Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Historyczna mielonka w historycznej prasce - P E T A R D A


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
143 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2184 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 07 wrz 2011 - 19:29

witam
zrobiłem coś co za mną chodziło od dawna.przepraszam za wygląd preski,lecz ma
ona już ze 40 lat i mimo tylu lat ma się u mnie dobrze (pamiątka od starego masarza).
dziś wklejam część fotki mieloneczki,która się studzi w lodówce,jutro reszta fotek
wraz z przepisem.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#2 lesniak

lesniak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1078 postów
  • MiejscowośćZ krainy normalnej

Napisano 07 wrz 2011 - 19:40

Taka praska spędza mi sen z powiek...

#3 bartekiaga1

bartekiaga1

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • Miejscowośćbudz

Napisano 07 wrz 2011 - 20:09

ja w tamtym tygodniu wyrwałem taką za 49 zł na alegro

#4 Malinowy Bzyk

Malinowy Bzyk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 214 postów
  • Miejscowośćcentrum i mazury

Napisano 07 wrz 2011 - 20:15

Marku ino pozazdrościć takiej praski i wyrobów.pozdrawiam

#5 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 07 wrz 2011 - 20:18

Marku ino pozazdrościć takiej praski i wyrobów

Jo nie zazdroszcza bo tyż tako mam.
:cool:
Dla Marka :clap:
:grin:

#6 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13948 postów

Napisano 07 wrz 2011 - 20:46

Marku a zdradzisz przepis na historyczną mielonkę.
Z góry dzięki.

#7 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6464 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 07 wrz 2011 - 20:49

dziś wklejam część fotki mieloneczki


Bardzo mnie ciekawi przekrój tej mielonki... Marku :wink:

#8 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5648 postów

Napisano 08 wrz 2011 - 09:13

Taka praska spędza mi sen z powiek...


Można trafić na niemieckim ebayu. Ja taką mam ..i też tam sobie wylicytowałam :)

A tu zobacz..ile tego:

http://www.ebay.de/s...-All-Categories

Wpisujesz "schinkenpresse" i wyskakuje tyle ..że wybierać,przebierać :grin:

#9 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 08 wrz 2011 - 09:34

Małgoś,
Dzięki właśnie pisałem posta z pytaniem jak tego na e-bayu.de szukać. :clap:
Przyda się. Zaczynamy polowanie :grin:
Tylko nie każdy sprzedający wysyła do PL. :cry:

#10 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2184 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 08 wrz 2011 - 18:48

Luncheon Meat - Legendarny smak pysznej mieloneczki
FARSZ 1,70kg x
# mięso wp. z szynki (tłuste) peklowane (24h) 23g=39g / rozdrobnione na sitku 6mm /
# pieprz czarny 1,5g=2,5g
# mąka ziemniaczana 40g=68g
# woda 30g=51g

mięso zmielone wymieszane z powyższymi dodatkami załadowane do preski,
parzenie preski w garnku w temp.72'C (preska włożona do zimnej wody)
czas 90 min.,po parzeniu studzenie wodą preski,następnie powietrzem i
do lodówki razem z preską,na drugi dzień wyciągnięcie i smacznego.
można robić w osłonkach poliamidowych,barierowych,to co nie zmieściło
się do preski zostało usmażone w postaci pysznych kotlecików bez panierki.
pozdrawiam

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#11 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6464 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 08 wrz 2011 - 20:05

Luncheon Meat - Legendarny smak pysznej mieloneczki


Marku bardzo apetycznie wygląda mieloneczka.. :thumbsup: .już wiem co będę robiła w następnym tygodniu :tongue:

#12 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6464 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 08 wrz 2011 - 20:23

PETARDĘ , tylko nie chudą Halusi :rolleyes: :lol: :lol:


''PETADTĘ ''.... będę się trzymała ściśle przepisu Marka to na pewno będzie ''chuda'' inaczej :tongue:
Nie mów Gonzo że już tęsknisz za tymi moimi '' chudymi '' wędlinkami :grin:

#13 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6915 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 08 wrz 2011 - 20:41

# mięso wp. z szynki (tłuste) peklowane (24h) 23g=39g / rozdrobnione na sitku 6mm /

Nie będzie za słona? Pytam bo nie robię mielonek. :cool:
A foty wyglądają jakby na 8-ce mielone? :cool:

#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13948 postów

Napisano 08 wrz 2011 - 20:52

# mięso wp. z szynki (tłuste)

I tu mam zonka bo przeważnie mięso z szynki jest chude.
Marek pomóż, bo chcę zrobić Twoją mielonkę.

#15 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13948 postów

Napisano 08 wrz 2011 - 21:03

Jak tłuszczyk oddzielisz :wink:

No właśnie jaki tłuszczyk jak tłuszczyku nie ma ?
To co mam oddzielać ?

A w przekroju widzę że tłuszczyku trochę jest i to nawet nie trochę ?

Dołączona grafika

#16 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13948 postów

Napisano 08 wrz 2011 - 21:09

ostaw myszkę, dyszkę

Chyba dyszkę dla rozbierającego żeby mi tłuszcz zostawił. :grin:

#17 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13948 postów

Napisano 09 wrz 2011 - 21:34

Marek żyjesz ?

#18 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2184 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 10 wrz 2011 - 11:05

Nie będzie za słona? Pytam bo nie robię mielonek. :cool:
A foty wyglądają jakby na 8-ce mielone? :cool:

witam
nie jest wogóle słona,smak jest idealny,Pisu wyglądają,lecz rozdrobnienie było na 6mm

A w przekroju widzę że tłuszczyku trochę jest i to nawet nie trochę ?

Miro żyje byłem zajęty ostatnio troche...przepraszam.
Faktycznie skład jak zauważyłeś nie jest trochę tłusty lecz tłusty.ja użyłem części
mięsa z szynki (mięsień biodrowy wraz z całym tłuszczem) plus okrawki z formowania
szynek,także tłuszczu było +- 35-40% w stosunku do mięsa,taka proporcja gwarantuje
wspaniały smak mielonki w postaci na kanapce z pomidorkiem,pokrojona w grubsze plastry smażona-smaczne kotleciki smażone bez tłuszczu :thumbsup:
jest to produkt kaloryczny no ale tak chudszy niż kiełbasa węgierska (sklep 70%
tłuszczu plus 30% bardzo tłustej dwójki wp.)
pozdrawiam
Marek

#19 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13948 postów

Napisano 10 wrz 2011 - 13:42

Miro żyje byłem zajęty ostatnio troche...przepraszam.

Za co przepraszasz, grunt, że żyjesz. :grin:
Dzięki za rozjaśnienie w kwestii tłuszczu, trzeba będzie poczynić Twój przepis.

Pozdrawiam.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2184 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 10 wrz 2011 - 13:55

jak zrobisz życzę smacznego,pamiętaj że tłuszczu musi być min.25-30%




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych