madlinka Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Oto efekty naszego pierwszego wędzenia, wędliny w przekroju będę wrzucać sukcesywnie, bo parzymy i jemy że tak powiem po kawałku a reszta zamrożona sobie czeka Teraz jemy boczuś, jejku ale on jest pyyyyszny... Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 :clap: :clap: :clap: Madlinko !!! Pięknie zadymiłaś :wink: Boczuś jest zawsze naj naj... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Mhm ... śliczne wędzonki może za lat kilka i ja się wędzarni dorobię i posmakuję :rolleyes: Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Oto efekty naszego pierwszego wędzenia, Paluchy lizać . :thumbsup: :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Wyroby "pierwyj sort". :clap: :thumbsup: :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 madlinka, koszerne jak to mówią nasi bracia w wierze! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Oto efekty naszego pierwszego wędzeniaJak na pierwszy raz to bardzo fajnie wyszło :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 madlinka, koszerne jak to mówią nasi bracia w wierze! tia..zwłaszcza jeśli chodzi o wieprzowinę..której "starsi bracia w wierze" nie jadają. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Oto efekty naszego pierwszego wędzenia,Bardzo ładne :clap: , duuuużo ładniejsze do moich dawnych wędzonych po staremu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 dzięki, choć muszę się przyznać że to nie tak do końca pierwsze wędzenie, jest to pierwsze wędzenie w profesjonalnej że tak powiem wędzarni i wg wiedzy, którą mężuś posiadł w SDM, bo wędzimy od wielu lat, tak naprawdę najpierw wędził mój tata, potem zaraził mojego męża i nasze zupełnie pierwsze wędzonki, też tak nie wyglądały, ale dzięki forum i Wam są efekty! Najgorsze jest to że mi teraz chleb w ogóle niepotrzebny Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Jak na pierwszy raz to nieźle.Ja bym jeszcze trochę popracował nad kolorem.Jak dla mnie trochę za ciemne. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Jak dla mnie trochę za ciemne.dla nas też, ale cała rodzina stała nam nad głową podczas wędzenia, zwłaszcza Jacka siostra, ona się uparła że muszą być jeszcze bardziej uwędzone, bo ona jest tak nauczona że jakiś tam pan jej wędzi tak mocno, że ona potem w ogóle nie parzy. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Madlinko to jej wytłumacz, że pieczenie w wędzarni nie polega na długim wędzeniu i uzyskaniu ciemnego koloru. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 że jakiś tam pan jej wędzi tak mocno, że ona potem w ogóle nie parzy Albo parzy ,albo piecze bo inaczej będą twarde.Innej metody nie ma.Można jeść jeszcze tylko wędzone ,ale nie wszystko.I na drugi raz nie słuchaj się Jacka siostry tylko WB :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 I na drugi raz nie słuchaj się Jacka siostry tylko WBtak jest tak serio to na pierwszy raz jak się coś robi ciężko nie ulec sugestiom, bo jednak chce się żeby było dobre. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 9 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Września 2011 Jeszcze fotka szynki, jejku jaka pyśna Zrobiłam pasztetową: wątroba wp 0,5kg mięso z głów wp, nogi wp (wszystko ze skórami), żołądki kurze (najwięcej mięsa z głów) 1,5 kg podgardle 0,75 kg kasza manna 0,5 kg zaparzona pół litra rosołu sól 7,1 dkg pieprz 4g majeranek 5g ziele angielskie 1g Wszystko przemielone przez drobne sitko, następnie malaksowane z rosołem, w sumie około 0,5 litra rosołu wlałam. Do słoików i pasteryzowane zgodnie z tabelą przez dwa dni. W smaku bardzo dobra, mogłaby być jeszcze bardziej smarowna i co zrobić aby była pięknie różowa? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Września 2011 madlinka, ta szyneczka z tłuszczykiem :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Września 2011 Jeżeli to smakuje tak jak wygląda to moje gratulacje :thumbsup: :thumbsup: :clap: Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Września 2011 i co zrobić aby była pięknie różowa? Wątrobę lekko sparzyć przed mieleniem. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Września 2011 Czyli jak długo trzymać we wrzątku ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Września 2011 Czyli jak długo trzymać we wrzątku ? Drobiową zalewam wrzątkiem na 1 min. zgodnie z https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1489&postdays=0&postorder=asc&start=15 Z wieprzowej nie robiłem, ale gdzieś na forum mignęło mi kiedyś, że 10-15 min. zależnie od kawałków. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Września 2011 madlinka, piękna szyneczka a ten tłuszczyk? :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Września 2011 mogłaby być jeszcze bardziej smarowna i co zrobić aby była pięknie różowa? Nie dodawaj nogi, a słoninki i boczku nieco, smarowność będzie. i co zrobić aby była pięknie różowa? Wątrobę lekko sparzyć przed mieleniem. Jeśli od parzenia wątroby pasztetowa jest różowa, to Ci powiem - na pewno nie będzie, ale by była różowiutka jest prosty sposób, ale to już trzeba podumać jaki, a jakby co to się poda. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Września 2011 to już trzeba podumać jaki To ja sobie podumałem i z dumania wyszło mi ,że tzeba dać surowa wątrobę to wyjdzie bardziej różowa.Prawda Pis,że dobrze dumam? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Września 2011 Prawda Pis,że dobrze dumam?Tym razem rozminąłeś się nieco z prawdą - surowa wątroba ciemniejszy kolor, dla daltonistów wyjaśnienie - nieróżowy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.