Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

parzenie szynki, schabu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 tankij

tankij

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Miejscowośćsuwalki

Napisano 27 wrz 2011 - 14:45

Witam, jestem początkującym zadymiaczem :), mam pytanie odnośnie parzenia mięsa, nie znalazłem tego w globalnej sieci.
po co parzy się mięso?

#2 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5692 postów

Napisano 27 wrz 2011 - 14:46

A jak myślisz??? :rolleyes: Żeby nie było surowe . :grin:

#3 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1386 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 27 wrz 2011 - 15:12

...mam pytanie odnośnie parzenia mięsa...


Jeśli pod uwagę weźmiemy zagadnienie
co jest zdrowsze, czy "parzenie",
czy "dojrzewanie" nie obrabianego "termicznie" mięsa,
to odpowiedź może być tylko jedna! :cool:

Najzdrowsze a wręcz o właściwościach "leczniczych"
maja wyroby "surowe dojrzewające". :cool:

Oczywiście "parzenie" ma swoje uzasadnienie,
(na forum jest kopalnia wiedzy na ten temat)
ale to Ty decydujesz co dla Ciebie jest ważne. :cool:
.

#4 Paprykarz

Paprykarz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 233 postów
  • MiejscowośćGolfsztrom

Napisano 27 wrz 2011 - 15:14

Żeby nie było surowe


Dokładnie, ale nie jest to obowiązkowy etap :thumbsup: . Można zostawiać surowe polędwice czy boczki.
Zależy do czego chcesz tych wędzonek używać.

#5 Malinowy Bzyk

Malinowy Bzyk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 214 postów
  • Miejscowośćcentrum i mazury

Napisano 27 wrz 2011 - 16:03

Witam, jestem początkującym zadymiaczem :), mam pytanie odnośnie parzenia mięsa, nie znalazłem tego w globalnej sieci.
po co parzy się mięso?


Po co??Jest dużo zastosowań, a na przykład po to aby nitrozo-mioglobina zamieniła sie nitrozohemochrom.

#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27643 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 27 wrz 2011 - 17:00

nie znalazłem tego w globalnej sieci.

A nasza strona i forum??? :wink:

#7 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 28 wrz 2011 - 14:24

Najzdrowsze a wręcz o właściwościach "leczniczych"
maja wyroby "surowe dojrzewające".

Nie wiem jak to przyjąć, czy to ironia :question:
Prawdą jest że mniej przerobiona żywność napewno jest więcej warta.
Ale czy zdrowsza :question:
Moim zdaniem zależy to od wielu faktorów, np. surowca, dodatków, techniki produkcji itd.
Co dotyczy surowca to z padziewa nie zrobisz lekarstwa.
Jeśli produkujemy jako nowicjusze(lub bez kontroli lab), to nikt nam nie da gwarancji co wychodujemy(np. patogeny).
Żywność nie obrobiona pewnie termicznie, i nie zależy od tego czy mięso, nabiał, rośliny niesie ze sobą pewne ryzyko.
:grin:

#8 piter-2

piter-2

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • MiejscowośćGniezno/Rheda-Wiedenbruck

Napisano 28 wrz 2011 - 14:35

witam
mam pytanie jak długo parzyć kiełbasę baton 65 waga 0,5 kg
nie posiadam termometru :sad: do pomiaru temp. w batonie
mogę zmierzyć temp. wody

#9 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 28 wrz 2011 - 14:45

parzyć

Parzyć znaczy utrzymać pewną temperaturę.
:grin:

#10 piter-2

piter-2

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • MiejscowośćGniezno/Rheda-Wiedenbruck

Napisano 28 wrz 2011 - 14:54

Parzyć znaczy utrzymać pewną temperaturę.


temp. wody 75 st. i jak długo parzyć?

#11 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4255 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 28 wrz 2011 - 15:12

Jeśli nie masz termometra to liczysz bąbelki. :grin:
Powinno ich być jeden na minutę. Oczywiście woda bez dodatku soli bo temperatura dla bąbelków podniesie się wtedy o kilka stopni ! :wink:

Ale aby mieć dokładną temperaturke to bez termometra sie nie obejdziesz..

pozdro

#12 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1386 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 28 wrz 2011 - 15:44

Najzdrowsze a wręcz o właściwościach "leczniczych"
maja wyroby "surowe dojrzewające".

Nie wiem jak to przyjąć, czy to ironia :question:
Prawdą jest że mniej przerobiona żywność napewno jest więcej warta.
Ale czy zdrowsza :question:


Darino, po prostu "bezpośrednio", bez drugiego "dna". :cool:

Oczywista, oczywistość. I co ciekawe ta zasada nie tylko
dotyczy "wędlin", co powiesz na temat surowej vs. kiszonej kapusty? :cool:


..Moim zdaniem zależy to od wielu faktorów, np. surowca, dodatków, techniki produkcji itd.

Co dotyczy surowca to z padziewa nie zrobisz lekarstwa...


To akurat jest PODSTAWOWYM ELEMENTEM całej "piramidy"
zdrowej żywności. W odniesieniu do mięsa to oczywiście pasza i tzw. warunki chowu. :cool:
.

#13 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 28 wrz 2011 - 16:18

temp. wody 75 st.

No ale skąd będziesz wiedział, że taką temperaturę osiągnołeś w batonie :question:

[size=9][ Dodano: Sro 28 Wrz, 2011 17:39 ][/size]

co powiesz na temat surowej vs. kiszonej kapusty?

Kiszenie kapusty tzn. fermentacja mleczna służy konserwacji.
Surową kapustę używano już od dawna jako lekarstwo w walce z wrzodami żełądka i dwunastnicy. Kiszoną zaś przy problemach z trawieniem.
Jak to często bywa co za dużo to nie zdrowo, dlatego za często spożywana kapusta może wywołać powiększenie tarczycy, dlatego że hamowany jest dobór jodu.
Myślę że z tego powodu powinno się dodawać do kiszonej kapusty sól jodowaną.
Właśnie te wiązki organiczne które wywołują wyżej opisaną chorobę chronią nas przed nowotworami.
Podobnie jak w każdej obróbce, w fermentacji można tagże popełnić błędy i wychodować sobie jakieś patogeny :sad:
:grin:

#14 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 500 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 28 wrz 2011 - 17:05

witam
mam pytanie jak długo parzyć kiełbasę baton 65 waga 0,5 kg
nie posiadam termometru :sad: do pomiaru temp. w batonie
mogę zmierzyć temp. wody



10 min na 1 cm grubości batonu - jest to opisane na stronie - sprawdzone...

#15 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6997 postów

Napisano 28 wrz 2011 - 18:25

alehar, ja bym parzył jakieś 30 minut w tem 72do 78 stopni.

#16 piter-2

piter-2

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • MiejscowośćGniezno/Rheda-Wiedenbruck

Napisano 28 wrz 2011 - 20:47

No ale skąd będziesz wiedział, że taką temperaturę osiągnołeś w batonie :question:


i właśnie pytałem się o czas parzenia
niestety parzenie wyszło jak wyszło....

czas 40min temp. wody 75st.

#17 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 28 wrz 2011 - 20:51

niestety parzenie wyszło jak wyszło....

Radzę zakup termometru z igłą i gra, napewno się przyda.
:grin:

#18 piter-2

piter-2

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • MiejscowośćGniezno/Rheda-Wiedenbruck

Napisano 28 wrz 2011 - 20:53

Radzę zakup termometru z igłą i gra, napewno się przyda.
:grin:


wiem ale była to szybka akcja i następna w piątek też bez termometru

#19 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 790 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 28 wrz 2011 - 22:29

Czas parzenia zalezy od tem.wedzonek np. po wyjeciu z lodowki czas moze sie przedluzyc nawet do 1,65h na kg .
Pozdrawiam.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9542 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 wrz 2011 - 22:43

niestety parzenie wyszło jak wyszło....

czas 40min temp. wody 75st.

Czyli jak wyszło?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych