Gregtom Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Mamy temat "Co macie dziś na obiad ?". A co z wieczornym posiłkiem ? Zakładam temat bo wydaje mi się że to też b.istotny punkt naszego całodziennego repertuaru wyżywienia, ale też z kulturalno/towarzyskiego punktu widzenia, jest nieodzowny w naszym dzisiejszym stylu życia. Zrobiłem pizze na cztery osoby pieczoną na "blaszce" z tym że każdy swój "kawałek" kreuje sobie sam ! Użyłem (ciasto) : -500 gr. mąki (typ 405) -jajko -paczuszke drożdży (40 gr.) -łyżeczkę cukru -szczypta PdP -letnia woda (100 ml) Ciasto wyrosło wiec dodałem 2 łyżki stołowe serka ziołowego (twarożek) szczyptę gałki muszkatałowej, łyżeczke soli oraz dolałem oleju (100 ml) Całość wyrobiona maszynką (nieraz czeba podsypac wiekszą ilościa mąki). Poczekałem aż troszkę podrośnie (15 min.). Na stolnicy posypaną mąką, wyrobiłem ciasto jeszcze raz i na wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę, rozłożyłem równomiernie zostawiając na brzegach mały "rand". (palce zmoczone oliwą). :wink: Na to sos pomidorowy (w/g smaku) z przyprawami. Na mój kawałek dałem (prawy dół) : salami, szynkę, tuńczyk, oliwki oraz cebulę, inni w/g swoich smaków -) Na to dużo sera (Gouda) 18-20 min. w piekarniku (220 C)... I po wyjęciu posypać origano.. Pozostawić na 10-15 min. Po 8 min. wygląda tak : Mój kawałek ocalał bo dodałem na swoim "terytorium" zielonych oliwek nadzianych papryką . Ha ha ha :devil: :devil: Zapomniałem o pieczarkach :tongue: Pozdrawiam :thumbsup: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Na kolację kopytka 6 szt. z warzywami.Na obiad kopytka 8 szt. z warzywami Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zbój Madej, boję się zapytać co będzie na śniadanie Heh... u mnie skromnie jajeczniczka na boczusiu świeżutkim jajka sztuk 5 Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zrobiłem pizze na cztery osoby pieczoną na "blaszce"smakowicie wygląda... ja spałaszowałem bułkę z kurczakiem a raczej z kawałkiem kurczaka... z obiadu zastał kawałek... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Chleb własny. Ser własny. Kindziuk własny. Pomidory własne. Śmietana kupiona! :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 u mnie chlebek + pasta z wędzonego wczoraj ostroboka z serkiem kremowym i cebulką + frykaski czyli pomidorek+ oliwki + papryka i buteleczka czerwonego winka wytrawnego Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 :grin: To i moja kolacja - kanapka z pasztetem słoikowym i druga ze smalcem dziś robionym. ]http://img810.imageshack.us/img810/6600/002zh.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Na kolację kopytka 6 szt. z warzywami. Na obiad kopytka 8 szt. z warzywami Zbóju.. Dopisz prosze, chociasz że kopytka są polane kawalkami boczusia z cebulką.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 jakub2001, rosół na kolację do kanapek z pasztetem i smalcem? :shock: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :shock: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMY Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 a u mnie ciabata z suszonymi pomidorami (ze sklepu) i schab z wędzarni (już swój) + piwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 wszyscy pojedli , :clap: robi się tłok :clap: :clap: :clap: Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMY Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 kolacja kolacją a w trakcie parzy mi się własnie szynka, a w wędzarni dopiekają boczek i schab, któych juz nie bedę parzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Cóż ja trochę skromniej niż pozostali, bo na kolacje mam sześciopak "Kasztelana" w szkle.Szkło trochę nie smaczne, ale zawartość :tongue: . Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 miro, i to pewnie to moje ulubione, niepasteryzowane? ... hmm... mogę sobie tylko pomarzyć, ale jutro sześciopak czeskiego Budweiser'ka pójdzie i też będzie kolacja innego typu :lol: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Ja dopiero teraz :tongue: po kąpieli... :tongue: kroma z majonezem i szynką , + kawałeczek rybki (dorsz) po grecku :thumbsup: Herbatka i ''nyny''... :lol: Ps.TYSKIE było wcześniej... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 miro, i to pewnie to moje ulubione, niepasteryzowane?Dokładnie takie. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 A ja jetsem w Międzyzdrojach i na kolację jadłem makaron chiński z kurczakiem i przykryłem go szybko żołądkową gorzką...,ale na obiadem jadłem Pysznego dorsza.Dawno nie byłem nad Polskim morzem i swierdzam , że w temacie ryb bardzo się poprawiło.Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Ja niestety rano wędzenie, więc dzisiaj pifka niet ... rano 3eba jechać Co prawda 3 km, ale i tak ... no cóż wytrzymam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Dawno nie byłem nad Polskim morzem i swierdzam , że w temacie ryb bardzo się poprawiło.Pozdrowionka.Rybki nad morzem smakują inaczej/przepysznie niż w domku, ciekawe czemu ? Aż Ci zazdroszczę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 :blush: No dobra ... jeszcze :rolleyes: miseczka zupy szczawiowej...Ale obiadu nie jadłam , to co? Ma się zepsuć? :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Panowie, co do rybek nad morzem naszym kochanym, to bym tak delikatnie proponował .... niejednokrotnie jest tak samo, jak z 3 życiem kurczaków w dyskontach spożywczych .... może nie dosłownie, ale też można się zdrowo "przejechać" ... :shock: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 a miałem tego nie robić :lol: :lol: :lol: właśnie wyjęte z piekarnika kawałek takiego ciepłego i dwie bułeczki :tongue: , a reszta na jutro , do tego Łomża-Eksport i będzie się lepiej spało :lol: :lol: :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Pikny boczuś, ale ja opędzlowałem całą miseczkę jajeczniczki i do tego szklana mleka, więc już bym dzisiaj nawet kawałka nie wcisnął Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Myth ja właśnie o tym pisałem , że chyba nastąpiła poprawa gdyż ja jadam rybkę generalnie tylko nad morzem i raczej dla tradycji niż dla smaku.Nad naszym morzem nie byłem 3lata i bardzo zdziiło mnie to ,że rybka nie ociekała tłuszczem i nie czadziła starym kutrem.A może rację ma Miro ,że nad morzem rybka zawsze smakuje , może trafiłem do smażalni gdzie ryba ma tylko jedno życie... Kto wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMY Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 mam sześciopak "Kasztelana i to pewnie to moje ulubione, niepasteryzowane? a ja mieszkam 10 km od browaru Kasztelan w Sierpcu, i to jest też moje ulubione piwo, żyję z nim można powiedzieć od "dzieciństwa" z tym, że jeszcze klika lat temu to ciężko było je dostać poza regionem Mazowsza, a teraz to już piwko ogólnokrajowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.