grizzly Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Grudnia 2011 ...bo utrzymanie temperatury 70 stopni to jest obłęd przy kanale do szafy o długości do 1,5m... Wyobrażam sobie co musi się produkować w "palenisku" gdy utrzymujesz temperaturę 70 st. C w komorze. :rolleyes: Oczywiście to wszystko idzie przez 1,5m rurę na "wędzonki". :shock: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Grudnia 2011 witam Moim zdaniem to jest jedno z lepszych, tanich i łatwo do wykonania. Ja też mam coś w tym stylu, tyle że u dołu jest mała beczka. (gdybym wcześniej widział ten filmik, właśnie tak bym zrobił). 2 beczki, i może ze 2 popołudnia po-robić, gotowe. Ja polecam to. [ Dodano: Pon 19 Gru, 2011 17:58 ] aha tu nadziwić się nie mogę, jak prosto można zrobić, bez budowli, czy zbijania. a efekt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Ja mam kanał dymny z rury fi 20 cm o długości 150 cm w ziemi, palenisko z płyt chodnikowych 50 x 50 x 50 cm i idealnie mogę sobie regulować temperaturę w wędzarni.Palenisko przykrywam kawałkiem blachy czarnej - mogę zostawić mały otwór miedzy blachą a płytami betonowymi i spokojnie przez jedną godzinę będzie utrzymywana stała temperatura w wędzarni. Później żar się wypala więc muszę troszkę dołożyć ale znowu po 2- 5 minutach zabawy z blachą przychodzi godzinka spokoju z temperaturą w wędzarni Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Grudnia 2011 swiadziu ale mam podobnie i jakos nie wierze ze godzina spokoju... pol godziny jest realne utrzymac temperature jesli masz blache... no chyba ze masz inna konstrukcje...jak tylko zacznie sie konczyc budowa na ktorej pracuje to pozalatwiam sobie scinki welny mineralnej osreberkowanej i ocieple szafe i bedzie super Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Ja mam kanał dymny z rury fi 20 cm o długości 150 cm w ziemi, palenisko z płyt chodnikowych 50 x 50 x 50 cm i idealnie mogę sobie regulować temperaturę w wędzarni.ja mam podobnie tylko palenisko z cegieł... I jestem zadowolony... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazy1985 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Witam wszystkich! Co do wedzarni-beczki, moj projekt to beczka po whiskey i wedzenie zimne. Beczka prawie gotowa, mieso, filet rybny i ser gotowe na piatkowe zadymianie. Zapach w beczce jest niesamowity, moglbym w niej mieszkac :lol: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zapach w beczce jest niesamowity, moglbym w niej mieszkac :lol: Cieszę że się cieszysz . Jak wędzenie się w pełni uda , to dopiero będzie bal . Pozdrawiam gorąco . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Grudnia 2011 :grin: mazy1985 :grin: już CIĘ lubię :grin: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Grudnia 2011 moj projekt to beczka po whiskey witam a zdjęcie będzie ? cieszę się, że Ty się cieszysz :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patataj Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Marca 2012 Moim zdaniem to jest jedno z lepszych, tanich i łatwo do wykonania. Przymierzam się własnie do zrobienia czegoś takiego jak w linku , który podałeś. Zastanawia mnie tylko , czy np.kiełbasa nie będzie się przypiekała od dołu, no i co z tłuszczem kapiącym w palenisko. Ta wędzarka jest dość wysoka, więc może efekt przypiekania tu nie występuje, ale ja chciałbym , żeby to była tylko jedna beczka. Może dobrym rozwiązaniem byłaby szuflada wsuwana nie bezpośrednio do beczki, ale w króciutki kanał ? W polecanych linkach jest mnóstwo filmików , z czymś co właściciele nazywają " drum smoker " ale jak tak patrzę, to są to urządzenia chyba raczej do pieczenia niż do wędzenia ? No i do czego służą te rurki z zaworami kulowymi ? Do regulowania dopływu powietrza ? Czy w takiej jednobeczkowej wędzarence z paleniskiem w środku , lub tuż obok , waro zastosować taki patent ? Cytuj "Gdy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą" - Jan Onufry Zagłobapozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Marca 2012 Beczka 200l jest trochę za niska na bezpośrednie palenisko.Lepiej zrobić kanał dymowy ok. 1-1,5m + regulacja dymu na górze z desek lub blachy.I chyba poza mięsem i chęciami nic więcej nie jest Ci potrzebne. