świadziu Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Września 2011 Zastanawiam się nad zrobieniem wędzarni z beczki i mam pytanie odnośnie dłogości i średnicy kanału dymnego miedzy paleniskiem a beczką ? Z tego co wyczytałem to kanał powinien być nachylony w stronę paleniska o około 7 stopnie tylko nie wiem jakiej ma być dłogości i średnicy.Moze być kwadratowy lub okrągły ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Września 2011 180mm, 1,5m kwadratowy albo okrągły Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Września 2011 Świadziu ja własnie skończyłem zadymiać w takiej wędzarni z beczki Ja mam przewód dymny długości ok 1,8m licząc nie licząc "głębokości" paleniska. Wykonany z dwóch odcinków rury ceramicznej kanalizacyjnej fi 150 zakopanych w ziemi. Palenisko mam też częściowo w ziemi częściowo nad. Możesz przyjrzeć sie dokładnie w temacie Pokemona przygody z wędzeniem hula aż miło, tylko niestety trzeba wyczuć beczkę i w miare systematycznie doglądać temp. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 16 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Września 2011 Pokemon15, jak łączyłeś te rury klej, zaprawa, ... ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Września 2011 Szanowny Świadziu,mam kanał do beczki wykonany z płytek chodnikowych podstawa i góra boki z krawężników całość w poziomie, światło przekroju około 30x 20 cm. zrobiłem w sposób regulowany od 50 cm do 2m tzn mogę dokładać płytki na krawężniki i odsuwam lub przysuwam palenisko w zależności od potrzeb.powodzenia,Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Września 2011 jak łączyłeś te rury klej, zaprawa,W sumie kanał sąsiad robił ale mielismy rury starego typu z głębokimi kielichami, sasiad "zaklajstrował" "łączenie" szamotem z dodatkiem cementu i zasypał "rów" z rurą ziemią. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Września 2011 10 lat temu miałem taką wędzarnię z beczki i rur kamionkowych niczym nie zaklejałem tylko były zasypane ziemią służyła mi kilka lat.. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Września 2011 niczym nie zaklejałem tylko były zasypane ziemią i to powinno rozwiać wszystkie problemy. Po co komplikować sobie życie, myślę, że większość i tak w ten sposób rozwiązuje problem. Wystarczy popatrzeć na wiejskie wędzarnie. :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Września 2011 niczym nie zaklejałem tylko były zasypane ziemią i to powinno rozwiać wszystkie problemy. Po co komplikować sobie życie, myślę, że większość i tak w ten sposób rozwiązuje problem. Wystarczy popatrzeć na wiejskie wędzarnie. :grin: :grin: dokładnie, nie ma sensu zastanawiać się czy rury były zaklejone gipsem, atlasem czy może masą chlebową. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Września 2011 :grin: kiedyś robiłem wędzarnie z beczki,kanał był z rury wentylacyjnej,35x35cm dł. 2-2,5m.dokładnie nie pamiętam.Ważna sprawa,żeby dym wychodził na środku beczki,wtedy temperatura w miarę jest jednakowa w beczce.Jak dasz z przodu beczki,to dym będzie uderzał w tył beczki i tam będzie najwyższa temperatura.Wtedy trzeba przenosić kije co jakiś czas i też ja rotować. :grin: Beczka jest bardzo dobrą wędzarnią,tylko mało pojemną. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 17 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Września 2011 Beczka jest bardzo dobrą wędzarnią,tylko mało pojemną. :grin: Grzegorz565, i tu masz rację, ostastnio do wędzarni kolegi weszło mi 9 kilo miejsca i wędzarnia była pełna. W pierwszej chwili myślałem o beczce ale teraz chciałbym stworzyć coś z drewna na „stelażu” obitym blachą czarną lub deskami - kiedyś znalazłem taki wątek na forum ale teraz jak szukam to go widzę Czym lepiej obić i jak zaizolować wędzarnię ? Myślę o wędzarni która miała by poniższe wymiary wewnętrzne: szerokość 60 cm głębokość: 55 cm wysokość: około 110 cm Chciałbym aby wędzarnia była wyposażona między innymi w : - deflektor - drzwiczki z przodu - uchylny lub przesuwany dach ( nie wiem które rozwiązanie jest lepsze ) - jakąś wyciągną blachę na którą będzie kapał tłuszcz z wędzonek Odległość między wędzarnią a paleniskiem będzie około 1,5 do dwóch metrów. Czy możecie opisać jakieś sprawdzone modele wędzarni których używacie a budową przypominają to co chcę stworzyć. Zdjęcia i rysunki bardzo mile widziane :) Z góry dzięki za pomoc !! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Września 2011 Jak wedzisz na zimno kanal jest dobry jak na cieplo i goraco zapomnij o kanale.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Września 2011 jak na cieplo i goraco zapomnij o kanale.??? Możesz rozwinąć tą myśl ??? Ja wędzę na ciepło i gorąco i mam właśnie beczkę z 1,8m kanałem... i jakoś żyję... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Września 2011 i jakoś żyję... No właśnie i to jakoś robi wielką różnicę :lol: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Września 2011 jak na cieplo i goraco zapomnij o kanale.Mam kanał ok. 1,8m i u mnie wychodzi jakoś tak dziwnie, że albo temp. albo dym. No oczywiście jak chcę mieć dym pachnący wędzonką a nie holcgazem :blush: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Września 2011 ??? Możesz rozwinąć tą myśl ??? Ja wędzę na ciepło i gorąco i mam właśnie beczkę z 1,8m kanałem... i jakoś żyję... Niektorzy zapominaja do czego sluzy kanal przy wedzarni i na mus musza go miec, pytanie tylko dlaczego ?jesli WEDZA ? i tak dymem goracym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Września 2011 I tu ze względu na post naszego Dziadka: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=209974&highlight=#209974 może paść moja prośba do Niego o wykład wyjaśniający problem długości "kanału". Ja osobiście już wiem jak ten nasz Forumowy samochód jest zbudowany. Mam tylko problem: gdzie się w niego dyszel wkłada. :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Października 2011 Witam, przeglądam i czytam. a co masz zamiar wędzić ? marcus – zgadzam się z tobą. Ja mam beczkę i wprost pod-nią palę. Ilość opału zużyta znikoma. Trzeba też wiedzieć że wędzenie w zimnym dymie dla wędlin to nie jest 3godz i koniec. Więc prawie wszyscy robią wędzenie ciepłym i gorącym dymem a do tego kanału nie trzeba. Mam i wiem. (no chyba że będziesz to samo wędzić przez 10-12dni – pewnie pierwszy i ostatni raz). Takie wędzenie na zimno to dobre jest już do automatów, włączasz i samo się robi. Z linku Batiar-a, na gospodarstwie u znajomego mają dokładnie taką samą wędzarnię z paleniskiem pod spodem, tyle że wymurowaną w waż-kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonk84 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Witam Panowie i Panie jutro po raz pierwszy będę wędził wędzarnie zrobiłem z beczki mam mały problem nie mogę nigdzie dostać worka jutowego do przykrycia góry czy mogę jutę zastąpić KOCEM :wink: ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Raczej czymś lżejszym.Płótno powinno zdać egzamin,ewentualnie potrójna gaza.Powodzenia. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szoferak Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Grudnia 2011 przykryj deskami ich rozsuwanie precyzyjnie reguluje ci temperaturę :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Co do kanału... no zgodzę się... aczkolwiek czytając wiele tematów forum , dochodzę do wniosku, że swoją stalową szafę powinienem ocieplić chociażby warstwą wełny 5cm, bo utrzymanie temperatury 70 stopni to jest obłęd przy kanale do szafy o długości do 1,5m. Żeby można było piec w temperaturze 90 stopni to powinienem mieć kanał o długości nie większej niż o,5m !!! To są tylko moje spostrzeżenia i nie twierdzę, że są poprawne. A oto moja konstrukcja na której oparte są moje wnioski: http://img706.imageshack.us/img706/512/dsc02319cj.jpg Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Przy takiej konstrukcji wędzarni lepszym rozwiązaniem jest palenisko bezpośrednie pod komorą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Tak arkadiusz to jest tylko prowizorka aczkolwiek musi ona przetrwać gdzieś z 5 lat zanim dorobię się grilo-wędzarni z piecem chlebowym, na który muszę uciułać. A dlaczego zrobiłem kanał i nie umieściłem paleniska bezpośrednio pod komorą - z naturalnych przyczyn - wreszcie nie muszę siedzieć na mrozie i pilnować coby ogień nie wchodził do środka... Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Misiekk85, No i tutaj kolego jesteś w błędzie ... nie chodzi o ogień sam w sobie, ale o temperaturę... jeśli masz konstrukcję typu szafa z cienkiej blaszki, to palenisko bezpośrednie aż się "prosi" o tej porze roku ... ale i nie tylko. Kwestią jest nauka palenia w takiej wędzarni ... prawda jest taka, że i przy kanale i bezpośrednim jesteś skazany na stanie na mrozie , takie to uroki... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.