Yerba Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Listopada 2011 ale masz/macie "spuścik"no i jeszcze wszyscy się nie rozjechali do domów a została połowa "produkcji " . Poza tym jestem na diecie i mam się zdrowo odżywiać między innymi kiełbasą byle była z mięsa :wink: :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Dawno mnie tu nie było , ale jestem na emigracji więc tylko z doskoku : tak się kręciło , ...a tak wyszło Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Grudnia 2011 tak się kręciło , ...a tak wyszłoBardzo fajnie ci to wyszło zakrecone takie A kiełbasa to jaka, jesli to nie tajemnica... ? Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Grudnia 2011 A stały zestaw - mięso trochę szynki i łopatki . Sklasyfikowane I i III wg mnie ( mam z tym problem ) reszta zawsze wg Dziadka Czyli przyprawy i proces produkcji . Ale dziś scenariusz sklerotyka . Osuszanie wg receptury a wędzenie :wink: ze 3-4 godziny bo pojechałem na zakupy i zapomniałem ,że wędzę ! Masakra co może skleroza . Gonzo jadę 14-go na wesele to może jak coś się dochowa popróbujesz :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Będzie "sztywniejszy"oj Gonzusiu widzę , że muszę Cię odwiedzić bo jakoś dziwaczejesz :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Grudnia 2011 zapomniałem ,że wędzę !a to ci dopiero he he, ale wyglada dobrze kiełbasa oczywiscie Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Grudnia 2011 a to ci dopierodlatego zakupiłem borniaka z wędzarką z drewna olchowego . Po prostu wiedziałem ,że tak może być . Efekt jest taki ,że letko wysuszyłem jelito , krócej parzyłem , a część którą zostawiłem na dosuszanie jest zaje...ta . i tyle . Z innej beczki . Z racji tego ,że jestem na "emigracji " czas , który kiedyś poświęcałem na forum teraz mam na przemyślenia doznałem takich wniosków dla wszystkich , którzy zaczynają przygodę z wędzeniem : bez względu jak wyszło - zawsze jest ok . Nie smakowało - to bez znaczenia to było dziś , bo miałem za duże wymagania a jutro O ! inne w smaku .Zabrałem swoje wyroby na wyjazd . Współmieszkaniec stwierdził ,że jego wuj miał zakład wędliniarski , ale tak dobrej kiełbasy jak moja u niego nie jadł . Pytał mnie o tajemnicę - odpowiedź była taka - to kiełbasa z mięsa i to jest tajemnica sukcesu . Dziś za dużo soli , jutro za dużo czosnku - ale czy ma to znaczenie jeśli robimy dla siebie ?Co innego jeśli na "wynos ' > Wtedy akademia Dziadka i ściśle wg receptury i sukces murowany .Pozdrawiam [ Dodano: Pią 30 Gru, 2011 23:25 ]Cóż wchodzę w rok pięćdziesiątki.to tym bardziej spotkanie wskazane -posłuchasz rad starszego wiekiem :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Lutego 2012 dzisiejsze wyroby parówki -totalna porażka smakują jak mocno rozdrobniona kiełbasa , myślę ,że za mało byly zblendowane, bo w mieleniu 8-ka i dwa razy 3 ka .wydawało mi się ,że jest jak masło , ale po sparzeniu d...pa . Poza tym chyba za dużo wołowiny -za bogate . Przyprawowo ok wg przepisu Halusi Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Lutego 2012 dzisiejsze wyroby parówki -totalna porażkaej tam nie załamuj sie... ja od prawie półtora roku nie mam odwagi zabrać sie za parówki... Już wiesz "z czym to się je" i nastepne podejście będzie udane !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Lutego 2012 dzisiejsze wyroby parówki -totalna porażka smakują jak mocno rozdrobniona kiełbasa , myślę ,że za mało byly zblendowanePrawdopodobnie były za chude. Ile % tłuszczu szacunkowo było w masie? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 22 Lutego 2012 Prawdopodobnie były za chude.taka myśl plątała mi się też po głowie . W składzie było 1,3 wołowiny 0,5 słoniny 0,9 podgardla i 1,0 wieprz II z klasyfikacji łopatki . Część nabiłem w jelito cienkie jak na zdjęciu , ale nie mogłem sobie poradzić technicznie z jego "sztywnością " i resztę nabiłem w jelito 26/28 jak parówkową . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Lutego 2012 dzisiaj od niechcenia zrobiłemno ja przy tej produkcji tak napisać nie mogę .Moja pierwsza wątrobianka z przepisu Andrzeja , tyle ,że dwa razy mielona na 3-ce i czeka na poranne wędzenie Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Lutego 2012 ...no i uwędzona Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Lutego 2012 ...no i uwędzona Piękna :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Lutego 2012 Pięknamało tego nie chwaląc się w smaku zarąbista . Twój przepis ( zmodyfikowany przez mielenie 2x 3 ) jest pewniakiem . Jedno pewne - trzymanie się receptur prowadzi do sukcesu :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Lutego 2012 ...no i uwędzonapyszotka po mojej już tylko wspomnienie zostało... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Lutego 2012 Yerbuś widzę,że dłuzszy urlopik się trafił i do wrodzonego zawodu wróciłeś.Piękne wyroy ,lekko zazdraszczam,bo ja wczoraj po 4 miesięcznym remoncie domu wreszcie zapeklowałem 15 kg. Mięska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Marca 2012 że dłuzszy urlopik się trafił no niestety . Żeby tylko nie wyszło , że jak go będę potrzebował , to nie będzie takiej możliwości .zapeklowałem 15 kg. Ja przymiarkę robię na sobotę coby zagospodarować półtuszę . Dzwoniłem już w sprawie słoiczków 230ml to galaretka i wątrobianka w nie pójdzie , a może i słoikowej narobię. Będą na wyjazd . :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.b tulipan Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Marca 2012 Ludzie to jednak nie próżnują. :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 2 Marca 2012 Mija prawie rok kiedy zacząłem swoje wędzarnicze kroki i zmagania z pierwszą półtuszą . Jest okazja , by Wam drodzy : zadymiaczki/cze podziękować , bo wtedy tylko biała , galareta i trochę wędzonek .A dziś ... dzięki Wam :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Jutro jadę po mięsko , będzie wątrobianka , parówki , wędzonki i kiełbasa słoikowa ( a może w słoiku ? ) Dlatego dzisiejszy zakup : :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 2 Marca 2012 Jest okazja , by Wam drodzy : zadymiaczki/cze podziękować , bo wtedy tylko biała , galareta i trochę wędzonek My się cieszymy że jesteś tak pojętym uczniem :grin: :lol: że w roku tyle opanowałeś . :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Marca 2012 no sam się dziwię :grin: ... wczorajsze i dzisiejsze poczynania : za dużo wątrobianki i salcesonu :grin: jeszcze test " na żelatynę " i "gotowanko" jelitka oraz prasa aaa jeszcze a'la parmeńska no i czeka mięsko na podwawelską i wędzonki za 5 dni :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 5 Marca 2012 podwawelska się osadza , a słoiki wyjęte a w całości : podwawelska w słoiku , salceson podrobowy i wątrobianka ( tylko jak ją w tym opakowaniu uwędzić ? :wink: ) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 6 Marca 2012 słoiki wyjęteWłodek, trochę mnie "zamurowało"... ale naprodukowałeś tych słoików... :wink: Jak możesz to wstaw fotkę salcesonu, ciekaw jestem jak ci wyszedł :tongue: Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 6 Marca 2012 Jak możesz to wstaw fotkę salcesonuProszę bardzo. Zrobiłem też wersję "na świeżo " :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.