krisk Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Października 2011 WitamCzy ktoś mógłby tak dla laika wytłumaczyć klasyfikację mięsa, głównie chodzi o:1. Wieprzowina kl. I2. Wieprzowina kl. II3. Wieprzowina kl. III Czyli idę do sklepu i kupuję, powiedzmy kl 1- ,łopatka...., kl 2-... Szukałem na forum i jakoś znaleźć nie mogę, a jak znalazłem to wszystko fachowym językiem, bez nazwy mięsa typu- łopatka, karkówka itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Października 2011 Czyli idę do sklepu i kupuję, powiedzmy kl 1- ,łopatka...., kl 2-...To nie jest tak jak myślisz .Klasyfikacji musisz dokonać sam - poczytaj tutaj http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Października 2011 Musisz pobrać z Rapid Share'a płytkę SDM, gdzie Kol. Bagno bardzo czytelnie pokazuje również klasyfikację mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Października 2011 Musisz pobrać z Rapid Share'a płytkę SDM, gdzie Kol. Bagno bardzo czytelnie pokazuje również klasyfikację mięsa. Dokładnie tak jak Maxell pisze. Sam na początku zastanawiałem się nad klasyfikacją. Jak kupić żeby było dobrze. Teraz sprawia mi to mniej problemu. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7834 Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Października 2011 Czyli idę do sklepu i kupuję, powiedzmy kl 1- ,łopatka...., kl 2-...Takim stwierdzeniem to zastrzelisz ekspedientkę Kiedyś na początku też tak powiedziałem w masarni to Pani wywaliła gały i powiedziała , że I? A co to jest bo u nich takiego to nie ma :lol: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Października 2011 Kiedyś na początku też tak powiedziałem w masarnikurcze,to ja spróbuję takim "tekstem" w najblizszym czasie zagadnąć w "moim" sklepie, ciekawe co sie stanie... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Października 2011 ja znowu spotkałam się w sklepie miesnym z wystawionymi karteczkami na których było napisane I i II wołowa i wieprzowa i dopiero teraz wiem co to znaczy zawsze brałam na kotlety mielone bo ładnie wygladało :wink: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Października 2011 Ta I i II jest jak jestem na rybach w Pomiechówku okolice Nowego Dwaóru Mazowieckiego,natomiast na codzień to na grapie zamawiam co potrzebuję i dziewczyny mi odkładają własnie przytachałam 16 kg uff..biorę się zaraz za kiełbaskę raz się zdażyło ze trzy tygodnie temu ,ze rozebrałam pierwsza półtuszę ale to mi znajomy z mazur przetransportował może za miesiąc znowu mi przywiezie bo u nas na tej wsi to strasznie drogo :wink: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Października 2011 W niektórych przetwórniach można kupić normalnie w detalu i tam już taka klasyfikacja jest jak najbardziej zrozumiała, natomiast w sklepach to raczej nazwy handlowe bardziej w użytku są i całe elementy które dopiero trzeba rozebrać i poddać klasyfikacji.Pozdrawiam. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Października 2011 Na halach mięsnych sprzedaja w detalu drobne mięso kwalifikowane jako IIA i IIB. Zalecałabym jednak ostrożność bo jest to "przegląd tygodnia" i zawiera często stare, zawieruszone kawałki. Sama miałam taka wpadkę, gdy użyłam takiej dwójki do kiełbasy i w efekcie wystąpiła fermentacja we fragmentach kiełbasy drobno zmielonych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Października 2011 Tanio nie jest , to wiemy oboje .Spróbuj może przy torach w Subunie.Jak będę jechał po połówkę do nich do ubojni , mogę wziąć dwie .Jaka cena na mazurach półtuszy ? :thumbsup: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Października 2011 U mnie 8zł kg ale sklep detaliczny rąbanka 9zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Października 2011 Tanio nie jest , to wiemy oboje . Spróbuj może przy torach w Subunie. Jak będę jechał po połówkę do nich do ubojni , mogę wziąć dwie . Jaka cena na mazurach półtuszy ? :thumbsup: Jak możesz to napisz po ile kupiłeś półtusze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desperos Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Października 2011 U mnie 8zł kg ale sklep detaliczny rąbanka 9złTo coś drogo straszliwie... U mnie w mieście za "Wieprzowinę II" płacę 9.60 a są tą ładne kawałki mięska z niewielką ilością tłuszczu.Na kiełbaskę idealne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Października 2011 Z zasady podajemy ceny 1 kg półtuszy (z zaznaczeniem czy z łbem, czy bez). Rąbanka, to już praktycznie asortyment detaliczny i tutaj ceny moga być z kosmosu. Dobrym wyjściem, jesli chodzi o ekonomię, jest czasem kupowanie na kiełbasy, miesa gulaszowego. Oczywiście po dokonaniu jego wzrokowej oceny. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Października 2011 Co raz bardziej się skłaniam do kupienia żywca cena co łaska ....,50zł jak wspomogę producenta w przerobie drugiej połówki. Półtusze w ubojni 8,29 za 1 kg z głowa, aż do ogona, a zamówione konkretne mięso w masarni jasne różowe, wodniste, a po gotowaniu twarde jak stara wołowina. Wiadomo "każdy orze jak może" jak z wadą to do klienta. Mięsa z promocji w hipermarketach to loteria. Często biorę mięsko z hali targowej i to jest w miarę surowiec z ceną i jakością. :wink: Mięso kupione w sklepie osiedlowym to kosmos, ceny od 17 zł. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Października 2011 Oj Andyandy, jaki z Ciebie nieżyciowy facet. Przed wyjazdem do ubojni zaopatrz się w odpowiedni suwenir dla chłopaków i ... masz mięso najlepszej jakości. Tylko pamietaj, by rozmawiać z kimś z rozbioru, albo maksymalnie brygadzistą. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Października 2011 Czyli idę do sklepu i kupuję, powiedzmy kl 1- ,łopatka...., kl 2-...To nie jest tak jak myślisz .Klasyfikacji musisz dokonać sam - poczytaj tutaj http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowejChudziak Dzięki, o coś takiego mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Października 2011 U mnie 8zł kg ale sklep detaliczny rąbanka 9złTo coś drogo straszliwie...U mnie w mieście za "Wieprzowinę II" płacę 9.60 a są tą ładne kawałki mięska z niewielką ilością tłuszczu.Na kiełbaskę idealne... 8zł to cena półtuszy z łbem 9zł to cena rąbanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Listopada 2011 Tanio nie jest , to wiemy oboje . Spróbuj może przy torach w Subunie. Jak będę jechał po połówkę do nich do ubojni , mogę wziąć dwie . Jaka cena na mazurach półtuszy ? :thumbsup: Jak możesz to napisz po ile kupiłeś półtusze. Pozdrawiam Wujtom dziękuję za namiar na mięsko w końcu się wybrałam ,półtusze po 9zł za kg z łbem /głową/ a po 9,5 zł.bez . Właśnie kończę selekcję mięsa w niedzielę bedzie kiełbasa :thumbsup: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Listopada 2011 oj to widze ze juz niedlugo a ceny beda takie same jak na WyspachW tej chwili cena wynosi 2.85 za kilogram polowki z lbem,dla bardziej leniwych przednia cwiartka bez kosci 3.30 a tylna nozka 3.90 tez bez kosci(wytrybowana)Oczywiscie ceny podane sa funtach brytyjskich. Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Kupiłam dziś w sklepie przy masarni łopatkę klasy II z tłuszczem na kotlety mielone,zrobiłam tak jak zawsze.Mięso skręcone przez maszynkę,cebula,czosnek,przyprawy,bułka namoczona w mleku.Kotlety obtoczone w bułce tartej,smażone na smalcu bo innych nie chcę jeść a tu niespodzianka wszystko się pali,strzela jak z karabinu pod sufit myślę że mięso było naszprycowane solanką jak ta lllaaaaaaaaallllllllllllllaaaaaaaaaaaa Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Stycznia 2014 myślę że mięso było naszprycowane solanką jak ta lllaaaaaaaaallllllllllllllaaaaaaaaaaaa Na pewno czymś było . Jak solanką to zapewne byś poczuła .......... chyba . Ja to już mam we krwi żeby kawałek surowego spróbować . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Jak solanką to zapewne byś poczuła .......... chyba Było bardzo słone Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zależy co wstrzyknęli ...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.