abratek Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 16 Marca 2012 tak zawsze robię , że dokręcam do oporu :rolleyes:i masz prawdopodobną przyczynę - zakręcając "do oporu" nie dajesz szans uchodzącej parze :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 16 Marca 2012 A mnie babcia uczyła że nakrętka od słoika musi być wklęsła po wystudzeniu to jest ok . I ja też jestem tego samego zdania ... mnie co prawda mama tego uczyła, ale przesłanka ta sama.... yerba napisał/a: tak zawsze robię , że dokręcam do oporu i masz prawdopodobną przyczynę - zakręcając "do oporu" nie dajesz szans uchodzącej parze Słoiki zawsze dobrze dokręcam i nie mam problemów z zasysaniem się pokrywek itd. Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 17 Marca 2012 zakręcając "do oporu" nie dajesz szans uchodzącej parzezawsze zakręcam i jest OK Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 18 Marca 2012 zawsze zakręcam i jest OKmoże yerba ma więcej siły :grin: - zastanówcie się... jak ma się zrobić podciśnienie w słoiku skoro nie będzie szansy na odprowadzenie powietrza na zewnątrz? - oczywiście już sama konstrukcja zakrętek i słojów powoduje że para tak naciśnie na pokrywkę że coś tam zawsze uleci ale czasem może nie dać rady... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 18 Marca 2012 jak ma się zrobić podciśnienie w słoiku skoro nie będzie szansy na odprowadzenie powietrza na zewnątrzDo pasteryzowania nakrętkę dokręca się tylko lekko, po wyciągnięciu z kąpieli wodnej już "na fest". Wtedy dobrze jest słoik odwrócić i w tej pozycji pozostawić do wstępnego wystudzenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 18 Marca 2012 Do pasteryzowania nakrętkę dokręca się tylko lekko, po wyciągnięciu z kąpieli wodnej już "na fest"zgadza się - choć niekoniecznie, bo przy dobrych nieuszkodzonych nakrętkach można wyczuć moment w którym uchodząca para da sobie z nakrętką radę a jednocześnie podczas studzenia wystarczająco "zaciągnie"kiedyś stwierdziłem że nakrętki mocno dokręcane po pasteryzacji trudniej się odkręcają i jednocześnie szybciej deformują, dlatego teraz mam ustalony taki "optymalny punkt dokręcania" i sprawdza się doskonale [ Dodano: Nie 18 Mar, 2012 20:00 ]oj... chyba trzeba troszkę tu posprzątać :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 18 Marca 2012 "optymalny punkt dokręcania" i sprawdza się doskonaleno to czeka mnie praca nad wypracowaniem tego punktu :grin: dzięki wszystkim za rady .W następnych moich działaniach wezmę je pod uwagę . A co z tego wyjdzie ? pochwalę się :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Dziś " machłem " białą . A ,że z klasyfikacji zostało mi trochę wołowiny i I-ki dokupiłem boczku , karkówki i na czuja zrobiłem trochę kiełbaski coby szynki miały towarzystwo w jutrzejszym wędzeniu Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Dziś " machłem " białą :clap: :thumbsup: ja jutro robię co by świeża do niedzieli wytrzymała pozdrawiam włodku Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 co by świeża do niedzieli wytrzymaładlatego zaraz powędrowała do zamrażarki . Na tyle zaraz ,że tak mnie przymuliło ,że nie spróbowałem i będę miał w niedzielę drugą niespodziankę :grin: . I TY mówisz o zakręceniu my wszyscy (lub prawie ) jesteśmy zakręceni. I na dobrą sprawę nie kapnąłbym się ,że nie było próby białej , gdyby LP nie stwierdziła ,że dobra ta biała . A ja sparzyłem próbkę do wędzenia zrobioną przy okazji .A że tylko parzona to w wyglądzie jak biała :wink: Ale przy okazji wypróbowałem hartowanie białej i się sprawdziło . Tak wygląda po 6 godz. od sparzenia Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 :wink: Ale przy okazji wypróbowałem hartowanie białej i się sprawdziło . Tak wygląda po 6 godz. od sparzenia To co z tym hartowaniem Włodku... moja po sparzeniu robi się ciemna. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 @halusia@, moja też potem przy podgrzewaniu kolorek biały wraca.Ciekawe że w marketach leży tydzień i jest ciągle biała Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 To co z tym hartowaniemWyczytałem na forum , a przypomniał P.Boczek ,że po sparzeniu włożyć do zimnej wody na chwilę ,czyli zahartować . I się sprawdziło . A zawsze mnie to martwiło : swój wyrób , niby bez dodatków a takie niespodzianki Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 że po sparzeniu włożyć do zimnej wody na chwilę ,czyli zahartować Ja też tak robię już od dłuższego czasu . Działa :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 no to mam uwędzone i sparzone Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 no to mam uwędzone i sparzone To smacznego przy jutrzejszym stole :clap: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 :clap: :thumbsup: Jerba to jest .Pozdra Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 no to mam uwędzone i sparzone :lol: Jest co na stół zapodać... oj jest :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 no i w ostatniej chwili przekroje tego co zrobiłem przed świętami , bo jakoś znikają a w środku ścinkowa , którą robiłem 9-go marca . Okrzyknięta przez mojego pierworodnego najlepszym wyrobem z robionych dotychczas . :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 No ta ścinkowa do mnie przemawia...z jakiego przepisu korzystałeś? Możesz dać nań namiary? :clap: :thumbsup: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 z jakiego przepisu korzystałeś?korzystałem z postów grzegorza565 : a tą konkretnie -21g/kg pekla z solą 50/50 a w tej wadze mieściły się też zioła : czosnek , gorczyca , pieprz , kminek , kolendra , rozmaryn i jałowiec . I dodatek 75ml sherry oloroso ( zrobiłem ją na płatkach z dębowych beczek :grin: ) . wyszło tego 2,1kg co stanowiło 3 batony fi50 jak na foto z 9-go marca . Wędziłem w 65 C przez dwie godziny . Wisiała w piwnicy w temp.4-10C niestety nie wiem w jakiej wilgotności .Efekt taki ,ze jest zwarta , trochę ciężko odchodzi osłonka a w smaku przypomina kindziuka . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 21 Lipca 2012 dawno nic nie robiłem , to dziś pachwinowy tłuścioch :grin: . W składzie gulaszowe , karkówka i 50 % pachwina - sprzedawana jako boczek Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 21 Lipca 2012 w przekroju jak "rasowa" ślaska , masz pakowarkę próżniową ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 21 Lipca 2012 CACY na grilla... :clap: :thumbsup: :clap: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 21 Lipca 2012 Super wykonanie! Na pewno pycha. Zmusiłeś mnie do pracy. Muszę coś uwędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.