Skocz do zawartości

Wędzenie sera żółtego


krzysiek-krze

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w domu kostkę sera żółtego którą chętnie uwędzę. CZy ktoś już próbował takiego procederu ? A może kombinował z jakimiś przypprawami ? Jaki czas wędzenia i w jakiej temperaturze ?

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

krzysiek-krze, ser pokroić w plastry 2 cm grube natrzeć z obu stron ziołami;rozmaryn tymianek,słodka lub ostra papryka wędzić na tacy aluminiowej ok 8 godzin zimnym dymem.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wędzić na tacy aluminiowej ok 8 godzin zimnym dymem.

A mógłbyś pokazać tak wędzony ser bo obawiam się ,że jak będzie leżał na tej tacy to od spodu będzie niedowędzony.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

trzeba obracać w trakcie wędzenia

A tak to zgoda.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czemu nie ..... ? to tylko kwestia czasu ..... ;)

Nie przekraczaj 30-35 st C bo popłynie ... przy dłuższym wędzeniu ....

 

PS

Kiedyś taki ser w kostce rozgrzewałem w woreczku i gorącej wodzie ...... formowałem jak Roladę Ustrzycką i po wystudzeniu wędziłem ..... można użyć siatki wędzarniczej ale najpierw ser w folię bo inaczej nie zdejmiesz siatki ... i w folii trzeba dużo dłużej wędzić ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

krzysiek-krze, ja już testowałem, folia celulozowa i sznurek. Posmaczek wędzonego był, ale za krótko wędziłem. Następnym razem przedłużę do ok 7-8 h, bo poprzednio to było chyba ok 5 h ....

 

http://img233.imageshack.us/img233/2403/p9090211.th.jpg

 

;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

można użyć siatki wędzarniczej ale najpierw ser w folię bo inaczej nie zdejmiesz siatki

Proponuję zastosowanie gazy opatrunkowej.

Kawałak sera zawijamy jak cukierek i wędzimy na wisząco. Proszę zawijać tylko dwa razy aby gazy było jak najmniej i dobrze dochodził dym.

Również serki uformowane w oscypiorkach można tak wędzić.

Temperatura dymu powinna być jak najniższa. W wyższej, dobre, plastyczne sery deformują się i płyną.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://i55.tinypic.com/21acroi.jpg

 

Oto mój serek. Smakuje idealnie. Coś al'a Rolada Ustrzycka a oscypek. A to kostka najtańszego sera z marketu :grin:

Oczywiście że nie stosowałem się do waszych rad :devil: Wędziłem w ciepłym dymie 50 - 60 c przez 3 godz. Był lekko miękkawy ale przeleżał całą noc w lodówce i dziś jest idealny

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Ja wedze zolte sery w nastepujacy sposob: 

*kroje kostki sera (moze byc kazdy zolty ser ale najlepiej twardy) na kawalki ok 250g

*zawijam pokrojone kawalki szczelnie gaza opatrunkowa i obwiazuje sznurkiem do wedlin

*wedze w temperaturze 30-50 stopni przez 4-4,5 godziny

*zdejmuje gaze gdy serki sa jeszcze cieple i zostawiam je w lodowce przez noc

 

Sery wychadza rewelacyjne. Pare razy temperatura dymu skoczyla do 70 stopni ale, poniewaz ser zawiniety byl szczelnie w gaze, nie wyciekl. Wedzilem na roznym drewnie owocowym i na bukowym. Zawsze wychodzily super. Najlepsze byly po paru dniach w lodowce.

 

Wedzilem tez sery halloumi. Te sie nie topia nawet w wyzszej temperaturze a uwedzony halloumi smakuje i przyjemnie "zgrzyta" w zebach zupelnie jak oscypka

 

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Anahu Yamito
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sery halloumi

tak - te się wędzą świetnie w 60 st -  ;) podobnie jak tofu :thumbsup:

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Ser typu włoskiego, taki np. z Lidla. Przepis Wg. quba-69. 12godz. w solance 100g soli na 1,5L wody. Ociekanie parę godzin. Otoczenie w przyprawach np. papryka, czarnuszka. Wędzenie na ruszcie 50-60oC  kilka godzin. 

 

IMG_20240214_153112.jpg

Edytowane przez Adriangda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.