Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowarka z Allegro - czy ktoś taką ma ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#1 ciechowy

ciechowy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 97 postów
  • MiejscowośćMazowsze

Napisano 27 wrz 2011 - 18:48

Witam,
spodobała mi się taka szynkowarka:
http://allegro.pl/sz...1833811050.html
nie znalazłem nigdzie tutaj na forum opinii o tym urządzeniu. Czy ktoś może coś takiego użytkuje i może się podzielić swoimi spostrzeżeniami ?
Widać na pokrywce logo kinghoff ale w ofercie tej firmy nie ma takich urządzeń. Są za to identycznie wyglądające puszki. Może sprzedający na allegro przerabia te puszki na szynkowary ? Chociaż jedyna przeróbka jaką widzę to otwór na termometr w dekielku.

PS
Wiem, że chwalone są aluminiowe ale mam jakieś uprzedzenie do naczyń z tego materiału :-) i nie będzie to łatwo zmienić.

Pozdrawiam

#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27388 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 27 wrz 2011 - 18:56

Mała uwaga z mojej strony. Ten gostek, jest u nas raczej niemile widziany po aferze z przywłaszczeniem sobie naszych zdjęć i przepisów.
Jeśli kupisz ten szynkowar, podeślij mi z łaski swojej kopię płytki z przepisami lub sprawdź, czy nie są to plagiaty z naszej strony.

#3 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 27 wrz 2011 - 19:07

Maxell,
ja od Tego Pana kupiłem kiedyś igłę z strzykawką do peklowania, był strasznie namolny i sprzedał mi płytkę z przepisami, w sumie nic ciekawego, nalewki zerżnięte słowo słowo z Forum Winiarzy, reszty nie pamiętam, jak znajdę to Ci wyślę, ok?

#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27388 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 27 wrz 2011 - 19:11

Oba posty potwierdzają moją opinię.
Miałem z nim swego czasu niezłą przeprawę korespondencyjną. Ciekawi mnie, czy nadal korzysta z pracy naszych zadymiaczy.

#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11258 postów

Napisano 27 wrz 2011 - 19:11

Szynkowar jak szynkowar,ale ja bym Ci radził takiego nie kupować.Z powodzeniem zastąpisz go osłonkami termokurczliwymi.Mniej kłopotu z napełnianiem i parzeniem.Jeśli chcesz kupić dobry szykowar to wstąp do sklepu Mira i tam masz prostokątny co prawda trochę droższy ,ale jak mawiała moja Mama biednych nie stać na tanie rzeczy.

#6 mirek15

mirek15

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćSłupsk

Napisano 27 wrz 2011 - 19:39

Jak kolega ciechowy się nie obrazi to proponuje coś takiego niech sobie zrobi patent za darmo - niezawodność 100%.

Dołączona grafika Dołączona grafika

Pozdrawiam

#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14049 postów

Napisano 27 wrz 2011 - 19:42

Nieskromnie dodam od siebie: do czego miała służyć ta puszka, a do czego służy teraz ?
Co za materiał z którego jest wykonana ?

#8 ciechowy

ciechowy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 97 postów
  • MiejscowośćMazowsze

Napisano 27 wrz 2011 - 20:19

No to chyba już mi przeszedł ten szynkowar a la kinghoff. Skoro to patent to mogę sobie sam taki zrobić.
Do mirka15 - kolega ciechowy się na obraża :-) dzięki za wszystkie rady. W ogóle tu jest bardzo sympatycznie i ludzie jacyś tacy pomocni, nie warczą na siebie.
Arkadiusz zaintrygował mnie tymi osłonkami termokurczliwymi. Czy chodzi o osłonki barierowe ? Np. takie jakie w sklepie u Mira:
http://www.wyroby-do...-95mm-p-61.html
Dla czego jest mniej kłopotu z napełnianiem i parzeniem ? I czym w ogóle się różni przygotowywanie wędliny w szynkowarze od wędlinki w osłonkach ?
Sorry jeśli to dla niektórych trywialne pytania ale jestem kompletnym nowicjuszem.
A co do szynkowarów - to oczywiście wpadł mi w oko ten model od Mira:
http://www.wyroby-do...edni-p-268.html
Czy kolega Miro może polecić ten towar z czystym sumieniem ? Klienci zadowoleni ?

#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14049 postów

Napisano 27 wrz 2011 - 20:28

Czy kolega Miro może polecić ten towar z czystym sumieniem ? Klienci zadowoleni ?

Polecam z bardzo czystym sumieniem. :grin:
Jeśli zaś chodzi o osłonki barierowe to niczym nie ustępują szynkowarom, nawet maja swoja przewagę w długości przechowywania gotowego produktu i łatwiejszego doboru garnka do parzenia.

#10 ciechowy

ciechowy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 97 postów
  • MiejscowośćMazowsze

Napisano 27 wrz 2011 - 20:37

Miro, jakby kolega był uprzejmy jeszcze odpowiedzieć:
- Według niektórych przepisów mięso musi się jeszcze peklować (nawet i dobę) po załadowaniu do szynkowaru. Rozumiem że z osłonkami jest tak samo tzn. po napełnieniu peklujemy dalej w osłonce tyle ile wynika z przepisu ?
- Końce trzeba szczelnie zamknąć: trzeba wymyśleć jaki własny patent czy są jakieś fachowe pomysły ?
- No i jak się tą wędlinkę wrzuci do garnka do parzenia to czy nie wypływa pod wierzch ?

#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11258 postów

Napisano 27 wrz 2011 - 20:42

Ja nie Miro ,ale będę teraz pierwszy :grin: Wpierw peklujemy ,potem ładujemy do osłonki i do gara do parzenia.Zamykamy zawiązując bawełną wędliniarską.Jak nie ma powietrza w środku to nie pływa.

#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14049 postów

Napisano 27 wrz 2011 - 20:53

Miro, jakby kolega był uprzejmy jeszcze odpowiedzieć:
- Według niektórych przepisów mięso musi się jeszcze peklować (nawet i dobę) po załadowaniu do szynkowaru. Rozumiem że z osłonkami jest tak samo tzn. po napełnieniu peklujemy dalej w osłonce tyle ile wynika z przepisu ?
- Końce trzeba szczelnie zamknąć: trzeba wymyśleć jaki własny patent czy są jakieś fachowe pomysły ?
- No i jak się tą wędlinkę wrzuci do garnka do parzenia to czy nie wypływa pod wierzch ?


Peklujesz mięso dwa, trzy dni, wkładasz do osłonki i parzysz.
Wiązanie: napełnić odcinek, długość wg uznania i garnka, skręcić osłonką, sznurek, związać i gotowe.

#13 ciechowy

ciechowy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 97 postów
  • MiejscowośćMazowsze

Napisano 27 wrz 2011 - 21:24

Dzięki wszystkim !

#14 claudia_85

claudia_85

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 265 postów
  • MiejscowośćWerne an der Lippe / Niemcy

Napisano 28 lis 2014 - 09:18

Podbijam pytanie. Chciałabym kupić na początek jakiś niedrogi i nieskomplikowany szynkowar. Mały, zgrabny co by się do zwykłego garnka mieścił..... Nie chce wydać kupę kasy bo muszę sprawdzić czy mi się spodoba taka metoda.....
http://allegro.pl/ze...4841349169.html
http://allegro.pl/sz...4830600955.html
Co myślicie?? Proszę o pomoc :)



#15 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 28 lis 2014 - 09:24

Ja mam ten z pierwszego linku i śmiga bez zarzutów 



#16 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 lis 2014 - 09:25

mam taki z pierwszego linku i sie sprawdza  :)



#17 waro58

waro58

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 586 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 28 lis 2014 - 11:01

Kupując z 2 linku wesprzesz kolegę z forum i zawsze będziesz miał możliwość uzyskania naprawdę cennej porady. Sam mam takie 3 ( tylko trochę mniejsze ).



#18 claudia_85

claudia_85

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 265 postów
  • MiejscowośćWerne an der Lippe / Niemcy

Napisano 28 lis 2014 - 11:19

Jakiego kolegę z forum?



#19 waro58

waro58

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 586 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 28 lis 2014 - 14:18

Marka z Bielska, a On naprawdę ma wiedzę masarską. Taka pomoc jest bezcenna.

 

P.S. Przepraszam za użycie w poprzednim poście rodzaju męskiego. :blush:


Użytkownik waro58 edytował ten post 28 lis 2014 - 14:19


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Henry_

Henry_

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 02 gru 2014 - 11:10

Mam pierwszy - musiałem dokupić garnek do gotowania makaronu bo jest wysoki. Drugi jest niższy ale mniejszy. Chociaż jak Ci podpasuje to i tak dokupisz kolejne bo z szynkowarami jest jak z kotami - nie ma sensu brać tylko jednego ;-)

 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych