Pools Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Października 2011 Ktoś z szanownych forumowiczów może się orientuje, jaki jest maksymalny termin przydatności krwi suszonej ? Kupiłem jakieś 1,5 roku temu, część zużyłem, ale sporo zostało. Będzie się jeszcze nadawać do kaszanki ? Jest sypka, zapach normalny. Stała sobie w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Dzięki z góry za wszelkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Października 2011 Pawełspokojnie możesz używać, przed dodaniem rozpuść ją w rosole po parzeniu mięsa na kaszankę, dobrze wymieszaj i dodaj do wszystkiego. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 18 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Października 2011 Dzięki za błyskawiczną odpowiedź :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Lutego 2017 Przepraszam za pytanie ale czy jest w handlu dostepna suszona krew kacza.?Marzy mi sie czernina.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Przepraszam za pytanie ale czy jest w handlu dostepna suszona krew kacza.?Marzy mi sie czernina..Nie mam pojecia czy takowa suszona kacza krew jest dostepna.U mnie bynajmniej jest sklep z drobiem i kiedys kupowalem kaczkę no i pytam czy jest krew do kaczki , sprzedawczynie no pewnie że jest mrożona w kubełkach ( takie jak smietana ).Czernina zrobiona wg starodawnego przepisu z owocami , kluskami ziemniaczanymi , potem konsumpcja.Biore ten pusty pojemniczek co byla krew i czytam skladniki i okazuje sie ze to mrożona krew wieprzowa.Ot taka mała dygresja jak czernina moze byc z krwi wieprzowej i mało kto pozna jaka krew jest w składniku czerniny. Edytowane 16 Lutego 2017 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Lutego 2017 Andrzeju, to w pierwszej linii serdecznie prosze o przepis na starodawna czernine..???? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lutego 2017 Andrzeju, to w pierwszej linii serdecznie prosze o przepis na starodawna czernine..Przepis poszedl na pw.Z powodu ze mam znikomą ilosc postow nie wiedzialem czy przepis mozna zapodac w tym temacie o suszonej krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lutego 2017 Z powodu ze mam znikomą ilosc postow nie wiedzialem czy przepis mozna zapodac w tym temacie o suszonej krwi. Wrzuć przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Lutego 2017 Ja tez chetnie skozystam z przepisu nigdy nie jadlam ..moze bym sie skusila zrobic ... Czy panowie maja corki na wydaniu? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Ja tez chetnie skozystam z przepisu nigdy nie jadlam ..moze bym sie skusila zrobic ... Czy panowie maja corki na wydaniu? Poszlo na pw.[Dodano: 17 lut 2017 - 10:36] Czy panowie maja corki na wydaniu? Niestety ja juz nie mam "wydałem" ale wiem w czym rzecz kiedys funkcjonowal taki zabobon że jak sie podało "młodemu" tą zupę to powinien sie kapnąć o chodzi ze dostaje tzw kosza.Teraz chyba to nie funkcjonuje. Edytowane 17 Lutego 2017 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Lutego 2017 funkcjonowal taki zabobon To był zwyczaj w dawnej Polsce - czarna polewka. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Lutego 2017 Z powodu ze mam znikomą ilosc postow nie wiedzialem czy przepis mozna zapodac w tym temacie o suszonej krwi. Wrzuć przepis. Poszło na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Lutego 2017 Poszło na pw. Możesz przecież wstawić przepis np. tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/105-wyroby-garma%C5%BCeryjne/ napisz nowy temat i na pewno wielu skorzysta. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Lutego 2017 Poszło na pw. Możesz przecież wstawić przepis np. tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/105-wyroby-garma%C5%BCeryjne/ napisz nowy temat i na pewno wielu skorzysta. Własnie nie wiedziałem w tym gąszczu tematow gdzie to wstawic i wysylalem przepis na pw.Mój przepis nie jest chroniony prawem autorskiem wiec zaraz zapodam w tym wskazanym linku.Przepis moze nie jest napisany po mistrzowsku stylistycznie, ale chyba jest przejrzysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Lutego 2017 A do czego można porównać smak takiej zupy??,bo ta krew trochę mnie odstrasza... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) A do czego można porównać smak takiej zupy??,bo ta krew trochę mnie odstrasza...A tego nie wiem na pewno nie ma to nic wspólnego z grochówką ani do kapuśniakiem czy góralską kwaśnicą z kiszonej kapusty. Smak jest specyficzny jednych odraża a innych nie.Po prostu trzeba spróbować innej metody nie widzę. Edytowane 17 Lutego 2017 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Lutego 2017 Jak już piszesz ,ze ten smak jest specyficzny ,to chyba zdecydowanie wolę grochówkę ,czy kapuśniak ,a najlepiej rosołek ze swojskiej kurki [moze być z dodatkiem kaczki] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Lutego 2017 A do czego można porównać smak takiej zupy?? Weź kaszankę i doprowadź do formy płynnej i oddziel kaszę , smak suszonych owoców możesz sobie wyobrazić . To tak po trochu będzie Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Za dzieciaka jadlem czernine i w smaku przypomina slodko/kwasna zupke z kaczym mieskiem. Podawana byla z makaronem i plywaly w niej rodzynki..Na powierzchni bylo widac oczka tluszczu a w konsystencji przypominala zupe pomidorowa z makaronem ale nie za bardzo gesta. Zebym ja zjadl, to ciotka specjalnie nie mowila ze zupa zaprawiona byla krwia bo pewno bym jej nie tknol.. W smaku niebo.. ???????? Edytowane 17 Lutego 2017 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Szkoda kaszanki rozbierać na części pierwsze ,a smak owoców w zupie -niekoniecznie...ale jeśli to miałoby być "niebo" to może warto poszukać jakiejś knajpki w której takową zupkę serwują-najwyzej się zmarnuje jeden talerz nie cały gar Edytowane 17 Lutego 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Szkoda kaszanki rozbierać na części pierwsze ,a smak owoców w zupie -niekoniecznie...ale jeśli to miałoby być "niebo" to może warto poszukać jakiejś knajpki w której takową zupkę serwują-najwyzej się zmarnuje jeden talerz nie cały gar Zapraszam bylem kilka razy przy powrocie z trasy do domu, tam tez podają czerninę w różnej konfiguracji ktorą próbowałem, knajpka dość renomowana http://kuchnia-domowa.com/index.php?m=m&id=137 talerz zupy od 8 zl do 15 zl w zaleznosci od konfiguracji. P.s Ciekawi mnie jak jest z slynną w PL zupą nazwaną potocznie FLAKI ? Czy tez jest taka zagwozdka spróbować czy nie spróbować ?Mnie sama nazwa odrzuca ale sam ją sporządzam od podstaw i wiem z czego jest i diametralnie zmieniam pogląd. Edytowane 17 Lutego 2017 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.