Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Szynkowarka z Allegro - czy ktoś taką ma ?
Napisano 27 wrz 2011 - 18:48
spodobała mi się taka szynkowarka:
http://allegro.pl/sz...1833811050.html
nie znalazłem nigdzie tutaj na forum opinii o tym urządzeniu. Czy ktoś może coś takiego użytkuje i może się podzielić swoimi spostrzeżeniami ?
Widać na pokrywce logo kinghoff ale w ofercie tej firmy nie ma takich urządzeń. Są za to identycznie wyglądające puszki. Może sprzedający na allegro przerabia te puszki na szynkowary ? Chociaż jedyna przeróbka jaką widzę to otwór na termometr w dekielku.
PS
Wiem, że chwalone są aluminiowe ale mam jakieś uprzedzenie do naczyń z tego materiału :-) i nie będzie to łatwo zmienić.
Pozdrawiam
Napisano 27 wrz 2011 - 18:56
Jeśli kupisz ten szynkowar, podeślij mi z łaski swojej kopię płytki z przepisami lub sprawdź, czy nie są to plagiaty z naszej strony.
Napisano 27 wrz 2011 - 19:07
ja od Tego Pana kupiłem kiedyś igłę z strzykawką do peklowania, był strasznie namolny i sprzedał mi płytkę z przepisami, w sumie nic ciekawego, nalewki zerżnięte słowo słowo z Forum Winiarzy, reszty nie pamiętam, jak znajdę to Ci wyślę, ok?
Napisano 27 wrz 2011 - 19:11
Miałem z nim swego czasu niezłą przeprawę korespondencyjną. Ciekawi mnie, czy nadal korzysta z pracy naszych zadymiaczy.
Napisano 27 wrz 2011 - 19:11
Napisano 27 wrz 2011 - 19:42
Co za materiał z którego jest wykonana ?
Napisano 27 wrz 2011 - 20:19
Do mirka15 - kolega ciechowy się na obraża :-) dzięki za wszystkie rady. W ogóle tu jest bardzo sympatycznie i ludzie jacyś tacy pomocni, nie warczą na siebie.
Arkadiusz zaintrygował mnie tymi osłonkami termokurczliwymi. Czy chodzi o osłonki barierowe ? Np. takie jakie w sklepie u Mira:
http://www.wyroby-do...-95mm-p-61.html
Dla czego jest mniej kłopotu z napełnianiem i parzeniem ? I czym w ogóle się różni przygotowywanie wędliny w szynkowarze od wędlinki w osłonkach ?
Sorry jeśli to dla niektórych trywialne pytania ale jestem kompletnym nowicjuszem.
A co do szynkowarów - to oczywiście wpadł mi w oko ten model od Mira:
http://www.wyroby-do...edni-p-268.html
Czy kolega Miro może polecić ten towar z czystym sumieniem ? Klienci zadowoleni ?
Napisano 27 wrz 2011 - 20:28
Polecam z bardzo czystym sumieniem. :grin:Czy kolega Miro może polecić ten towar z czystym sumieniem ? Klienci zadowoleni ?
Jeśli zaś chodzi o osłonki barierowe to niczym nie ustępują szynkowarom, nawet maja swoja przewagę w długości przechowywania gotowego produktu i łatwiejszego doboru garnka do parzenia.
Napisano 27 wrz 2011 - 20:37
- Według niektórych przepisów mięso musi się jeszcze peklować (nawet i dobę) po załadowaniu do szynkowaru. Rozumiem że z osłonkami jest tak samo tzn. po napełnieniu peklujemy dalej w osłonce tyle ile wynika z przepisu ?
- Końce trzeba szczelnie zamknąć: trzeba wymyśleć jaki własny patent czy są jakieś fachowe pomysły ?
- No i jak się tą wędlinkę wrzuci do garnka do parzenia to czy nie wypływa pod wierzch ?
Napisano 27 wrz 2011 - 20:42
Napisano 27 wrz 2011 - 20:53
Miro, jakby kolega był uprzejmy jeszcze odpowiedzieć:
- Według niektórych przepisów mięso musi się jeszcze peklować (nawet i dobę) po załadowaniu do szynkowaru. Rozumiem że z osłonkami jest tak samo tzn. po napełnieniu peklujemy dalej w osłonce tyle ile wynika z przepisu ?
- Końce trzeba szczelnie zamknąć: trzeba wymyśleć jaki własny patent czy są jakieś fachowe pomysły ?
- No i jak się tą wędlinkę wrzuci do garnka do parzenia to czy nie wypływa pod wierzch ?
Peklujesz mięso dwa, trzy dni, wkładasz do osłonki i parzysz.
Wiązanie: napełnić odcinek, długość wg uznania i garnka, skręcić osłonką, sznurek, związać i gotowe.
Napisano 27 wrz 2011 - 21:24
Napisano 28 lis 2014 - 09:18
Podbijam pytanie. Chciałabym kupić na początek jakiś niedrogi i nieskomplikowany szynkowar. Mały, zgrabny co by się do zwykłego garnka mieścił..... Nie chce wydać kupę kasy bo muszę sprawdzić czy mi się spodoba taka metoda.....
http://allegro.pl/ze...4841349169.html
http://allegro.pl/sz...4830600955.html
Co myślicie?? Proszę o pomoc
Gość_magdajack_*
Napisano 28 lis 2014 - 09:24
Ja mam ten z pierwszego linku i śmiga bez zarzutów
Napisano 28 lis 2014 - 09:25
mam taki z pierwszego linku i sie sprawdza
Napisano 28 lis 2014 - 11:01
Kupując z 2 linku wesprzesz kolegę z forum i zawsze będziesz miał możliwość uzyskania naprawdę cennej porady. Sam mam takie 3 ( tylko trochę mniejsze ).
Napisano 28 lis 2014 - 11:19
Jakiego kolegę z forum?
Napisano 28 lis 2014 - 14:18
Marka z Bielska, a On naprawdę ma wiedzę masarską. Taka pomoc jest bezcenna.
P.S. Przepraszam za użycie w poprzednim poście rodzaju męskiego.
Użytkownik waro58 edytował ten post 28 lis 2014 - 14:19
Sponsor
Napisano 02 gru 2014 - 11:10
Mam pierwszy - musiałem dokupić garnek do gotowania makaronu bo jest wysoki. Drugi jest niższy ale mniejszy. Chociaż jak Ci podpasuje to i tak dokupisz kolejne bo z szynkowarami jest jak z kotami - nie ma sensu brać tylko jednego ;-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych