Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Grzesiu "wędliny jak maliny" ...

Ciałka rumiane normalnie jak bałtycka opalenizna ;) i takie "sote" bez bikini znaczy ... nic tylko lubieżnie konsumować

 

PS

A Aga nie będzie zazdrosna ?

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338162
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 424
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Zaczyna mi się podobać i witaj w gronie dobrze uwędzonych :D:clap: :clap: :clap: Góra i dół wędzonek nie przeciągnięte temperaturą, równomiernie zabarwienie i bez oznak refluksu.

 

Ale jak to możliwe, skoro świadziu ma wędzarnię z kanałem dymowym ?

 

I w tym miejscu padła  wyższośc kibelka nad lokomotywą :cry:   Kombi będzie szczęśliwy :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338251
Udostępnij na innych stronach

Momencik, bo czegoś tu nie rozumiem ... co ma wspólnego wędzarnia Świadzia z klasyczną ceglaną lokomotywą wg Wojtka Minora?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338275
Udostępnij na innych stronach

co ma wspólnego wędzarnia Świadzia z klasyczną ceglaną lokomotywą wg Wojtka Minora?

 

 

Kanał inaczej rurą zwany ;)  http://www.grzegorzswiadek.pl/wedzenie-przebudowa-budowa-wedzarni

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338280
Udostępnij na innych stronach

Owszem, kanał jest, ale względnie krótki i dobrze ocieplony. Oprócz tego jest obszerne palenisko i co najważniejsze, drewniana komora jak w klasycznym projekcie beiota.

Myślę, że wyciąganie wniosku o upadku teorii wyższości kibelka nad lokomotywą, li tylko na podstawie obecności kanału, jest nadużyciem.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338284
Udostępnij na innych stronach

Tyle razy było pisane że we wszystkim można uwędzić dobrze że szkoda robić to raz jeszcze ...

Swiadziu sam sobie zdaje sprawę i sam o tym mówi że kolejna wędzarnia będzie już inna. Ale jak czytam post pisany przez El Gregora w innym temacie traktujący o tym jak to się zachwycamy kolorem i równomierniścią uwędzenia tych konkretnych wędzonek które jego zdaniem są niejadalne (szczególnie boczek) to powiem szczerze że nóż mi się w kieszeni otwiera ... :(

90 % z Nas do bezpośredniego spożycia boczki parzy lub piecze (Swiadziu również) jeśli mamy piec w wędzarni to zdecydowanie łatwiej zrobić to w bezpośredniej niż w kanałówce i o tych prawach fizyki nie trzeba nikogo chyba przekonywać bo to proste jak 2+2

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338287
Udostępnij na innych stronach

:) Robert tylko nie pokalecz,, nogi,, tym scyzorykiem , jak piszesz o 90% to CI powiem,że sparzyć i upiec to żaden problem a uwędzić dobrze to wielka sztuka i tego się trzeba długo uczyć.

Co to za umiejętność obkopcić wędliny dymem i sparzyć lub upiec.

Każdy kawałek szynki jest inny w smaku i twardości i teraz za jednym pociągnięciem uwędzić to tak ,żeby te wszystkie kawałki od słoniny po kiełbasy były prawidłowo uwędzone (bez parzenia i pieczenia) to jest sztuka. I oto MI zasadniczo chodzi .

W każdej wędzarni ,można to zrobić tylko trzeba umieć. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338348
Udostępnij na innych stronach

:) Robert tylko nie pokalecz,, nogi,, tym scyzorykiem , jak piszesz o 90% to CI powiem,że sparzyć i upiec to żaden problem a uwędzić dobrze to wielka sztuka i tego się trzeba długo uczyć.

Grzesiu, może ja już to potrafię, chociaż ciągle się uczę  ? :)

Moim zdaniem pisanie że trzeba się długo uczyć jest błędnym podejściem do tej i innych dziedzin naszego życia - każdy z nas jest inny i jeden musi poświęcić do nauki czegoś tam 5 godzin a inny np. 5 dni :). Wszystko zależy od zaangażowania, sprawności oraz umiejętności jakimi nas życie obdarzyło - ja malować obrazów  nigdy nie będę bo nie umiem rysować, a żona mojego wspólnika malowała kartki świąteczne dla naszego prezydenta które wylądowały w każdym zakątku świata.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338459
Udostępnij na innych stronach

:) Grzesiu jeżeli uważasz,że już opanowałeś sztukę wędzenia to Ja się bardzo ciesze i gratuluję. :):clap:

 

Tylko pamiętaj,że uczymy się przez całe życie.Za 10 lat będziesz się śmiał z tych ostatnich wędzonek.

Wtedy powiesz,że dopiero teraz jest prawidłowo uwędzone ( nie będzie trzeba parzyć ani podpiekać). :)

 

Serdecznie pozdrawiam :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338477
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wtedy powiesz,że dopiero teraz jest prawidłowo uwędzone ( nie będzie trzeba parzyć ani podpiekać).

 

Grzesiu, o co chodzi z tym brakiem potrzeby parzenia i podpiekania? Bardzo jesteś tajemniczy, a wiesz, my dyletanci i amatorzy po prostu się w tym gubimy :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338480
Udostępnij na innych stronach

:) Maad,żeby zrozumieć co autor ma na myśli to trzeba spróbować,opisać smaku takiej wędliny nie da rady.

 

Mięso zapeklowana na mokro u wędzone i sparzone ma taki sam smak czy to w Bartoszycach, Warszawie,Krakowie.......

 

Spróbuj z ciekawości zapeklować na sucho w przyprawach na 7 dni następnie uwędzić i sparzyć  już będziesz miał namiastkę tego o czym piszę.

 

Każdy amator kiedyś może zostać zawodowcem :):thumbsup:

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338487
Udostępnij na innych stronach

Czy Twój patent polega na maksymalnym odwodnieniu mięsa długim, suchym peklowaniem oraz długim nie za ciepłym wędzeniem?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338491
Udostępnij na innych stronach

:) Maad,mięsa nie odwadniam,tylko każdy kawałek szynki jest inaczej wędzony i ma przydzielone miejsce w wędzarni (zawsze w tym samym miejscu) inaczej wędzę szynki peklowane na mokro, inaczej na sucho czy maja być zjedzona zaraz czy za kilka  lub kilkanaście dni (inne temperatury w wędzarni w trakcie jednego wędzenia) tak na pewno nie u wędzisz w wędzarni z bezpośrednim paleniskiem  tam jest prawie w każdym miejscu podobna temperatura. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338495
Udostępnij na innych stronach

Czy Twój patent polega na maksymalnym odwodnieniu mięsa długim, suchym peklowaniem oraz długim nie za ciepłym wędzeniem?

Nie słyszałeś o boczku wędzonym albo o takiej samej szynce, polędwicy łososiowej, frankfurterkach i paru innych wyrobach, których się nie parzy i nie piecze? Trochę zdziwiony jestem. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338641
Udostępnij na innych stronach

- no wiesz, boczek ciągutek nie każdemu odpowiada, chyba że do jajecznicy, ale to już podchodzi pod pieczenie

- polędwica łososiowa to wyrób szczególny, podobnie jak polędwiczki, ale to zasługa delikatnego mięsa a nie sposobu wędzenia

- frankfurterek na surowo nie jem, raczej je obrabiam termicznie na patelni

tak więc kiepsko wybrałeś przykłady wyrobów wędzonych, zdatnych do jedzenia bez parzenia lub pieczenia

 

pozostaje szynka, i tu mam problem, bo faktycznie nie słyszałem o szynce wędzonej normalnie, 2-3 godziny, zdatnej do jedzenia na surowo

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338647
Udostępnij na innych stronach

- no wiesz, boczek ciągutek nie każdemu odpowiada, chyba że do jajecznicy, ale to już podchodzi pod pieczenie

- polędwica łososiowa to wyrób szczególny, podobnie jak polędwiczki, ale to zasługa delikatnego mięsa a nie sposobu wędzenia

- frankfurterek na surowo nie jem, raczej je obrabiam termicznie na patelni

tak więc kiepsko wybrałeś przykłady wyrobów wędzonych, zdatnych do jedzenia bez parzenia lub pieczenia

 

pozostaje szynka, i tu mam problem, bo faktycznie nie słyszałem o szynce wędzonej normalnie, 2-3 godziny, zdatnej do jedzenia na surowo

Wszystkie te rzeczy wędzi się dymem zimnym lub ciepłym kilkanaście- kilkadziesiąt (frankfurterki 6-8) godzin i każde z nich nadaje się do jedzenia bez pieczenia i bez parzenia. O to pytałeś: o pieczenie lub parzenie, nie smażenie na patelni. 

Polędwica łososiowa jest taka dzięki wędzeniu 24-36 godzin właśnie. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338656
Udostępnij na innych stronach

Pytałem o peklowanie suche i długie wędzenie niezbyt ciepłym dymem, i dostałem odpowiedź (której nie rozumiem), że tu nie chodzi o peklowanie i czas wędzenia, tylko o dobranie temperatury.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338668
Udostępnij na innych stronach

 

Wtedy powiesz,że dopiero teraz jest prawidłowo uwędzone ( nie będzie trzeba parzyć ani podpiekać).

 

Grzesiu, o co chodzi z tym brakiem potrzeby parzenia i podpiekania? Bardzo jesteś tajemniczy, a wiesz, my dyletanci i amatorzy po prostu się w tym gubimy :tongue:;):D

Proszę, nie próbuj robić ze mnie głupka.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338671
Udostępnij na innych stronach

Pawełku, jak chcesz mi pomóc, to po prostu zrób to. A jak się chcesz podroczyć, to sorry, nie ten adres.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338675
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, że nie chodzi mi o droczenie, tylko o to że nie wiesz ( do czego masz prawo) jak się robi wyroby nie parzone po wędzeniu i nie pieczone pod koniec wędzenia ale ciężko Ci się przyznać. :) Dałem Ci odpowiedź. Pomogłem.

Jak wybuduję prawdziwą wędzarnię, to kiedyś zaproszę do siebie, pokażę, że da się zjeść. Na razie ubolewam, że nie mogę robić takich wyrobów jak EL GREGOR, więc robię parzone (czyli wędzone 2-3 godz. a później parzone, żeby się nadawały do jedzenia). Kończę i pozdrawiam Ciebie i @świadzia, któremu trochę popisaliśmy.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338683
Udostępnij na innych stronach

Niestety nic nie pomogłeś, bo długotrwałe wędzenie zimnym dymem jest rozwiązaniem znanym i oczywistym, i tak na marginesie, dla mnie niedopuszczalnym z uwagi na koszmarnie wysoki poziom WWA, takie już mam priorytety ;)

 

El Gregor robi to jakoś inaczej - jak? Tego właśnie nie rozumiem.

 

W dwóch sprawach się zgadzamy - że mam prawo czegoś nie wiedzieć i że trochę Grzesiowi nabałaganiliśmy. Ale w słusznej sprawie :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338694
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.