Skocz do zawartości

parzenie szynki, schabu


tankij

Rekomendowane odpowiedzi

...mam pytanie odnośnie parzenia mięsa...

Jeśli pod uwagę weźmiemy zagadnienie

co jest zdrowsze, czy "parzenie",

czy "dojrzewanie" nie obrabianego "termicznie" mięsa,

to odpowiedź może być tylko jedna! :cool:

 

Najzdrowsze a wręcz o właściwościach "leczniczych"

maja wyroby "surowe dojrzewające". :cool:

 

Oczywiście "parzenie" ma swoje uzasadnienie,

(na forum jest kopalnia wiedzy na ten temat)

ale to Ty decydujesz co dla Ciebie jest ważne. :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, jestem początkującym zadymiaczem :), mam pytanie odnośnie parzenia mięsa, nie znalazłem tego w globalnej sieci.

po co parzy się mięso?

Po co??Jest dużo zastosowań, a na przykład po to aby nitrozo-mioglobina zamieniła sie nitrozohemochrom.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najzdrowsze a wręcz o właściwościach "leczniczych"

maja wyroby "surowe dojrzewające".

Nie wiem jak to przyjąć, czy to ironia :question:

Prawdą jest że mniej przerobiona żywność napewno jest więcej warta.

Ale czy zdrowsza :question:

Moim zdaniem zależy to od wielu faktorów, np. surowca, dodatków, techniki produkcji itd.

Co dotyczy surowca to z padziewa nie zrobisz lekarstwa.

Jeśli produkujemy jako nowicjusze(lub bez kontroli lab), to nikt nam nie da gwarancji co wychodujemy(np. patogeny).

Żywność nie obrobiona pewnie termicznie, i nie zależy od tego czy mięso, nabiał, rośliny niesie ze sobą pewne ryzyko.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie masz termometra to liczysz bąbelki. :grin:

Powinno ich być jeden na minutę. Oczywiście woda bez dodatku soli bo temperatura dla bąbelków podniesie się wtedy o kilka stopni ! :wink:

 

Ale aby mieć dokładną temperaturke to bez termometra sie nie obejdziesz..

 

pozdro

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najzdrowsze a wręcz o właściwościach "leczniczych"

maja wyroby "surowe dojrzewające".

Nie wiem jak to przyjąć, czy to ironia :question:

Prawdą jest że mniej przerobiona żywność napewno jest więcej warta.

Ale czy zdrowsza :question:

Darino, po prostu "bezpośrednio", bez drugiego "dna". :cool:

 

Oczywista, oczywistość. I co ciekawe ta zasada nie tylko

dotyczy "wędlin", co powiesz na temat surowej vs. kiszonej kapusty? :cool:

 

 

..Moim zdaniem zależy to od wielu faktorów, np. surowca, dodatków, techniki produkcji itd.

 

Co dotyczy surowca to z padziewa nie zrobisz lekarstwa...

To akurat jest PODSTAWOWYM ELEMENTEM całej "piramidy"

zdrowej żywności. W odniesieniu do mięsa to oczywiście pasza i tzw. warunki chowu. :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

temp. wody 75 st.

No ale skąd będziesz wiedział, że taką temperaturę osiągnołeś w batonie :question:

 

[ Dodano: Sro 28 Wrz, 2011 17:39 ]

co powiesz na temat surowej vs. kiszonej kapusty?

Kiszenie kapusty tzn. fermentacja mleczna służy konserwacji.

Surową kapustę używano już od dawna jako lekarstwo w walce z wrzodami żełądka i dwunastnicy. Kiszoną zaś przy problemach z trawieniem.

Jak to często bywa co za dużo to nie zdrowo, dlatego za często spożywana kapusta może wywołać powiększenie tarczycy, dlatego że hamowany jest dobór jodu.

Myślę że z tego powodu powinno się dodawać do kiszonej kapusty sól jodowaną.

Właśnie te wiązki organiczne które wywołują wyżej opisaną chorobę chronią nas przed nowotworami.

Podobnie jak w każdej obróbce, w fermentacji można tagże popełnić błędy i wychodować sobie jakieś patogeny :sad:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam

mam pytanie jak długo parzyć kiełbasę baton 65 waga 0,5 kg

nie posiadam termometru :sad: do pomiaru temp. w batonie

mogę zmierzyć temp. wody

 

10 min na 1 cm grubości batonu - jest to opisane na stronie - sprawdzone...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ale skąd będziesz wiedział, że taką temperaturę osiągnołeś w batonie :question:

i właśnie pytałem się o czas parzenia

niestety parzenie wyszło jak wyszło....

 

czas 40min temp. wody 75st.

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

niestety parzenie wyszło jak wyszło....

Radzę zakup termometru z igłą i gra, napewno się przyda.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

niestety parzenie wyszło jak wyszło....

 

czas 40min temp. wody 75st.

 

Czyli jak wyszło?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas parzenia zalezy od tem.wedzonek np. po wyjeciu z lodowki czas moze sie przedluzyc nawet do 1,65h na kg .

To prawda , uwędziłem ostatnio poledwicę i sparzyłem na drugi dzień wyjętą z lodówki . Przekroiłem na pół i jedną połówkę parzyłem na czas a drugą na termometr wbity w środek , pierwszej po 50 min. brakowało jeszcze 10C do uzyskania właściwej temperatury i jest lekko niedoparzona wewnątrz , druga zanim osiągnęła 68C upłynęło 1,5 h i jest ok. Polędwiczki straciły jednak sporo aromatu dymowego .
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przekroiłem na pół i jedną połówkę parzyłem

Wyrobów wędzonych nie kroi się do parzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Malinowy Bzyk, na końcu zdania zabrakło -ogen

Masz racje . Za pomyłke przepraszam i wyjaśniam : Mioglobina(barwa purpurowoczerwona)+NO=nitrozomioglobina(barwa czerwona) + obrobka cieplna= NITROZYLOMIOCHROMOGEN(barwa różowo czerwona)

 

[ Dodano: Czw 29 Wrz, 2011 20:42 ]

witam

mam pytanie jak długo parzyć kiełbasę baton 65 waga 0,5 kg

nie posiadam termometru :sad: do pomiaru temp. w batonie

mogę zmierzyć temp. wody

Wrzuć na wrzątek, zbij temp. do 85 st C i trzymaj 50 min. A jak jak mi nie ufasz to weź Igłę lub drut i wbij w centrum batonu, przytrzymaj około 1,5 min a następnie szybko przyłóż do przedramienia. jak Cie oparzy to ok :grin:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.