Skocz do zawartości

Jak nastrzykiwać szynkę ?


asterix35

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ,że jestem całkowicie nowy chciałbym na początku wszystkich forumowiczów pozdrowić i wyrazić swoją ogromną wdzięczność dla Adminów oraz osób wypowiadających się na tym forum .Dla początkujących (i nie tylko ) jesteście niezbędni jak woda dla ryby. Szukałem na forum informacji o nastrzykiwaniu szynki aby kolorek był jednakowy na całej jej szerokości . Szanowni Bracia czy nastrzyki stosuje się w jakieś odległości od siebie ? Czy wystarczą jedno dwa wstrzyknięcia w środek ? Czy lepiej kilka - kilkanaście wstrzyknięć co dwa - trzy centymetry na różną głębokość ?Pozostałe informacje dotyczące peklowania (np. tabela ) znalazłem na forum tylko te nastrzykiwanie nie daje mi spokoju .Jeszcze raz Wszystkich serdeczne pozdrawiam i z góry dziękuję za wypowiedż w mojej sprawie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witaj na forum.

Zależy od długości i średnicy szynki. Nastrzyknięć w poprzek włókien co kilka centymetrów solanka w ilości ok. 7-10% masy mięsa i będzie ok. Przestrzegaj czasów peklowanie podanych w tabeli i będzie ładny przekrój.TABELI

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli robisz małe szynki i bez kości możesz peklować bez nastrzyku.

Mała uwaga.Długość peklowania ma też znaczenie.Ja z zasady nastrzykuję.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak peklujesz szynke z koscia to zawsze nastrzykuj przy kosci .

Jak masz normalna igle lekarska

to podczas nastrzyku wyciagaj igle

przy calej szynce nastrzyk co 5 cm juz daje dobry efekt

w tym oczywiscie peklowanie na mokro

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wam Panowie za błyskawiczną i zrozumiałą dla mnie pomoc .Dziękuję .Nie chcę nikogo zanudzać ale do tej pory wędziłem tylko słoninę gdzieś na polanie w beczce ( mieszkałem w blokach - 4 osoby na 36 m2 - teraz przeprowadziłem się za miasto ,gdzie oprócz chałupy do remontu mam coś co przypomina wędzarkę - może na święta się wyrobię :sad: z doprowadzeniem jej do stanu użyteczności oglądałem zdjęcia wędzarek i wyrobów na forum ,nie mogłem zasnąć :shock: :thumbsup: :shock: ) dlatego pewnie jeszcze nie raz będę Was prosił o pomoc . Po niedzieli zaczynam karczować dojście do tego czegoś co było kiedyś wędzarką Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję :clap:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko, że przy igle z otworem z przodu warto przed wbiciem w mięso zrobić ciśnienie w strzykawce, zapobiegnie to zapchaniu igły mięsem.

Co zaś się tyczy nastrzyku, to osobiście nastrzyk robię tylko przy dużych kawałkach/średnicach mięsa, robię go jak popadnie tu i tam.

Kiedy mam większy kawał mięsa z kością obowiązkowo nastrzyk przy kości.

Przy małych kawałkach nakłuwam mięso szpikulcem do robótek ręcznych. :grin:

Widać jak mięso "puchnie" podczas nastrzyku, a potem prawie wraca do swojej objętości.

Przy normalnym peklowaniu 10-14 dniowym według mnie nie ma znaczenia ilość nastrzyknięć oraz ich pojemność ponieważ mięso i tak zatrzyma co ma zatrzymać, a nadmiar odda do solanki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro , dzięki , właściwie to mam czas , bo tak jak pisałem wcześniej muszę najpierw dość do ładu z wędzarką , myślę ,że zajmie mi to z dwa - trzy tygodnie ,żeby się nadawała (fotka) , muszę mieć wszystko dopracowane i dograne , bo wiecie Panowie ....będzie to moje pierwsze poważniejsze wędzenie , świnka już na mnie czeka u zaprzyjażnionego gospodarza , taka 140 kg więc nie mogę a właściwię nie chciał bym niczego spierniczyć bo dużą część fotek z tego wspaniałego forum oglądałem razem z żoną , więc albo ...albo. Pozdrawiam Was Panowie. Dzięki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

witam nie do konca rozumiem tabele dziadka pisze tam ze przy peklowaniu 7 dniowym kilograma miesa nastrzykujemy 60 ml to nie jest  7-10% masy mięsa jak wszyscy doradzaja .wiec jak robic ? czy ktos robil tak jak jest napisane w tabeli ? czy nie bylo za slone ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

przy peklowaniu 7 dniowym kilograma miesa nastrzykujemy 60 ml to nie jest 7-10% masy mięsa

 

 

Moim zdaniem na pierwszy raz należy zrobić tak jak jest w tabeli  , po wędzeniu wyciągnąć odpowiednie wnioski na słoniość wyrobu  celem odpowiedniego zmodyfikowania peklowania .

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł K. nie męcz się w tabele i pekluj normalnie 8-10 dni.

 

Solanka standard 40% w stosunku do wagi mięsa, 8-10 dkg peklosoli na litr wody i nastrzyk jak ci się podoba.

Nie używamy wspomagaczy, tak więc mięso odda co będzie mu za dużo.

Przewracaj codziennie i będzie OK.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

muszę mieć wszystko dopracowane i dograne

Nie zawsze się da mieć wszystko poukładane. Jak na pierwszy raz to to nie oczekuj od siebie i od wędzarni zbyt wiele. Raczej zakładaj że może coś nie wyjść. A jak wyjdzie to będziesz mile zaskoczony :) 

 

 

świnka już na mnie czeka u zaprzyjażnionego gospodarza , taka 140 kg więc nie mogę a właściwię nie chciał bym niczego spierniczyć

Tylko sie ładnie ubierz  na tę randkę. Wypachnij się i w ogóle :D

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Michał a patrzyłeś na datę postu ?  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Michał a patrzyłeś na datę postu ? 

 

Po tej śwince to już nawet kosteczki nie zostało...  

Ja pierdykam przez chwile poczułem się jak bym pomylił czasoprzestrzeń :facepalm: A wy to piszecie teraz czy już to napisaliście we wrześniu?? :hmm: 

Przepraszam za zamieszanie. Nie popatrzyłem na daty :) Muszę wziąć chyba kilka dni wolnego.

A żeby nie było off topic to ja nastrzykuje podobnie jak Miro. Nabieram 60 ml/kg i nastrzykuje w poprzek jak popadnie. W zasadzie stosuje peklowanie 10 dniowe. Ostatnio peklowałem 4 dni - rodzinka mnie przycisnęła - i nastrzyk robiłem podobnie i wszystko wyszło ok

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

miro co do Twojego peklowania to dajesz peklosoli 2 razy tyle co w tabeli, nie za dużo będzie słone?

Czemu 2 razy więcej ? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł K. nie męcz się w tabele i pekluj normalnie 8-10 dni.

 

Solanka standard 40% w stosunku do wagi mięsa, 8-10 dkg peklosoli na litr wody i nastrzyk jak ci się podoba.

Nie używamy wspomagaczy, tak więc mięso odda co będzie mu za dużo.

Przewracaj codziennie i będzie OK.

a według tabeli na 8-10 dni daje się 4,6 dkg wię 2 razy tyle

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja co paskudzę,że po 4 lub 5 dniach zalewa mętnieje i jakby zaczyna się psuć.Mięsko trzymam w lodówce.Pekluję na mokro i nie nastrzykuję.

 

 

Napisz coś więcej bo nikt nie wie co masz za solankę, skąd mięso.

 

Pozdrawiam :thumbsup:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.