Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W sklepach można często spotkać kiełbasę grillową z serem, zdarzyło się kiedyś że taką jadłem i była nawet nawet. Przeszukałem forum i niestety nie znalazłem tego przepisu.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów eksperymentował połączenie kiełbasy z serem żółtym.?

Jaki można by użyć przepis wyjściowy na kiełbasę.

 

Wiem że lato już prawie za nami, ale chciałem coś smacznego zrobić na grilla. :grin:

 

Pozdrawiam bendetto.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/
Udostępnij na innych stronach

Jadłem już taką kiełbaske z grilla ale osobiscie nie jestem do niej cos przekonany. Po upieczeniu jej na ruszcie smakowała nieciekawie a i też wyglad byl nie za bardzo. Smak zrobił sie kwaskowaty a konsystencja raczej gumowata. Prubowalem tez ponacinać ale to bylo wiekrzym błedem bo wszystko wycieklo z niej. Natomiast jak grilluje klopsy to dodaje często goudy w kosteczkach i jest super.. Ale są smaki i smaczki :wink:

 

pozdro

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170327
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się ,że to żaden problem zrobić kiełbasę z serem żółtym.Ja bym zrobił kiełbasę jaka mi odpowiada i dodał kawałki sera ,ale twardego ,żeby przy wyższej temperaturze się za bardzo nie rozpłynął.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170332
Udostępnij na innych stronach

żaden problem zrobić kiełbasę z serem żółtym

też mi sie wydaje :wink:

 

Ale według jakiego przepisu przygotować mięso?

Czy do mięsa dodać przyprawy do grilla?

 

 

I dlaczego nikt wcześniej takiej kiełbasy nie robił.?

 

smakowała nieciekawie a i też wyglad byl nie za bardzo

 

tą co jadłem była bardzo dobra. :wink:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170335
Udostępnij na innych stronach

Czy do mięsa dodać przyprawy do grilla?

Kiełbasa to kiełbasa a nie jakiś kotlet na grilla.Do kiełbasy przyprawy klasyczne.Tak bym zrobił.Może w sobotę spróbuję zrobić trochę takiej kiełbaski z mięsa z dzika i sarny z dodatkiem sera.Zobaczymy co wyjdzie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170336
Udostępnij na innych stronach

No tak. Dodałes twardego serka w kosteczkach i pomieszałes z farszem. Nadziałes w osłonki. I co dalej ? Odrazu taką surową na grill czy też lekko podwedzic ? Jesli tak to napewno minie kilka godzin albo nawet dzien/noc zanim ja bedziesz grillował. Mysle że to jest wlasnie ten mankament w tej kielbasie ze ser w koncu nasiaknie wilgocią we wnetrzu zamknietej oslonki i moze dlatego ten dziwny smak na mnie tak oddziałał. W farszu jest jeszcze jakas sól , przyprawy i to smakowało tak jakby jakies wedliny i ser spedziły noc w w zamknietym opakowaniu i byly podane na śniadanko następnego dnia. Zapachy sie przemieszaly i wszystko robi sie maźiowate. Niewiem czy ser podczas tego całego czasu nie wchodzi w jakies reakcje chemiczna z miesem, solą, sokami z mieska oraz z przyprawami itd.

 

Tylko tak przykładowo moge sobie ten dziwny smak wytlumaczyć.

Ale może komus tak własnie smakuje ? :rolleyes: :rolleyes:

 

Pozdro

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170339
Udostępnij na innych stronach

Jest gdzieś na Forum kiełbasa grilowa z żółtym serem - autor Szczepan...

Poprostu do farszu dodaje się serek.

Mam w swoich zbiorach ten przepis - jeszcze nie robiłem...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170341
Udostępnij na innych stronach

bendetto, Spróbuj wg przepisu na kiełbasę białą, możesz dodać żółtego sera i gotowa na grila.

http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=4

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170342
Udostępnij na innych stronach

Możesz do farszu dodać ser w kostkach lub skręcony przez sito fi13. Ser musi być twardy i to ma być ser a nie produkt seropodobny a najlepiej zrobić samemu taki ser.Co do przypraw zależny wszystko od gustu i od użytego sera.Radziłbym taka Kiełbasa sparzyć( lub owędzić i sparzyć;jak kto woli).Sparzona kiełbasę możesz przed grillowaniem posypać lub obtoczyć w posypce( gotowa lub własna kompozycja np;Vegeta,papryka ,czosnek)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170346
Udostępnij na innych stronach

Może w sobotę spróbuję zrobić trochę takiej kiełbaski z mięsa z dzika i sarny z dodatkiem sera

arkadiusz, Trochę szkoda mięsa z tak szlachetnego zwierza. :smile:

Ale daj relację jak zrobisz i opinie(sugestie).

 

 

surową na grill czy też lekko podwedzic ?

tą co ja jadłem była wędzona(podwędzona) i parzona :grin:

 

 

 

Ale może komus tak własnie smakuje ? :rolleyes:

 

ta była niezła a nawet pyszna. :grin:

 

 

kiełbasa grilowa z żółtym serem - autor Szczepan...

nie mogłem znaleźc. A i byłem ciekaw waszych opini.

 

Spróbuj wg przepisu na kiełbasę białą,

własnie zastanawiałem si ę jak ją rozdrobnić według "jakiej kiełbasy".

 

[ Dodano: Wto 09 Sie, 2011 19:16 ]

ser w kostkach lub skręcony przez sito fi13.

Myślałem raczej o tarciu na grubej tarce i ser gouda. Jak kto lubi.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170347
Udostępnij na innych stronach

[ Dodano: Wto 09 Sie, 2011 19:16 ]

ser w kostkach lub skręcony przez sito fi13.

Myślałem raczej o tarciu na grubej tarce i ser gouda. Jak kto lubi.
Odradzam tarcia na tarce. Ser gouda może być.Dla ciekawości mogę dodać ze taki ser tez możesz dodawać do kiełbas grubo i drobno rozdrobnionych w osłonkach o fi minimum 50 i tez wychodzi super ale to nie na grilla.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170350
Udostępnij na innych stronach

Trochę szkoda mięsa z tak szlachetnego zwierza.

E tam szkoda.Od pewnego czasu mam stałą no prawie dostawę dziczyzny

 

własnie zastanawiałem si ę jak ją rozdrobnić według "jakiej kiełbasy".

Biała jak radzą koledzy może być trochę za chuda na grilla.Ja bym zrobił białą ,ale nieco więcej tłuszczu bym dodał.

 

Myślałem raczej o tarciu na grubej tarce i ser gouda. Jak kto lubi

Ja bym pokroił w kostkę 0,5x0,5

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170355
Udostępnij na innych stronach

Parzona , podwedzana .. to jest to co mialem na mysli.. Dluzsze procesy w wiekrzych temperaturkach + wilgoc oraz sole i przyprawy w ciasnej oslonie przez kilkanascie kodzin (osadzanie,osuszanie,wedzenie/parzenie) i grillowanie..

 

Sorki ale napewno sie uda :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170356
Udostępnij na innych stronach

E tam szkoda.Od pewnego czasu mam stałą no prawie dostawę dziczyzny

 

Nie E tam. Powiem Ci w tajemnicy nigdy nie jadłem dziczyzny i myślę ze powinien byc to rarytas.

 

 

wychodzi super ale to nie na grilla.

Dlaczego nie na grilla.

 

Sorki ale napewno sie uda :rolleyes: :roll: :rolleyes:

Pierwsze musze si zadecydować na taki eksperyment.

 

Ted50, a co nie szkodzi. Sama peklowana na grilla szkodzi. Ta kiełbas mi zaszkodzi tyle samo co tydzień w zagłębiu górniczym. :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170358
Udostępnij na innych stronach

Niewiem czy ser podczas tego całego czasu nie wchodzi w jakies reakcje chemiczna z miesem, solą, sokami z mieska oraz z przyprawami itd.

 

 

Ser nie wchodzi w żadną rekcje chemiczna z farszem mogą jedynie działać bakterie ale to inna bajka.Dla ciekawości dodam:Wady oraz psucie się kiełbas mogą być spowodowane rozwojem tlenowych laseczek przetrwalnikujących z gatunku Bacillus subtilis, rozwojem ziarniaków i drożdzy (powodują powstawanie szarego nalotu), rozwojem pałeczek Pseudomonas (powstaje śluzowacenie), rozwojem pleśni na powieszchni. Pozatym do wad zaliczamy : jełczenie kiełbasy, drapiąco kwasny posmak (z powodu fermentacji octowej zachodzącej przy zbyt wysokiej temp. dojrzewania kiełbasy), oraz używanych heterofermentatywnych bakterii kwasu mlekowego, zamiast homofermentatywnych kultur starterowych. Szare miejsca na przekroju- zbyt wysoka liczba drobnoustrojów w surowcu na początku produkcji.Sery wady mikrobiologiczne

• plamistość (pleśnie, niektóre BFM)

• wady smaku i zapachu (drożdże, mikroflora lipolityczna i proteolityczna)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170359
Udostępnij na innych stronach

Ted50, a co to strona. To tak jakbym sobie założył stronę www.serbezkiełbasy.pl i opisywał szkodliwość ich łączenia. To tak ja kupiłem termometr stary pokazuje 70 nowy 75.

Żadnych certyfikatów.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170360
Udostępnij na innych stronach

Ser nie wchodzi w żadną rekcje chemiczna z farszem mogą jedynie działać bakterie ale to inna bajka.Dla ciekawości dodam:Wady oraz psucie się kiełbas mogą być spowodowane rozwojem tlenowych laseczek przetrwalnikujących z gatunku Bacillus subtilis, rozwojem ziarniaków i drożdzy (powodują powstawanie szarego nalotu), rozwojem pałeczek Pseudomonas (powstaje śluzowacenie), rozwojem pleśni na powieszchni. Pozatym do wad zaliczamy : jełczenie kiełbasy, drapiąco kwasny posmak (z powodu fermentacji octowej zachodzącej przy zbyt wysokiej temp. dojrzewania kiełbasy), oraz używanych heterofermentatywnych bakterii kwasu mlekowego, zamiast homofermentatywnych kultur starterowych. Szare miejsca na przekroju- zbyt wysoka liczba drobnoustrojów w surowcu na początku produkcji.Sery wady mikrobiologiczne

• plamistość (pleśnie, niektóre BFM)

• wady smaku i zapachu (drożdże, mikroflora lipolityczna i proteolityczna)

Ja chcę ją uwędzić w piątek a jeśc w sobotę. :blush:

 

Nic na zapas. :!:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170363
Udostępnij na innych stronach

Ted50, a co to strona. To tak jakbym sobie założył stronę www.serbezkiełbasy.pl i opisywał szkodliwość ich łączenia. To tak ja kupiłem termometr stary pokazuje 70 nowy 75.

Żadnych certyfikatów.

No właśnie. W internecie jest tyle pierdół i nie prawdziwych informacji. Jak coś szukacie na dany temat to korzystajcie z http://scholar.google.pl/. Tu są sprawdzone materiały!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170364
Udostępnij na innych stronach

Ted50, a co to strona. To tak jakbym sobie założył stronę www.serbezkiełbasy.pl i opisywał szkodliwość ich łączenia. To tak ja kupiłem termometr stary pokazuje 70 nowy 75.

Żadnych certyfikatów.

No właśnie. W internecie jest tyle *cenzura* i nie prawdziwych informacji. Jak coś szukacie na dany temat to korzystajcie z http://scholar.google.pl/. Tu są sprawdzone materiały!!!

:clap: :clap: :clap: właśnie. W internecie jest tyle informacji co osób. Tylko które są prawdziwe.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170366
Udostępnij na innych stronach

ja kiedyś robiłem szynkową z dodatkiem sera żółtego typu gouda 10% i kiełbasa była wędzona i parzona wyszła rewelacyjna
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170367
Udostępnij na innych stronach

Bendetto.. Niechce Cię odpychac od tej kiełbasy ale tak jak pisałem wyzej, na mnie nie wzbudzila żadnych emocii. Poprostu u rzeznika wisiala promocja i kupilem kilka kawalkow na próbe.. Wiem ze byla świerzutka ale mi osobiscie nie podlazła.

 

Natomiast kielbaskę grillową po pieczeniu posypuje gouda i jest wysmienita..

 

Jak zrobisz to się pochwal i w/g mnie nie popsuj mięcha..

 

serdeczne pozdro

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170372
Udostępnij na innych stronach

zbig3133 napisał/a:

Spróbuj wg przepisu na kiełbasę białą,

 

 

własnie zastanawiałem si ę jak ją rozdrobnić według "jakiej kiełbasy".

podałem Ci link do przepisu.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170374
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.