Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Yerby wędzarnia i wyroby


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
289 odpowiedzi w tym temacie

#21 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1358 postów

Napisano 09 paź 2011 - 22:28

miało być trochę grubej i trochę cienkiej . Ale wyszło jak wyszło .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#22 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1602 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 09 paź 2011 - 22:48

yerba, :thumbsup: :clap:

#23 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1358 postów

Napisano 24 paź 2011 - 17:27

a wczoraj finał ubiegło tygodniowych poczynań . Miała być mielonka ,jak konserwa , ale okazało się ,że nie ma lejka i nabijanie rurką " na pokemona " skończyło się na dwóch batonach , a reszta dowieziona do domu i uwędzona . Przy okazji porównanie jak wygląda nabijanie ręczne a miażdżenie Zelmerem .Dojrzałem do nadziewarki .
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika :grin:

#24 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1358 postów

Napisano 01 lis 2011 - 11:39

czas uzupełnić lodówkę :grin: z pomocą nowego sprzętu ,
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#25 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 01 lis 2011 - 12:16

Yerba, ale masz/macie "spuścik" . Co tydzień "fura" wyrobów. :shock: :cool:

Pozdrawiam :wink:

#26 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1358 postów

Napisano 01 lis 2011 - 20:06

ale masz/macie "spuścik"

no i jeszcze wszyscy się nie rozjechali do domów a została połowa "produkcji " .
Poza tym jestem na diecie i mam się zdrowo odżywiać między innymi kiełbasą byle była z mięsa :wink: :grin:

#27 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1358 postów

Napisano 30 gru 2011 - 21:39

Dawno mnie tu nie było , ale jestem na emigracji :) więc tylko z doskoku :
Dołączona grafika tak się kręciło , ...a tak wyszło :) Dołączona grafika

#28 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4163 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 30 gru 2011 - 22:33

tak się kręciło , ...a tak wyszło

Bardzo fajnie ci to wyszło :) zakrecone takie :) A kiełbasa to jaka, jesli to nie tajemnica... ? Pozdrawiam

#29 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1358 postów

Napisano 30 gru 2011 - 22:50

A stały zestaw - mięso trochę szynki i łopatki . Sklasyfikowane I i III :) wg mnie ( mam z tym problem ) reszta zawsze wg Dziadka Czyli przyprawy i proces produkcji . Ale dziś scenariusz sklerotyka . Osuszanie wg receptury a wędzenie :wink: ze 3-4 godziny bo pojechałem na zakupy i zapomniałem ,że wędzę ! Masakra co może skleroza . :)
Gonzo jadę 14-go na wesele to może jak coś się dochowa popróbujesz :wink:

#30 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1358 postów

Napisano 30 gru 2011 - 23:03

Będzie "sztywniejszy"

oj Gonzusiu widzę , że muszę Cię odwiedzić bo jakoś dziwaczejesz :grin:

#31 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4163 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 30 gru 2011 - 23:03

zapomniałem ,że wędzę !

a to ci dopiero :) he he, ale wyglada dobrze :) kiełbasa oczywiscie :)

#32 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1358 postów

Napisano 30 gru 2011 - 23:23

a to ci dopiero

dlatego zakupiłem borniaka z wędzarką z drewna olchowego . Po prostu wiedziałem ,że tak może być . Efekt jest taki ,że letko wysuszyłem jelito , krócej parzyłem , a część którą zostawiłem na dosuszanie jest zaje...ta . i tyle :) . Z innej beczki . Z racji tego ,że jestem na "emigracji " czas , który kiedyś poświęcałem na forum teraz mam na przemyślenia doznałem takich wniosków dla wszystkich , którzy zaczynają przygodę z wędzeniem : bez względu jak wyszło - zawsze jest ok . Nie smakowało - to bez znaczenia to było dziś , bo miałem za duże wymagania a jutro O ! inne w smaku .Zabrałem swoje wyroby na wyjazd . Współmieszkaniec stwierdził ,że jego wuj miał zakład wędliniarski , ale tak dobrej kiełbasy jak moja u niego nie jadł . Pytał mnie o tajemnicę - odpowiedź była taka - to kiełbasa z mięsa i to jest tajemnica sukcesu . Dziś za dużo soli , jutro za dużo czosnku - ale czy ma to znaczenie jeśli robimy dla siebie ?Co innego jeśli na "wynos ' > Wtedy akademia Dziadka i ściśle wg receptury i sukces murowany .Pozdrawiam

[size=9][ Dodano: Pią 30 Gru, 2011 23:25 ][/size]

Cóż wchodzę w rok pięćdziesiątki.

to tym bardziej spotkanie wskazane -posłuchasz rad starszego wiekiem :grin:

#33 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1358 postów

Napisano 18 lut 2012 - 00:13

dzisiejsze wyroby parówki -totalna porażka smakują jak mocno rozdrobniona kiełbasa , myślę ,że za mało byly zblendowane, bo w mieleniu 8-ka i dwa razy 3 ka .wydawało mi się ,że jest jak masło , ale po sparzeniu d...pa . Poza tym chyba za dużo wołowiny -za bogate . Przyprawowo ok wg przepisu Halusi Dołączona grafika

#34 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4163 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 18 lut 2012 - 01:21

dzisiejsze wyroby parówki -totalna porażka

ej tam nie załamuj sie... ja od prawie półtora roku nie mam odwagi zabrać sie za parówki...
Już wiesz "z czym to się je" i nastepne podejście będzie udane :) !!!

#35 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9283 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 lut 2012 - 10:36

dzisiejsze wyroby parówki -totalna porażka smakują jak mocno rozdrobniona kiełbasa , myślę ,że za mało byly zblendowane

Prawdopodobnie były za chude.
Ile % tłuszczu szacunkowo było w masie?

#36 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1358 postów

Napisano 22 lut 2012 - 11:44

Prawdopodobnie były za chude.

taka myśl plątała mi się też po głowie . W składzie było 1,3 wołowiny 0,5 słoniny 0,9 podgardla i 1,0 wieprz II z klasyfikacji łopatki . Część nabiłem w jelito cienkie jak na zdjęciu , ale nie mogłem sobie poradzić technicznie z jego "sztywnością " i resztę nabiłem w jelito 26/28 jak parówkową .

#37 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1358 postów

Napisano 29 lut 2012 - 00:52

dzisiaj od niechcenia zrobiłem

no ja przy tej produkcji tak napisać nie mogę :cry: .Moja pierwsza wątrobianka z przepisu Andrzeja , tyle ,że dwa razy mielona na 3-ce
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafikaDołączona grafika i czeka na poranne wędzenie

#38 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1358 postów

Napisano 29 lut 2012 - 19:59

...no i uwędzona
Dołączona grafika

#39 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12635 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 29 lut 2012 - 21:49

...no i uwędzona



Piękna :clap:

#40 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1358 postów

Napisano 29 lut 2012 - 22:11

Piękna

mało tego nie chwaląc się w smaku zarąbista . Twój przepis ( zmodyfikowany przez mielenie 2x 3 ) jest pewniakiem . Jedno pewne - trzymanie się receptur prowadzi do sukcesu :wink:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych