Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Yerby wędzarnia i wyroby


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
289 odpowiedzi w tym temacie

#1 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1328 postów

Napisano 10 wrz 2011 - 12:56

moja wędzarnia i suszarka do a'la parmeńska ; tak zaczynałem :grin: moja pierwsza półtusza i pierwsza biała oraz a'la parmeńska .
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

A później zacząłem brnąć dalej : pierwszy chleb , babka budyniowa oraz wędzonki
Dołączona grafikaDołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
a w tym tygodniu wieprzowo - drobiowa :thumbsup:
Dołączona grafika http://images8.fotos...99bececfd3m.jpg

#2 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2171 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 10 wrz 2011 - 13:20

kiełbaska aż się śmieje do mnie taka ładna a u mnie tylko mielonka

#3 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1328 postów

Napisano 10 wrz 2011 - 15:56

A czym Ty tak ładnie żeberka pociął?

:blush: no nie będę ściemniał ,że to ja . Przecięli mi piłą w ubojni jak kupowałem półtusze i odcięli łeb bo bym nie włożył do samochodu :grin: Przywiozłem taką :
Dołączona grafika

#4 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 10 wrz 2011 - 16:01

Włodku świetnie się rozwijasz... oby tak dalej.. :clap: :wink:

#5 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1328 postów

Napisano 10 wrz 2011 - 16:42

świetnie się rozwijasz...

... no dzięki temu ,że byłem dwa razy na warsztatach -wędliny i sery oraz na VI Zlocie :grin: :clap: , a przede wszystkim dzięki Waszej : starszych i młodszych (stażem :wink: oczywiście ) pomocy .

#6 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1328 postów

Napisano 12 wrz 2011 - 11:26

pierwsze przygotowania do VII zlotu :grin: nalewka , likier i sok z czarnego bzu
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#7 b.b tulipan

b.b tulipan

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • Miejscowośćdolnośląskie.

Napisano 12 wrz 2011 - 17:05

pierwsze przygotowania do VII zlotu :grin: nalewka , likier i sok z czarnego bzu
Obrazek Obrazek Obrazek

Włodziu, coby nie popełnić błędu to musowo na regionalnym sprawdzić. :thumbsup: :clap: :lol: :lol: :lol:

#8 JacekC

JacekC

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1400 postów
  • MiejscowośćNiemodlin

Napisano 12 wrz 2011 - 17:42

Włodziu .Piękne to wszystko,oj chyba na inspekcję muszę przyjechać... :wink:

#9 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1328 postów

Napisano 12 wrz 2011 - 20:18

coby nie popełnić błędu to musowo na regionalnym sprawdzić.

ma się rozumieć

oj chyba na inspekcję muszę przyjechać...

moje zaproszenie zawsze aktualne :wink:

#10 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1328 postów

Napisano 17 wrz 2011 - 23:58

no to sem se dziś zrobił :chlebuś ze serkiem wędzonym , mieloneczkę szynkowo-golonkową wg Szczepana na zdjęciu jeszcze ciepła , a parzona z szynką wędzoną kilka miesięcy temu i zamrożoną Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafikadegustacje jak to wszystko wystygnie . A jutro babeczka budyniowa ( dziś brakło by oleju :grin: )

#11 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 18 wrz 2011 - 05:52

chlebuś ze serkiem wędzonym , mieloneczkę szynkowo-golonkową wg Szczepana

bardzo fajnie i smacznie to wygląda, no to Włodek dzisiaj chyba śniadanie do łóżka LP przyniesiesz :wink:
a sery wędzone to jakie robiłeś ? Białe ?
:clap: :thumbsup:

#12 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1328 postów

Napisano 18 wrz 2011 - 06:30

a sery wędzone to jakie robiłeś ? Białe ?

białe -chudy i półtłusty z ostrowskiej mleczarni .Moczyłem 12 godzin w 5% solance ,a później w różne przyprawy : pieprz , papryka , kminek ,do grilla . Połowę wędziłem 6 godzin w 36/38 C a połowę jeszcze 2 godziny w 55C przy okazji wędzenia kości karkowych do grochówki .

#13 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12476 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 wrz 2011 - 08:00

przy okazji wędzenia kości karkowych do grochówki .



Chcę tylko podpowiedzieć że kości szpikowe wędzone też nadają się do grochówki . Po uprzednim przecięciu kości :smile: :thumbsup:


Pozdrawiam

#14 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1328 postów

Napisano 18 wrz 2011 - 16:16

no i olej dokupiony- babka upieczona . Zrobiłem z ciekawości modyfikację i jeden budyń zamieniłem na czekoladowy . Efekt smakowy niby ten sam , ale jasna wygląda zdecydowanie lepiej ( ponoć jemy też oczami) . Poza tym jakby gorzej wyrosła .
Dołączona grafika

#15 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1328 postów

Napisano 04 paź 2011 - 11:25

dziś "otworzyłem " szynkową robioną 24-go sierpnia . Wisiała w lodówce .Widać ile schudła przez ten czas , bo obok odmrażana z tej samej produkcji .W smaku lekko trąci kumpiakiem . Dołączona grafika :thumbsup:

#16 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1328 postów

Napisano 05 paź 2011 - 18:41

dzisiaj piekłem pierwszy chleb z koszyka . Albo za mało ciasta , albo za luźne , bo wyszły mocno płaskie . Ale odkąd poznałem babkę budyniową korzystam z ciepła pieca po tym pieczeniu i dziś babeczka na deser Dołączona grafika
:wink: :grin:

#17 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 05 paź 2011 - 19:17

bo wyszły mocno płaskie

E... nie takie znowu płaskie, a ile czasu wyrastały ? Ja trzymam w koszyku ponad 4h i wtedy są najfajniejsze, pozdrawiam Włodku.

#18 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1328 postów

Napisano 05 paź 2011 - 20:06

a ile czasu wyrastały

wyrastały co najmniej 5h . Ale kłania się to ,że robię bez przepisu . ( na zasadzie : majster nie żałuj materiału -lej wodę syp piasek :wink: ) . I nigdy nie wiem , czy robię na 1 czy na 2 blaszki . :grin: Dlatego dziś zrobiłem pierwszy raz wersję koszykową .
No i babeczka wyjęta Dołączona grafika
PS Od jutra jestem na trzy tygodnie wrocławiakiem z racji kursu na SEP ( dlatego też te słodkie wypieki , a mięsko na mielonki się pekluje na pohybel rzeźnikom i piekarzom :thumbsup: :wink: :grin:
Pozdrawiam

#19 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 05 paź 2011 - 20:10

No i babeczka wyjęta


Łaaał to jest Babka budyniowa??Kurcze, ale piękna , fiu fiu... widzę że mam konkurencję :wink:
Chlebusie też ładne ...

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1328 postów

Napisano 05 paź 2011 - 20:23

Łaaał to jest Babka budyniowa

noooo , ale to kwestia jaj . A ostatnio jak słabo idzie w trakcie pieczenia nacinam z góry jak chleb :wink: Ciasto rewela szybko , tanio i bez niespodzianek typu zakalec :grin:
popisowe dla facetów :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych