Skocz do zawartości

Nasze wyroby mięsne.


madlinka

Rekomendowane odpowiedzi

Oto efekty naszego pierwszego wędzenia, wędliny w przekroju będę wrzucać sukcesywnie, bo parzymy i jemy że tak powiem po kawałku a reszta zamrożona sobie czeka :)

Teraz jemy boczuś, jejku ale on jest pyyyyszny...

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 163
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Oto efekty naszego pierwszego wędzenia,

Bardzo ładne :clap: , duuuużo ładniejsze do moich dawnych wędzonych po staremu :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzięki, choć muszę się przyznać że to nie tak do końca pierwsze wędzenie, jest to pierwsze wędzenie w profesjonalnej że tak powiem wędzarni i wg wiedzy, którą mężuś posiadł w SDM, bo wędzimy od wielu lat, tak naprawdę najpierw wędził mój tata, potem zaraził mojego męża i nasze zupełnie pierwsze wędzonki, też tak nie wyglądały, ale dzięki forum i Wam są efekty! Najgorsze jest to że mi teraz chleb w ogóle niepotrzebny :D

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak na pierwszy raz to nieźle.Ja bym jeszcze trochę popracował nad kolorem.Jak dla mnie trochę za ciemne.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie trochę za ciemne.

dla nas też, ale cała rodzina stała nam nad głową podczas wędzenia, zwłaszcza Jacka siostra, ona się uparła że muszą być jeszcze bardziej uwędzone, bo ona jest tak nauczona że jakiś tam pan jej wędzi tak mocno, że ona potem w ogóle nie parzy.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

że jakiś tam pan jej wędzi tak mocno, że ona potem w ogóle nie parzy

Albo parzy ,albo piecze bo inaczej będą twarde.Innej metody nie ma.Można jeść jeszcze tylko wędzone ,ale nie wszystko.I na drugi raz nie słuchaj się Jacka siostry tylko WB :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I na drugi raz nie słuchaj się Jacka siostry tylko WB

tak jest :D tak serio to na pierwszy raz jak się coś robi ciężko nie ulec sugestiom, bo jednak chce się żeby było dobre.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jeszcze fotka szynki, jejku jaka pyśna :)

Zrobiłam pasztetową:

wątroba wp 0,5kg

mięso z głów wp, nogi wp (wszystko ze skórami), żołądki kurze (najwięcej mięsa z głów) 1,5 kg

podgardle 0,75 kg

kasza manna 0,5 kg zaparzona pół litra rosołu

 

sól 7,1 dkg

pieprz 4g

majeranek 5g

ziele angielskie 1g

 

Wszystko przemielone przez drobne sitko, następnie malaksowane z rosołem, w sumie około 0,5 litra rosołu wlałam. Do słoików i pasteryzowane zgodnie z tabelą przez dwa dni.

W smaku bardzo dobra, mogłaby być jeszcze bardziej smarowna i co zrobić aby była pięknie różowa?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli jak długo trzymać we wrzątku ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli jak długo trzymać we wrzątku ?

Drobiową zalewam wrzątkiem na 1 min.

zgodnie z

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1489&postdays=0&postorder=asc&start=15

Z wieprzowej nie robiłem, ale gdzieś na forum mignęło mi kiedyś, że 10-15 min. zależnie od kawałków.

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mogłaby być jeszcze bardziej smarowna i co zrobić aby była pięknie różowa?

 

Nie dodawaj nogi, a słoninki i boczku nieco, smarowność będzie. :cool:

 

 

i co zrobić aby była pięknie różowa?

Wątrobę lekko sparzyć przed mieleniem.

 

Jeśli od parzenia wątroby pasztetowa jest różowa, to Ci powiem - na pewno nie będzie, ale by była różowiutka jest prosty sposób, ale to już trzeba podumać jaki, a jakby co to się poda. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to już trzeba podumać jaki

To ja sobie podumałem i z dumania wyszło mi ,że tzeba dać surowa wątrobę to wyjdzie bardziej różowa.Prawda Pis,że dobrze dumam? :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.