Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Własne przyprawy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#41 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 16 mar 2018 - 18:18

Człowiek rozróżnia cztery smaki słodki, kwaśny, słony, gorzki i piąty "umami" smak mięsa i pomidora. Jeżeli przyprawia się tylko pod smak, to będzie bardzo trudne. Jednak ludzie potrafią rozróżnić ponad bilion różnych zapachów i natężeń. Zapach + smak = właściwa ocena. Bez możliwości rozróżnienia zapachu będziemy skazani tylko na cztery podstawowe smaki. Przyprawiając mięso - umami, należy dodać już tylko składniki zapachowe. Zbyt duża ilość przypraw tylko pogarsza smak lub przejmuje dominację nad właściwą potrawą. Piętnaście przypraw w jednej potrawie, to jak piętnastu do jednej butelki piwa w upał.

#42 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1024 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 17 mar 2018 - 06:22

Wręcz przeciwnie Andyandy. Kuchnia indyjska (hinduska) to mnóstwo przypraw które eksplodują w ustach bogactwem smaków. Sztuką jest ich odpowiednie dobranie pod względem aromatu i ilości. 



#43 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7153 postów

Napisano 17 mar 2018 - 07:22

Sztuką jest ich odpowiednie dobranie pod względem aromatu i ilości.

to chyba wszystko powiedziane  :thumbsup:


Użytkownik Muski edytował ten post 17 mar 2018 - 07:23


#44 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 17 mar 2018 - 08:27

Jak uważasz kuchnie indyjską za dobry przyklad podaj przepis co jedzą, skład i gdzie kupić w Polsce.

#45 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7153 postów

Napisano 17 mar 2018 - 08:35

co jedzą, skład i gdzie kupić w Polsce
ja kupuję w Raszynie w Little India  (lubie popatrzeć i popytać :facepalm: ​)- Ale - wysyłają -sprzedaż internetowa. Co jedzą ? -  :thumbsup: mnie smakuje  :D ​. 

#46 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1024 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 17 mar 2018 - 12:19

Jak uważasz kuchnie indyjską za dobry przyklad podaj przepis co jedzą, skład i gdzie kupić w Polsce.

Na przykład tutaj http://india.pl/pl 



#47 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 17 mar 2018 - 13:23

Indie wielki kraj, ale z mała ilością mięsożercow. Raczej papkożercy. Krowy święte, a wieprzowiny nie dla muzułmanina. Taki podział i jeszcze kasty. Więc żerują mączne potrawy jak wołki. Nie ma porównania do naszej kuchni sposób odżywiania i do naszego klimatu. Tu należy ten region odpuścić i raczej zająć się przyprawami występującymi wśród europejskich mięsozrcow, bo będę zachwalał świnki z San Eskobar tam mają świnie z dwoma zadami i dwa razy więcej szynki i golonki. Jedzą same przyprawy i nie wymagają dodatkowego przyprawiania.
[Dodano: 17 mar 2018 - 03:23]
Odnośnie przypraw używam jako podstawowe, czosnek, pieprz, papryka, ( słodka, ostra) majeranek i sól. Traktuje to jako bazę przypraw. Pozostałe dodatki według indywidualnych upodobań. Nie za dużo i zawsze musi być smak potrawy podstawowej miesnej, smak "umami" Jeżeli mam dać tyle przypraw, żeby nie poczuć co jem równie dobrze można przyprawić glinę. Chyba nie na tym polega. Jak czytam, że ilość przypraw przekracza ilość pozycji z tablicy pierwiastków i do tego pół szklanki kucharka, omijam takie przepisy.

Użytkownik Andyandy edytował ten post 17 mar 2018 - 13:25


#48 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9369 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 mar 2018 - 15:40

Przypomnę przepis na pieprz ziołowy z czasów PRL.(podał ten przepis swego czasu Maxell)

Goryczki (Gentiana) jest zaledwie 0,04% ale jest istotnym skladnikiem.

 

POLECAM !!!

