Skocz do zawartości

MYTH - wędzonki, wyroby i wariacje kulinarne :)


myth

Rekomendowane odpowiedzi

No więc i ja postanowiłem założyć swój wątek, aby wiecznie nie przeszukiwać całego forum, aby co nie co wrzucić... :D

 

Oto moje wędzonko z piątku, mój rzeźnik aż za bardzo się spisał, bo tak chudego mięcha na kiełbachę już dawno nie miałem, a dodatkowo miałem całą szynkę ok 12,5 kg bez kości, którą dodałem .... tłuszczu było jak na lekarstwo, ale kiełbaska pyszna, myślałem, że będzie za sucha, ale nie :)

 

Oto "kawałeczki" mięcha :

 

http://img819.imageshack.us/img819/3712/p9070190.jpg

 

Przygotowane do zmielenia:

 

http://img15.imageshack.us/img15/127/p9070193.jpg

http://img833.imageshack.us/img833/7058/p9070194d.jpg

 

Wiaterek wiał dość spory, więc elegancko osuszyło kiełbaskę:

 

http://img11.imageshack.us/img11/3050/p9090199.jpg

 

Pogoda dopisywała jak na wrzesień :)

 

http://img69.imageshack.us/img69/8596/p9090203.jpg

 

Osuszałem ok 45 minut w wędzarni:

 

http://img684.imageshack.us/img684/4867/p9090204.jpg

 

No i w efekcie po 4,5 godz. :

 

http://img831.imageshack.us/img831/1235/p9090209.jpg

 

Testowałem również folię celulozową, do środeczka powędrował ser:

 

http://img233.imageshack.us/img233/2403/p9090211.jpg

 

ale szczerze mówiąc nie przeszedł wędzonką, konsystencja troszkę się zmieniła, ale nic więcej. Zastanawiam się, czy nie ma znaczenia strona foli, tzn. jak ją zawijamy, podobnie jak w przypadku folii aluminiowej?? Czas wędzenia, był identyczny jak dla kiełbasy. Temp. to 45-57 stopni.

 

A tak w środku wygląda:

http://img850.imageshack.us/img850/5375/p9090216.jpg

http://img268.imageshack.us/img268/2206/p9090219.jpg

 

No to tyle z tego wędzonka :)

Postaram się umieścić troszkę więcej z moich wędzeń etc.

Pozdrawiam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 426
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

O serku pisałem w opisie pod zdjęciami. Zawiodłem się, bo wędzonki nie czuć :( muszę więcej poczytać co i jak.... gdzieś popełniam błąd, ale nie wiem gdzie :( .... trudno, nic się nie stało, ser pyszny i tak :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale szczerze mówiąc nie przeszedł wędzonką, konsystencja troszkę się zmieniła, ale nic więcej. Zastanawiam się, czy nie ma znaczenia strona foli, tzn. jak ją zawijamy, podobnie jak w przypadku folii aluminiowej

Strona nie ma znaczenia,ale za krótko wędziłeś o przynajmniej 2h.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, ja nazywam ją swojska :) jest to najprostsza kiełbasa, którą m.in. wykonuję od lat. Taki nasz rodzinny przepis istnieje w mojej rodzinie od 10-tek lat :)

Pozdrawiam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ela, ale co, jeśli ta właśnie folia jest do tego przeznaczona? Podobno ma być przepuszczalna dla dymu... :shock:

 

[ Dodano: Pon 12 Wrz, 2011 12:55 ]

A tak wyglądało wędzenie sprzed tygodnia, poprzedzone tygodniowym peklowaniem na sucho. Wbrew pozorom i przestrogom nie wyszło suche(mam na myśli mięsko).

Peklowanie przebiegało tak: tu akurat przekładanie mięcha, te spod spodu wędrują na górę, a z góry na spód.

