Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowarka z Allegro - czy ktoś taką ma ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#21 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3291 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 09 gru 2014 - 15:31

....na naukę to może i być...

...docisk od strony dekla nie pozwala jednolicie sprasować się twardszemu wsadowi ,

    ale mielonce tak.

...najlepsze są w formie korytka z dociskiem wzdłuż jednej ze ścianek ....



#22 Kewals

Kewals

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćBad Oldesloe

Napisano 18 sty 2015 - 08:59

Witam

Mam dopiero zaczac przygode z szynkowarem,zastanawiam sie nad tym http://allegro.pl/dw...4988363493.html

Tylko nie mam pojecia czy potrzebne mi dwa ? Za duzo u mnie w domu nie idzie miesnych wyrobow.



#23 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 453 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 18 sty 2015 - 11:02

Mam zakupione takie szynkowary, musiałem do nich dorobić stabilizator sprężyny gdyż czasem sprężyna przesuwała się  na bok.
Najczęściej korzystam z większego pojemnika. Ten sprzedawca (kolega z naszego forum ) ma też pojedyncze szynkowary :)  


Załączony plik  001.JPG   159,14 KB   10 Ilość pobrań stabilizator sprężyny wykonany z blachy nierdzewnej
Załączony plik  002.JPG   162,17 KB   9 Ilość pobrań



#24 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 18 sty 2015 - 14:14

Witam

Mam dopiero zaczac przygode z szynkowarem,zastanawiam sie nad tym http://allegro.pl/dw...4988363493.html

Tylko nie mam pojecia czy potrzebne mi dwa ? Za duzo u mnie w domu nie idzie miesnych wyrobow.

Też od takich zaczynałem, 

 

https://wedlinydomow...owych-konserwy/

 

ale bardziej jestem zadowolony  z tego

 

https://wedlinydomow...przęt/?p=381896

 

a tu nowsza wersja:

 

https://wedlinydomow...-czym/?p=384361



#25 Kewals

Kewals

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćBad Oldesloe

Napisano 18 sty 2015 - 16:31

@Weteran,pojde za rada profesjonalisty tylko podaj linka do zakupu a....czy tam kupie tez dodatki-pekle worki czy co tam jeszcze potrzebne ?



#26 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 18 sty 2015 - 21:03

@Weteran,pojde za rada profesjonalisty tylko podaj linka do zakupu a....czy tam kupie tez dodatki-pekle worki czy co tam jeszcze potrzebne ?

Raczej nie, resztę np. tutaj: http://www.wyroby-domowe.pl/a link do zakupu praski to: https://wedlinydomowe.pl/forum/user/44876-jumbo/



#27 Elisa

Elisa

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćGliwice

Napisano 27 lut 2015 - 11:56

Pokusiłam się na taki szynko war ,zrobiłam już w nim pierwszą w życiu kiełbasę szynkową i muszę przyznać że bardzo wszystkim smakowała.Jednak chcę w niej robić jeszcze inne,ale sama nie mam pojęcia co i jak,więc pragnę zasięgnąć pomocy u was.

Przepis na boczek robiony w szynko warze zaleca woreczki,ale jakie mają być,żeby nie rozpuściły się w wyższej temperaturze.Proszę o radę :rolleyes:

Tescoma Szynkowar Presto z termometrem 420866

https://www.mall.pl/...Xu1_BoC-ODw_wcB



#28 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 27 lut 2015 - 12:16

Woreczki mają być do szynkowarów - np: http://allegro.pl/wo...5083656355.html



#29 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 27 lut 2015 - 12:27

Przepis na boczek robiony w szynko warze zaleca woreczki,ale jakie mają być,żeby nie rozpuściły się w wyższej temperaturze.

Woreczki do szynkowara, chociaż niektórzy sprzedają śniadaniowe i mówią, że też się nadają. Można też kupić osłonki barierowe w dużym rozmiarze np fi 100, zależy jaką ma średnicę ten szynkowar.



#30 Elisa

Elisa

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćGliwice

Napisano 27 lut 2015 - 15:09

Ślicznie dziękuję,już zamówiłam sobie  :)



#31 kofikan

kofikan

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 97 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 27 lut 2015 - 15:27

Eliso dokładnie przeczytałem opis twojego szynkowara i pozwolę sobie zacytować jego część:

"Żaroodporny silnik jest gwarancją efektywnej i długoletniej pracy."

Gratuluję zakupu. :thumbsup:



#32 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3291 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 27 lut 2015 - 20:01

:question: :question: :question: :question: :question:



#33 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 28 lut 2015 - 10:28

Jeszcze tak całkiem niedawno w Modlinie widniał napis: "Rodzina wojskowa podstawą rodziny socjalistycznej" jakoś tak ten silnik mi się skojarzył.  :D



#34 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 526 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 13 sie 2015 - 07:40

Co sądzicie o tych praskach,czy aluminium może mieć bezpośredni kontakt z mięsem?

 

http://allegro.pl/sz...5596598067.html

 

http://allegro.pl/sz...5498129662.html



#35 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 13 sie 2015 - 08:44

Ja wykładam praskę folią celulozową.


Pozdrawiam

#36 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 13 sie 2015 - 08:50

Ja wymoszczam rękawem do pieczenia.



#37 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 13 sie 2015 - 09:23

Dla świętego spokoju, trzeba mięso zabezpieczyć folią celulozową.



#38 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3291 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 13 sie 2015 - 09:47

....przy wymoszczaniu folią (bardzo dobrze) niestety uszka temu prosiaczku tak nie wyjdą , jak na zdjęciu... :hmm:



#39 rotmax

rotmax

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćRajsko

Napisano 22 sie 2015 - 20:28

Witam serdecznie!

Temat szynkowara drążę już co nieco i... udało mi się zdobć cos co mnie satysfakcjonuje; rura fi 110

kawasiak.... oczywiscie h50 cm -marzenie plus dwa dekle-jeden ze sprężyną!

 Chyba spróbuję,,,,A co mi tam

                                        Pozdrawiam Rotmax



#40 piotrulex

piotrulex

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćToruń i okolice

Napisano 29 lut 2016 - 14:43

Witam

 

Podbijam temat

 

Żona ma niebawem urodziny na które zażyczyła sobie min szynkowar i kociołek. To drugie to na osobny temat więc proszę o podpowiedź w temacie szynkowaru

 

Coś niedrogiego, poręcznego, do przetestowania kilku przepisów na początek i do łatwego kupienia przez net

 

Ktoś by podesłał jakieś linki alledrogo czy jakiś forumowych mistrzów

 

Poposzę

 

Dziękuję






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych