Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przepis na kiełbasę znaleziony u mojej mamy.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#1 gregruda

gregruda

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 19 paź 2011 - 10:47

Przepis na 5 kg kiełbasy

3,5 kg łopatki
1 kg boczku
0,5 kg wołowego
9 dkg pektosoli
1 (2 g)główka gałki muszkatałowej
4 małe łyżeczki pieprzu
1 duży czosnek
1 jajko
1 łyżeczka cukru
3 łyżki magi
2 duże łyżki gorczycy
0,5 litra wody
Podobno dawno temu moja mama robiła w/g niego .Ja jeszcze jej nie robiłem.Czy ktoś go zna i co o nim sądzi?

#2 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6901 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 19 paź 2011 - 11:08

Jak zrobisz to się pochwal jak Ci smakowała ..... gorczycy jak do mortadeli ..... jak dla mnie zdecydowanie za dużo na 5kg farszu .... magi nigdy nie dawałem .... a jajko to całkowita enigma ..... :( bo po co ... ?
No cóż o gustach się nie dyskutuje ... ;)

#3 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1599 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 19 paź 2011 - 11:13

No cóż o gustach się nie dyskutuje ... ;)


... ale o jego braku owszem ;)

Mnie poza gorczycą trochę przeraża ilość gałki muszkatułowej ... no i miarka w postaci małych dużych łyżek, łyżeczek :)

#4 gregruda

gregruda

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 19 paź 2011 - 11:15


No cóż o gustach się nie dyskutuje ... ;)


... ale o jego braku owszem ;)

No więc jajko widzę mam pominąć.Czy gorczycę mam zmielić?
Jeśli chodzi o miarkę to przepisałem tak jak było.
Pytam o ten przepis bo dopiero zaczynam jeśli chodzi o robienie i wędzenie.

#5 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6901 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 19 paź 2011 - 11:18

Oj chłopie zrób sobie "pewniaka" na początek ..... a kombinuj jak już zobaczysz co i jak ... ;)
Polecam tą:
https://wedlinydomow...topic.php?t=556

#6 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1599 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 19 paź 2011 - 11:21

gregruda, ciężko wyczuć co z tą gorczycą zrobić... jaki to ma być smak tej kiełbasy?2 ŁYŻKI? Hmm... Nie za duży miszung w tym przepisie? ... a magi i jajko to do mielonych kotletów :)

Roger ma rację, weź pewniaka na początek, a w miarę "postępu" zaczniesz "tuningowanie" swoich wyrobów. I jako pierwszą zasadę zapamiętaj, że wyzbywamy się tutaj wielkości typu, łyżka, łyżeczka, szczypta ... itp. itd. :)

#7 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5663 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 19 paź 2011 - 11:25

A z którego to roku ten przepis. Pozdrawiam

#8 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 681 postów

Napisano 19 paź 2011 - 11:43

A ja bym proponował zrobić według tego przepisu który podałeś. Mięso posegregować, zapeklować na sucho, zmielić według ogólnych zasad rozdrabniania. Tylko przy dodawaniu przypraw wszystkie poważyć z łyżeczek na gramy i sobie zapisać, przyda się w przyszłości, raczej to jajko surowe i magi dodane w trakcie kutrowania nie zaszkodzi i nie widzę tutaj jakichś wielkich odstępstw od standardowych ilości składników czy przypraw (18g/kg peklosoli, 10% wody czyli według mnie standard). Powstanie nowa kiełbasa o nazwie "Kiełbasa mojej mamy" i przekonasz się czy Ci będzie smakować.
Pozdrawiam!

#9 zwierzak

zwierzak

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • Miejscowośćkliniska wielkie

Napisano 19 paź 2011 - 11:48

A,ja wydłubałem na jakimś forum,takie cudo

e
05/06/2007 19:04 Git! 0
Kit! 0

... co wiecie o sposobach wytwarzania kiełbasy ?
... jakie macie sugestie i odkrycia..
e
05/06/2007 19:09 Git! 0
Kit! 0

pewnego dnia rano pojechalem do sklepu..

