Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przepis na kiełbasę znaleziony u mojej mamy.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#41 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6901 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 20 lis 2011 - 17:26

Przeglądałem ten Szczepanowy przepis już kiedyś i prawdę mówiąc właśnie te jajka mnie Aniu odstraszyły :( ...
Może przy kiepskim mięsie lub słabym wyrobieniu farszu użycie jajka dla wiązania byłoby uzasadnione a tak ... hmmm czemu to jedno jajko ma służyć w takiej masie ? smaku jajka nie wyczujemy a zdecydowanie spada trwałość ... czy się mylę ?

#42 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 6095 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 lis 2011 - 18:07

hmmm czemu to jedno jajko ma służyć w takiej masie ? smaku jajka nie wyczujemy a zdecydowanie spada trwałość ... czy się mylę ?

Jajko na pewno wiąże masę mięsną. W kiełbasie szlachty nie ma frakcji klejowej i jajka w jakimś stopniu wspomagają naturalny klej grubszych kawałków mięsa.
Co do trwałości; cząsteczki białka i żółtka z pewnościa zetną się w czasie obróbki termicznej. Białko ścina się w 63st. C, żółtko w 68.
Sądzę, że cząsteczki jajka również konserwują się w dymie. Nie znam jednak żadnych badań w tej materii. Ale słyszałam o wędzonych jajkach na twardo :lol: .
Istnieje jednak inne niebezpieczeństwo związane z obecnością masy jajecznej w wyrobach. Otóż podczas długotrwałej obróbki termicznej w wyższych temperaturach na skutek procesów chemicznych zaczyna się wydzielać siarkowodór.
Wiemy jednak z domowej praktyki, że- mimo tego siarkowodoru - jajko w panierce jest O.K. :grin:

#43 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 20 lis 2011 - 19:11

Ja wtrącę coś o tym jajku, którego nie dałem (lecz pamiętam, nieżyjący już okoliczny „masorz” z zawodu - dawał), on też do krupnioka i zymloka zawsze wkroił nożem drobno, ugotowaną wątrobę w kostkę, ma to znaczenie takie że gdy jesz, natrafiasz na tzw. rodzinkę w cieście, ja daję i jest super, ale to nie na temat. Jak wiem do klopsów daje się 1 jajko do mielonki powiedzmy na pół kg mięsa. W gotowym klopsie nie widać tzw. pajęczyn. A gdy wszystko wrzucimy do malaxera to mamy jednolitą gładką masę i klops - mały pulpet. To tak od siebie.

#44 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 1906 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 20 lis 2011 - 20:07

Cholercia przekonaliście mnie jak znajdę chwilę to zrobię tą kiełbachę na próbę ale bez jajka ... bo ono do mnie nie "przemawia" ;)

witaj Robert
zrób połowę farszu z jajkiem,a połowę bez.przekonasz się i wyciągniesz oczywiste wnioski.
nie chcę się za dużo rozpisywać,jedyna Eanna wie jaka to różnica.
jak w Pyrlandi sypią majeranek do wszystkiego,tak Hanysy gorczycę,twierdząc że się
.....lepiej trawi :cool: :grin:

#45 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6901 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 20 lis 2011 - 20:25

Cześć Mareczku ale dla lepszego trawienia można to popić odpowiednią "witaminką" ... tak zamiast majeranku czy gorczycy ;)
A tak na marginesie to uwielbiam i majeranek i gorczycę używam tego dużo i często jabłka z dużą ilością majeranku z cukrem smażone na maśle to super dodatek do drobiu czy dziczyzny tak na szybko ;)
OK dodam to jajo ale jak dostaniesz paczkę to będziesz wiedział że mi nie smakowało ;) :cool:

#46 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 20 lis 2011 - 20:56

Wujek mojej LP dodawał do kiełbasy nie całe jajka ale same białka ku zklejeniu mięsidła.

#47 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 1906 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 20 lis 2011 - 21:01

OK dodam to jajo ale jak dostaniesz paczkę to będziesz wiedział że mi nie smakowało

ok to zrób więcej zrobimy wymianę barterową. :grin:

#48 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 20 lis 2011 - 21:26

Witam, tu nie chodzi o to jajko, tylko dyskusja poszła w tym kierunku. Ja nie dałem. Jeśli ktoś będzie robić, to podpowiedz: peklowanie 2dag soli +1g saletry na 1kg mięsa, przez 4 dni, rozdrobnienie: wołowe lub 3gatunek Fi 2,5mm, boczek FI8mm, łopatka FI 10mm. Przyprawy na 5kg farszu: gałka muszkatołowa duża 5g, pieprz 4małe łyżeczki CZUBATE =23g, czosnek 7ząbków dużych, 1 łyżeczka cukru, 3łyżki magii, 2duże łyżki PLASKIE gorczycy, woda 0,2L. nadziewać, zostawić w chłodnym na dobę, wędzić, parzyć. Przepis ten jak wcześniej pisałem jest bardzo, bardzo, bardzo podobny do tego co u mnie się robi w okolicy od długich lat.