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patataj Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Marca 2012 Tego się własnie bałem , że za nisko. Nie chcę póki co stawiać nic stałego, więc kombinuję nad łatwo demontowalną, przenośną i na maksa tanią wędzarenką. Jeszcze takie pytanko : Czy zamiast 200 litrowej, można jako komory użyć 6o litrowej ? Na szynkę , 2 kilo giętej, czy dwa pstrągi pojemność wystarczy, ale czy nie ma jakichś zależności typu: większa pojemność, łatwiejsze utrzymanie temperatury ? I czy można użyć na kanał dymny rury z blachy ocynkowanej. Niby nadmiar cynku w organizmie jest szkodliwy, ale czy w trakcie wędzenia, przy temperaturach jakie tam występują, emisja cynku byłaby na tyle duża żeby mogło to mieć jakieś efekty uboczne przy dłuższym spożywaniu wędlin tak przyrządzanych ? Cytuj "Gdy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą" - Jan Onufry Zagłobapozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Marca 2012 Możesz wędzić nawet w kartonie pod warunkiem, że go nie spalisz. Wiem, że jak się poczyta te nasze posty, to wędzenie wydaje się jakąś kosmiczną technologią, ale tak nie jest. (zaraz mi Andyandy dowali) Na pierwsze "koty za płoty" wystarczy beczka, metalowa szafka lub drewniana konstrukcja komory wędzarniczej.Można popróbować sowich sił, a potem ulepszać konstrukcję.Nikt Ci nie każe od razu wędzić 200 kg !Zacznij od zwykłego boczku, czy kawałku zapeklowanej szynki.Jak załapiesz o co chodzi uwędzisz więcej i lepiej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Marca 2012 Tego się własnie bałem , że za nisko. Nie chcę póki co stawiać nic stałego, więc kombinuję nad łatwo demontowalną, przenośną i na maksa tanią wędzarenką. Jeszcze takie pytanko : Czy zamiast 200 litrowej, można jako komory użyć 6o litrowej ? Na szynkę , 2 kilo giętej, czy dwa pstrągi pojemność wystarczy, ale czy nie ma jakichś zależności typu: większa pojemność, łatwiejsze utrzymanie temperatury ? I czy można użyć na kanał dymny rury z blachy ocynkowanej. Niby nadmiar cynku w organizmie jest szkodliwy, ale czy w trakcie wędzenia, przy temperaturach jakie tam występują, emisja cynku byłaby na tyle duża żeby mogło to mieć jakieś efekty uboczne przy dłuższym spożywaniu wędlin tak przyrządzanych ? BROŃ CIĘ ..co chcesz.. przed OCYNKIEM. Daj zwykłą czarną , ona się sama zakonserwuje przy wędzeniu . Im mniejsza pojemność komory , tym większa wahliwość temperatury. NADMIAR CYNKU W...J...E CI NERKI ,WĄTROBĘ I WZROK ,ale nie zabije :shock: może renta szybsza ewentualnie..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patataj Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Marca 2012 Dzięki Panowie, na pomysł z ocynkiem wpadłem, bo mam bezpośredni dostęp , a po czarną musze zasuwać do GS kilkanaście kilosów. Ale fakt, oszczędzać godzinę czasu kosztem zdrowia , to bez sensu jest. Cytuj "Gdy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą" - Jan Onufry Zagłobapozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Marca 2012 jak masz bezpośredni - za darmo - dostęp to pozbądź się warstwy ocynkupodocinaj kawałki jakie chcesz znajdź plastikowe lub emaliowane duże płaskie naczyniewlej kwas solny na głębokość 0,5 cmwytraw kawałki pojedyńczo (gumowe rękawice i okulary) będzie się burzyłojak przestanie umyj w wodzie albo wypal umyj wodą ponownie wypal i umyj NIE WDYCHAĆ DYMU (maska) Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Marca 2012 Patataj, Zrób duża komorę z drzewa i obij wewnątrz zwykłą czarna blachą. Nie będziesz mieć problemów w zimie i latem. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Marca 2012 Do wiadomości tych którzy chcą wędzić w beczce: choć to moje to Wszystkim polecam bo sprawdzony sposób. Można wędzić w temp. od 40 do 100 stopni i dokładnością do kilu stopni. Wszystko zależy od wprawy, I co najważniejsze nię trzeba siedzieć przy palenisku i regulować temperaturę. http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/506-szczegolowy-przebieg-budowy-wedzarni-mirkab Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Marca 2012 Do wiadomości tych którzy chcą wędzić w beczce: choć to moje to Wszystkim polecam bo sprawdzony sposób. Można wędzić w temp. od 40 do 100 stopni i dokładnością do kilu stopni. Wszystko zależy od wprawy, I co najważniejsze nię trzeba siedzieć przy palenisku i regulować temperaturę. http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/506-szczegolowy-przebieg-budowy-wedzarni-mirkabTyle murowania i na końcu beczka ?? Oczywiście o gustach się nie dyskutuje ale robiąc już tyle to byś sobie jakąś ładniejszą komore sprawił. Jak nie murowaną to chociaż jakąś ładną drewnianą. Beczka jest OK ale nie dość że mała i kiepsko się w niej rozkłada mięso do wędzenia to jeszcze IMHO szpeci. No ale to moje zdanie i jeżeli Tobie się podoba to jest OK. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Marca 2012 jumbo, wlej kwas solny na głębokość 0,5 cm wytraw kawałki pojedyńczo (gumowe rękawice i okulary) będzie się burzyło jak przestanie umyj w wodzieI będzie kwas do lutowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 9 Marca 2012 Tylko po raz kolejny nasuwa się pytanie, dlaczego nie palenisko bezpośrednie, oszczędność materiału, drewna, miejsca.... I tak jak wspominał Andyandy ... drewniana skrzynia obita blachą..... taką super skrzyniówkę zrobiłem sobie do wędzenia z DG, z zwenątrz sklejka w środek 3cm warstwa wełny mineralnej, sprasowanej, kolejna warstwa sklejki od środka, i na to blacha .... wieko ocieplone w podobny sposób... Grzałka to tylko 1600W ... zimą osiągnięcie temp 80 stopni to ok 10 minut ... przy wietrze i mrozie .... z utrzymaniem temp. nie mam żadnych problemów, mogę wędzić w niższych temp, a potem parzyć wyroby, lub wędzić i następnie podpiekać..... jedynie nad czym muszę popracować, to wiatraczek, który umieszczę w środku celem mieszania dymu, inaczej muszę dość często przekładać kije .... po zabiegu z wiatraczkiem pozostanie jedynie dosypywanie zrąbków do DG Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patataj Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Marca 2012 Tylko po raz kolejny nasuwa się pytanie, dlaczego nie palenisko bezpośrednie, oszczędność materiału, drewna, miejsca.... I tak jak wspominał Andyandy ... drewniana skrzynia obita blachą..... Prawie bezpośrednie, przesunięte jedynie o tyle, żeby tłuszcz nie kapał w palenisko. A skrzynia w moim przypadku odpada, bo zaraz będzie, że brzydkie, że podwórko szpeci, że śmietnisko robię i temu podobne duperele. A tak , po robocie beczułkę na kółkach zatargam do drewutni i mam spokój. Cytuj "Gdy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą" - Jan Onufry Zagłobapozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 9 Marca 2012 ej, ej, to boli - :devil:Co Cię boli ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 9 Marca 2012 Patataj, wybacz, dopiero dziś na ten temat weszłem. Nie ma takiego problemu z przypiekaniem od dołu, to nie jest jedna pusta w środku beczka, tłuszcz nie kapie na drewno. Musi być wysoka, aby palenisko odsunąć, i komorę masz około 170L. na jednej beczce tego nie zrobisz – za nisko będzie do paleniska. Odpuść sobie kanał (to moje zdanie). Wspomniany przez Ciebie smoker – to nie wędzarnia, na to nie patrz. Linki z strony 2 podane są jak najbardziej właściwe (prostota wykonania, duża komora, mało miejsca do schowania np. w garażu – ja tak mam). Od razu rób dużą, z czasem maleństwo nie będzie wystarczać. Wystrzegaj się ocynku. O co ciągle się rozchodzi z tym tłuszczem? http://images40.fotosik.pl/652/a0354d536ec579e1med.jpg a tu całość: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=100217#100217 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patataj Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 9 Marca 2012 O co ciągle się rozchodzi z tym tłuszczem? Zafiksowałem się , że jak bezpośrednie, to bezpośrednie czyli bezpośrednio pod wędzonym :grin: i , że jak coś skapnie to buchnie płomień i ..... w pi_ _u jak mawiał niejaki Siara Cytuj "Gdy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą" - Jan Onufry Zagłobapozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.