Jump to content

Recommended Posts

Chciałbym zrobić słoninę wędzoną z wtartą czerwoną papryką. Słyszałem,że to przysmak

( oczywiście dla takich którzy lubią tłuste ,ja tak) wiem, że na Ukrainie jest to danie powszechne.Nie długo tam pojadę jeżeli nie otrzymam przepisu na tym forum to postaram się zdobyć przepis oryginalny pochodzący z Ukrainy i wówczas podam go dla wszystkich.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/

• 1 year later...

Witam

Jak długo można trzymać słoninę w soli do czasu wędzenia?

Pytam bo wędzenie mi się przełoży o jakieś dwa tygodnie, a zasolona już leży 3 tydzień, w dodatku tydzień już natarta przyprawami.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.

Witam

Jak długo można trzymać słoninę w soli do czasu wędzenia?

Ja miałem też około miesiąca zasoloną jak kolega pedro i była wspaniała . Troszeczkę natarłem jeszcze przed wędzeniem ostrą papryką dla wzmocnienia mocy :smile:

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

• 2 months later...

Kiedyś sąsiad stary rzeźnik uwędził w beczce słoninę. Była super i prawie dała się smarować, była delikatna nie "ciągnęła" się. Moja jest pyszna ale jest jak podeszwa.

Co zrobić by słonina była jak masło?

Witam

Co zrobić by słonina była jak masło?

Na początek , to mieć taką słoninę jaką wędził sąsiad a nie dzisiejszą . Myślę że miał słoninkę ze sztuki swojego chowu .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Moja jest pyszna ale jest jak podeszwa.

Przy okazji, chciałbym przypomnieć, że tkanka tłuszczowa jest odmianą tkanki łącznej.
  • 1 month later...
  • 6 months later...

Przy okazji wędzenia kindziuka, została wyprodukowana słoninka zimno wędzona, w paprykowej panierce i natarta solą morską grubo ziarnistą.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

• 4 months later...

Tą słoninę kupiłem na początku grudnia 2009 roku i trzymałem ją w soli do 10 marca 2010. Wyjąłem z soli i opłukałem z jej nadmiaru, potem osuszyłem papierowymi ręcznikami i obsypałem papryką 80/20 słodka/ostra. Wędziłem zimnym dymem 3 dni. Takiej to jeszcze nie jadłem - jest jak .........mniam mniam

http://img294.imageshack.us/img294/9822/p1070789xx.jpg

SMACZNEGO :grin: :grin: :grin:

sawca,

Teraz już wiem co jest grane ! Wychodzę przed dom a tu taki piękny zapach!Nawet palić mi się odechciało. Myśle co jest grane, a to Sawca słoninę rozkroił :grin:

Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Hej, ja robię słoninę bardzo podobnie, z tym że dodaję jeszcze nieco gałki muszkatałowej i trochę octu balsamicznego Wszystkim nacieram słoninkę najwięcej daję jednak papryki czerwonej, wędzenie w zimnym dymie, a później jeszcze leżakowanie. Do świeżo pieczonego chlebka... miodzio :grin:

Pochwalę się, że ja też robiłem coś podobnego ze słoniny. Różnica polegała na czasie nasalania i wędziłem najpierw w 50 stopniach a po 1 godzinie obsypywałem mieszanką papryk i pieprzów i dalej do wędzarni na czas ok. 10 dymogodzin. Było super. Ostatnio jak chciałem zrobić taką przegryzkę plan spalił na panewce z powodu braku słoniny grubości słusznej.

Pozdrawiam,

Mirek

MIRKON
Tą słoninę robiłem na Boże Narodzenie,do tej pory jest jeszcze w lodówce,zawinięta w folji aluminiowej.Przygotowanie:słoninę parzę 40min.w osolonej wodzie z przyprawami,jakie kto stosuje?Słonina pozostaje w wodzie do rana.Następnie rozcieram czosnek z papryką ostrą i słodką,smaruję słoninę i wędzę 2 godz.zimnym dymem :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.