Skocz do zawartości

Lista produktów tradycyjnych...


Gregtom

Rekomendowane odpowiedzi

Lista polskich pyroduktów tradycyjnych jest bardzo mała i nie sprecyzowana. Myślałem że na tej liście znajdę "polędwice sopocką" ..

 

Znalazłem jednak opis na "Kiełbaski rawickie". Jestem dumny ale, jak zrobić ... hmm ..Niewiem :???:

 

pozdrawiam :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lista polskich pyroduktów tradycyjnych jest bardzo mała i nie sprecyzowana. Myślałem że na tej liście znajdę "polędwice sopocką" ..

 

Znalazłem jednak opis na "Kiełbaski rawickie". Jestem dumny ale, jak zrobić ... hmm ..Niewiem :???:

 

pozdrawiam :wink:

 

Nie rozumiem z czego jesteś dumny, domyślam się ze chodzi ze niby Twojej miejscowości ale tez jest taka miejscowość jak Rawa Mazowiecka wiec tez pasuje nazwa....Chyba ze masz dokumenty ze to właśnie z Twojej miejscowości wzięła się ta nazwa ,wtedy ,,skule uszy" Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja się grzecznie pytam.

No to coś innego :grin:

http://www.gazeta-rawicka.pl/spis-artykulow/gazeta-historyczna/521-historyczne-ciekawostki-o-rawickich-kielbaskach

Ale czy to dowód, musisz sam osądzić.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie pisz jak nie wiesz

ale tez jest taka miejscowość jak Rawa Mazowiecka wiec tez pasuje nazwa.

Od tej miejscowości mamy nazwę -kiełbasa rawska

Poczytaj

http://www.gazeta-rawicka.pl/spis-artykulow/gazeta-historyczna/521-historyczne-ciekawostki-o-rawickich-kielbaskach

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Atrakcyjność kiełbasek rawickich polegała na unikalnej smakowitości i wartościach energetycznych wynikających z receptury ich wytwarzania. Kiełbaski rawickie polecano głównie jako produkt delikatesowy. Wynikało to z doboru surowców używanych do produkcji – mięso wieprzowe oraz cielęcina (zamiennie wołowina z młodego bydła) były drobno mielone i wraz z przyprawami wyrabiane na jednolitą masę, którą następnie napełniano naturalne jelita baranie, formując kiełbaski o długości ok. 15 cm. Rejon Rawicza uznawany jest za sprzyjający wegetacji roślin stanowiących paszę dla hodowli bydła i trzody rzeźnej. Wysoka jakość produkowanego i odpowiednio dobranego mięsa używanego do produkcji kiełbasek rawickich gwarantowała w przeszłości i gwarantuje obecnie ich wyjątkowość i odrębność. Kiełbaski rawickie produkowane są obecnie przez kilku producentów z rejonu Rawicza m.in. w Chojnie, Gołaszynie oraz Grąbkowie.

 

źródło:

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-wielkopolskie/Kielbaski-rawickie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

To ja odświeżę temat, czy komuś udało się zdobyć recepturę?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem gdzie jest. W książce wydawanej od ponad stu lat: "Die Fabrikation feiner Fleisch- und Wurstwaren" :D Koch, Hermann, 1840-1915

Wydanie 4  str 60 http://forum.sausagemaking.org/viewtopic.php?t=10608

Dzięki.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mogę wstawić tą recepturę . Ale to branżowa a wielu z forumowiczów na to ,dostaje gęsiej skorki , wybór należy do Ciebie .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Tobie za szybką odpowiedź. Wspominaliśmy z żoną smaki kiełbas z dzieciństwa no i było drobne starcie na temat kiełbasy kujawskiej. Teraz nie wiem jak to rozwiązać, żeby nie podpaść :facepalm:  tym co "dostają gęsiej skórki". Zależy od Ciebie, może prześlesz na priv?  :)

 

DZIADEK, już sprawa nie aktualna

Edytowane przez gontek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.