skarbek70 Posted February 17, 2007 Report Share #1 Posted February 17, 2007 Chciałbym zrobić słoninę wędzoną z wtartą czerwoną papryką. Słyszałem,że to przysmak ( oczywiście dla takich którzy lubią tłuste ,ja tak) wiem, że na Ukrainie jest to danie powszechne.Nie długo tam pojadę jeżeli nie otrzymam przepisu na tym forum to postaram się zdobyć przepis oryginalny pochodzący z Ukrainy i wówczas podam go dla wszystkich. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/ Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 17, 2007 Report Share #2 Posted February 17, 2007 Przepisy są na stronie głównej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=30oraz jescze jeden link https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=740&highlight=sa%B3oPozostaje jeszcze opcja "Szukaj" z wpisanym hasłem - Słonina wędzonaPowodzenia Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-8641 Share on other sites More sharing options...
skarbek70 Posted February 18, 2007 Author Report Share #3 Posted February 18, 2007 Dzięki za podpowiedź.Wyprubuję te przepisy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-8696 Share on other sites More sharing options...
irek-74 Posted February 18, 2007 Report Share #4 Posted February 18, 2007 Ja swoją słoninkę trzymam cztery dni w solance potem obsypuje paprykom i wędzę na ostrym ogniu aż zacznie z niej kapać. [słonina musi być ze skórą bo inaczej spadnie] :grin: Quote Im więcej dymu tym więcej smaku. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-8706 Share on other sites More sharing options...
sawca Posted January 6, 2009 Report Share #5 Posted January 6, 2009 WitamJak długo można trzymać słoninę w soli do czasu wędzenia?Pytam bo wędzenie mi się przełoży o jakieś dwa tygodnie, a zasolona już leży 3 tydzień, w dodatku tydzień już natarta przyprawami. Quote Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-51235 Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted January 6, 2009 Report Share #6 Posted January 6, 2009 Ostatnio trzymałem 4 tygodnie zasoloną i nic jej nie było. Temp. 3-8°C. Spokojnie możesz trzymać dużo dłużej. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-51237 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 6, 2009 Report Share #7 Posted January 6, 2009 Witam Jak długo można trzymać słoninę w soli do czasu wędzenia? Ja miałem też około miesiąca zasoloną jak kolega pedro i była wspaniała . Troszeczkę natarłem jeszcze przed wędzeniem ostrą papryką dla wzmocnienia mocy :smile: Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-51245 Share on other sites More sharing options...
SZCZEPAN Posted January 6, 2009 Report Share #8 Posted January 6, 2009 WitamSpokojnie możesz trzymać w soli około 3 miesięcyPozdrawiam!!! Quote Pozdrawiam! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-51255 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 6, 2009 Report Share #9 Posted January 6, 2009 A najlepiej bez dostępu światła. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-51262 Share on other sites More sharing options...
sawca Posted January 6, 2009 Report Share #10 Posted January 6, 2009 Dziękuję za pomoc Quote Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-51270 Share on other sites More sharing options...
sawca Posted March 14, 2009 Report Share #11 Posted March 14, 2009 Kiedyś sąsiad stary rzeźnik uwędził w beczce słoninę. Była super i prawie dała się smarować, była delikatna nie "ciągnęła" się. Moja jest pyszna ale jest jak podeszwa.Co zrobić by słonina była jak masło? Quote Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-61112 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 15, 2009 Report Share #12 Posted March 15, 2009 Witam Co zrobić by słonina była jak masło? Na początek , to mieć taką słoninę jaką wędził sąsiad a nie dzisiejszą . Myślę że miał słoninkę ze sztuki swojego chowu . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-61127 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 15, 2009 Report Share #13 Posted March 15, 2009 Moja jest pyszna ale jest jak podeszwa.Przy okazji, chciałbym przypomnieć, że tkanka tłuszczowa jest odmianą tkanki łącznej. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-61234 Share on other sites More sharing options...
Guest technik Posted April 18, 2009 Report Share #14 Posted April 18, 2009 Po wyjęciu z soli zeskrobać tylko nożem całą zewnętrzną warstwę słoniny, a na pewno nie będzie w środku za słona. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-65418 Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted November 11, 2009 Report Share #15 Posted November 11, 2009 Przy okazji wędzenia kindziuka, została wyprodukowana słoninka zimno wędzona, w paprykowej panierce i natarta solą morską grubo ziarnistą. Quote zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-87397 Share on other sites More sharing options...
sawca Posted March 21, 2010 Report Share #16 Posted March 21, 2010 Tą słoninę kupiłem na początku grudnia 2009 roku i trzymałem ją w soli do 10 marca 2010. Wyjąłem z soli i opłukałem z jej nadmiaru, potem osuszyłem papierowymi ręcznikami i obsypałem papryką 80/20 słodka/ostra. Wędziłem zimnym dymem 3 dni. Takiej to jeszcze nie jadłem - jest jak .........mniam mniam http://img294.imageshack.us/img294/9822/p1070789xx.jpg SMACZNEGO :grin: :grin: :grin: Quote Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-105903 Share on other sites More sharing options...
bogdan_kacz Posted March 21, 2010 Report Share #17 Posted March 21, 2010 sawca, Teraz już wiem co jest grane ! Wychodzę przed dom a tu taki piękny zapach!Nawet palić mi się odechciało. Myśle co jest grane, a to Sawca słoninę rozkroił :grin: Quote Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-105905 Share on other sites More sharing options...
andy Posted March 21, 2010 Report Share #18 Posted March 21, 2010 sawca, ze zdjęcia domniemywam, że nie pamiętasz o ostatnim weekendzie sierpnia!!! Opanuj się Kolego! Nie samymi zdjęciami człowiek żyje :lol: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-105906 Share on other sites More sharing options...
bazyl.xx Posted March 21, 2010 Report Share #19 Posted March 21, 2010 Noooooo......... Kurcze wgryzłoby się w tę słoninkę z ochotą :tongue: Do takiego świeżego swojskiego chlebka... Normalnie ślina mi cieknie na kapcie :lol: Szacuneczek sawca :clap: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-105912 Share on other sites More sharing options...
cedro Posted March 22, 2010 Report Share #20 Posted March 22, 2010 Po pudełku widzę że słoninka ma 5 cm grubości, gdzie się taką kupuje :question: Quote cedro Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-105918 Share on other sites More sharing options...
lux Posted March 22, 2010 Report Share #21 Posted March 22, 2010 Hej, ja robię słoninę bardzo podobnie, z tym że dodaję jeszcze nieco gałki muszkatałowej i trochę octu balsamicznego Wszystkim nacieram słoninkę najwięcej daję jednak papryki czerwonej, wędzenie w zimnym dymie, a później jeszcze leżakowanie. Do świeżo pieczonego chlebka... miodzio :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-105947 Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted March 22, 2010 Report Share #22 Posted March 22, 2010 Pochwalę się, że ja też robiłem coś podobnego ze słoniny. Różnica polegała na czasie nasalania i wędziłem najpierw w 50 stopniach a po 1 godzinie obsypywałem mieszanką papryk i pieprzów i dalej do wędzarni na czas ok. 10 dymogodzin. Było super. Ostatnio jak chciałem zrobić taką przegryzkę plan spalił na panewce z powodu braku słoniny grubości słusznej.Pozdrawiam,Mirek Quote MIRKON Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-105948 Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted March 25, 2010 Report Share #23 Posted March 25, 2010 Tą słoninę robiłem na Boże Narodzenie,do tej pory jest jeszcze w lodówce,zawinięta w folji aluminiowej.Przygotowanie:słoninę parzę 40min.w osolonej wodzie z przyprawami,jakie kto stosuje?Słonina pozostaje w wodzie do rana.Następnie rozcieram czosnek z papryką ostrą i słodką,smaruję słoninę i wędzę 2 godz.zimnym dymem :thumbsup: Quote Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-106485 Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted March 25, 2010 Report Share #24 Posted March 25, 2010 Tylko gdzie kupić taką słoninę ja z całej świni miałem dwa litry smalcu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-106510 Share on other sites More sharing options...
sawca Posted March 25, 2010 Report Share #25 Posted March 25, 2010 Tylko gdzie kupić taką słoninę ja z całej świni miałem dwa litry smalcu. No niestety tak jest, ja "wyczaiłem" w tzw jatce, - 2 złocisze/kg. Quote Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-106525 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.