Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak sprawdzić czy mięso jest nastrzyknięte ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
121 odpowiedzi w tym temacie

#101 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12683 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 03 lut 2016 - 08:51

 Informuję od kilku ładnych lat że :D drobiu przemysłowego tak to nazywam  nie powinno się jeść   a karmienie dzieci i młodzieży to jest zamach na ich zdrowie . 

 

 Pozdrawiam



#102 p0lish

p0lish

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćIzabelin C

Napisano 03 lut 2016 - 09:47

Drobiu jako całości czy tylko zdechlaków za 7pln\kg?
Indyk,kaczka,gęś, kurak z wolnego wybiegu też be?

#103 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 03 lut 2016 - 09:51

Przecież napisał "drobiu przemysłowego".



#104 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2865 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 03 lut 2016 - 09:54

Może tak . USA zarzuciło (nie pamiętam dobrze ) Meksykowi aby bardziej ograniczyły i bardziej walczyły z narkotykami , na co otrzymały odpowiedź jak by u was nie było konsumenta to u nas nie było by producenta. Wszystkie  te wynalazki to odpowiedź na zapotrzebowanie rynku - może nie powiedziane wprost ale oczekiwanie promocji typu polędwica po 10 PLN/kg loco półka sklepowa  to cóż innego jak nie zawoalowane wymuszanie na producencie stosowania poprawiaczy. Z drugiej strony jak są stawki  netto 6-7 PLN/godzina  pracy to trudno mieć do tych ludzi zarzut że poszukują taniego jedzenia - promocji.


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 03 lut 2016 - 10:02


#105 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12683 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 03 lut 2016 - 10:13

Drobiu jako całości czy tylko zdechlaków za 7pln\kg?

 

 

drobiu przemysłowego tak to nazywam nie powinno się jeść

 

Szkoda że nie czytasz ze zrozumieniem . :facepalm:

 

 Pozdrawiam gorąco



#106 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 03 lut 2016 - 11:07

...ale oczekiwanie promocji typu polędwica po 10 PLN/kg loco półka sklepowa  ...

 

Ale przeważnie jest tak, że jak odkroisz z tej polędwicy wszystko co nie jest polędwicą to wyjdzie polędwica po 20 zł, no może mniej.



#107 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3293 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 03 lut 2016 - 12:24

 Informuję od kilku ładnych lat że :D drobiu przemysłowego tak to nazywam  nie powinno się jeść   a karmienie dzieci i młodzieży to jest zamach na ich zdrowie . 

 

 Pozdrawiam

 

...nazywa się toto pudzianami.... :cry:



#108 Natalia90

Natalia90

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 06 lut 2016 - 16:14

4. Używać różnych sposobów zapobiegających wyparowywaniu wody z mięsa w czasie przechowywania.
to znaczy ??

#109 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4142 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 06 lut 2016 - 19:27

Natalia. Powiedz szczerze, do czego potrzebujesz informacji? Praca licencjacka, inżynierska czy praca zawodowa?



#110 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2865 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 06 lut 2016 - 19:48

czy biznes :). Przepraszam określenie "praca zawodowa" jest tożsame


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 06 lut 2016 - 19:50


#111 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 06 lut 2016 - 20:47

W wyniku zastosowania nastrzyku w granicach od 4 do 10 % uzyskujemy mięso charakteryzujące się:

  1. mniejszym wyciekiem niż z mięsa nie nastrzykniętego
  2. wyrażnym polepszeniem barwy w okresie przechowywania
  3. polepszonym smakiem i kruchością
  4. zmniejszonym czasem obróbki termicznej i zmniejszonym wyciekiem dzięki czemu mięso ma naturalną
    soczystość.
  5.                                                                   Same zalety kupować i nie kombinować


#112 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 06 lut 2016 - 20:56

Dziadku.

Wiem że wierzysz w ludzi, ale nastrzyk 4-10% ............to tylko bajki. :)


Użytkownik miro edytował ten post 06 lut 2016 - 20:56


#113 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 06 lut 2016 - 21:16

Taaa teraz 4-10% to towar powiedziałbym "ekologiczny" tak czysto handlowo ;)

Tapniete z GT-I9500

Użytkownik roger edytował ten post 06 lut 2016 - 21:17


#114 Eugeniusz_2015

Eugeniusz_2015

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 441 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 06 lut 2016 - 23:43

W wyniku zastosowania nastrzyku w granicach od 4 do 10 % uzyskujemy mięso charakteryzujące się: mniejszym wyciekiem niż z mięsa nie nastrzykniętego wyrażnym polepszeniem barwy w okresie przechowywania polepszonym smakiem i kruchością zmniejszonym czasem obróbki termicznej i zmniejszonym wyciekiem dzięki czemu mięso ma naturalną soczystość. Same zalety kupować i nie kombinować

My nie chcemy mięsa przetworzonego przez kogoś tam i chyba portal ten jest po to, abyśmy sami przetwarzaniem się zajmowali. Może się mylę?

Oczywistą sprawą jest, że dostępne mięso w sklepach nastrzykiwane jest nie po to aby polepszyć jego walory, lecz polepszyć dochodowość sprzedającego. Wnioski co do jakości takich poczynań nasuwają się same.



#115 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6961 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 07 lut 2016 - 00:00

że dostępne mięso w sklepach nastrzykiwane jest nie po to aby polepszyć jego walory, lecz polepszyć dochodowość sprzedającego. Wnioski co do jakości takich poczynań nasuwają się same.


W GS-sie mięsa nie nastrzykują..... :cool:

#116 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 07 lut 2016 - 09:20

W miastach nie ma GS-ów. Są za to markety :cool:



#117 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 903 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 07 lut 2016 - 20:10

Czym to mięso jest nastrzykiwane.Proszę dziadka o odpowiedź.



#118 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2865 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 07 lut 2016 - 20:28

Ja nie szanowny Dziadek ale wklep w google np dodatki funkcjonalne do mięsa  ... i oferta i opis przebogaty

https://www.google.p...HBITEygP--LLoDA


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 07 lut 2016 - 20:29


#119 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14106 postów

Napisano 07 lut 2016 - 21:15

W GS-sie mięsa nie nastrzykują.....

A istnieje jeszcze jakiś GS z własną ubojnią?

Jeśli tak, to cud! 



#120 kafelek

kafelek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • Miejscowośćkonstantynów łódzki

Napisano 08 lut 2016 - 10:13

Tak istnieje GS z własną ubojnią 30 km od Łodzi mało tego kupują tylko od rolników


Wysłane z mojego PMT3277_3G przy użyciu Tapatalka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych