Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

budowa pieca chlebowego z kominkiem
Napisano 25 paź 2011 - 16:32
i z kominka w stropie jest dziura - na dym który przechodzi przez piec chlebowy i z jego komina wychodzi dym,
bedzie to działać ? można tak ?
Napisano 30 paź 2011 - 17:42
W jaki sposób chcesz utrzymywać stabilną temperaturę w komorze pieca chlebowego (różną w zależności od 'wsadu')
Napisano 30 paź 2011 - 19:41
Witam przymierzam się do budowy pieca chlebowego (w ogrodzie zimowym) częściowo do ogrzewania cześciowo jako piec chlebowy, powiedzcie czy może być tak że daje na 1 piętrze kominek nad nim piec chlebowy.
i z kominka w stropie jest dziura - na dym który przechodzi przez piec chlebowy i z jego komina wychodzi dym,
bedzie to działać ? można tak ?
nie wiem co kombinujesz i jak wygląda twój projekt ale powiem Ci , że ja mam w u siebie stary piec chlebowy i w nim nie pali się w czasie pieczenia chleba, ciasta czy mięs , jest to stara ciężka konstrukcja którą najpierw przez 4-6h rozgrzewa się , pali drewnem , później wszystko się z niego usuwa , żar ,popiół , zamyka się szybry do komina i dopiero wtedy wsadzasz to co masz piec .
Piec jest jednocześnie paleniskiem , i nie może być kanałem dymnym , sadza itd a drugie nie wiem jak miał byś sterować temperaturą .
Ciasta i chleba w nim nie piekłem ale prosiak to rewelacja , skórka twarda chrupiąca jak chipsy ,zarumieniona a mięsko soczyste i mięciutkie a zapach rewelacja.
Napisano 30 paź 2011 - 19:49
że ja mam w u siebie stary piec chlebowy i w nim nie pali się w czasie pieczenia chleba,
Mile widziane fotki Twojego pieca a jeszcze lepiej by było gdybyś zrobił jakiś szkic choćby odręczny.Chodzi o to jak zbudowane są w nim cugi do komina.
Napisano 30 paź 2011 - 19:59
[size=9][ Dodano: Nie 30 Paź, 2011 20:05 ][/size]
W tradycyjnym piecu chlebowym , rozgrzewasz go przed pieczeniem , i to wszystko , robi się prosty test do rozgrzanego pieca wrzucasz kartkę papieru która powinna się zwęglić (nie zapalić) ,jest on na tyle masywny( akumuluje ciepło ) , że ma to starczyć na cały czas pieczenia .Podpowiem może tak:
W jaki sposób chcesz utrzymywać stabilną temperaturę w komorze pieca chlebowego (różną w zależności od 'wsadu')
Napisano 30 paź 2011 - 20:16
na zewnątrz nic nie widać jutro zrobię szkic , i jakąś fotę z tego co pamiętam to kanał jest w kształcie U , bardzo prosta konstrukcja .
Fajnie czekam bo na wiosnę chcę zbudować taki piec, zaczynam przygodę z pieczeniem chlebka
Sponsor
Napisano 30 paź 2011 - 20:25
Pozdrawiam!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych