asterix35 Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Września 2011 Jako ,że jestem całkowicie nowy chciałbym na początku wszystkich forumowiczów pozdrowić i wyrazić swoją ogromną wdzięczność dla Adminów oraz osób wypowiadających się na tym forum .Dla początkujących (i nie tylko ) jesteście niezbędni jak woda dla ryby. Szukałem na forum informacji o nastrzykiwaniu szynki aby kolorek był jednakowy na całej jej szerokości . Szanowni Bracia czy nastrzyki stosuje się w jakieś odległości od siebie ? Czy wystarczą jedno dwa wstrzyknięcia w środek ? Czy lepiej kilka - kilkanaście wstrzyknięć co dwa - trzy centymetry na różną głębokość ?Pozostałe informacje dotyczące peklowania (np. tabela ) znalazłem na forum tylko te nastrzykiwanie nie daje mi spokoju .Jeszcze raz Wszystkich serdeczne pozdrawiam i z góry dziękuję za wypowiedż w mojej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Września 2011 Witaj na forum. Zależy od długości i średnicy szynki. Nastrzyknięć w poprzek włókien co kilka centymetrów solanka w ilości ok. 7-10% masy mięsa i będzie ok. Przestrzegaj czasów peklowanie podanych w tabeli i będzie ładny przekrój.TABELI Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Września 2011 Jeżeli robisz małe szynki i bez kości możesz peklować bez nastrzyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Września 2011 Jeżeli robisz małe szynki i bez kości możesz peklować bez nastrzyku. Mała uwaga.Długość peklowania ma też znaczenie.Ja z zasady nastrzykuję. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Września 2011 Jak peklujesz szynke z koscia to zawsze nastrzykuj przy kosci .Jak masz normalna igle lekarska to podczas nastrzyku wyciagaj igle przy calej szynce nastrzyk co 5 cm juz daje dobry efekt w tym oczywiscie peklowanie na mokro Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asterix35 Opublikowano 9 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Września 2011 Dziękuję wam Panowie za błyskawiczną i zrozumiałą dla mnie pomoc .Dziękuję .Nie chcę nikogo zanudzać ale do tej pory wędziłem tylko słoninę gdzieś na polanie w beczce ( mieszkałem w blokach - 4 osoby na 36 m2 - teraz przeprowadziłem się za miasto ,gdzie oprócz chałupy do remontu mam coś co przypomina wędzarkę - może na święta się wyrobię :sad: z doprowadzeniem jej do stanu użyteczności oglądałem zdjęcia wędzarek i wyrobów na forum ,nie mogłem zasnąć :shock: :thumbsup: :shock: ) dlatego pewnie jeszcze nie raz będę Was prosił o pomoc . Po niedzieli zaczynam karczować dojście do tego czegoś co było kiedyś wędzarką Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Września 2011 Dodam tylko, że przy igle z otworem z przodu warto przed wbiciem w mięso zrobić ciśnienie w strzykawce, zapobiegnie to zapchaniu igły mięsem.Co zaś się tyczy nastrzyku, to osobiście nastrzyk robię tylko przy dużych kawałkach/średnicach mięsa, robię go jak popadnie tu i tam.Kiedy mam większy kawał mięsa z kością obowiązkowo nastrzyk przy kości.Przy małych kawałkach nakłuwam mięso szpikulcem do robótek ręcznych. :grin: Widać jak mięso "puchnie" podczas nastrzyku, a potem prawie wraca do swojej objętości.Przy normalnym peklowaniu 10-14 dniowym według mnie nie ma znaczenia ilość nastrzyknięć oraz ich pojemność ponieważ mięso i tak zatrzyma co ma zatrzymać, a nadmiar odda do solanki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asterix35 Opublikowano 9 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Września 2011 Miro , dzięki , właściwie to mam czas , bo tak jak pisałem wcześniej muszę najpierw dość do ładu z wędzarką , myślę ,że zajmie mi to z dwa - trzy tygodnie ,żeby się nadawała (fotka) , muszę mieć wszystko dopracowane i dograne , bo wiecie Panowie ....będzie to moje pierwsze poważniejsze wędzenie , świnka już na mnie czeka u zaprzyjażnionego gospodarza , taka 140 kg więc nie mogę a właściwię nie chciał bym niczego spierniczyć bo dużą część fotek z tego wspaniałego forum oglądałem razem z żoną , więc albo ...albo. Pozdrawiam Was Panowie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel.K Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Października 2013 witam nie do konca rozumiem tabele dziadka pisze tam ze przy peklowaniu 7 dniowym kilograma miesa nastrzykujemy 60 ml to nie jest 7-10% masy mięsa jak wszyscy doradzaja .wiec jak robic ? czy ktos robil tak jak jest napisane w tabeli ? czy nie bylo za slone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Października 2013 przy peklowaniu 7 dniowym kilograma miesa nastrzykujemy 60 ml to nie jest 7-10% masy mięsa Moim zdaniem na pierwszy raz należy zrobić tak jak jest w tabeli , po wędzeniu wyciągnąć odpowiednie wnioski na słoniość wyrobu celem odpowiedniego zmodyfikowania peklowania . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Października 2013 Paweł K. nie męcz się w tabele i pekluj normalnie 8-10 dni. Solanka standard 40% w stosunku do wagi mięsa, 8-10 dkg peklosoli na litr wody i nastrzyk jak ci się podoba.Nie używamy wspomagaczy, tak więc mięso odda co będzie mu za dużo.Przewracaj codziennie i będzie OK. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Października 2013 muszę mieć wszystko dopracowane i dograne Nie zawsze się da mieć wszystko poukładane. Jak na pierwszy raz to to nie oczekuj od siebie i od wędzarni zbyt wiele. Raczej zakładaj że może coś nie wyjść. A jak wyjdzie to będziesz mile zaskoczony świnka już na mnie czeka u zaprzyjażnionego gospodarza , taka 140 kg więc nie mogę a właściwię nie chciał bym niczego spierniczyć Tylko sie ładnie ubierz na tę randkę. Wypachnij się i w ogóle Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Października 2013 Michał a patrzyłeś na datę postu ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Października 2013 Michał... asterix35, dnia 09 Wrze 2011 - 23:12, napisał: Po tej śwince to już nawet kosteczki nie zostało... :D Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Października 2013 Michał Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darios800 Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Października 2013 miro co do Twojego peklowania to dajesz peklosoli 2 razy tyle co w tabeli, nie za dużo będzie słone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Października 2013 Michał a patrzyłeś na datę postu ? Po tej śwince to już nawet kosteczki nie zostało... Ja pierdykam przez chwile poczułem się jak bym pomylił czasoprzestrzeń A wy to piszecie teraz czy już to napisaliście we wrześniu?? Przepraszam za zamieszanie. Nie popatrzyłem na daty Muszę wziąć chyba kilka dni wolnego.A żeby nie było off topic to ja nastrzykuje podobnie jak Miro. Nabieram 60 ml/kg i nastrzykuje w poprzek jak popadnie. W zasadzie stosuje peklowanie 10 dniowe. Ostatnio peklowałem 4 dni - rodzinka mnie przycisnęła - i nastrzyk robiłem podobnie i wszystko wyszło ok Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Października 2013 miro co do Twojego peklowania to dajesz peklosoli 2 razy tyle co w tabeli, nie za dużo będzie słone? Czemu 2 razy więcej ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darios800 Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Października 2013 Paweł K. nie męcz się w tabele i pekluj normalnie 8-10 dni. Solanka standard 40% w stosunku do wagi mięsa, 8-10 dkg peklosoli na litr wody i nastrzyk jak ci się podoba.Nie używamy wspomagaczy, tak więc mięso odda co będzie mu za dużo.Przewracaj codziennie i będzie OK.a według tabeli na 8-10 dni daje się 4,6 dkg wię 2 razy tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) Miro pisał o 8-10 dkg na LITR wody. A w tabeli Dziadka ilość soli przewidziana jest na 0,4 litra wody. Więc wszystko w porządku. Edytowane 30 Października 2013 przez Pulek Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darios800 Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Października 2013 masz race moje przeoczenie jeszcze jestem zielony więc pytam i błądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maki12 Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Listopada 2013 Ja zawszę % solanki robię według ''tabeli peklowania Dziadka'' i bez względu na ilośc dni peklowania zawsze nastrzykuję dwa lub trzy razy 60 ml na kg mięsa , i zawsze słonośc wychodzi super, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Listopada 2013 A ja co paskudzę,że po 4 lub 5 dniach zalewa mętnieje i jakby zaczyna się psuć.Mięsko trzymam w lodówce.Pekluję na mokro i nie nastrzykuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Listopada 2013 A ja co paskudzę,że po 4 lub 5 dniach zalewa mętnieje i jakby zaczyna się psuć.Mięsko trzymam w lodówce.Pekluję na mokro i nie nastrzykuję. Napisz coś więcej bo nikt nie wie co masz za solankę, skąd mięso. Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Listopada 2013 Solanka to peklosól w proporcji podanej na opakowaniu.Mięsko ze sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.