bogdan b Posted October 2, 2011 Report Share #1 Posted October 2, 2011 Witam serdecznie wczoraj zrobiłem moją pierwszą kiełbasę . Moim prowadzącym i nadzorującym proces produkcji ( oczywiście wirtualnie :smile: ) był kolega Arkadiusz, któremu w tym momencie chciałbym serdecznie podziękować :clap: SKŁAD: I - 5,6kg II - 3,5kG III - 2,4kg Podgardle -2,5 kg PEKLOWANIE: 18g/kg -50%peksól +50% sól ( 54godz ) MIELENIE: I - fi 18 II - fi 10 III - fi 2 2X Podgardle - fi 6 PRZYPRAWY: Pieprz - 1g/kg Czosnek- 2g/kg JELITA: 28 / 30 MIESZANIE: Najpierw I aż puści klej następnie II + podgardle i na końcu III z przyprawami . Po nabiciu kiełbasy ,osadzanie w temperaturze pokojowej 2 godz. http://img148.imageshack.us/img148/7935/kiebasa001.jpg Na próbę zaparzyłem kawałek białej http://img209.imageshack.us/img209/156/kiebasa004.jpg Uploaded with ImageShack.us Następnie 1 godzina osuszania w wędzarni temperatura 45 st i wędzenie drewnem bukowym 3godz w 45 -50 st Kiełbasa po wędzeniu . http://img412.imageshack.us/img412/4049/kiebasa002.jpg Uploaded with ImageShack.us Parzenie w 75 st do osiągnięcia w środku 68 -70 st ,trwało to około 20 min. http://img256.imageshack.us/img256/156/kiebasa004.jpg Uploaded with ImageShack.us Kiełbasa dziś ,w przekroju . http://img810.imageshack.us/img810/8617/kiebasaiboczek004.jpg Uploaded with ImageShack.us Przy okazji robienia kiełbasy uwędziłem kilka udek i boczek http://img571.imageshack.us/img571/25/kiebasaiboczek006.jpg Uploaded with ImageShack.us Pozdrawiam b.b Quote Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/ Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted October 2, 2011 Report Share #2 Posted October 2, 2011 PRZYPRAWY: Pieprz - 1g/kg Czosnek- 2g/kg Dodales tylko te przyprawy ? Cudenko :clap: :clap: :clap: :thumbsup: Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178145 Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted October 2, 2011 Author Report Share #3 Posted October 2, 2011 odales tylko te przyprawy ? Tylko te i w smaku jest bardzo dobra. Quote Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178146 Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted October 2, 2011 Report Share #4 Posted October 2, 2011 Gratuluję !! Na zdjęciu wyglądają wspaniale i w smaku zapewne też Ja właśnie buduję swoją wędzarnie więc mam nadzieję ża za dwa tygodnie skorzystam z Twojego przepisu :)Możesz podać bardziej szczególowy przepis, a więc taki dla laika krok po kroku ?Każda informacja jest bardzo ważna abym czegoś nie pominoł podczas robienia kiełbasy.Z góry dzięki !! Quote wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178147 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 2, 2011 Report Share #5 Posted October 2, 2011 wczoraj zrobiłem moją pierwszą kiełbasę . Bogdanie . Twoje wyroby są przepiękne . :clap: :thumbsup: Szkoda że nie mogę spróbować . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178150 Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted October 2, 2011 Author Report Share #6 Posted October 2, 2011 świadziu, , właściwie to wszystko jest napisane ale jak będziesz robił to możemy się porozumieć przez PW . Pozdrawiam . Quote Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178151 Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted October 2, 2011 Report Share #7 Posted October 2, 2011 Bogdan b, na pewno nie jeden raz napiszę na priva Quote wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178152 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 2, 2011 Report Share #8 Posted October 2, 2011 Witam serdecznie wczoraj zrobiłem moją pierwszą kiełbasę . I co ja mam napisać Bodzio...wyroby wyglądają po prostu rewelacyjnie :clap: :clap: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178153 Share on other sites More sharing options...
boggi Posted October 2, 2011 Report Share #9 Posted October 2, 2011 I co ja mam napisać Bodzio A co ja mam pisać ???? Wyroby pierwsza klasa , gratuluję Ci bardzo , szkoda , że nie można spróbować Quote Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178154 Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted October 2, 2011 Author Report Share #10 Posted October 2, 2011 Bogdanie . Twoje wyroby są przepiękne . :clap: :thumbsup: I co ja mam napisać Bodzio...wyroby wyglądają po prostu rewelacyjnie :clap: :brawo: Halinko ,Andrzeju zawstydzacie mnie :blush: Quote Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178155 Share on other sites More sharing options...
Agga Posted October 2, 2011 Report Share #11 Posted October 2, 2011 Bardzo ładne wyroby, aż nie chce się wierzyć, że to pierwszy raz. :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178156 Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted October 2, 2011 Author Report Share #12 Posted October 2, 2011 szkoda , że nie można spróbować boggi, nigdzie tak nie napisałem :grin: zapraszam . Quote Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178157 Share on other sites More sharing options...
Henio Posted October 2, 2011 Report Share #13 Posted October 2, 2011 Świetnie :clap: Ja do swojej dodałem jeszcze majeranek , a następnym razem dodam jeszcze gorczycę . Mogłeś trochę zostawić bez parzenia , ja tak zawsze robię , bo lubię surowiznę . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178158 Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted October 2, 2011 Author Report Share #14 Posted October 2, 2011 Bardzo ładne wyroby, aż nie chce się wierzyć, że to pierwszy raz. :grin: :thumbsup: :clap: :brawo: :clap: Starałem się być pilnym uczniem . Mogłeś trochę zostawić bez parzenia , ja tak zawsze robię , bo lubię surowiznę . Henio ,nawet nie pieczesz ? Quote Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178162 Share on other sites More sharing options...
Henio Posted October 2, 2011 Report Share #15 Posted October 2, 2011 Nie piekę , jedynie dłużej trzymam w wędzarni , wychodzi coś a"la polska . Jak będziesz miał czas to poszukaj jak zrobiła Kaszubka 33 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178166 Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted October 2, 2011 Author Report Share #16 Posted October 2, 2011 Jak będziesz miał czas to poszukaj jak zrobiła Kaszubka 33 Dzięki Henio ,na pewno poczytam . Quote Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178168 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 2, 2011 Report Share #17 Posted October 2, 2011 Bodzio co ja mogę napisać :grin: .Zdolna bestia z Ciebie.Zrobić taka kiełbasę przez internet to :clap: :clap: Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178187 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 2, 2011 Report Share #18 Posted October 2, 2011 Bodzio co ja mogę napisać :grin: .Zdolna bestia z Ciebie.Zrobić taka kiełbasę przez internet to :clap: :brawo:Nie bądz taki skromny Arkadiuszu.. ten uczeń wyszedł z pod Twoich '' skrzydeł '' :tongue: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178191 Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted October 2, 2011 Author Report Share #19 Posted October 2, 2011 Nie bądz taki skromny Arkadiuszu.. ten uczeń wyszedł z pod Twoich '' skrzydeł '' :tongue: Halinko bardzo trafna uwaga :clap: :clap: :clap: Quote Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178202 Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted October 2, 2011 Report Share #20 Posted October 2, 2011 Kiełbasa dziś ,w przekroju .Bardzo ładne kiełbaski :grin: Pieprz - 1g/kg Czosnek- 2g/kgBodzio, można też majeranku trochę dodać :grin: Szkoda że nie mogę spróbować .Anrdzejku, Bodzio na poczcie robi, następną razą musi pomyśleć nad porozsyłaniem swoich próbek do nas :lol: Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178205 Share on other sites More sharing options...
Tomasz_65 Posted October 2, 2011 Report Share #21 Posted October 2, 2011 Witam bogdan b super wyrób :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Quote Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178207 Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted October 2, 2011 Author Report Share #22 Posted October 2, 2011 Anrdzejku, Bodzio na poczcie robi, następną razą musi pomyśleć nad porozsyłaniem swoich próbek do nas :lol: Czemu nie ,tylko trochę temperatura ma dworze spadnie . :lol: Quote Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178213 Share on other sites More sharing options...
szczeciniasty Posted October 3, 2011 Report Share #23 Posted October 3, 2011 No bardzo ladne kielbaski.Gratki Quote PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178282 Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted October 10, 2011 Author Report Share #24 Posted October 10, 2011 Witam , w sobotę zrobiłem po raz pierwszy salceson a oto szczegóły Pierwszy i właściwie najważniejszy to taki że porad przez pw i telefon udzielał mi Kolega Arkadiusz któremu bardzo dziękuję. 1) Łeb wieprzowy - 3,8 KG 2) Skórki wieprz. - 0,6 kg Przyprawy : 1) Sól - 22 g / kg 2) Pieprz - 1.5 g / kg 3) Czosnek-2 g / kg 4) Kminek - 1,5 g / kg Łeb wieprzowy parzyłem w 85 st z dodatkiem dwóch małych łyżeczek peklosoli do momentu aż mięso zaczęło się oddzielać od kości ,trwało to około 3 godz a skorki gotowałem na lekkim ogniu 1,5 godz. Po wyciągnięciu łba i lekkim wystudzeniu obrałem go z kości ,mięso pokroiłem w kostkę wielkości 1x4 cm a tłuszcz i skórki zmieliłem na maszynce - sitko fi 2 mm. Podczas mieszania masy z przyprawami dodałem 0,5 l wywaru z parzenia skórek ,po wymieszaniu napełniłem tym farszem dwa nieduże żołądki ( żołądki napełniamy luźno i masujemy ) Parzenie odbyło się w 82 st przez około 3 godz. Salcesony przed parzeniem http://img830.imageshack.us/img830/6818/makiprzedparz001.jpg Uploaded with ImageShack.us Po parzeniu http://img651.imageshack.us/img651/7899/maekipoparzeniu.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img502.imageshack.us/img502/9476/maekipoparz.jpg Uploaded with ImageShack.us Gotowy salceson po 12-stu godz. w lodówce. http://img43.imageshack.us/img43/6325/makiwprzekroju006.jpg Uploaded with ImageShack.us Quote Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-179195 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 10, 2011 Report Share #25 Posted October 10, 2011 Gotowy salceson po 12-stu godz. w lodówce. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-179197 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.