gaga21 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Jestem tu poraz pierwszy. Niedawno znalazłam tę stronę w necie. Niestety nie mam prawie wcale doświadczenia w robieniu własnych wyrobów. Ale ponoć nigdy nie jset za późno. Ale do rzeczy. Jestem babcią dwuletniej Gabrysi, która niestety jest uczulana i nie może jeść: jajek, mleka i przetworów mlecznych, wołowiny, mięsa drobiowego, wołowiny, mąki pszennej i żytniej, ryb. No i sami rozumiecie, że dieta naszego maleństwa jest uboga. Dzięki Wam zrobiłam dla niej ( i bardzo jej smakowało) pasztet smarowny ( bez kaszy mannej) , który jest rewelacyjny w smaku oraz białą kiełbasę - tylko z wieprzowiny. Może macie jakieś przepisy : łatwe w wykonaniu, tylko z wieprzowiny i bez peklowania oraz bez wędzenia. Będę wdzięczna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Gaga, aż Ci współczuję.Nie wiem co to teraz z tymi dziećmi jest, ale coraz więcej słyszę to hasło "uczulone"Zgroza, kiedyś tego nie było. Tu masz również do wyboru do koloru:http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe Możesz pominąć peklowanie, ale pamiętaj, aby sparzyć uzyskując w środku wyrobu przynajmniej 72C !To bardzo ważne. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 i ja współczuję a mięska takie jak baranina, koźlina, zając, królik, bażant, przepiórka? Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgroza, kiedyś tego nie było.bo kiedyś nie był tyle chemii w powietrzu i jedzeniu, mnie alergia dopadła niedawno, ot z dnia na dzień i to na starość Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 mnie alergia dopadła niedawno, ot z dnia na dzień i to na starość o matko i córko, to ja już się powinnam do grobu przymierzać ? Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Jestem babcią dwuletniej Gabrysi, która niestety jest uczulana i nie może jeść: jajek, mleka i przetworów mlecznych, wołowiny, mięsa drobiowego, wołowiny, mąki pszennej i żytniej, ryb.Witaj kol. gaga21, Czy potrawy tylko z wieprzowiny to właściwa dieta dla 2 letniej wnuczki :question: Nie chce mi się wierzyć. moim zdaniem jest, lepiej poszukać rady specjalistycznej u lekarza dietyka. mnie alergia dopadła niedawno, ot z dnia na dzień i to na starość :shock: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Tu są przepisy na ciasta bez jaj i mleka ale się nie wczytywałam bo nie jestem zainteresowana - może sie przyda http://pinkcake.blox.pl/strony/ciasteczkabezjajek.html Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaga21 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Dziękuję bardzo za tak szybkę reakcje z Waszej strony. Odpowiadam na pytania: wnusia może jeść wszystkie warzywa i prawie wszystkie owoce, mąkę kukurydzianą, może też królika. Jest pod stałą kontrolą specjalisty. Wymyślamy jej z córką najróżniejsze potrawy z tych rzeczy które może jeść, no ale cały czas szukamy inspiracji, aby jej coś nowego dostarczć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 gaga21, możesz też pokusić się na parówki na samej soli. Jeżeli dasz sporo kleistego mięsa (golonka) to będą się trzymały bez dodatków typu mleko czy kasza manna. Z drugiej strony nie chce mi się wierzyć, że małe dziecko uczulone jest na mięso cielęce czy wiejską kurę lub kaczkę. Może jest uczulona na glutaminian z przypraw, które niektórzy do mięsa dodają? Ostatnio robiłam parówki z 1/3 podgardla, 1/3 golonki i 1/3 obrzynków tłusto/ścięgnistych. Wyszły bardzo dobre i przeznaczone są dla dzieci na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 madlinka napisał/a: mnie alergia dopadła niedawno, ot z dnia na dzień i to na starość _________________ :tongue: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaga21 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 EAnna może coś jaśniej do mnie naposzesz. Jakie mięso, jakie przyprawy i jak mam to zrobić. Wiesz jestem całkowicie laikiem w tych sprawaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Mam kolege w pracy który jest "Weganem" i robi kiełbaski , smarowidła , pieczenie a nawet sery itp. z grzybów , grochów , różnych odmian fasoli itp. Piecze i smaży klopsy i kotlety oraz pasztety i musze przyznać ze niektóre sa naprawde smaczne. Recept jest dużo w tym temacie szukajac w necie. Może to też urozmaici Gabrysi jej menu ? pozdrawiam serdecznie :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 gaga21, Zadebiutuj wędliną z praski: Szynkowarki https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=28Wybierz jeden z przepisów i wypróbuj. Potem zrób białą kiełbasę, aby nabrać wprawy. Jak i to wyjdzie to się pochwal, wtedy przyjdzie czas na kiełbaskę parówkową. Umknęło mi, że jesteś początkująca. Żeby zrobić parówki lub kiełbasę parówkową w warunkach domowych to trzeba mieć nadziewarkę, blender i pewne już doświadczenie w wyrobie kiełbasy. Ale wierz mi, wszystko jest w zasiegu naszych możliwości. Zaczęłam robić parówki z myślą o wnukach. Tutaj masz przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3602&postdays=0&postorder=asc&start=0 Wołowinę zastępujesz golonką a peklosól solą. Obecnie robię parówki z o wiele "skromniejszego" gatunkowo mięsa i często z samej wieprzowiny. Nie dodaję też maggi ani mleka w proszku. Jak dojrzejesz do parówek to daj znać i prześlę Ci dokładny przepis uwzględniający ograniczenia dietetyczne Twojej wnuczki. W zasadzie parówki są ulubioną wędliną małych dzieci. W wersji "białej" są równie chętnie przez nie jadane. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 gaga21, Zadebiutuj wędliną z praski:Jak nie masz praski ( szynkowaru) to można zrobić taką wędlinę w osłonce barierowej. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaga21 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Poczyniłam dzisiaj pierwsze kroki i poprosiłam fachowca aby zrobił szynkowar i myślę sobie, że na moim etapie wdrożenia może uda się coś z niego zrobić. Napewno pochwalę się i prześlę zdjęcia. W tym tygodniu zabieram się za białą kiełabsę. Dziękuję za wsparcie i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaga21 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Wczoraj zrobiłam białą kiełbasę z łopatki boczku i golonki. Jak dla mnie to było prawdziwe wyzwanie, ale też i wielka duma , że to jet takie dobre. Jak oceniacie, czy wszystko jet ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 smakowicie wygląda Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaga21 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 I smakuje rewelacyjnie ( jak dla mnie i moich domowników). Nie wspomnę o mojej wnusi. Zajadała z apetytem z dodatkiem dżemu ( czytaj ketchupu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zajadała z apetytem z dodatkiem dżemu ( czytaj ketchupu). Mniemam,że ten "dżem" nie był kupny..a własnoręcznie robiony :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaga21 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Innej opcji nie ma - ale w tych przetworach to juz córka się specjalizuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Profesionalnie nadziane kiełbaski :clap: :clap: :clap: Uśmiech wnuczki napewno zrekompensował Ci trudy przy wyrobie tej smacznej kiełbasy.. :thumbsup: :thumbsup: pozdrawiam Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 gaga21, ładne wykonanie!Pewnie smak też rewelacyjny. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Jak oceniacie, czy wszystko jet ok.Bardzo smakowicie wygląda :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaga21 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Dzięki za te komplementy. Sama byłam zdziwiona, że fajnie wyszło. Wczoraj wnusia krzyczała: kiełbaśki, kiełbaśki! No sami rozumiecie, w tym momencie dummma mnie rozpierała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.