Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nasze wyroby mięsne.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
163 odpowiedzi w tym temacie

#1 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 15 sie 2011 - 18:49

Oto efekty naszego pierwszego wędzenia, wędliny w przekroju będę wrzucać sukcesywnie, bo parzymy i jemy że tak powiem po kawałku a reszta zamrożona sobie czeka :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Teraz jemy boczuś, jejku ale on jest pyyyyszny...
Dołączona grafika

#2 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 15 sie 2011 - 19:02

:clap: :clap: :clap: Madlinko !!! Pięknie zadymiłaś :wink: Boczuś jest zawsze naj naj... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :cool:

#3 modliszqa

modliszqa

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 143 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 15 sie 2011 - 19:13

Mhm ... śliczne wędzonki :)
może za lat kilka i ja się wędzarni dorobię i posmakuję :rolleyes:

#4 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12559 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 sie 2011 - 19:16

Oto efekty naszego pierwszego wędzenia,



Paluchy lizać . :thumbsup: :clap:


Pozdrawiam

#5 vlodi

vlodi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 402 postów
  • Miejscowośćokolice Mragowa

Napisano 15 sie 2011 - 19:18

Wyroby "pierwyj sort". :clap: :thumbsup: :thumbsup: :clap:

#6 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6793 postów

Napisano 15 sie 2011 - 19:43

madlinka, koszerne jak to mówią nasi bracia w wierze!

#7 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4157 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 15 sie 2011 - 19:49

Oto efekty naszego pierwszego wędzenia

Jak na pierwszy raz to bardzo fajnie wyszło :wink:

#8 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5648 postów

Napisano 15 sie 2011 - 19:55

madlinka, koszerne jak to mówią nasi bracia w wierze!


tia..zwłaszcza jeśli chodzi o wieprzowinę..której "starsi bracia w wierze" nie jadają. :cool:

#9 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7022 postów

Napisano 15 sie 2011 - 20:05

Oto efekty naszego pierwszego wędzenia,

Bardzo ładne :clap: , duuuużo ładniejsze do moich dawnych wędzonych po staremu :cool:

#10 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 16 sie 2011 - 18:50

dzięki, choć muszę się przyznać że to nie tak do końca pierwsze wędzenie, jest to pierwsze wędzenie w profesjonalnej że tak powiem wędzarni i wg wiedzy, którą mężuś posiadł w SDM, bo wędzimy od wielu lat, tak naprawdę najpierw wędził mój tata, potem zaraził mojego męża i nasze zupełnie pierwsze wędzonki, też tak nie wyglądały, ale dzięki forum i Wam są efekty! Najgorsze jest to że mi teraz chleb w ogóle niepotrzebny :D

#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11029 postów

Napisano 16 sie 2011 - 19:53

Jak na pierwszy raz to nieźle.Ja bym jeszcze trochę popracował nad kolorem.Jak dla mnie trochę za ciemne.

#12 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 17 sie 2011 - 08:45

Jak dla mnie trochę za ciemne.

dla nas też, ale cała rodzina stała nam nad głową podczas wędzenia, zwłaszcza Jacka siostra, ona się uparła że muszą być jeszcze bardziej uwędzone, bo ona jest tak nauczona że jakiś tam pan jej wędzi tak mocno, że ona potem w ogóle nie parzy.

#13 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 17 sie 2011 - 08:58

Madlinko to jej wytłumacz, że pieczenie w wędzarni nie polega na długim wędzeniu i uzyskaniu ciemnego koloru.

#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11029 postów

Napisano 18 sie 2011 - 08:34

że jakiś tam pan jej wędzi tak mocno, że ona potem w ogóle nie parzy


Albo parzy ,albo piecze bo inaczej będą twarde.Innej metody nie ma.Można jeść jeszcze tylko wędzone ,ale nie wszystko.I na drugi raz nie słuchaj się Jacka siostry tylko WB :grin:

#15 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 18 sie 2011 - 08:45

I na drugi raz nie słuchaj się Jacka siostry tylko WB

tak jest :D tak serio to na pierwszy raz jak się coś robi ciężko nie ulec sugestiom, bo jednak chce się żeby było dobre.

#16 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 09 wrz 2011 - 11:51

Jeszcze fotka szynki, jejku jaka pyśna :)
Dołączona grafika
Zrobiłam pasztetową:
wątroba wp 0,5kg
mięso z głów wp, nogi wp (wszystko ze skórami), żołądki kurze (najwięcej mięsa z głów) 1,5 kg
podgardle 0,75 kg
kasza manna 0,5 kg zaparzona pół litra rosołu

sól 7,1 dkg
pieprz 4g
majeranek 5g
ziele angielskie 1g

Wszystko przemielone przez drobne sitko, następnie malaksowane z rosołem, w sumie około 0,5 litra rosołu wlałam. Do słoików i pasteryzowane zgodnie z tabelą przez dwa dni.
W smaku bardzo dobra, mogłaby być jeszcze bardziej smarowna i co zrobić aby była pięknie różowa?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#17 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 09 wrz 2011 - 12:10

madlinka,
ta szyneczka z tłuszczykiem :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
:clap: :clap: :clap:

#18 MIRKON

MIRKON

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 853 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 09 wrz 2011 - 12:14

Jeżeli to smakuje tak jak wygląda to moje gratulacje :thumbsup: :thumbsup: :clap:

#19 Paprykarz

Paprykarz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 233 postów
  • MiejscowośćGolfsztrom

Napisano 09 wrz 2011 - 12:38

i co zrobić aby była pięknie różowa?


Wątrobę lekko sparzyć przed mieleniem.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 09 wrz 2011 - 13:17

Czyli jak długo trzymać we wrzątku ?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych