roger Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 2 Marca 2014 Grzesiu "wędliny jak maliny" ... Ciałka rumiane normalnie jak bałtycka opalenizna i takie "sote" bez bikini znaczy ... nic tylko lubieżnie konsumować PS A Aga nie będzie zazdrosna ? Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 2 Marca 2014 Zaczyna mi się podobać i witaj w gronie dobrze uwędzonych :clap: Góra i dół wędzonek nie przeciągnięte temperaturą, równomiernie zabarwienie i bez oznak refluksu. Ale jak to możliwe, skoro świadziu ma wędzarnię z kanałem dymowym ? I w tym miejscu padła wyższośc kibelka nad lokomotywą Kombi będzie szczęśliwy Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 3 Marca 2014 Momencik, bo czegoś tu nie rozumiem ... co ma wspólnego wędzarnia Świadzia z klasyczną ceglaną lokomotywą wg Wojtka Minora? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 3 Marca 2014 co ma wspólnego wędzarnia Świadzia z klasyczną ceglaną lokomotywą wg Wojtka Minora? Kanał inaczej rurą zwany http://www.grzegorzswiadek.pl/wedzenie-przebudowa-budowa-wedzarni Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 3 Marca 2014 Owszem, kanał jest, ale względnie krótki i dobrze ocieplony. Oprócz tego jest obszerne palenisko i co najważniejsze, drewniana komora jak w klasycznym projekcie beiota.Myślę, że wyciąganie wniosku o upadku teorii wyższości kibelka nad lokomotywą, li tylko na podstawie obecności kanału, jest nadużyciem. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 3 Marca 2014 Tyle razy było pisane że we wszystkim można uwędzić dobrze że szkoda robić to raz jeszcze ... Swiadziu sam sobie zdaje sprawę i sam o tym mówi że kolejna wędzarnia będzie już inna. Ale jak czytam post pisany przez El Gregora w innym temacie traktujący o tym jak to się zachwycamy kolorem i równomierniścią uwędzenia tych konkretnych wędzonek które jego zdaniem są niejadalne (szczególnie boczek) to powiem szczerze że nóż mi się w kieszeni otwiera ... 90 % z Nas do bezpośredniego spożycia boczki parzy lub piecze (Swiadziu również) jeśli mamy piec w wędzarni to zdecydowanie łatwiej zrobić to w bezpośredniej niż w kanałówce i o tych prawach fizyki nie trzeba nikogo chyba przekonywać bo to proste jak 2+2 Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 3 Marca 2014 Robert tylko nie pokalecz,, nogi,, tym scyzorykiem , jak piszesz o 90% to CI powiem,że sparzyć i upiec to żaden problem a uwędzić dobrze to wielka sztuka i tego się trzeba długo uczyć.Co to za umiejętność obkopcić wędliny dymem i sparzyć lub upiec.Każdy kawałek szynki jest inny w smaku i twardości i teraz za jednym pociągnięciem uwędzić to tak ,żeby te wszystkie kawałki od słoniny po kiełbasy były prawidłowo uwędzone (bez parzenia i pieczenia) to jest sztuka. I oto MI zasadniczo chodzi .W każdej wędzarni ,można to zrobić tylko trzeba umieć. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 3 Marca 2014 Robert tylko nie pokalecz,, nogi,, tym scyzorykiem , jak piszesz o 90% to CI powiem,że sparzyć i upiec to żaden problem a uwędzić dobrze to wielka sztuka i tego się trzeba długo uczyć.Grzesiu, może ja już to potrafię, chociaż ciągle się uczę ? Moim zdaniem pisanie że trzeba się długo uczyć jest błędnym podejściem do tej i innych dziedzin naszego życia - każdy z nas jest inny i jeden musi poświęcić do nauki czegoś tam 5 godzin a inny np. 5 dni . Wszystko zależy od zaangażowania, sprawności oraz umiejętności jakimi nas życie obdarzyło - ja malować obrazów nigdy nie będę bo nie umiem rysować, a żona mojego wspólnika malowała kartki świąteczne dla naszego prezydenta które wylądowały w każdym zakątku świata. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 3 Marca 2014 Grzesiu jeżeli uważasz,że już opanowałeś sztukę wędzenia to Ja się bardzo ciesze i gratuluję. Tylko pamiętaj,że uczymy się przez całe życie.Za 10 lat będziesz się śmiał z tych ostatnich wędzonek.Wtedy powiesz,że dopiero teraz jest prawidłowo uwędzone ( nie będzie trzeba parzyć ani podpiekać). Serdecznie pozdrawiam Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 3 Marca 2014 Wtedy powiesz,że dopiero teraz jest prawidłowo uwędzone ( nie będzie trzeba parzyć ani podpiekać). Grzesiu, o co chodzi z tym brakiem potrzeby parzenia i podpiekania? Bardzo jesteś tajemniczy, a wiesz, my dyletanci i amatorzy po prostu się w tym gubimy Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) Maad,żeby zrozumieć co autor ma na myśli to trzeba spróbować,opisać smaku takiej wędliny nie da rady. Mięso zapeklowana na mokro u wędzone i sparzone ma taki sam smak czy to w Bartoszycach, Warszawie,Krakowie....... Spróbuj z ciekawości zapeklować na sucho w przyprawach na 7 dni następnie uwędzić i sparzyć już będziesz miał namiastkę tego o czym piszę. Każdy amator kiedyś może zostać zawodowcem Edytowane 3 Marca 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 3 Marca 2014 Czy Twój patent polega na maksymalnym odwodnieniu mięsa długim, suchym peklowaniem oraz długim nie za ciepłym wędzeniem? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 3 Marca 2014 Maad,mięsa nie odwadniam,tylko każdy kawałek szynki jest inaczej wędzony i ma przydzielone miejsce w wędzarni (zawsze w tym samym miejscu) inaczej wędzę szynki peklowane na mokro, inaczej na sucho czy maja być zjedzona zaraz czy za kilka lub kilkanaście dni (inne temperatury w wędzarni w trakcie jednego wędzenia) tak na pewno nie u wędzisz w wędzarni z bezpośrednim paleniskiem tam jest prawie w każdym miejscu podobna temperatura. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 3 Marca 2014 Wczoraj troszkę mięska uwędziłem: witamno tak abyś do Bukowiny coś dowiózł,ocenimy nie bój się,do zobaczeniaMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 4 Marca 2014 Czy Twój patent polega na maksymalnym odwodnieniu mięsa długim, suchym peklowaniem oraz długim nie za ciepłym wędzeniem?Nie słyszałeś o boczku wędzonym albo o takiej samej szynce, polędwicy łososiowej, frankfurterkach i paru innych wyrobach, których się nie parzy i nie piecze? Trochę zdziwiony jestem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 4 Marca 2014 - no wiesz, boczek ciągutek nie każdemu odpowiada, chyba że do jajecznicy, ale to już podchodzi pod pieczenie- polędwica łososiowa to wyrób szczególny, podobnie jak polędwiczki, ale to zasługa delikatnego mięsa a nie sposobu wędzenia- frankfurterek na surowo nie jem, raczej je obrabiam termicznie na patelnitak więc kiepsko wybrałeś przykłady wyrobów wędzonych, zdatnych do jedzenia bez parzenia lub pieczenia pozostaje szynka, i tu mam problem, bo faktycznie nie słyszałem o szynce wędzonej normalnie, 2-3 godziny, zdatnej do jedzenia na surowo Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 4 Marca 2014 - no wiesz, boczek ciągutek nie każdemu odpowiada, chyba że do jajecznicy, ale to już podchodzi pod pieczenie- polędwica łososiowa to wyrób szczególny, podobnie jak polędwiczki, ale to zasługa delikatnego mięsa a nie sposobu wędzenia- frankfurterek na surowo nie jem, raczej je obrabiam termicznie na patelnitak więc kiepsko wybrałeś przykłady wyrobów wędzonych, zdatnych do jedzenia bez parzenia lub pieczenia pozostaje szynka, i tu mam problem, bo faktycznie nie słyszałem o szynce wędzonej normalnie, 2-3 godziny, zdatnej do jedzenia na surowoWszystkie te rzeczy wędzi się dymem zimnym lub ciepłym kilkanaście- kilkadziesiąt (frankfurterki 6-8) godzin i każde z nich nadaje się do jedzenia bez pieczenia i bez parzenia. O to pytałeś: o pieczenie lub parzenie, nie smażenie na patelni. Polędwica łososiowa jest taka dzięki wędzeniu 24-36 godzin właśnie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 4 Marca 2014 Pytałem o peklowanie suche i długie wędzenie niezbyt ciepłym dymem, i dostałem odpowiedź (której nie rozumiem), że tu nie chodzi o peklowanie i czas wędzenia, tylko o dobranie temperatury. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 4 Marca 2014 Wtedy powiesz,że dopiero teraz jest prawidłowo uwędzone ( nie będzie trzeba parzyć ani podpiekać). Grzesiu, o co chodzi z tym brakiem potrzeby parzenia i podpiekania? Bardzo jesteś tajemniczy, a wiesz, my dyletanci i amatorzy po prostu się w tym gubimy Proszę, nie próbuj robić ze mnie głupka. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 4 Marca 2014 Pawełku, jak chcesz mi pomóc, to po prostu zrób to. A jak się chcesz podroczyć, to sorry, nie ten adres. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 4 Marca 2014 Oczywiście, że nie chodzi mi o droczenie, tylko o to że nie wiesz ( do czego masz prawo) jak się robi wyroby nie parzone po wędzeniu i nie pieczone pod koniec wędzenia ale ciężko Ci się przyznać. Dałem Ci odpowiedź. Pomogłem.Jak wybuduję prawdziwą wędzarnię, to kiedyś zaproszę do siebie, pokażę, że da się zjeść. Na razie ubolewam, że nie mogę robić takich wyrobów jak EL GREGOR, więc robię parzone (czyli wędzone 2-3 godz. a później parzone, żeby się nadawały do jedzenia). Kończę i pozdrawiam Ciebie i @świadzia, któremu trochę popisaliśmy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 4 Marca 2014 Niestety nic nie pomogłeś, bo długotrwałe wędzenie zimnym dymem jest rozwiązaniem znanym i oczywistym, i tak na marginesie, dla mnie niedopuszczalnym z uwagi na koszmarnie wysoki poziom WWA, takie już mam priorytety El Gregor robi to jakoś inaczej - jak? Tego właśnie nie rozumiem. W dwóch sprawach się zgadzamy - że mam prawo czegoś nie wiedzieć i że trochę Grzesiowi nabałaganiliśmy. Ale w słusznej sprawie Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-338694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Małe zapasiki na święta i nowy rok: Podczas wędzenia: i po uwędzeniu: Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-462516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Małe zapasiki na święta i nowy rok: Ładnie to wygląda Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-462591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Nic dodać , nic ująć!! Bardzo ładna produkcja!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/17/#findComment-462657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.