łopatka B/K + boczek, wieprzowe 8kg
wołowe II 4kg

powyzsze pokroilem w kostke i zasolilem sola peklujaca <20g w osobnych miednicach..

w zasadzie za dwa dni juz mieso bylo rozowe i gotowe do dalszej obrobki..
e
05/06/2007 19:20 Git! 0
Kit! 0

CD
mieso oddzielnie mielimy maszyna,
zaczynamy wyrabiac wolowe, dokladnie jak ciasto, dodajac posiekana glowke czosnku, pieprz, sol. wieprzowine..
nastepnie dodalem 3 jajka i z litr wody by wszystko nabralo odpowiedniej konsystencji..

chwile odlezalo i zaczelo sie przekrecanie miesa przez maszyne do nadziewania jelit :] w ten sposob powstaly kielbasy surowe o wygladzie kielbasy bialej..

kolejnym krokiem bylo wedzenie w olchowym dymie..

jak nabralo zlotego koloru nadszedl czas na kapiel w prawie wrzacej wodzie :]

****************************** *********
od tego momentu juz zaczyna znikac w oblednym tempie..

... dalsze etapy to obsuszanie nad kuchnia weglowa..

#10 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 1906 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 19 paź 2011 - 13:25

Podobno dawno temu moja mama robiła w/g niego .Ja jeszcze jej nie robiłem.Czy ktoś go zna i co o nim sądzi?

stara szkoła wyrobu kiełbas.dodatek wołowego oraz jajka było dobrym akcentem w starych
domowych kiełbasach :wink:

#11 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6510 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 19 paź 2011 - 16:07

Przepis na 5 kg kiełbasy


Bez tej magii przepis jest okey, jak nie lubisz to gorczycy daj mniej, ale dawniej dawano jej sporo, ja też lubię czasem poprzegryzać. :cool:

#12 gregruda

gregruda

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 19 paź 2011 - 16:13

A z którego to roku ten przepis. Pozdrawiam

Pamiętam te kiłebasy,lecz nie pamiętam smaku.Gdzieś 1972 rok.W oryginalnym przepisie zamiast pektosoli była podana sól i saletra ale to zamieniłem.

#13 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3475 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 19 paź 2011 - 16:24

:grin: Przepis MI się podoba,nawet z jajkiem :grin: :thumbsup:

#14 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5663 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 19 paź 2011 - 16:29

Gdzieś 1972 rok.W oryginalnym przepisie zamiast pektosoli była podana sól i saletra ale to zamieniłem.

Pytanie było podchwytliwe z względu na peklosól w tej recepturze . Pozdrawiam

#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 23832 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 paź 2011 - 18:09

Pamiętam te kiłebasy,lecz nie pamiętam smaku.

Przy takim doborze przypraw smak jest na pewno ok (nawet z domieszką maggi). Dodatek jajka świadczy, iż jest to kiełbasa nietrwała.

#16 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 19 paź 2011 - 18:19

Znajomy robi taką kiełbasę z dodatkiem jajka i maggi w smaku jest dobra .

#17 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 19 paź 2011 - 19:31

Witam, przepis jest ok. ja bardzo podobny mam od miejscowego masorza. pieprz to masz mało, 1 gałka muszkatołowa średnio waży około 4g (ważyłem), „1 duży czosnek” co to znaczy? To chodzi o 1 główkę. Na Śląsku to standard gorczyca w kiełbasie, jest ok. moim zdaniem za dużo wody. Jajko dawali gdy nie-chciało kupy się trzymać. Zrób dokładnie jak w przepisie +7ząbków czosnku, +cała gałka muszkatołowa (5g), +woda max 0,2L. acha łopatka i boczek miel przynajmniej na sitku 10mm. Wołowe to wiesz, na jak najdrobniejszym oczku.

#18 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3475 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 19 paź 2011 - 19:35

:grin:Jest dużo ciekawych przepisów na kiełbasę;kiełbasa z prosem,kiełbasa grillowa z dynią,kiełbasa szynkowa z gożdzikami i kardamonem ...... :grin: :thumbsup:

#19 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 19 paź 2011 - 19:46

Witam, trzeba też wiedzieć że kuchnia śląska jest dość „ostra”, dużo pierz-u, gałki muszkat. w moim i kolegi (20km w stronę Turawy) i krewnych (8 km od Gliwic) odczuciu ilość przypraw jest wszystko mało, w porównaniu z normami receptur.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 23832 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 paź 2011 - 19:58

Na Śląsku to standard gorczyca w kiełbasie

Dlatego własnie powstawały receptury na wyroby regionalne.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych