halogen Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Września 2011 Witam! Mam pewien problem z wykonaniem własnej peklosoli. Przeszukiwałem forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie. Mam saletrę spożywczą i sól warzonkę. Chcę z tego zrobić 1 kg peklosoli. Jaką proporcję należy zachować? Jeżeli pytanie się powtórzyło to przepraszam ale jestem świeżakiem na forum Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Września 2011 Saletry dodajemy do soli w ilości do 2%. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Września 2011 Mam saletrę spożywczą i sól warzonkę. Chcę z tego zrobić 1 kg peklosoliPeklosoli z tego nie zrobisz bo saletra to azotan a w peklosoli jest azotyn sodu w ilości 0,5-0,6%. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Września 2011 Zrobi sól do peklowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 30 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Września 2011 Żeby wszystko było jasne mam azotan potasu czyli saletrę potasową. Dzięki za pomoc. Fajnie jak dwóch moderatorów ma odmienne zdania... :grin: Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Września 2011 Na tym polega demokracja. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Września 2011 http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanekpeklujacych.htm Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Września 2011 Na tym polega demokracja. Bo jeden pisze o gotowej peklosoli, a drugi o mieszance (sól+saletra) do peklowania. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Września 2011 Nie Miro. Na tym, że każdy ma prawo wyrazić swa opinię. :wink:W obu przypadkach (mieszniny soli z saletra i mieszaniny soli z azotynem) powstaje mieszanka peklująca zwana inaczej peklosolą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Września 2011 Tutaj jest dylemat. Bo według mnie peklujemy zawsze mieszanką peklującą , według starych nazw mieszanka peklująca to sól z dodatkiem saletry lub sól z dodatkiem nitrytu . Pierwsza to mieszanka azotanowa druga azotynowa . Peklosól to nazwa( chyba zastrzeżona) mieszanki peklującej azotynowej- z dodatkiem nitrytu . Wniosek mieszanka peklująca z dodatkiem saletry nie może nazywać się peklosolą. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Września 2011 W obu przypadkach (mieszniny soli z saletra i mieszaniny soli z azotynem) powstaje mieszanka peklująca zwana inaczej peklosolą. Gorzej jak ktoś pomyli proporcje saletry z proporcjami nitrytu myśląc, że to to samo :!: Tutaj jest dylemat. .....Wniosek mieszanka peklująca z dodatkiem saletry nie może nazywać się peklosolą. PozdrawiamTeż bym tak obstawiał, ale .....dylemat. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar 2009 Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Października 2011 Robię tak na 5 kg wsadu 20 dkg soli kamiennej niejodowanej 1 dkg saletry i na 3 tygodnie do piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Października 2011 Nie bardzo rozumiem.?Po co robić samemu peklosól. Przecież cena 1kg to ni jest "majątek" 2- 3 zł czasami taniej.A 1 kg to na jakiś czas wystarczy.? A może się mylę.? 20 kg mięsa na ok. 10 dni peklowania. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Października 2011 Przypuszczam, że nie chodzi o kasę, tylko o samodzielną produkcję :-) Ja to rozumiem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Października 2011 Przypuszczam, że nie chodzi o kasę, tylko o samodzielną produkcję :-) Ja to rozumiem ;-) Samodzielna produkcja wędlin - to też rozumiem. Ale nie PEKLOSOLI !!!. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 5 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Października 2011 Mam saletrę to po co mam kupować peklosól .... Myślałem, że z saletry i soli robi się właściwą peklosól. Tak wyczytałem gdzieś w sieci. Wolę zapytać na forum niż mam narobić sobie jaj. A jeżeli da się tym peklować to czemu nie mam wykorzystać tego c posiadam? Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Października 2011 Mam saletrę to po co mam kupować peklosól Z soli i saletry peksoli nie zrobisz bo to inna mieszanka.To po pierwsze.A po drugie peksól zawiera do 0.5 nitrytu a mieszanka soli i saletry od 3-5% saletry.Saletra i nitryt to trucizny.Sam wyciągnij wnioski dlaczego lepsza jest peksól od mieszanki soli i saletry. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Października 2011 Mam saletrę to po co mam kupować peklosól .... Myślałem, że z saletry i soli robi się właściwą peklosól. Tak wyczytałem gdzieś w sieci. Wolę zapytać na forum niż mam narobić sobie jaj. A jeżeli da się tym peklować to czemu nie mam wykorzystać tego c posiadam?Zapytałeś i masz odpowiedź. Nitryt to "wyciąg" z saletry pozbawiony niepotrzebnych szkodliwych substancji. Możesz zrobić sam, nikt Ci tego nie zabroni, pytanie ile "zaoszczędzisz" i kosztem czego ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Października 2011 Saletra (azotan sodu NaNo3) pod wpływem bakterii denitryfikacyjnych przekształca się (w części) m.in. w nitryt (azotyn sodu NaNO2), w związku z czym peklowanie mieszanką soli i saletry trwa o dobę lub dwie dłużej, niż peklowanie mieszanką soli i nitrytu.Jesli Kolega ma ochotę, niech wg propozycji Dziadka zrobi sobie peklującą sól saletrzaną. Musi jednak pamiętać o czasach peklowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Października 2011 Saletra (azotan sodu NaNo3) pod wpływem bakterii denitryfikacyjnych przekształca się (w części) m.in. w nitryt (azotyn sodu NaNO2), w związku z czym peklowanie mieszanką soli i saletry trwa o dobę lub dwie dłużej, niż peklowanie mieszanką soli i nitrytu. Jesli Kolega ma ochotę, niech wg propozycji Dziadka zrobi sobie peklującą sól saletrzaną. Musi jednak pamiętać o czasach peklowania.Należy wziąć pod uwagę również fakt, że we współczesnej, "sterylnej rzeczywistości" może z tymi bakteriami być krucho i proces peklowania nie powiedzie się. Nie na darmo kiedyś pielęgnowało się solankę i była w wielokrotnym użyciu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 18 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Października 2011 Poddaję się. Kupię peklosól a saletrę zostawię do przepisów które tego wymagają. Dziękuje wszystkim za rady i informacje. Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Października 2011 halogen nie poddawaj się tylko saletrę wyrzuć do kosza jak trabanta z branży motoryzacji.Kiedyś była tylko saletra i tylko trabant ewentualnie 126P, czas iść do przodu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 19 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Października 2011 halogen nie poddawaj się tylko saletrę wyrzuć do kosza jak trabanta z branży motoryzacji. Kiedyś była tylko saletra i tylko trabant ewentualnie 126P, czas iść do przodu. Śmieci mam otruć ... :grin: Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Marca 2012 Odgrzeję temat Saletra (azotan sodu NaNo3) Kupuję od jakiegoś czasu coś co ma nazwę SALETRA producent INTERJAREKI na opakowaniu pisze AZOTAN POTASU. Skąd u Ciebie azotyn sodu? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Marca 2012 Saperski klimat. Hehehe. Darowałem sobie saletrę. Kupuję peklsól i mam problem z głowy. Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.