 

http://img850.imageshack.us/img850/9756/p9010186t.jpg

http://img690.imageshack.us/img690/3198/p9010188.jpg

http://img834.imageshack.us/img834/6393/p9010189.jpg

http://img41.imageshack.us/img41/5772/p9010198.jpg

http://img827.imageshack.us/img827/5682/p9010183.jpg

http://img691.imageshack.us/img691/7320/photo0367d.jpg

http://img849.imageshack.us/img849/7581/photo0370i.jpg

http://img813.imageshack.us/img813/2161/p9040186.jpg

Wędzone ok 5 h, osuszanie w wędzarni 1 h i 2 godzinki na powietrzu.

Temp. wędzenia 50 - 56 stopni.

Parzenie:

szynki do 70 stopni w środku, boczki 72 stopnie w środku, ok 2 h,

polędwica do 60 stopni w środku. Ogonówka tak samo jak szynka.

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ela, a w jaki sposób wędzisz serki? Mam na myśli czas i temp.? I jaki rodzaj sera jest najlepszy? Jaka zawartość tłuszczu?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robię serki z koziego mleka.Te o których piszę,podobne w smaku,konsystencji do naszych oscypków.Czyli dość zwarte.Po kąpieli solankowej,osuszaniu,nadziewam w siateczki,robię pętelki ze sznurka i tak wędzę.Temp.do 35 st-czas to jakieś 4 godz.

Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu,to powiem szczerze,że nie wiem.Mówią,ze kozie mleko tłuste,ale nie sprawdzałam.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Eluś, podesłałabyś taki serek :wink:

Madlinko,sezon mleczny zmierza ku końcowi.Robię teraz dojrzewające na zimę :lol: i twarożki,które doskonale sie mrożą.Ale w okolicy maja w przyszłym roku-będą dostępne.

Bardzo proszę przypomnij mi o sobie i wtedy prześlę.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale szczerze mówiąc nie przeszedł wędzonką, konsystencja troszkę się zmieniła, ale nic więcej. Zastanawiam się, czy nie ma znaczenia strona foli, tzn. jak ją zawijamy, podobnie jak w przypadku folii aluminiowej??

Strona nie ma znaczenia.

Folia przepuszcza dym ale zapobiega ubytkom podczas wędzenia.

Zaskoczyłeś mnie z tym kolorem ?

Może tak się dzieje przy serze, a przy mięsie inaczej.

Muszę to obadać przy sobotnim wędzeniu.

Część zrobię z folią, a część bez.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może tak się dzieje przy serze, a przy mięsie inaczej.

Przy serze i mięsie jest tak samo.Jak w folii to musisz sobie zarezerwować więcej czasu bo inaczej wyjdzie bladziocha.Wędząc w folii nigdy nie uzyskałem takiego koloru jak bez.Zawsze wychodzą jaśniejsze mimo wydłużonego czasu wędzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze wychodzą jaśniejsze

I to niestety prawda ..... :( jak sery żółte to zawsze wędzę do 35st ...... i bez folii .... w wyższych popłyną ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NO i w końcu na moją zupkę Thai przyszedł czas :)

Produkty, prawie większość na planie :)

 

http://img35.imageshack.us/img35/4158/p9120271.jpg

 

Mleko i jabłuszko, por, papryczka poszły do wywaru :D

http://img689.imageshack.us/img689/7121/p9120275.jpg

 

Pora na owoce morza :)

http://img64.imageshack.us/img64/7025/p9120277.jpg

 

Słodki sos chilli, mango, plus czosnek chilli jako urozmaicenie :)

http://img705.imageshack.us/img705/8606/p9120280.jpg

...jak już wspominałem, można modyfikować wedle uznania ... smaki to podstawa :)

 

I finalnie :

http://img823.imageshack.us/img823/7886/p9120281.jpg

 

http://img716.imageshack.us/img716/4564/p9120283.jpg

 

http://img23.imageshack.us/img23/683/p9120284.jpg

 

Tak to właśnie wygląda w moim wykonaniu :)

 

Smacznego :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.