_Krzysztof_ Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Witam. W sklepach można często spotkać kiełbasę grillową z serem, zdarzyło się kiedyś że taką jadłem i była nawet nawet. Przeszukałem forum i niestety nie znalazłem tego przepisu.Czy ktoś z szanownych forumowiczów eksperymentował połączenie kiełbasy z serem żółtym.?Jaki można by użyć przepis wyjściowy na kiełbasę. Wiem że lato już prawie za nami, ale chciałem coś smacznego zrobić na grilla. :grin: Pozdrawiam bendetto. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Jadłem już taką kiełbaske z grilla ale osobiscie nie jestem do niej cos przekonany. Po upieczeniu jej na ruszcie smakowała nieciekawie a i też wyglad byl nie za bardzo. Smak zrobił sie kwaskowaty a konsystencja raczej gumowata. Prubowalem tez ponacinać ale to bylo wiekrzym błedem bo wszystko wycieklo z niej. Natomiast jak grilluje klopsy to dodaje często goudy w kosteczkach i jest super.. Ale są smaki i smaczki :wink: pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Wydaje mi się ,że to żaden problem zrobić kiełbasę z serem żółtym.Ja bym zrobił kiełbasę jaka mi odpowiada i dodał kawałki sera ,ale twardego ,żeby przy wyższej temperaturze się za bardzo nie rozpłynął. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 żaden problem zrobić kiełbasę z serem żółtym też mi sie wydaje :wink: Ale według jakiego przepisu przygotować mięso? Czy do mięsa dodać przyprawy do grilla? I dlaczego nikt wcześniej takiej kiełbasy nie robił.? smakowała nieciekawie a i też wyglad byl nie za bardzo tą co jadłem była bardzo dobra. :wink: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Czy do mięsa dodać przyprawy do grilla? Kiełbasa to kiełbasa a nie jakiś kotlet na grilla.Do kiełbasy przyprawy klasyczne.Tak bym zrobił.Może w sobotę spróbuję zrobić trochę takiej kiełbaski z mięsa z dzika i sarny z dodatkiem sera.Zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 No tak. Dodałes twardego serka w kosteczkach i pomieszałes z farszem. Nadziałes w osłonki. I co dalej ? Odrazu taką surową na grill czy też lekko podwedzic ? Jesli tak to napewno minie kilka godzin albo nawet dzien/noc zanim ja bedziesz grillował. Mysle że to jest wlasnie ten mankament w tej kielbasie ze ser w koncu nasiaknie wilgocią we wnetrzu zamknietej oslonki i moze dlatego ten dziwny smak na mnie tak oddziałał. W farszu jest jeszcze jakas sól , przyprawy i to smakowało tak jakby jakies wedliny i ser spedziły noc w w zamknietym opakowaniu i byly podane na śniadanko następnego dnia. Zapachy sie przemieszaly i wszystko robi sie maźiowate. Niewiem czy ser podczas tego całego czasu nie wchodzi w jakies reakcje chemiczna z miesem, solą, sokami z mieska oraz z przyprawami itd. Tylko tak przykładowo moge sobie ten dziwny smak wytlumaczyć. Ale może komus tak własnie smakuje ? :rolleyes: :rolleyes: Pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Jest gdzieś na Forum kiełbasa grilowa z żółtym serem - autor Szczepan... Poprostu do farszu dodaje się serek. Mam w swoich zbiorach ten przepis - jeszcze nie robiłem... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 bendetto, Spróbuj wg przepisu na kiełbasę białą, możesz dodać żółtego sera i gotowa na grila. http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=4 Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Możesz do farszu dodać ser w kostkach lub skręcony przez sito fi13. Ser musi być twardy i to ma być ser a nie produkt seropodobny a najlepiej zrobić samemu taki ser.Co do przypraw zależny wszystko od gustu i od użytego sera.Radziłbym taka Kiełbasa sparzyć( lub owędzić i sparzyć;jak kto woli).Sparzona kiełbasę możesz przed