Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Klasyfikacja mięsa- tak dla laików


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 23 paź 2011 - 18:55

Witam
Czy ktoś mógłby tak dla laika wytłumaczyć klasyfikację mięsa, głównie chodzi o:
1. Wieprzowina kl. I
2. Wieprzowina kl. II
3. Wieprzowina kl. III

Czyli idę do sklepu i kupuję, powiedzmy kl 1- ,łopatka...., kl 2-...

Szukałem na forum i jakoś znaleźć nie mogę, a jak znalazłem to wszystko fachowym językiem, bez nazwy mięsa typu- łopatka, karkówka itp.

#2 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5075 postów

Napisano 23 paź 2011 - 19:02

Czyli idę do sklepu i kupuję, powiedzmy kl 1- ,łopatka...., kl 2-...

To nie jest tak jak myślisz .Klasyfikacji musisz dokonać sam - poczytaj tutaj http://wedlinydomowe...atki-wieprzowej

#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26439 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 paź 2011 - 19:02

Musisz pobrać z Rapid Share'a płytkę SDM, gdzie Kol. Bagno bardzo czytelnie pokazuje również klasyfikację mięsa.

#4 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 23 paź 2011 - 20:29

Musisz pobrać z Rapid Share'a płytkę SDM, gdzie Kol. Bagno bardzo czytelnie pokazuje również klasyfikację mięsa.


Dokładnie tak jak Maxell pisze.
Sam na początku zastanawiałem się nad klasyfikacją. Jak kupić żeby było dobrze. Teraz sprawia mi to mniej problemu.

https://wedlinydomow...opic.php?t=7834

#5 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 23 paź 2011 - 23:40

Czyli idę do sklepu i kupuję, powiedzmy kl 1- ,łopatka...., kl 2-...

Takim stwierdzeniem to zastrzelisz ekspedientkę :cool:
Kiedyś na początku też tak powiedziałem w masarni to Pani wywaliła gały i powiedziała , że I? A co to jest bo u nich takiego to nie ma :lol:

#6 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 23 paź 2011 - 23:45

Kiedyś na początku też tak powiedziałem w masarni

kurcze,to ja spróbuję takim "tekstem" w najblizszym czasie zagadnąć w "moim" sklepie, ciekawe co sie stanie...

#7 nemo19788

nemo19788

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 183 postów
  • MiejscowośćKonstancin-Jeziorna

Napisano 24 paź 2011 - 06:39

ja znowu spotkałam się w sklepie miesnym z wystawionymi karteczkami na których było napisane I i II wołowa i wieprzowa i dopiero teraz wiem co to znaczy zawsze brałam na kotlety mielone bo ładnie wygladało :wink:

#8 nemo19788

nemo19788

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 183 postów
  • MiejscowośćKonstancin-Jeziorna

Napisano 24 paź 2011 - 09:08

Ta I i II jest jak jestem na rybach w Pomiechówku okolice Nowego Dwaóru Mazowieckiego,natomiast na codzień to na grapie zamawiam co potrzebuję i dziewczyny mi odkładają własnie przytachałam 16 kg uff..biorę się zaraz za kiełbaskę raz się zdażyło ze trzy tygodnie temu ,ze rozebrałam pierwsza półtuszę ale to mi znajomy z mazur przetransportował może za miesiąc znowu mi przywiezie bo u nas na tej wsi to strasznie drogo :wink:

#9 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 691 postów

Napisano 24 paź 2011 - 09:51

W niektórych przetwórniach można kupić normalnie w detalu i tam już taka klasyfikacja jest jak najbardziej zrozumiała, natomiast w sklepach to raczej nazwy handlowe bardziej w użytku są i całe elementy które dopiero trzeba rozebrać i poddać klasyfikacji.
Pozdrawiam.

#10 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8719 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 paź 2011 - 11:49

Na halach mięsnych sprzedaja w detalu drobne mięso kwalifikowane jako IIA i IIB. Zalecałabym jednak ostrożność bo jest to "przegląd tygodnia" i zawiera często stare, zawieruszone kawałki. Sama miałam taka wpadkę, gdy użyłam takiej dwójki do kiełbasy i w efekcie wystąpiła fermentacja we fragmentach kiełbasy drobno zmielonych.

#11 Wujaszek Tom

Wujaszek Tom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2274 postów
  • MiejscowośćKonstancin

Napisano 24 paź 2011 - 12:48

Tanio nie jest , to wiemy oboje .
Spróbuj może przy torach w Subunie.
Jak będę jechał po połówkę do nich do ubojni , mogę wziąć dwie .
Jaka cena na mazurach półtuszy ? :thumbsup:

#12 tomaj77

tomaj77

    Pasjonat

  • 544 postów
  • MiejscowośćKoziegłowy k/ Poznania

Napisano 24 paź 2011 - 13:13

U mnie 8zł kg ale sklep detaliczny rąbanka 9zł

#13 vlodi

vlodi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 402 postów
  • Miejscowośćokolice Mragowa

Napisano 26 paź 2011 - 07:05

Tanio nie jest , to wiemy oboje .
Spróbuj może przy torach w Subunie.
Jak będę jechał po połówkę do nich do ubojni , mogę wziąć dwie .
Jaka cena na mazurach półtuszy ? :thumbsup:


Jak możesz to napisz po ile kupiłeś półtusze.

Pozdrawiam

#14 desperos

desperos

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 26 paź 2011 - 17:58

U mnie 8zł kg ale sklep detaliczny rąbanka 9zł

To coś drogo straszliwie...
U mnie w mieście za "Wieprzowinę II" płacę 9.60 a są tą ładne kawałki mięska z niewielką ilością tłuszczu.Na kiełbaskę idealne...

#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26439 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 paź 2011 - 18:05

Z zasady podajemy ceny 1 kg półtuszy (z zaznaczeniem czy z łbem, czy bez). Rąbanka, to już praktycznie asortyment detaliczny i tutaj ceny moga być z kosmosu. Dobrym wyjściem, jesli chodzi o ekonomię, jest czasem kupowanie na kiełbasy, miesa gulaszowego. Oczywiście po dokonaniu jego wzrokowej oceny. :grin:

#16 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 26 paź 2011 - 19:08

Co raz bardziej się skłaniam do kupienia żywca cena co łaska ....,50zł jak wspomogę producenta w przerobie drugiej połówki. Półtusze w ubojni 8,29 za 1 kg z głowa, aż do ogona, a zamówione konkretne mięso w masarni jasne różowe, wodniste, a po gotowaniu twarde jak stara wołowina. Wiadomo "każdy orze jak może" jak z wadą to do klienta. Mięsa z promocji w hipermarketach to loteria. Często biorę mięsko z hali targowej i to jest w miarę surowiec z ceną i jakością. :wink: Mięso kupione w sklepie osiedlowym to kosmos, ceny od 17 zł. :wink:

#17 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26439 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 paź 2011 - 19:11

Oj Andyandy, jaki z Ciebie nieżyciowy facet. :D Przed wyjazdem do ubojni zaopatrz się w odpowiedni suwenir dla chłopaków i ... masz mięso najlepszej jakości. Tylko pamietaj, by rozmawiać z kimś z rozbioru, albo maksymalnie brygadzistą. :grin:

#18 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 26 paź 2011 - 20:33

Czyli idę do sklepu i kupuję, powiedzmy kl 1- ,łopatka...., kl 2-...

To nie jest tak jak myślisz .Klasyfikacji musisz dokonać sam - poczytaj tutaj http://wedlinydomowe...atki-wieprzowej

Chudziak
Dzięki, o coś takiego mi chodziło.

#19 tomaj77

tomaj77

    Pasjonat

  • 544 postów
  • MiejscowośćKoziegłowy k/ Poznania

Napisano 26 paź 2011 - 20:43

U mnie 8zł kg ale sklep detaliczny rąbanka 9zł

To coś drogo straszliwie...
U mnie w mieście za "Wieprzowinę II" płacę 9.60 a są tą ładne kawałki mięska z niewielką ilością tłuszczu.Na kiełbaskę idealne...


8zł to cena półtuszy z łbem 9zł to cena rąbanki

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 nemo19788

nemo19788

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 183 postów
  • MiejscowośćKonstancin-Jeziorna

Napisano 03 lis 2011 - 15:19

Tanio nie jest , to wiemy oboje .
Spróbuj może przy torach w Subunie.
Jak będę jechał po połówkę do nich do ubojni , mogę wziąć dwie .
Jaka cena na mazurach półtuszy ? :thumbsup:


Jak możesz to napisz po ile kupiłeś półtusze.

Pozdrawiam


Wujtom dziękuję za namiar na mięsko w końcu się wybrałam ,półtusze po 9zł za kg z łbem /głową/ a po 9,5 zł.bez . Właśnie kończę selekcję mięsa w niedzielę bedzie kiełbasa :thumbsup:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych