Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak sprawdzić czy mięso jest nastrzyknięte ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
121 odpowiedzi w tym temacie

#81 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4140 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 17 lut 2014 - 22:20

Z własnego doświadczenia najczęściej szprycowany jest schab bez kości na drugim miejscu szynka.
  dodałbym: karczek, mięsa drobne w promocji.

#82 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 17 lut 2014 - 22:41

I łopatka również. Generalnie wszystko co jest w niby promocji .


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 17 lut 2014 - 22:42


#83 Fazi

Fazi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćGdańsk / Gdynia

Napisano 17 lut 2014 - 22:46

Chyba tylko żeberka nie są nastrzykiwane.Ale i z tym pewnikiem sobie poradzą. Niestety.

#84 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 17 lut 2014 - 23:00

Heh, zapomnieliście Panowie i o mieęku z szynki.

Jestem pewna, że i do szynki nastrzykują jakąś 'Wodę"

U mnie w mięsnym widziałam ostatnio jak mięso pławiło się w jakiejś cieczy czerwonej. A mięso było jakieś szkliste nie wiem co to mogło być.

Przecież mięso powinno byc suche!!!!!

No chyba, że je reanimowali........................



#85 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6960 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 17 lut 2014 - 23:06

Dobrze, że człowiek na wieś się przeprowadził, a w sklepie gdzie kupuje promocji nie ma. :cool: 



#86 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1386 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 17 lut 2014 - 23:25

...Generalnie wszystko co jest w niby promocji ...

I jak żyć Dziadku, jak?  :tongue:  :D

 

Co ma zrobić taki człowiek,

tyle się namęczył, starał, studia "zaoczne" skończył ... itp?  :rolleyes:  :facepalm:

 

A teraz przyszło ze "strzykanej" tkanki robić tzw. "wyroby domowe"!  :D  :laugh:

.



#87 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 18 lut 2014 - 08:38

Dobrze, że człowiek na wieś się przeprowadził, a w sklepie gdzie kupuje promocji nie ma.

Tak, tylko sklep kupuje mięso w M....w promocji .... :D



#88 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6960 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 18 lut 2014 - 09:06

tylko sklep kupuje mięso w M....w promocji ....


Oj nie, ten sklep zaopatruje się mięso w małej lokalnej ubojnio-masarni, zresztą ostatnio ominąłem jedno ogniwo, kierowca
przywozi mi mięso oddzielnie, bez marży sklepowej, kupuje niby dla siebie, dwa piwka załatwiają sprawę, a towar jest ok. :cool:
I to jedna z zalet życia na wsi. :cool:

#89 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 18 lut 2014 - 09:21

Tyle już mięsa widziałeś, że nawet gdyby trafiło się promocyjne, to rozpoznasz.



#90 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 lut 2014 - 10:22

Ja jestem strasznie upia**** klientem w Pl ,jak widze taka zmarkotniala sprzedawczynie na miesnym to pytam skad pochodzi mieso i gdzie bylo rozbierane ,i kiedys taka pani powiedziala mi ze rozbieraja na sklepie ( market) ale juz na pytanie skad pochodzi swinka nie potrafila odpowiedziec.Znikla na zapleczu po chwili przybiegla i myslalam ze pewnie z kierownikiem a ona przynosi mi takie opakowanie po miesie (folja) i dostalam informacje skad bylo ..,moje zdziwienie i kolejne pytanie ..mowila pani ze to sami rozbieracje poltusze wiec skad to opakowanie? myslalam ze mnie wzrokiem zabije :)



#91 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 18 lut 2014 - 12:54

no rozbierają , ale z opakowania :D



#92 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 lut 2014 - 12:58

opakowania
  :thumbsup:  :)

no rozbierają , ale z opakowania :D

:thumbsup:  :)



#93 Natalia90

Natalia90

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 30 sty 2016 - 13:51

Jak można zmniejszyć ubytek osocza podczas magazynowania mięsa (elementy, mięso drobne) ?



#94 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4140 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 30 sty 2016 - 16:39

Jak można zmniejszyć ubytek osocza podczas magazynowania mięsa (elementy, mięso drobne) ?
  W jakim celu?

#95 Natalia90

Natalia90

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 31 sty 2016 - 14:19

 

Jak można zmniejszyć ubytek osocza podczas magazynowania mięsa (elementy, mięso drobne) ?
  W jakim celu?

 

W celu ograniczenia strat :)



#96 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4140 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 31 sty 2016 - 14:27

Jak można zmniejszyć ubytek osocza podczas magazynowania mięsa

1. Stosować mięso o wyższym pH.

2. W czasie rozbioru nie składować elementów w warstwach.

3. Składować elementy luźno położone w pojemnikach.

4. Używać różnych sposobów zapobiegających wyparowywaniu wody z mięsa w czasie przechowywania.


Użytkownik Bagno edytował ten post 31 sty 2016 - 14:27


#97 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2313 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 01 lut 2016 - 07:18

Kupilam poledwice w markecie w ktorym zawsze kupuje mieso , nigdy nie mialam zadnych problemow i nie widzialam nic dziwnego , ale tym razem trafilam na mieso nastrzykniete,  kupilam poledwice do wedzenia , po zapeklowaniu 2 kawalki  bardzo sie mienily  a po wedzeniu  , sparzeniu i ostygnieciu  kiedy rozkroilam zobaczylam taka dziure i wylala sie taka zametna ciecz, poledwica w smaku jest smaczna , ale ta ciecz wyglada bardzo nie apetycznie , moze ktos potrafi mi wyjasnic co to za ci paskudztwo wylecialo z miesa ?Załączony plik  20160131_102434.jpg   47,43 KB   7 Ilość pobrań

Załączone pliki



#98 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 02 lut 2016 - 23:13

http://www.jamardps....ite=oferty&id=9



#99 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9370 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 lut 2016 - 00:23

Włos się jeży DZIADK'u



#100 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3293 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 03 lut 2016 - 06:30

:w00t:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych