eliska51 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Przede wszystkim przepraszam, jeśli pytam o temat, który był poruszany, ale dopiero się zarejestrowałam i jeszcze nie bardzo jestem " w temacie". Po raz pierwszy w życiu wyszły mi wędliny bardzo za słone. Odparzyłam je po uwędzeniu, a jeszcze są przesolone. Czy jest na to jakiś sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Czy jest na to jakiś sposób? Bigos :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 czarno widzę, miałem to doświadczenie dwa razy.ale życzę smacznego mimo wszystko Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Po raz pierwszy w życiu wyszły mi wędliny bardzo za słone. Odparzyłam je po uwędzeniu, a jeszcze są przesolone. Czy jest na to jakiś sposób? Jakie wędliny??na wszystko jest sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliska51 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Słyszałam z "dobrze poinformowanych żródeł", że moczenie w mleku daje dobry skutek. Czy w tym względzie ktoś ma jakieś doświadczenia? Coś czuję przez skórę, że skończy się na "bigosiku", ale desperacji we mnie jeszcze wiele. [ Dodano: Wto 02 Sie, 2011 20:36 ]Malinowy Bzyku ! Boczek, szynka i schabik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 A ile w sumie masz tych produktów wagowo ?? Bigosik to raz ale przeciesz jakies wspaniale zupki (ala fasolka po bretonsku albo grochowa) do słoików. Moze jakis kociołek z dodatkiem wedlin albo smalec z dodatkiem wedzonek. ? Reszte pokroic w kostke i do woreczków na male porcyjki które dodac można do super jajecznicy.. !! Ahaa .. prosze nie zapomniec o roladach z tymze dodatkiem.. Praktyczny TIP .. juz nie musisz solic :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliska51 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Wagowo to jest ok 6 kg. Jakoś je zagospodaruję, ale w sobotę mam urodziny i chciałam błysnąć domową wędlinką. No trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Spróbuj jeden z kawałków moczyć w gorącej wodzie ok 50C z surowymi ziemniakami.Ziemniaki bardzo dobrze wyciągają sól, ale może być tak, że wędlina nimi przejdzie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Spróbuj jeden z kawałków moczyć w gorącej wodzie ok 50C z surowymi ziemniakami. Tak jak pisze miro, można bez ziemniaków ,tylko w dużej ilości wody jakieś 2 godziny i będzie dobrze. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Witaj! Ja kiedyś przesoliłam :blush: i zrobiłam ''sposobem'' o którym pisze Miro...Tylko tak zapytam , czy próbowałaś wędlinki zaraz po parzeniu ? Według mnie trzeba im dać odpocząć :rolleyes: i JEST ok. Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliska51 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Dziękuję wszystkim za rady i życzliwość. Zastosowałam metodę Mira i mam nadzieję, że będzie dobrze. Dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Dziękuję wszystkim za rady i życzliwość. Zastosowałam metodę Mira i mam nadzieję, że będzie dobrze. Dziękuję bardzo.Szczerze przyznaję, że nie stosowałem tej metody na "ziemniaka" bo nie miałem takiej potrzeby. Przyszła mi ta myśl po Twoim poście, bo właśnie tak ratuję przesolone potrawy. Wkładam surowe ziemniaki i delikatnie podgrzewam sos, czy pieczeń. Dlatego napisałem, że może przejść zapachem ziemniaka. Sam jestem ciekawy czy się sprawdzi. Daj znać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Wagowo to jest ok 6 kg. Jakoś je zagospodaruję, ale w sobotę mam urodziny i chciałam błysnąć domową wędlinką. No trudno. Wiem że mięsko kosztuje ale do soboty masz przeciesz jeszcze troszke czasu. Można coś zapeklowac na szybko !? Bedzie napewno też b.smaczne bo przeciesz "Swojska Robota" smakuje naj naj :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Boczek, szynka i schabik. eliska51, A możesz podać jak peklowałaś że wyszły za słone. Ilość soli, wody wielkość kawałków mięsa itp. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eliska51 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Do peklowania dałam 2 czubate łyżki soli + saletra, cukier, przyprawy. Mięsa było ok 6 kg w czterech kawałkach. Pisałam już wcześniej, że zwykle pekluję na mokro i wychodzi bardzo smaczne. Sama nie wiem, co mi strzeliło do głowy, żeby tym razem zapeklować na sucho. Nie mam pojęcia dlaczego wyszło tak bardzo słone. Trzymałam w soli 4 dni. Może gdyby to mięso odparzyć, to byłoby w sam raz, ale w wędzeniu "wylazła" cała sól, tak myślę. Dobrze, że się uratowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 2 czubate łyżki soli U mnie 1 łyżka czuba soli jodowanej miałkiej waży 22g a kamiennej jodowanej 31g. Nawet jeżeli masz większe łyżki to maksymalnie 50g. Czyli u Ciebie by wychodziło 100g na 6kg mięsa to daje 17g na kilo. Nie powinno być za słone. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 zaczynam powoli się martwić Wrzuciłam właśnie na dwa dni golonkę o wadze 1 kg (wytrybowaną) do zalewy 100g peklosoli na 1 litr wody ... Ważyłam na wadze gramowej, ale i na kilogramowej, bo wydawało mi się, że sporo tej soli - przemierzyłam na łyżki stołowe i mi wyszło 7 płaskich ... czyli waga jednej łyżki około 14 gram Już udalo mi się "przesolić" karczek peklując na sucho 20 gram peklosoli/1kg ... a to ponoć norma ... Tymczasem Eliska "przesoliła" sypiąc 2 czubate łyżki soli na 6 kilo mięsa ... czyli max 56 gram/6kilo = 9,3 grama ps /1kilogram mięsa.... Może mnie ktoś uspokoić? Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polones1 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 ja pekluję na sucho dając 18 g peklosoli i dla mnie jest w sam raz- czas peklowania 3 tygodnie-szynka ,karkówka,polędwica ,boczek,łopatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Może mnie ktoś uspokoić? Niestety nie. Na moje to stanowczo za dużo. Co najmniej o połowę soli. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 eliska51, To mięso nie miało prawa się przepeklować na sucho w takich 1,5kg kawałkach w ciągu 4 dni. W środku jest nie zakonserwowane a sól zgromadzona jest tylko na powierzchni. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 środku jest nie zakonserwowane eliska51, a czy po sparzeniu kroiłaś mięso. Czy w środku jest szare? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Do peklowania dałam 2 czubate łyżki soli + saletra, cukier,To mięso nie miało prawa się przepeklowaćCzy w środku jest szare?Saletra jeszcze nie "wystartowała" Bezpieczniej i szybciej pekluję się peklosolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 modliszqa, Nie wiem jak długo ta golonka leży już w zalewie ale możesz dolać 0,5 litra wody lub po wyjęciu (po tych 4 -ech dniach)wykrój kawałek ze środka jak będzie słone to do zimnej wody i niech moknie aż będzie dobre Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zrobiłem kiedyś kalkulator, który oblicza ile czego potrzebujemy do peklowania.Więc jeśli ktoś ma problemy z liczeniem zapraszam. Peklowanie na mokro: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Peklowanie na sucho: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Peklowanie na sucho: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html miro, ten kalkulator na "sucho" to jest też na 14 dni jak ten na "mokro"? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.