 

Pieprz ziołowy o następującym składzie (w % ciężaru):

 

kolender  26,6%

kminek  8,8%

gorczyca biała   17,6%

gorczyca czarna   17,6%

czarnuszka   6,6%

chrzan (suszony)    17,6%

pieprz kajeński 4,3%

majeranek   0,9%

goryczka   0,04%

 

Składniki mieszanki są dokładnie rozdrobnione. Przyprawa charakteryzuje się ostrym smakiem i umiarkowanym aromatem, co w porównaniu z innymi tego rodzaju namiastkami (zbyt aro­matycznymi a mało ostrymi) jest wielką zaletą. Zaletą pieprzu ziołowego jest również to, że nie zbija się on w kłaczki po zwil­żeniu — co zdarza się w innych mieszankach ziół — dzięki czemu jest w produkcie prawie niewidoczny.

Pieprz ziołowy stosuje się do wyrobów popularnych. Dawki jego powinny być dwa razy większe niż pieprzu naturalnego. Wyczuwalność pieprzu ziołowego w produkcie mięsnym wystę­puje w pełni dopiero po 48 godz. od zakończenia produkcji. Ze względu na rozdrobnienie składników — opakowanie pieprzu ziołowego powinno być hermetyczne, aby uniknąć ulatniania się olejków eterycznych.


Użytkownik EAnna edytował ten post 17 mar 2018 - 15:40


#49 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7153 postów

Napisano 17 mar 2018 - 15:49

Raczej papkożercy
:facepalm: Andyandy ;)  To świetna kuchnia  :yes: 

zapewne znasz aiwajn - jest u nas w stałym składzie przypraw domowych - i tu uwaga dziwna ale wymaga naprawdę wyczucia - odrobina za dużo i jest dominantem :w00t: .Widoczne wolisz kuchnię mongolską  to odwrotność hinduskiej :yes:  Każdemu wolno - i za tą otwartość szacun



#50 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 17 mar 2018 - 18:03

Kuchnie wolę naszą i dostępne przyprawy. Lubisz azjatyckie przyprawy, to super i sprawdź pod mikroskopem ile w tym resztek suszonego robactwa.
[Dodano: 17 mar 2018 - 08:03]
Pieprz ziołowy uznaje jako jedną przyprawę, która nadaje harakterystyczny smak. Lubię imbir w piwie lub winie. Jest wiele przypraw, ale należy pamiętać, że smaków mamy pięć, a zapachów rozróżniamy miliony. Tu gra rolę zapach i w tym kierunku większość przypraw odgrywa rolę. Spróbuj jeść to samo podczas kataru lub grypy, a sprawdzisz jaki ubogi mamy zmysł smaku bez powonienia.

Użytkownik Andyandy edytował ten post 17 mar 2018 - 18:04


#51 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2028 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 17 mar 2018 - 18:04

A gdzie kupić czarną gorczycę?



#52 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7153 postów

Napisano 17 mar 2018 - 18:06

suszonego robactwa
Andyandy - jak miałeś okazje być w prawdziwej chińskiej aptece -to widziałeś zapewne wory z suszonym robactwem  :yes: ( w tym karaluchy) a ich medycyna tradycyjna czasem pomaga jak inne środki zawodzą - co nie znaczy ,że jest lepsza ;) 

#53 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 17 mar 2018 - 18:19

Życzę smacznego. Wolę tradycyjną Polską kuchnie. Mięso pieczone najlepsze jedyne z solą i czosnkiem, drób podobnie z dodatkiem pieprzu lub Cayenne. Ryby różnie kwestia gustu i smaku. Pozostałe przyprawy wg indywidualnego uznania. Co, kto woli i jak chce. Przyprawy nie powinne dominować i eksplodować swoim smakiem, ale delikatnie podkreślać nutką smaku. Wtedy wiemy co jemy.

#54 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9369 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 mar 2018 - 18:24

gdzie kupić czarną gorczycę?

 

Sklepy z przyprawami, ze zdrową żywnością.

Najtrudniej jest dostać gencjanę - goryczkę.

Kiedyś kupiłam przez internet po dość długich poszukiwaniach.

Chrzan powinien być suszony oczywiście.


Użytkownik EAnna edytował ten post 17 mar 2018 - 18:49


#55 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 17 mar 2018 - 18:28

Sklep "Agnex" cena 7.50 za kg. Wysyłka.

Użytkownik Andyandy edytował ten post 17 mar 2018 - 18:31


#56 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2028 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 17 mar 2018 - 18:51

Dziękuję za informacje.



#57 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1024 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 17 mar 2018 - 21:00

Życzę smacznego. Wolę tradycyjną Polską kuchnie. Mięso pieczone najlepsze jedyne z solą i czosnkiem, drób podobnie z dodatkiem pieprzu lub Cayenne. Ryby różnie kwestia gustu i smaku. Pozostałe przyprawy wg indywidualnego uznania. Co, kto woli i jak chce. Przyprawy nie powinne dominować i eksplodować swoim smakiem, ale delikatnie podkreślać nutką smaku. Wtedy wiemy co jemy.

Ale właśnie tradycyjna kuchnia polska to właśnie przyprawy korzenne, znane już w w Polsce w XVI wieku, zioła takie jak bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek też już były znane. Do tego dochodzi cała masa rodzimych ziół jak cząber, majeranek, lubczyk, czosnek niedźwiedzi i inne. Do tego zupełnie nowatorskie w Europie dodawanie owoców i przetworów owocowych do mięs pieczonych lub duszonych. Stało się to bardzo popularne nawet we Francji i Włoszech. Ci ostatni w XVII wieku część potraw robionych na wzór polskich nazywali "alla Polacca".
Polska tradycyjna kuchnia to nie tylko sól i pieprz. Kuchnia z małą ilością dodatków to czasy PRL-U.

#58 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9369 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 mar 2018 - 21:21

Kuchnia z małą ilością dodatków to czasy PRL-U.

No, bez przesady.

W tamtych czasach zawartość piperyny w pieprzu była dwu- a nawet trzykrotnie wyższa niz wspólcześnie.

Na forum sa publikacje - normy zawartości. 

W kuchni mojego Ojca a potem mojej zawsze było mnóstwo ziól, tzw. trawiennych.

Do gotowania ziemniaków zawsze szedł kminek.

Zresztą, nie bedę tu wyliczać  :facepalm:



#59 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 17 mar 2018 - 21:41

Jak pisałem wedle upodobań. Nie bronię ilości nie narzucam norm. Wszystko jako dodatek jest indywidualna sprawą. Zioła, przyprawy muszą do siebie pasować smakiem i zapachem. Jednak nie moga dominować potrawy do której są dodawane. Kiedyś nie było przypraw i były stosowane owoce w różnej postaci od suszonych po marynowane i wędzone. Dużo przypraw i potraw przywędrowało na teren polski razem z wojakami. To wojny i podboje najeźdźców i handel były jedynymi prekursorami w zmianie żywienia. Teraz, to chemia i mamona wyznacza smaki.

Użytkownik Andyandy edytował ten post 17 mar 2018 - 21:43


#60 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7153 postów

Napisano 24 paź 2018 - 11:01

Arabskie smaki  zatar - zaatar - i podobne odmiany nazwy  nie jest to zioło a mieszanka 

do mieszanki wystarczą minimum 3-4  dowolne z wymienionych- ideał - wszystkie 

2 łyżeczki oregano (suszone)

2 łyżeczki bazylii (suszona)

2 łyżki tymianku (suszony lub świeży)

2 łyżeczki cząbru (suszony)

2 łyżeczki majeranku (suszony lub świeży)

2 łyżeczki hyzopu

1-2 łyżki zmielonego sumaku

1/4 - 1/2 szklanki niełuskanego, prażonego białego ziarna sezamu

1 - 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)1 łyżka skórki z cytryny drobno mielonej

 

 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych