Skocz do zawartości

Własne przyprawy


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

suszonego robactwa
Andyandy - jak miałeś okazje być w prawdziwej chińskiej aptece -to widziałeś zapewne wory z suszonym robactwem  :yes: ( w tym karaluchy) a ich medycyna tradycyjna czasem pomaga jak inne środki zawodzą - co nie znaczy ,że jest lepsza ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Życzę smacznego. Wolę tradycyjną Polską kuchnie. Mięso pieczone najlepsze jedyne z solą i czosnkiem, drób podobnie z dodatkiem pieprzu lub Cayenne. Ryby różnie kwestia gustu i smaku. Pozostałe przyprawy wg indywidualnego uznania. Co, kto woli i jak chce. Przyprawy nie powinne dominować i eksplodować swoim smakiem, ale delikatnie podkreślać nutką smaku. Wtedy wiemy co jemy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gdzie kupić czarną gorczycę?

 

Sklepy z przyprawami, ze zdrową żywnością.

Najtrudniej jest dostać gencjanę - goryczkę.

Kiedyś kupiłam przez internet po dość długich poszukiwaniach.

Chrzan powinien być suszony oczywiście.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Życzę smacznego. Wolę tradycyjną Polską kuchnie. Mięso pieczone najlepsze jedyne z solą i czosnkiem, drób podobnie z dodatkiem pieprzu lub Cayenne. Ryby różnie kwestia gustu i smaku. Pozostałe przyprawy wg indywidualnego uznania. Co, kto woli i jak chce. Przyprawy nie powinne dominować i eksplodować swoim smakiem, ale delikatnie podkreślać nutką smaku. Wtedy wiemy co jemy.

Ale właśnie tradycyjna kuchnia polska to właśnie przyprawy korzenne, znane już w w Polsce w XVI wieku, zioła takie jak bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek też już były znane. Do tego dochodzi cała masa rodzimych ziół jak cząber, majeranek, lubczyk, czosnek niedźwiedzi i inne. Do tego zupełnie nowatorskie w Europie dodawanie owoców i przetworów owocowych do mięs pieczonych lub duszonych. Stało się to bardzo popularne nawet we Francji i Włoszech. Ci ostatni w XVII wieku część potraw robionych na wzór polskich nazywali "alla Polacca".

Polska tradycyjna kuchnia to nie tylko sól i pieprz. Kuchnia z małą ilością dodatków to czasy PRL-U.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kuchnia z małą ilością dodatków to czasy PRL-U.

No, bez przesady.

W tamtych czasach zawartość piperyny w pieprzu była dwu- a nawet trzykrotnie wyższa niz wspólcześnie.

Na forum sa publikacje - normy zawartości. 

W kuchni mojego Ojca a potem mojej zawsze było mnóstwo ziól, tzw. trawiennych.

Do gotowania ziemniaków zawsze szedł kminek.

Zresztą, nie bedę tu wyliczać  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak pisałem wedle upodobań. Nie bronię ilości nie narzucam norm. Wszystko jako dodatek jest indywidualna sprawą. Zioła, przyprawy muszą do siebie pasować smakiem i zapachem. Jednak nie moga dominować potrawy do której są dodawane. Kiedyś nie było przypraw i były stosowane owoce w różnej postaci od suszonych po marynowane i wędzone. Dużo przypraw i potraw przywędrowało na teren polski razem z wojakami. To wojny i podboje najeźdźców i handel były jedynymi prekursorami w zmianie żywienia. Teraz, to chemia i mamona wyznacza smaki. Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Arabskie smaki  zatar - zaatar - i podobne odmiany nazwy  nie jest to zioło a mieszanka 

do mieszanki wystarczą minimum 3-4  dowolne z wymienionych- ideał - wszystkie 

2 łyżeczki oregano (suszone)

2 łyżeczki bazylii (suszona)

2 łyżki tymianku (suszony lub świeży)

2 łyżeczki cząbru (suszony)

2 łyżeczki majeranku (suszony lub świeży)

2 łyżeczki hyzopu

1-2 łyżki zmielonego sumaku

1/4 - 1/2 szklanki niełuskanego, prażonego białego ziarna sezamu

1 - 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)1 łyżka skórki z cytryny drobno mielonej

 

 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak juz smaki arabskie to przepis na najczesciej uzywana przyprawe 

 Arabska przyprawa 7 ziol
1 lyzeczka kardamonu 
2 lyzeczki bialego pieprzu 
8 lyzeczek czarnego pieprzu 
2 lyzeczki cynamonu 
1 lyzeczka galka muszkatulowa 
2 lyzeczki imbiru
4 lyzeczki gozdzikow 
wszystkie przyprawy mielone mieszamy ze soba przechowujemy w sloiku , pasuje zarowno do kurczaka jak i miesa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.