[ Dodano: Nie 20 Lis, 2011 21:28 ]
Acha; gorczyca zwykła, bez jakiegoś tam moczenia, nie mielona (prosto z paczki).

#49 gregruda

gregruda

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 11 gru 2011 - 16:01

Wczoraj uwędzona kolejny raz.Wyszła jak zawsze wyśmienicie.

#50 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 11 gru 2011 - 16:08

witam, masz jakieś zdjęcia ? wcześniej ktoś się pytał jak wygląda i w przekroju. Ja zrobiłem w miarę dokładnie według tego tu przepisu – bardzo dobra.

#51 arkawroc

arkawroc

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1607 postów
  • MiejscowośćWroclaw, kiedyś Ostrów wlkp

Napisano 11 gru 2011 - 17:09

wrzućcie fotki z przekrojem tej kiełbaski (taka prośba)

#52 gregruda

gregruda

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 12 gru 2011 - 09:31

wrzućcie fotki z przekrojem tej kiełbaski (taka prośba)

Dołączona grafika
Niestety zdjęć w przekroju nie mam.

#53 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 14 gru 2011 - 00:48

witam

W przekroju właśnie ta kiełbasa w wykonaniu moim

Dołączona grafika

Ja nie dobieram surowca specjalnie, po prostu robię z tego co mam. Więcej, poszczególne etapy są tu: (nie wiem jak wkleić link – adres z połowy okna otwartego, wklejam to co u góry w przeglądarce jest, ten długi adres, trzeba przewinąć na dół)

https://wedlinydomow...6180c50d5fef64b

#54 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 711 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 14 gru 2011 - 11:01

nie wiem jak wkleić link – adres z połowy okna otwartego

W tytule postu którego link chcesz wkleić po lewej stronie przy słowie "Wysłany: (tu data i godz.)" jest ikonka. Kliknij ją prawym i w okienku kliknij lewym "Kopiuj skrót". Następnie w swoim poście, który akurat piszesz, dajesz spację i wklejasz skrót, dajesz spację i piszesz dalej jak zwykle. Klikasz "Podgląd", sprawdzasz błędy, sprawdzasz czy link działa i ewentualnie dokonujesz poprawki w okienku pisania. Jak jest OK klikasz "Wyślij" i gotowe.
Pozdrawiam.

#55 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 15 gru 2011 - 00:27

Witam, dziękuję tobie frapio, (i znów coś nowego się dowiedziałem)

https://wedlinydomow...p=223215#223215

Tutaj więcej po-pisałem o kiełbasie (uważny czytelnik wyłapie wszystko).

pozdrawiam.

#56 Maksoo

Maksoo

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćZielona Góra

Napisano 21 kwi 2017 - 10:41

jak robię dużo kiełbas to warto zainwestować w nadziewarkę? 

do tej pory używam maszyny do mielenia mięsa, nakładam flak i nadziewam, ale robię dużo bo wszystkim smakuje i zastanawiam się nad inwestycją. 

Tyle, że to droga sprawa, o pierwsze z brzegu: https://www.expondo....ki-do-kielbasy/



#57 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 430 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 21 kwi 2017 - 12:32

Skoro robisz dużo to naprawdę warto zainwestować w nadziewarkę. Ja robię miesięcznie   około 12 kilo i kupiłem 3 litrowego  Royala i jestem bardzo zadowolony, raz zainwestowane 560 zł daje satysfakcje na długie lata :)



#58 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5124 postów

Napisano 21 kwi 2017 - 13:16

Tyle, że to droga sprawa, o pierwsze z brzegu

To ja Ci proponuję tą:  https://wedlinydomow...ska-produkcja/



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#59 Muski

Muski

    Weteran

  • **VIP**
  • 2516 postów
  • MiejscowośćNadarzyn

Napisano 21 kwi 2017 - 16:50

ale robię dużo
popatrz na temat nadziewarek - ostatnio kupiłem Meslę - rewelacja - nadziewanie kiełbas nadziewarką - to zupełnie inna bajka niż maszynką :D 




Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych