o wędzenie to juz sam sobie dobierasz temperaturę w wedzarni
Pozdrawiam

#16 BlackOnion

BlackOnion

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 111 postów
  • MiejscowośćKęty - Małopolska/Podbeskidzie

Napisano 28 lip 2011 - 11:11

Jeszcze jedno pytanie - jaki termometr zastosowałeś w piecu?
Dzieki za cierpliwość i wszystkie informacje. I czekam na dodatkowe zdjęcia o ile je masz :)

#17 kajtek

kajtek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKŁODZKO

Napisano 28 lip 2011 - 11:16

dzięki śliczne...to znalazłem z Twoja pomocą swój wymarzony kombajn :) A co do termometra to na zdjęciu wydaje mi się że widzę sondę przy otwartych drzwiach i wygląda na to że mierzy ona temp. w komorze bezpośrednio...nie mylę się? a jak jest podłączony ten termometr w piecu chlebowym? da się go zainstalować również w drzwiach czy mija się to z celem???

W wędzarni termometr jest w drzwiczkach a w piecu chlebowym termometr z sondą jest wewnątrz pieca można i w drzwiczkach , ale zeby sie rozpaliło to wyciagam drzwiczki aby sie nie przypaliły i żeby było dojście tlenu także myślę ze nie bardzo sie sprawdzi. Termometr kupiłem na allegro z sondą około 1 metra
zrobie kilka fotek i wstawię jak to wygląda

Dołączona grafika
termometr do pieca chlebowego
Pozdrawiam

#18 BlackOnion

BlackOnion

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 111 postów
  • MiejscowośćKęty - Małopolska/Podbeskidzie

Napisano 28 lip 2011 - 11:32

Dzięki :cool:

Powtórzę za kolegą niedobry78:
znalazłem z Twoją pomocą swój wymarzony kombajn - :cool:

#19 kajtek

kajtek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKŁODZKO

Napisano 07 sie 2011 - 18:42

Witam
Jak obiecałem wrzucę parę fotek z pieczenia pizzy , chlebka oraz wędzenia boczusi i schabów , i muszę powiedzieć ze jestem zadowolony z efektów :-)))))))
Zobaczcie sami
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dzieci wyrób własny :-))
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
http://www.kajtek.ng.pl/011.JPG

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 BlackOnion

BlackOnion

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 111 postów
  • MiejscowośćKęty - Małopolska/Podbeskidzie

Napisano 07 sie 2011 - 18:49

Wspaniałe to wyszło!!!!! :clap: :clap: :clap:
Wyroby, palce lizać :thumbsup:
Będziesz miał we mnie naśladowcę. Jak pomyslnie wszystko się ułoży to jesienią lub za rok na wiosnę zbuduję kopię Twojej wędzarni/piekarni.... Ten obiekt to jest to czego szukałem. Gratuluje efektów.
Zbyszek




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych