Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Lista produktów tradycyjnych...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gregtom

Gregtom
  • Użytkownicy
  • 4309 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 03 paź 2011 - 16:14

Lista polskich pyroduktów tradycyjnych jest bardzo mała i nie sprecyzowana. Myślałem że na tej liście znajdę "polędwice sopocką" ..

Znalazłem jednak opis na "Kiełbaski rawickie". Jestem dumny ale, jak zrobić ... hmm ..Niewiem :???:

pozdrawiam :wink:

#2 Malinowy Bzyk

Malinowy Bzyk
  • Użytkownicy
  • 214 postów
  • Miejscowośćcentrum i mazury

Napisano 03 paź 2011 - 18:36

Lista polskich pyroduktów tradycyjnych jest bardzo mała i nie sprecyzowana. Myślałem że na tej liście znajdę "polędwice sopocką" ..

Znalazłem jednak opis na "Kiełbaski rawickie". Jestem dumny ale, jak zrobić ... hmm ..Niewiem :???:

pozdrawiam :wink:



Nie rozumiem z czego jesteś dumny, domyślam się ze chodzi ze niby Twojej miejscowości ale tez jest taka miejscowość jak Rawa Mazowiecka wiec tez pasuje nazwa....Chyba ze masz dokumenty ze to właśnie z Twojej miejscowości wzięła się ta nazwa ,wtedy ,,skule uszy" Pozdrawiam

#3 karolszymczak

karolszymczak
  • **VIP-Organizator**
  • 8083 postów

Napisano 03 paź 2011 - 18:40

Czy naprawdę nie macie się o co spierać???

#4 Malinowy Bzyk

Malinowy Bzyk
  • Użytkownicy
  • 214 postów
  • Miejscowośćcentrum i mazury

Napisano 03 paź 2011 - 18:44

Czy naprawdę nie macie się o co spierać???


A kto się spiera?? Ja się grzecznie pytam. Spierać się nie mam zamiaru.

#5 Darino

Darino
  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 03 paź 2011 - 18:53

Ja się grzecznie pytam.

No to coś innego :grin:
http://www.gazeta-ra...ich-kielbaskach
Ale czy to dowód, musisz sam osądzić.
:grin:

#6 DZIADEK

DZIADEK
  • Mistrz Masarski WB
  • 6187 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 03 paź 2011 - 18:56

Nie pisz jak nie wiesz

ale tez jest taka miejscowość jak Rawa Mazowiecka wiec tez pasuje nazwa.

Od tej miejscowości mamy nazwę -kiełbasa rawska
Poczytaj
http://www.gazeta-ra...ich-kielbaskach
Pozdrawiam

#7 Malinowy Bzyk

Malinowy Bzyk
  • Użytkownicy
  • 214 postów
  • Miejscowośćcentrum i mazury

Napisano 03 paź 2011 - 19:07

I wszystko jasne. Przepraszam za małe zamieszanie.

#8 Biotit

Biotit
  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 03 paź 2011 - 19:09

Brakuje tylko PRZEPISU :grin: :tongue:

A może Dziadek poda przepis na RAWICKĄ

#9 KMY

KMY
  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 07 paź 2011 - 11:28

Atrakcyjność kiełbasek rawickich polegała na unikalnej smakowitości i wartościach energetycznych wynikających z receptury ich wytwarzania. Kiełbaski rawickie polecano głównie jako produkt delikatesowy. Wynikało to z doboru surowców używanych do produkcji – mięso wieprzowe oraz cielęcina (zamiennie wołowina z młodego bydła) były drobno mielone i wraz z przyprawami wyrabiane na jednolitą masę, którą następnie napełniano naturalne jelita baranie, formując kiełbaski o długości ok. 15 cm. Rejon Rawicza uznawany jest za sprzyjający wegetacji roślin stanowiących paszę dla hodowli bydła i trzody rzeźnej. Wysoka jakość produkowanego i odpowiednio dobranego mięsa używanego do produkcji kiełbasek rawickich gwarantowała w przeszłości i gwarantuje obecnie ich wyjątkowość i odrębność. Kiełbaski rawickie produkowane są obecnie przez kilku producentów z rejonu Rawicza m.in. w Chojnie, Gołaszynie oraz Grąbkowie.

źródło:
http://www.minrol.go...lbaski-rawickie

#10 Gregtom

Gregtom
  • Użytkownicy
  • 4309 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 07 paź 2011 - 12:05

Tutaj cala lista wyrobów tradycyjnych:

http://www.minrol.go...w-tradycyjnych/

#11 Darino

Darino
  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 07 paź 2011 - 12:37

Tutaj w gazetce na str.2
http://issuu.com/por...niwedliniarstwa
:grin:

#12 paweljack

paweljack
  • **VIP**
  • 6527 postów

Napisano 12 lut 2014 - 14:29

To ja odświeżę temat, czy komuś udało się zdobyć recepturę?



#13 mikami

mikami
  • Użytkownicy
  • 585 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 lut 2014 - 19:28

Wiem gdzie jest. W książce wydawanej od ponad stu lat: "Die Fabrikation feiner Fleisch- und Wurstwaren" :D Koch, Hermann, 1840-1915

Wydanie 4  str 60 http://forum.sausage...pic.php?t=10608



#14 paweljack

paweljack
  • **VIP**
  • 6527 postów

Napisano 13 lut 2014 - 12:17

Wiem gdzie jest. W książce wydawanej od ponad stu lat: "Die Fabrikation feiner Fleisch- und Wurstwaren" :D Koch, Hermann, 1840-1915

Wydanie 4  str 60 http://forum.sausage...pic.php?t=10608

Dzięki.



#15 Roma

Roma
  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćkociewie

Napisano 13 lut 2014 - 16:23

Szukam receptury na  "Białą kiełbasę w słoiku"

http://www.minrol.go...elbasa-w-sloiku

Czy ktoś mógłby mi pomóc?



#16 mikami

mikami
  • Użytkownicy
  • 585 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 14 lut 2014 - 10:52

Szukam receptury na "Białą kiełbasę w słoiku"

 

Jedyne co udało mi się znaleźć to:

http://www.odysejasm...elbasa-w-sloiku

http://www.rolmies.pl/produkt.html

http://eksplozjasmak...a-w-sloiku.html

http://podniebiennep...nserwantow.html



#17 Roma

Roma
  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćkociewie

Napisano 14 lut 2014 - 15:10

mikami-wielkie dzięki,to jest chyba to czego szukam

http://www.odysejasm...elbasa-w-sloiku

Będę w przyszłym tygodniu próbować.



#18 gontek

gontek
  • Użytkownicy
  • 446 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 21 lut 2014 - 21:07

Poszukuję receptury: "Kiełbasa kujawska". Była to kiełbasa podsuszana i pamiętam że były w niej ziarnka gorczycy. Są to wspomnienia z lat 1960/70.

Z góry dziękuję za pomoc. :)



#19 DZIADEK

DZIADEK
  • Mistrz Masarski WB
  • 6187 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 21 lut 2014 - 21:26

Mogę wstawić tą recepturę . Ale to branżowa a wielu z forumowiczów na to ,dostaje gęsiej skorki , wybór należy do Ciebie .


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 21 lut 2014 - 21:28


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 DUCH

DUCH
  • Użytkownicy
  • 629 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 21 lut 2014 - 21:44

Szanowny Dziadku przyłączam się do prośby kolegi gontka , jakbyś mógł to i ja poproszę 


Użytkownik DUCH edytował ten post 21 lut 2014 - 21:44





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych