Skocz do zawartości

[Ciasto] Babka budyniowa


Rekomendowane odpowiedzi

Przepis wklejam specjalnie dla Agusi...

Fotki nie mam ale może Aga wstawi jak upiecze :tongue:

Babka budyniowa

- 4 jaja

- 1 szkl cukru

- 4 budynie śmietankowe bez cukru ( takie na 0,5l mleka)

- 3 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3/4 szkl oleju

- cukier waniliowy

- 1 łyżka octu

 

Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem, przesiane budynie, mąkę i proszek do pieczenia.

Na koniec olej ... i łyżka octu.

Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy 30 min w temp 180 stopni.

Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

przypuszczam , że chodziło o przesianą mąkę ...

budynie, mąkę i proszek do pieczenia.

czasami tak 'się napisze'... Halusiu ! Przepis wypróbuję, dość prosty a ja ręki do ciast nie mam... :rolleyes:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W celu uzyskania właściwej struktury ciasta istotne jest przesianie mąki . (Wikipedia) :wink:

 

To chyba tak jak z włosami. Uczesane albo wyszczotkowane wyglądaja wiecej puszyscie.. Chyba :rolleyes:

 

Halusia. Jak myslisz czy zamiast octu bedzie moze lepiej ze sokiem z cytryny ? Albo kwaskiem cytrynowym ?

 

Ocet jakos nie pasuje do tych slodkosci ale napewno sie myle...

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W celu uzyskania właściwej struktury ciasta istotne jest przesianie mąki . (Wikipedia) :wink:

ale się rozpisali :grin: :grin: :grin:

przesiewanie mąki ma na celu po pierwsze usunięcie ewentualnych zanieczyszczeń, po drugie napowietrzenie - aby lepiej mieszało się w cieście (nie tworzą się zlepy) no i czasem dochodzi aspekt ogrzania chłodnej mąki przyniesionej z magazynu

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halinko a dlaczego przesiewamy budyń :question:

Gregtom napisał/a:

W celu uzyskania właściwej struktury ciasta istotne jest przesianie mąki . (Wikipedia) :wink:

ale się rozpisali :grin: :mrgreen: :grin:

przesiewanie mąki ma na celu po pierwsze usunięcie ewentualnych zanieczyszczeń, po drugie napowietrzenie - aby lepiej mieszało się w cieście (nie tworzą się zlepy) no i czasem dochodzi aspekt ogrzania chłodnej mąki przyniesionej z magazynu

Asiu dokładnie dlatego jak napisali koledzy

.

Jak myslisz czy zamiast octu bedzie moze lepiej ze sokiem z cytryny ?

Nigdy nie używam octu w surowej postaci... ale do ciasta w tak znikomej ilości na pewno nikomu nie zaszkodzi . Co do soku z cytryny nigdy nie próbowałam. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:grin: no to upieczona . Nie myślałem ,ze tak wyrośnie i wziąłem trochę małą keksówkę . Ale co tam ... w smaku :thumbsup: :pycha: :thumbsup:

:clap: :clap: yerba..

Jestem mi bardzo miło że ciasto smakuje... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem mi bardzo miło że ciasto smakuje...

... a do tego łatwa w wykonaniu dla takiego mistrza cukierniczego jak ja :wink: i szybka w wykonaniu - czyli wyjście awaryjne jak się zwalą goście ( nie na podłogę ) a w domu nic słodkiego :blush:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ napisał/a:

Jestem mi bardzo miło że ciasto smakuje...

 

... a do tego łatwa w wykonaniu dla takiego mistrza cukierniczego jak ja :wink: i szybka w wykonaniu - czyli wyjście awaryjne jak się zwalą goście ( nie na podłogę ) a w domu nic słodkiego :blush:

Oj... myślę że nie znasz jeszcze swoich możliwości, ale tu trzeba przyznać że łatwa i szybka w wykonaniu... a najlepiej smakuje jeszcze ciepła . :thumbsup:

Jeszcze trochę a będziesz biszkopty piekł... jak Zbójaszek i Pokemon :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No a co to jest budyń jak nie w głównej mierze mąka ziemniaczana :wink:

raczej mieszanina mąk :wink: zbliżona do proporcji 1:1 :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja również upiekłam babke i Halusiu powiem Ci rewelacja wszystkim bardzo smakowała,upiekłam też rodzynkowiec i od wczoraj chodze "wężykiem" ,ale jest pycha. :thumbsup:

Skwareczko to musiałaś niezle'' zakropić'' tego rodzynkowca. :wink: :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś upiekłem wg przepisu, w moim piekarniku musiała się piec 50 min.

Babeczka wygląda wyśmienicie Zbyszku... :clap: mam nadzieje że tak samo smakowała :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

superasta , a ja zawsze zapominam o pudrze :cry: . Ale i tak idzie jak woda ...

,

Włodku to przyznaj się , ile razy już piekłeś tę babkę?? :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moją Babkę budyniową piekę na mniejszej blaszce... oto foteczki :tongue:

Halinko ale mi narobiłaś smaku :thumbsup: ,niech tylko będę miał trochę czasu to muszę spróbować taką babkę zrobić :wink:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halinko ale mi narobiłaś smaku :thumbsup: ,niech tylko będę miał trochę czasu to muszę spróbować taką babkę zrobić :wink:

,

Bodzio.. jak znajdziesz chwilkę czasu to polecam... Babka po prostu "puch" :tongue:

:blush: no całe trzi

Myślę że na tym nie koniec... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to muszę spróbować taką babkę zrobić

to ni ma co próbować ino trza zrobić :thumbsup: :wink: :grin:

 

[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2011 22:43 ]

Myślę że na tym nie koniec...

jasne tylko mam nadzieję ,że wejdę na poziom wyżej -jeśli to miałaś na myśli .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.