Jump to content
Przypominam wszystkim Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi, możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

Mamy temat "Co macie dziś na obiad ?".

 

A co z wieczornym posiłkiem ?

 

Zakładam temat bo wydaje mi się że to też b.istotny punkt naszego całodziennego repertuaru wyżywienia, ale też z kulturalno/towarzyskiego punktu widzenia, jest nieodzowny w naszym dzisiejszym stylu życia.

 

Zrobiłem pizze na cztery osoby pieczoną na "blaszce" z tym że każdy swój "kawałek" kreuje sobie sam !

 

Użyłem (ciasto) :

-500 gr. mąki (typ 405)

-jajko

-paczuszke drożdży (40 gr.)

-łyżeczkę cukru

-szczypta PdP

-letnia woda (100 ml)

 

 

Ciasto wyrosło wiec dodałem 2 łyżki stołowe serka ziołowego (twarożek) szczyptę gałki muszkatałowej, łyżeczke soli oraz dolałem oleju (100 ml)

Całość wyrobiona maszynką (nieraz czeba podsypac wiekszą ilościa mąki). Poczekałem aż troszkę podrośnie (15 min.). Na stolnicy posypaną mąką, wyrobiłem ciasto jeszcze raz i na wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę, rozłożyłem równomiernie zostawiając na brzegach mały "rand". (palce zmoczone oliwą). :wink:

Na to sos pomidorowy (w/g smaku) z przyprawami.

Na mój kawałek dałem (prawy dół) : salami, szynkę, tuńczyk, oliwki oraz cebulę, inni w/g swoich smaków -)

 

 

Na to dużo sera (Gouda)

 

 

18-20 min. w piekarniku (220 C)... I po wyjęciu posypać origano..

Pozostawić na 10-15 min.

 

 

Po 8 min. wygląda tak :

 

 

Mój kawałek ocalał bo dodałem na swoim "terytorium" zielonych oliwek nadzianych papryką . Ha ha ha :devil: :devil:

 

 

Zapomniałem o pieczarkach :tongue:

 

Pozdrawiam :thumbsup:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dzi%C5%9B-na-kolacj%C4%99/
Share on other sites

Na kolację kopytka 6 szt. z warzywami.

Na obiad kopytka 8 szt. z warzywami :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Zbój Madej, boję się zapytać co będzie na śniadanie :D

Heh... u mnie skromnie jajeczniczka na boczusiu świeżutkim :) jajka sztuk 5 :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Zrobiłem pizze na cztery osoby pieczoną na "blaszce"

smakowicie wygląda...

ja spałaszowałem bułkę z kurczakiem a raczej z kawałkiem kurczaka... z obiadu zastał kawałek...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

u mnie chlebek + pasta z wędzonego wczoraj ostroboka z serkiem kremowym i cebulką + frykaski czyli pomidorek+ oliwki + papryka i buteleczka czerwonego winka wytrawnego
dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!

Na kolację kopytka 6 szt. z warzywami.

Na obiad kopytka 8 szt. z warzywami :cool:

Zbóju.. Dopisz prosze, chociasz że kopytka są polane kawalkami boczusia z cebulką.. :cry:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
jakub2001, rosół na kolację do kanapek z pasztetem i smalcem? :shock: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :shock:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Cóż ja trochę skromniej niż pozostali, bo na kolacje mam sześciopak "Kasztelana" w szkle.

Szkło trochę nie smaczne, ale zawartość :tongue: .

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

miro, i to pewnie to moje ulubione, niepasteryzowane? :) ... hmm... mogę sobie tylko pomarzyć, ale jutro sześciopak czeskiego Budweiser'ka pójdzie i też będzie kolacja innego typu :) :lol: :cool: :thumbsup: :thumbsup:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Ja dopiero teraz :tongue: po kąpieli... :tongue: kroma z majonezem i szynką , + kawałeczek rybki (dorsz) po grecku :thumbsup: Herbatka i ''nyny''... :lol: Ps.TYSKIE było wcześniej... :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

miro, i to pewnie to moje ulubione, niepasteryzowane?

Dokładnie takie. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

A ja jetsem w Międzyzdrojach i na kolację jadłem makaron chiński z kurczakiem i przykryłem go szybko żołądkową gorzką...,ale na obiadem jadłem Pysznego dorsza.Dawno nie byłem nad Polskim morzem i swierdzam , że w temacie ryb bardzo się poprawiło.Pozdrowionka.
Ja niestety rano wędzenie, więc dzisiaj pifka niet ... rano 3eba jechać :) Co prawda 3 km, ale i tak ... no cóż wytrzymam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Dawno nie byłem nad Polskim morzem i swierdzam , że w temacie ryb bardzo się poprawiło.Pozdrowionka.

Rybki nad morzem smakują inaczej/przepysznie niż w domku, ciekawe czemu ?

Aż Ci zazdroszczę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Panowie, co do rybek nad morzem naszym kochanym, to bym tak delikatnie proponował .... niejednokrotnie jest tak samo, jak z 3 życiem kurczaków w dyskontach spożywczych .... może nie dosłownie, ale też można się zdrowo "przejechać" ... :shock:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

a miałem tego nie robić :lol: :lol: :lol:

właśnie wyjęte z piekarnika

kawałek takiego ciepłego i dwie bułeczki :tongue: , a reszta na jutro , do tego Łomża-Eksport i będzie się lepiej spało :lol: :lol: :lol:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Pikny boczuś, ale ja opędzlowałem całą miseczkę jajeczniczki i do tego szklana mleka, więc już bym dzisiaj nawet kawałka nie wcisnął :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Myth ja właśnie o tym pisałem , że chyba nastąpiła poprawa gdyż ja jadam rybkę generalnie tylko nad morzem i raczej dla tradycji niż dla smaku.Nad naszym morzem nie byłem 3lata i bardzo zdziiło mnie to ,że rybka nie ociekała tłuszczem i nie czadziła starym kutrem.A może rację ma Miro ,że nad morzem rybka zawsze smakuje , może trafiłem do smażalni gdzie ryba ma tylko jedno życie... Kto wie.

mam sześciopak "Kasztelana

i to pewnie to moje ulubione, niepasteryzowane?

a ja mieszkam 10 km od browaru Kasztelan w Sierpcu, i to jest też moje ulubione piwo, żyję z nim można powiedzieć od "dzieciństwa"

 

 

z tym, że jeszcze klika lat temu to ciężko było je dostać poza regionem Mazowsza, a teraz to już piwko ogólnokrajowe

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.