grillowaniem posypać lub obtoczyć w posypce( gotowa lub własna kompozycja np;Vegeta,papryka ,czosnek) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Może w sobotę spróbuję zrobić trochę takiej kiełbaski z mięsa z dzika i sarny z dodatkiem seraarkadiusz, Trochę szkoda mięsa z tak szlachetnego zwierza. :smile: Ale daj relację jak zrobisz i opinie(sugestie). surową na grill czy też lekko podwedzic ?tą co ja jadłem była wędzona(podwędzona) i parzona :grin: Ale może komus tak własnie smakuje ? :rolleyes: ta była niezła a nawet pyszna. :grin: kiełbasa grilowa z żółtym serem - autor Szczepan...nie mogłem znaleźc. A i byłem ciekaw waszych opini. Spróbuj wg przepisu na kiełbasę białą,własnie zastanawiałem si ę jak ją rozdrobnić według "jakiej kiełbasy". [ Dodano: Wto 09 Sie, 2011 19:16 ]ser w kostkach lub skręcony przez sito fi13.Myślałem raczej o tarciu na grubej tarce i ser gouda. Jak kto lubi. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 [ Dodano: Wto 09 Sie, 2011 19:16 ]ser w kostkach lub skręcony przez sito fi13.Myślałem raczej o tarciu na grubej tarce i ser gouda. Jak kto lubi.Odradzam tarcia na tarce. Ser gouda może być.Dla ciekawości mogę dodać ze taki ser tez możesz dodawać do kiełbas grubo i drobno rozdrobnionych w osłonkach o fi minimum 50 i tez wychodzi super ale to nie na grilla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 http://kuchnia.wp.pl/fototematy/196/3/1/niezdrowe-polaczenia.html#photo Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Trochę szkoda mięsa z tak szlachetnego zwierza. E tam szkoda.Od pewnego czasu mam stałą no prawie dostawę dziczyzny własnie zastanawiałem si ę jak ją rozdrobnić według "jakiej kiełbasy". Biała jak radzą koledzy może być trochę za chuda na grilla.Ja bym zrobił białą ,ale nieco więcej tłuszczu bym dodał. Myślałem raczej o tarciu na grubej tarce i ser gouda. Jak kto lubi Ja bym pokroił w kostkę 0,5x0,5 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Parzona , podwedzana .. to jest to co mialem na mysli.. Dluzsze procesy w wiekrzych temperaturkach + wilgoc oraz sole i przyprawy w ciasnej oslonie przez kilkanascie kodzin (osadzanie,osuszanie,wedzenie/parzenie) i grillowanie.. Sorki ale napewno sie uda :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 E tam szkoda.Od pewnego czasu mam stałą no prawie dostawę dziczyzny Nie E tam. Powiem Ci w tajemnicy nigdy nie jadłem dziczyzny i myślę ze powinien byc to rarytas. wychodzi super ale to nie na grilla. Dlaczego nie na grilla. Sorki ale napewno sie uda :rolleyes: :roll: :rolleyes: Pierwsze musze si zadecydować na taki eksperyment. http://kuchnia.wp.pl/foto...enia.html#photo Ted50, a co nie szkodzi. Sama peklowana na grilla szkodzi. Ta kiełbas mi zaszkodzi tyle samo co tydzień w zagłębiu górniczym. :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Niewiem czy ser podczas tego całego czasu nie wchodzi w jakies reakcje chemiczna z miesem, solą, sokami z mieska oraz z przyprawami itd. Ser nie wchodzi w żadną rekcje chemiczna z farszem mogą jedynie działać bakterie ale to inna bajka.Dla ciekawości dodam:Wady oraz psucie się kiełbas mogą być spowodowane rozwojem tlenowych laseczek przetrwalnikujących z gatunku Bacillus subtilis, rozwojem ziarniaków i drożdzy (powodują powstawanie szarego nalotu), rozwojem pałeczek Pseudomonas (powstaje śluzowacenie), rozwojem pleśni na powieszchni. Pozatym do wad zaliczamy : jełczenie kiełbasy, drapiąco kwasny posmak (z powodu fermentacji octowej zachodzącej przy zbyt wysokiej temp. dojrzewania kiełbasy), oraz używanych heterofermentatywnych bakterii kwasu mlekowego, zamiast homofermentatywnych kultur starterowych. Szare miejsca na przekroju- zbyt wysoka liczba drobnoustrojów w surowcu na początku produkcji.Sery wady mikrobiologiczne • plamistość (pleśnie, niektóre BFM) • wady smaku i zapachu (drożdże, mikroflora lipolityczna i proteolityczna) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Ted50, a co to strona. To tak jakbym sobie założył stronę www.serbezkiełbasy.pl i opisywał szkodliwość ich łączenia. To tak ja kupiłem termometr stary pokazuje 70 nowy 75. Żadnych certyfikatów. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 To tak ja kupiłem termometr stary pokazuje 70 nowy 75 To zjedz termometr :lol: Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Ser nie wchodzi w żadną rekcje chemiczna z farszem mogą jedynie działać bakterie ale to inna bajka.Dla ciekawości dodam:Wady oraz psucie się kiełbas mogą być spowodowane rozwojem tlenowych laseczek przetrwalnikujących z gatunku Bacillus subtilis, rozwojem ziarniaków i drożdzy (powodują powstawanie szarego nalotu), rozwojem pałeczek Pseudomonas (powstaje śluzowacenie), rozwojem pleśni na powieszchni. Pozatym do wad zaliczamy : jełczenie kiełbasy, drapiąco kwasny posmak (z powodu fermentacji octowej zachodzącej przy zbyt wysokiej temp. dojrzewania kiełbasy), oraz używanych heterofermentatywnych bakterii kwasu mlekowego, zamiast homofermentatywnych kultur starterowych. Szare miejsca na przekroju- zbyt wysoka liczba drobnoustrojów w surowcu na początku produkcji.Sery wady mikrobiologiczne • plamistość (pleśnie, niektóre BFM) • wady smaku i zapachu (drożdże, mikroflora lipolityczna i proteolityczna) Ja chcę ją uwędzić w piątek a jeśc w sobotę. :blush: Nic na zapas. :!: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Ted50, a co to strona. To tak jakbym sobie założył stronę www.serbezkiełbasy.pl i opisywał szkodliwość ich łączenia. To tak ja kupiłem termometr stary pokazuje 70 nowy 75. Żadnych certyfikatów. No właśnie. W internecie jest tyle pierdół i nie prawdziwych informacji. Jak coś szukacie na dany temat to korzystajcie z http://scholar.google.pl/. Tu są sprawdzone materiały!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Ted50, a co to strona. To tak jakbym sobie założył stronę www.serbezkiełbasy.pl i opisywał szkodliwość ich łączenia. To tak ja kupiłem termometr stary pokazuje 70 nowy 75. Żadnych certyfikatów. No właśnie. W internecie jest tyle *cenzura* i nie prawdziwych informacji. Jak coś szukacie na dany temat to korzystajcie z http://scholar.google.pl/. Tu są sprawdzone materiały!!! :clap: :clap: :clap: właśnie. W internecie jest tyle informacji co osób. Tylko które są prawdziwe. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 ja kiedyś robiłem szynkową z dodatkiem sera żółtego typu gouda 10% i kiełbasa była wędzona i parzona wyszła rewelacyjna Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 wyszła rewelacyjna podaj przepis :thumbsup: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Bendetto.. Niechce Cię odpychac od tej kiełbasy ale tak jak pisałem wyzej, na mnie nie wzbudzila żadnych emocii. Poprostu u rzeznika wisiala promocja i kupilem kilka kawalkow na próbe.. Wiem ze byla świerzutka ale mi osobiscie nie podlazła. Natomiast kielbaskę grillową po pieczeniu posypuje gouda i jest wysmienita.. Jak zrobisz to się pochwal i w/g mnie nie popsuj mięcha.. serdeczne pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 zbig3133 napisał/a: Spróbuj wg przepisu na kiełbasę białą, własnie zastanawiałem si ę jak ją rozdrobnić według "jakiej kiełbasy".podałem Ci link do przepisu. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/#findComment-170374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.