Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nasze wyroby mięsne.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
163 odpowiedzi w tym temacie

#21 Paprykarz

Paprykarz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 233 postów
  • MiejscowośćGolfsztrom

Napisano 09 wrz 2011 - 13:46

Czyli jak długo trzymać we wrzątku ?


Drobiową zalewam wrzątkiem na 1 min.
zgodnie z
https://wedlinydomow...er=asc&start=15
Z wieprzowej nie robiłem, ale gdzieś na forum mignęło mi kiedyś, że 10-15 min. zależnie od kawałków.

#22 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6674 postów

Napisano 09 wrz 2011 - 14:12

madlinka, piękna szyneczka a ten tłuszczyk? :thumbsup: :clap: :clap:

#23 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 09 wrz 2011 - 16:16

[quote]mogłaby być jeszcze bardziej smarowna i co zrobić aby była pięknie różowa? [/quote]

Nie dodawaj nogi, a słoninki i boczku nieco, smarowność będzie. :cool:


i co zrobić aby była pięknie różowa? [/quote]
[quote]Wątrobę lekko sparzyć przed mieleniem.[/quote]

Jeśli od parzenia wątroby pasztetowa jest różowa, to Ci powiem - na pewno nie będzie, ale by była różowiutka jest prosty sposób, ale to już trzeba podumać jaki, a jakby co to się poda. :cool:

#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10793 postów

Napisano 09 wrz 2011 - 16:27

to już trzeba podumać jaki


To ja sobie podumałem i z dumania wyszło mi ,że tzeba dać surowa wątrobę to wyjdzie bardziej różowa.Prawda Pis,że dobrze dumam? :cool:

#25 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 09 wrz 2011 - 16:32

Prawda Pis,że dobrze dumam?

Tym razem rozminąłeś się nieco z prawdą - surowa wątroba ciemniejszy kolor, dla daltonistów wyjaśnienie - nieróżowy. :cool:

#26 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10793 postów

Napisano 09 wrz 2011 - 16:36

się nieco z prawdą


To zdradź ten sposób nam maluczkim.A może proponujesz robić pasztetową z peklowanego mięsa?

#27 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 09 wrz 2011 - 17:49

A dlaczego często pasztetowa w sklepie jest taka ładna?

pewnie chemia? ale widziałam gdzieś na naszym forum fotki pasztetowej słoikowej, chyba BonAira, ale nie jestem pewna i była ładnie różowa.

Z wieprzowej nie robiłem, ale gdzieś na forum mignęło mi kiedyś, że 10-15 min. zależnie od kawałków.

oj to ja zdecydowanie krócej parzyłam, chyba dla tego taka ciemna.

Nie dodawaj nogi, a słoninki i boczku nieco, smarowność będzie.

spróbuję tak zrobić, ale to za jakiś czas, bo póki co mam 9 słoików a cały czas paszkietki nie będę jeść

ale to już trzeba podumać

. dumam i dumam i popadłam w zadumę...

#28 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10793 postów

Napisano 09 wrz 2011 - 18:04

pewnie chemia?


Zrób z peklowanego mięsa i opisz wrażenia.

#29 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 27 paź 2011 - 10:45

Mocno czosnkowy boczuś rolowany:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#30 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2322 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 27 paź 2011 - 10:52

Mocno czosnkowy boczuś rolowany


A do tego boczusia chrzan i własny chlebek :thumbsup: :clap: :clap:

#31 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 961 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 27 paź 2011 - 11:36

Mocno czosnkowy boczuś rolowany

:thumbsup: :thumbsup: jeszcze ciepły na chebek z musztardą :thumbsup: :clap:

#32 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 27 paź 2011 - 12:19

:grin: i zimny browarek :grin: :thumbsup:

#33 tomaj77

tomaj77

    Pasjonat

  • 544 postów
  • MiejscowośćKoziegłowy k/ Poznania

Napisano 27 paź 2011 - 12:45

:grin: i zimny browarek :grin: :thumbsup:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

#34 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 12 lis 2011 - 09:25

Przepyszne gołąbki Andrzeja_k:
Dołączona grafika
na kolację schabik pieczony z chrupiącą skórką (musztarda francuska + miód + płatki migdałowe)
Dołączona grafika

#35 tomaj77

tomaj77

    Pasjonat

  • 544 postów
  • MiejscowośćKoziegłowy k/ Poznania

Napisano 12 lis 2011 - 09:29

:clap: :thumbsup: :thumbsup:

#36 wowansw

wowansw

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 236 postów
  • MiejscowośćŚ-ce

Napisano 12 lis 2011 - 13:25

schabik pieczony z chrupiącą skórką

Witam,koleżanka może coś więcej powiedzieć na temat tego schabiku? Pozdrawiam.

#37 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 12 lis 2011 - 17:01

Witam,koleżanka może coś więcej powiedzieć na temat tego schabiku? Pozdrawiam.

oczywiście, peklowanie tym sposobem: http://wedlinydomowe...id=343&Itemid=4
pieczenie wg Bagno, w ostatniej fazie pieczenia schab posmarowany glazurą (łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu i płatki migdałowe, sypane na oko).

#38 wowansw

wowansw

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 236 postów
  • MiejscowośćŚ-ce

Napisano 12 lis 2011 - 17:28

madlinka, Ok,dzięki :grin:

#39 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12476 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 13 lis 2011 - 20:50

Przepyszne gołąbki Andrzeja_k:



:clap: :smile:


Pozdrawiam

#40 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 15 lis 2011 - 20:37

Pokemon kusił i skusił, pizza na Abratkowym cieście:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
W przepisie na to ciasto piszę trochę soli, dla mnie trochę to szczypta i tyle dała, ale jest to zdecydowanie za mało, w cieście, które zazwyczaj robię jest na pół kilo mąki płaska łyżeczka i taka ilość mi odpowiada. Przyznam szczerze, że bardziej mi odpowiada to ciasto, które zazwyczaj robię. Wygląda podobnie
0,5 kg mąki
drożdże suszone 7g
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru pudru
ok 650ml wody letniej
możecie sobie spróbować i porównać smaki.
Noi strasznie mi brakuje kamienia do pizzy, musz się kiedyś szarpnąć na ten zakup, żeby mieć fajnie przypieczony spód.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych