Gregtom Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Października 2011 Lista polskich pyroduktów tradycyjnych jest bardzo mała i nie sprecyzowana. Myślałem że na tej liście znajdę "polędwice sopocką" .. Znalazłem jednak opis na "Kiełbaski rawickie". Jestem dumny ale, jak zrobić ... hmm ..Niewiem :???: pozdrawiam :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Października 2011 Lista polskich pyroduktów tradycyjnych jest bardzo mała i nie sprecyzowana. Myślałem że na tej liście znajdę "polędwice sopocką" .. Znalazłem jednak opis na "Kiełbaski rawickie". Jestem dumny ale, jak zrobić ... hmm ..Niewiem :???: pozdrawiam :wink: Nie rozumiem z czego jesteś dumny, domyślam się ze chodzi ze niby Twojej miejscowości ale tez jest taka miejscowość jak Rawa Mazowiecka wiec tez pasuje nazwa....Chyba ze masz dokumenty ze to właśnie z Twojej miejscowości wzięła się ta nazwa ,wtedy ,,skule uszy" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Października 2011 Czy naprawdę nie macie się o co spierać??? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Października 2011 Czy naprawdę nie macie się o co spierać??? A kto się spiera?? Ja się grzecznie pytam. Spierać się nie mam zamiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Października 2011 Ja się grzecznie pytam.No to coś innego :grin: http://www.gazeta-rawicka.pl/spis-artykulow/gazeta-historyczna/521-historyczne-ciekawostki-o-rawickich-kielbaskach Ale czy to dowód, musisz sam osądzić. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Października 2011 Nie pisz jak nie wiesz ale tez jest taka miejscowość jak Rawa Mazowiecka wiec tez pasuje nazwa.Od tej miejscowości mamy nazwę -kiełbasa rawska Poczytaj http://www.gazeta-rawicka.pl/spis-artykulow/gazeta-historyczna/521-historyczne-ciekawostki-o-rawickich-kielbaskach Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Października 2011 I wszystko jasne. Przepraszam za małe zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Października 2011 Brakuje tylko PRZEPISU :grin: :tongue: A może Dziadek poda przepis na RAWICKĄ Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMY Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Października 2011 Atrakcyjność kiełbasek rawickich polegała na unikalnej smakowitości i wartościach energetycznych wynikających z receptury ich wytwarzania. Kiełbaski rawickie polecano głównie jako produkt delikatesowy. Wynikało to z doboru surowców używanych do produkcji – mięso wieprzowe oraz cielęcina (zamiennie wołowina z młodego bydła) były drobno mielone i wraz z przyprawami wyrabiane na jednolitą masę, którą następnie napełniano naturalne jelita baranie, formując kiełbaski o długości ok. 15 cm. Rejon Rawicza uznawany jest za sprzyjający wegetacji roślin stanowiących paszę dla hodowli bydła i trzody rzeźnej. Wysoka jakość produkowanego i odpowiednio dobranego mięsa używanego do produkcji kiełbasek rawickich gwarantowała w przeszłości i gwarantuje obecnie ich wyjątkowość i odrębność. Kiełbaski rawickie produkowane są obecnie przez kilku producentów z rejonu Rawicza m.in. w Chojnie, Gołaszynie oraz Grąbkowie. źródło:http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-wielkopolskie/Kielbaski-rawickie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Października 2011 Tutaj cala lista wyrobów tradycyjnych: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Października 2011 Tutaj w gazetce na str.2http://issuu.com/portalpanoramy/docs/dniwedliniarstwa :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Lutego 2014 To ja odświeżę temat, czy komuś udało się zdobyć recepturę? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Lutego 2014 Wiem gdzie jest. W książce wydawanej od ponad stu lat: "Die Fabrikation feiner Fleisch- und Wurstwaren" Koch, Hermann, 1840-1915Wydanie 4 str 60 http://forum.sausagemaking.org/viewtopic.php?t=10608 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Lutego 2014 Wiem gdzie jest. W książce wydawanej od ponad stu lat: "Die Fabrikation feiner Fleisch- und Wurstwaren" Koch, Hermann, 1840-1915Wydanie 4 str 60 http://forum.sausagemaking.org/viewtopic.php?t=10608Dzięki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Lutego 2014 Szukam receptury na "Białą kiełbasę w słoiku"http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Biala-kielbasa-w-sloikuCzy ktoś mógłby mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Lutego 2014 Szukam receptury na "Białą kiełbasę w słoiku" Jedyne co udało mi się znaleźć to:http://www.odysejasmaku.pl/index.php/biala-kielbasa-w-sloikuhttp://www.rolmies.pl/produkt.htmlhttp://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/09/Kielbasa-w-sloiku.htmlhttp://podniebiennepieszczoty.blox.pl/2012/09/Domowa-kielbasa-w-sloiku-bez-konserwantow.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Lutego 2014 mikami-wielkie dzięki,to jest chyba to czego szukamhttp://www.odysejasmaku.pl/index.php/biala-kielbasa-w-sloikuBędę w przyszłym tygodniu próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Lutego 2014 Poszukuję receptury: "Kiełbasa kujawska". Była to kiełbasa podsuszana i pamiętam że były w niej ziarnka gorczycy. Są to wspomnienia z lat 1960/70.Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Mogę wstawić tą recepturę . Ale to branżowa a wielu z forumowiczów na to ,dostaje gęsiej skorki , wybór należy do Ciebie . Edytowane 21 Lutego 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Szanowny Dziadku przyłączam się do prośby kolegi gontka , jakbyś mógł to i ja poproszę Edytowane 21 Lutego 2014 przez DUCH Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Dziękuję Tobie za szybką odpowiedź. Wspominaliśmy z żoną smaki kiełbas z dzieciństwa no i było drobne starcie na temat kiełbasy kujawskiej. Teraz nie wiem jak to rozwiązać, żeby nie podpaść tym co "dostają gęsiej skórki". Zależy od Ciebie, może prześlesz na priv? DZIADEK, już sprawa nie aktualna Edytowane 21 Lutego 2014 przez gontek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Lutego 2014 Jeśli jest jedna to w 16-stce str. 176 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Lutego 2014 Jeśli jest jedna to w 16-stce str. 176Dziękuję, już mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Lutego 2014 Chcesz to masz , pierwsza to najbardziej oryginalna Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Lutego 2014 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.