Jump to content

Recommended Posts

Witam serdecznie wczoraj zrobiłem moją pierwszą kiełbasę .

Moim prowadzącym i nadzorującym proces produkcji ( oczywiście wirtualnie :smile: ) był kolega Arkadiusz, któremu w tym momencie chciałbym serdecznie podziękować :clap:

 

SKŁAD:

 

I - 5,6kg

II - 3,5kG

III - 2,4kg

Podgardle -2,5 kg

 

PEKLOWANIE:

 

18g/kg -50%peksól +50% sól ( 54godz )

 

 

MIELENIE:

 

I - fi 18

II - fi 10

III - fi 2 2X

Podgardle - fi 6

 

PRZYPRAWY:

 

Pieprz - 1g/kg

Czosnek- 2g/kg

 

JELITA:

 

28 / 30

 

MIESZANIE:

 

Najpierw I aż puści klej następnie II + podgardle i na końcu III z przyprawami .

 

Po nabiciu kiełbasy ,osadzanie w temperaturze pokojowej 2 godz.

 

http://img148.imageshack.us/img148/7935/kiebasa001.jpg

 

 

 

 

Na próbę zaparzyłem kawałek białej

 

http://img209.imageshack.us/img209/156/kiebasa004.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Następnie 1 godzina osuszania w wędzarni temperatura 45 st i wędzenie drewnem bukowym 3godz w 45 -50 st

Kiełbasa po wędzeniu .

 

 

http://img412.imageshack.us/img412/4049/kiebasa002.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Parzenie w 75 st do osiągnięcia w środku 68 -70 st ,trwało to około 20 min.

 

http://img256.imageshack.us/img256/156/kiebasa004.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

Kiełbasa dziś ,w przekroju .

 

 

http://img810.imageshack.us/img810/8617/kiebasaiboczek004.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

Przy okazji robienia kiełbasy uwędziłem kilka udek i boczek

 

http://img571.imageshack.us/img571/25/kiebasaiboczek006.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

Pozdrawiam b.b

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/
Share on other sites

Gratuluję !!

Na zdjęciu wyglądają wspaniale i w smaku zapewne też :)

Ja właśnie buduję swoją wędzarnie więc mam nadzieję ża za dwa tygodnie skorzystam z Twojego przepisu :):)

Możesz podać bardziej szczególowy przepis, a więc taki dla laika krok po kroku ?

Każda informacja jest bardzo ważna abym czegoś nie pominoł podczas robienia kiełbasy.

Z góry dzięki !!

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178147
Share on other sites

wczoraj zrobiłem moją pierwszą kiełbasę .

 

Bogdanie . Twoje wyroby są przepiękne . :clap: :thumbsup:

 

 

Szkoda że nie mogę spróbować .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178150
Share on other sites

Witam serdecznie wczoraj zrobiłem moją pierwszą kiełbasę .

I co ja mam napisać Bodzio...wyroby wyglądają po prostu rewelacyjnie :clap: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178153
Share on other sites

I co ja mam napisać Bodzio

A co ja mam pisać :) ????

 

Wyroby pierwsza klasa , gratuluję Ci bardzo , szkoda , że nie można spróbować :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178154
Share on other sites

Bogdanie . Twoje wyroby są przepiękne . :clap: :thumbsup:

I co ja mam napisać Bodzio...wyroby wyglądają po prostu rewelacyjnie :clap: :brawo:

Halinko ,Andrzeju zawstydzacie mnie :blush:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178155
Share on other sites

Bardzo ładne wyroby, aż nie chce się wierzyć, że to pierwszy raz. :grin: :thumbsup: :clap: :brawo: :clap:

Starałem się być pilnym uczniem .

 

Mogłeś trochę zostawić bez parzenia , ja tak zawsze robię , bo lubię surowiznę .

 

Henio ,nawet nie pieczesz ?

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178162
Share on other sites

Bodzio co ja mogę napisać :grin: .Zdolna bestia z Ciebie.Zrobić taka kiełbasę przez internet to :clap: :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178187
Share on other sites

Bodzio co ja mogę napisać :grin: .Zdolna bestia z Ciebie.Zrobić taka kiełbasę przez internet to :clap: :brawo:

Nie bądz taki skromny Arkadiuszu.. ten uczeń wyszedł z pod Twoich '' skrzydeł '' :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178191
Share on other sites

Kiełbasa dziś ,w przekroju .

Bardzo ładne kiełbaski :grin:

Pieprz - 1g/kg

Czosnek- 2g/kg

Bodzio, można też majeranku trochę dodać :grin:

Szkoda że nie mogę spróbować .

Anrdzejku, Bodzio na poczcie robi, następną razą musi pomyśleć nad porozsyłaniem swoich próbek do nas :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178205
Share on other sites

Anrdzejku, Bodzio na poczcie robi, następną razą musi pomyśleć nad porozsyłaniem swoich próbek do nas :lol:

Czemu nie ,tylko trochę temperatura ma dworze spadnie . :lol:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178213
Share on other sites

Witam , w sobotę zrobiłem po raz pierwszy salceson a oto szczegóły

Pierwszy i właściwie najważniejszy to taki że porad przez pw i telefon udzielał mi Kolega Arkadiusz któremu bardzo dziękuję.

 

 

1) Łeb wieprzowy - 3,8 KG

2) Skórki wieprz. - 0,6 kg

 

Przyprawy :

 

1) Sól - 22 g / kg

2) Pieprz - 1.5 g / kg

3) Czosnek-2 g / kg

4) Kminek - 1,5 g / kg

 

 

Łeb wieprzowy parzyłem w 85 st z dodatkiem dwóch małych łyżeczek peklosoli do momentu aż mięso zaczęło się oddzielać od kości ,trwało to około 3 godz a skorki gotowałem na lekkim ogniu 1,5 godz.

Po wyciągnięciu łba i lekkim wystudzeniu obrałem go z kości ,mięso pokroiłem w kostkę wielkości 1x4 cm a tłuszcz i skórki zmieliłem na maszynce - sitko fi 2 mm.

Podczas mieszania masy z przyprawami dodałem 0,5 l wywaru z parzenia skórek ,po wymieszaniu napełniłem tym farszem dwa nieduże żołądki ( żołądki napełniamy luźno i masujemy )

Parzenie odbyło się w 82 st przez około 3 godz.

 

Salcesony przed parzeniem

http://img830.imageshack.us/img830/6818/makiprzedparz001.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Po parzeniu

 

http://img651.imageshack.us/img651/7899/maekipoparzeniu.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

http://img502.imageshack.us/img502/9476/maekipoparz.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Gotowy salceson po 12-stu godz. w lodówce.

 

 

http://img43.imageshack.us/img43/6325/makiwprzekroju006.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-179195
Share on other sites

Gotowy salceson po 12-stu godz. w lodówce.

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-179197
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.