Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

budowa pieca chlebowego z kominkiem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 grek

grek

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćbielsko

Napisano 25 paź 2011 - 16:32

Witam przymierzam się do budowy pieca chlebowego (w ogrodzie zimowym) częściowo do ogrzewania cześciowo jako piec chlebowy, powiedzcie czy może być tak że daje na 1 piętrze kominek nad nim piec chlebowy.
i z kominka w stropie jest dziura - na dym który przechodzi przez piec chlebowy i z jego komina wychodzi dym,
bedzie to działać ? można tak ?

#2 1stgreen

1stgreen

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 30 paź 2011 - 17:42

Podpowiem może tak:
W jaki sposób chcesz utrzymywać stabilną temperaturę w komorze pieca chlebowego (różną w zależności od 'wsadu')

#3 piotrekqba

piotrekqba

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • Miejscowośćwieś

Napisano 30 paź 2011 - 19:41

Witam przymierzam się do budowy pieca chlebowego (w ogrodzie zimowym) częściowo do ogrzewania cześciowo jako piec chlebowy, powiedzcie czy może być tak że daje na 1 piętrze kominek nad nim piec chlebowy.
i z kominka w stropie jest dziura - na dym który przechodzi przez piec chlebowy i z jego komina wychodzi dym,
bedzie to działać ? można tak ?


nie wiem co kombinujesz i jak wygląda twój projekt ale powiem Ci , że ja mam w u siebie stary piec chlebowy i w nim nie pali się w czasie pieczenia chleba, ciasta czy mięs , jest to stara ciężka konstrukcja którą najpierw przez 4-6h rozgrzewa się , pali drewnem , później wszystko się z niego usuwa , żar ,popiół , zamyka się szybry do komina i dopiero wtedy wsadzasz to co masz piec .

Piec jest jednocześnie paleniskiem , i nie może być kanałem dymnym , sadza itd a drugie nie wiem jak miał byś sterować temperaturą .
Ciasta i chleba w nim nie piekłem ale prosiak to rewelacja , skórka twarda chrupiąca jak chipsy ,zarumieniona a mięsko soczyste i mięciutkie a zapach rewelacja.

#4 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1641 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 30 paź 2011 - 19:49

że ja mam w u siebie stary piec chlebowy i w nim nie pali się w czasie pieczenia chleba,


Mile widziane fotki Twojego pieca a jeszcze lepiej by było gdybyś zrobił jakiś szkic choćby odręczny.Chodzi o to jak zbudowane są w nim cugi do komina.

#5 piotrekqba

piotrekqba

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • Miejscowośćwieś

Napisano 30 paź 2011 - 19:59

na zewnątrz nic nie widać jutro zrobię szkic , i jakąś fotę z tego co pamiętam to kanał jest w kształcie U , bardzo prosta konstrukcja .

[size=9][ Dodano: Nie 30 Paź, 2011 20:05 ][/size]

Podpowiem może tak:
W jaki sposób chcesz utrzymywać stabilną temperaturę w komorze pieca chlebowego (różną w zależności od 'wsadu')

W tradycyjnym piecu chlebowym , rozgrzewasz go przed pieczeniem , i to wszystko , robi się prosty test do rozgrzanego pieca wrzucasz kartkę papieru która powinna się zwęglić (nie zapalić) ,jest on na tyle masywny( akumuluje ciepło ) , że ma to starczyć na cały czas pieczenia .

#6 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1641 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 30 paź 2011 - 20:16

na zewnątrz nic nie widać jutro zrobię szkic , i jakąś fotę z tego co pamiętam to kanał jest w kształcie U , bardzo prosta konstrukcja .


Fajnie czekam bo na wiosnę chcę zbudować taki piec, zaczynam przygodę z pieczeniem chlebka

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 dietykon

dietykon

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 706 postów

Napisano 30 paź 2011 - 20:25

piotrekqba, dokładni tak jak mówisz, typowy piec chlebowy czyli bunkier ciężko się nagrzewający bo jego masa duża ale za to długo trzyma ciepło zakumulowane potrzebne do upieczenia chleba i typowo rozpala się w nim i to w miejscu gdzie potem się piecze. Po nagrzaniu wygasza, wygarnia popiół, czasami nawilża i wkłada ciasto na chleb i piecze. Kominek z piecem w przewodzie kominowym to moim zdaniem wątpliwy pomysł, chyba, że komin byłby na tyle masywny by różnic temperatury w nim za dużych nie było.
Pozdrawiam!




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych