Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Yerby wędzarnia i wyroby


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
289 odpowiedzi w tym temacie

#41 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4164 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 01 mar 2012 - 00:01

...no i uwędzona

pyszotka :) po mojej już tylko wspomnienie zostało...

#42 JacekC

JacekC

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1405 postów
  • MiejscowośćNiemodlin

Napisano 01 mar 2012 - 00:38

Yerbuś widzę,że dłuzszy urlopik się trafił i do wrodzonego zawodu wróciłeś.Piękne wyroy ,lekko zazdraszczam,bo ja wczoraj po 4 miesięcznym remoncie domu wreszcie zapeklowałem 15 kg. Mięska.

#43 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1366 postów

Napisano 01 mar 2012 - 08:55

że dłuzszy urlopik się trafił

:cry: no niestety . Żeby tylko nie wyszło , że jak go będę potrzebował , to nie będzie takiej możliwości .

zapeklowałem 15 kg.

Ja przymiarkę robię na sobotę coby zagospodarować półtuszę . Dzwoniłem już w sprawie słoiczków 230ml to galaretka i wątrobianka w nie pójdzie , a może i słoikowej narobię. Będą na wyjazd . :grin:

#44 b.b tulipan

b.b tulipan

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • Miejscowośćdolnośląskie.

Napisano 01 mar 2012 - 09:20

Ludzie to jednak nie próżnują. :thumbsup: :thumbsup:

#45 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1366 postów

Napisano 02 mar 2012 - 20:20

Mija prawie rok kiedy zacząłem swoje wędzarnicze kroki i zmagania z pierwszą półtuszą .
Jest okazja , by Wam drodzy : zadymiaczki/cze podziękować , bo wtedy tylko biała , galareta i trochę wędzonek .A dziś ... dzięki Wam :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Jutro jadę po mięsko , będzie wątrobianka , parówki , wędzonki i kiełbasa słoikowa ( a może w słoiku ? ) Dlatego dzisiejszy zakup :
Dołączona grafika :wink:

#46 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12695 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 02 mar 2012 - 21:10

Jest okazja , by Wam drodzy : zadymiaczki/cze podziękować , bo wtedy tylko biała , galareta i trochę wędzonek



My się cieszymy że jesteś tak pojętym uczniem :grin: :lol: że w roku tyle opanowałeś . :smile:

Gorąco pozdrawiam

#47 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1366 postów

Napisano 05 mar 2012 - 00:12

no sam się dziwię :grin:
... wczorajsze i dzisiejsze poczynania : za dużo wątrobianki i salcesonu :grin:

Dołączona grafika Dołączona grafikajeszcze test " na żelatynę " Dołączona grafikai "gotowanko" Dołączona grafika Dołączona grafikajelitka Dołączona grafikaoraz prasa Dołączona grafika aaa jeszcze a'la parmeńska Dołączona grafika no i czeka mięsko na podwawelską i wędzonki za 5 dni
:grin:

#48 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1366 postów

Napisano 05 mar 2012 - 20:59

podwawelska się osadza , a słoiki wyjęte
Dołączona grafika Dołączona grafika
a w całości : podwawelska w słoiku , salceson podrobowy i wątrobianka ( tylko jak ją w tym opakowaniu uwędzić ? :wink: )

#49 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4164 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 06 mar 2012 - 06:45

słoiki wyjęte

Włodek, trochę mnie "zamurowało"... ale naprodukowałeś tych słoików... :wink:
Jak możesz to wstaw fotkę salcesonu, ciekaw jestem jak ci wyszedł :tongue:
Pozdrawiam

#50 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1366 postów

Napisano 06 mar 2012 - 06:57

Jak możesz to wstaw fotkę salcesonu

Proszę bardzo. Zrobiłem też wersję "na świeżo " :grin:
Dołączona grafika

#51 Alltid

Alltid

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1008 postów

Napisano 06 mar 2012 - 10:23

... wczorajsze i dzisiejsze poczynania


Jesteś WIELKI WB :!: :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: :grin: :smile:

#52 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1366 postów

Napisano 06 mar 2012 - 11:13

Jesteś WIELKI WB

a w szkole miałem ksywę Mały :grin: . A dziś od rana nerwówka . Podwawelska w wędzarni miała się podsuszać .Zachodzę a tam 12C :cry: . Awaria regulatora . Na szczęście to tylko przełącznik i skończyło się na wydatku 7zł.

#53 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1366 postów

Napisano 06 mar 2012 - 19:56

i zakończyłem podwawelską . Na moje potrzeby wiązana w krótkie odcinki . Zrobiłem trzy wersje - parzoną po wędzeniu , pół pieczoną ( bo w przepisie jest temp.wędzarni 80C a ja przy takiej temperaturze na dworze osiągam 68C ) i wersję pieczoną w piekarniku by osiągnąć 72C w środku kiełbaski . Jutro jak wystygnie porównam smak .
Dołączona grafika Dołączona grafika- a to wersja piekarnikowa

#54 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1366 postów

Napisano 07 mar 2012 - 19:10

jak wystygnie porównam smak
więc jak obiecałem : najważniejsza uwaga -trzymałem się ściśle przepisu z 16-ki co do składu.
I co mnie zaskoczyło ? zupełnie inny smak podwawelskiej znany ze sklepu ( choć miałem kiedyś producenta , który robił ją naprawdę dobrą -tak mi się wtedy wydawało :cry: )
1-sza czyli podpiekana ,ale tylko do 67C ( bo tyle wyciągnąłem z wędzarni ) w smaku ok , ale brak tego klik przy łamaniu .
2-ga czyli parzona w smaku jak prawdziwa domowa kiełbaska z dawnych lat
i wreszcie 3-cia podpieczona w piekarniku . To jest hit . Przy łamaniu trzask koi serce :grin: W kolorze kiełbasa za mocna , ale miałem awarię wyłącznika na regulatorze i wyłączyła się grzałka , panika bieganie po sklepach , a przy okazji przegląd regulatorów , bo jeszcze nie do końca wiedziałem co się stało ( a w tym wszystkim włączony dym ) i w efekcie dymiłem ją ze 4 godziny z czego połowa w 17C.
A przy okazji w jednym z poprzednich postów napisałem "test na żelatynę " . Chodziło mi o to ,że rosół po gotowaniu skórek był tak mocny ,że żadna żelatyna nie wchodzila w rachubę :wink:

#55 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 07 mar 2012 - 19:32

Mi osobiscie bardzo podobają się Twoje podwawelskie :)
Przez jaki czas i w jakiej temperaturze podpiekałeś kiełbasę w piekarniku ?

#56 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4164 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 07 mar 2012 - 19:32

w jednym z poprzednich postów napisałem "test na żelatynę " . Chodziło mi o to ,że rosół po gotowaniu skórek był tak mocny ,że żadna żelatyna nie wchodzila w rachubę

Załapałem Włodku :)

brak tego klik przy łamaniu

w sumie podwawelskiej jeszcze nie robiłem ale klik miałem przy kabanosach i przy palcówce, czyli kiełbasach podsuszanych...

#57 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11457 postów

Napisano 07 mar 2012 - 19:59

najważniejsza uwaga -trzymałem się ściśle przepisu z 16-ki co do składu.


A gdzie w 16-stce jest kiełbasa podwawelska?

pół pieczoną ( bo w przepisie jest temp.wędzarni 80C a ja przy takiej temperaturze na dworze osiągam 68C )


A w którym?

Nie wiem jak TY ,ale ja korzystam z Dziadka przepisu.

https://wedlinydomow...ght=podwawelska

#58 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1366 postów

Napisano 07 mar 2012 - 21:29

Przez jaki czas i w jakiej temperaturze podpiekałeś kiełbasę w piekarniku

25 minut w temp. 80 C .Błąd mój ,że nie zbadałem temp. w środku i wydaje mi się , że trochę za długo .
Arkadiusz upss http://wedlinydomowe...asa-podwawelska sorki to ten sam przepis . tak się wczytałem w 16-kę , bo będę robił jeszcze szynkową , że i podwawelską wpiąłem w tamte przepisy :blush: Przepraszam nikogo nie chciałem wprowadzić w błąd i dzięki za uwagę . Ale to tylko świadczy ,że dokładnie czytasz posty :clap: .Dziadek zwracam honor , przypiąłem Twój przepis komuś innemu :shock:

#59 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1366 postów

Napisano 09 mar 2012 - 18:54

no i jest szynkowa , która mi tak namieszała :grin: i mięsko na wędzonki z sobotnich półtusz .
Dołączona grafika
jutro wędzenie , choć wg przepisu szynkową powinienem wędzić dziś . Ale koszty biorą górę i dla 3 batonów szkoda odpalać wędzarkę :wink:

#60 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1366 postów

Napisano 09 mar 2012 - 21:30

i na koniec dzisiejszego dnia "ścinkowa " ( piszę w cudzysłowie , bo nie wiem , czy mam prawo tak nazwać te moje wypociny ) :grin: Dołączona grafika




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych